Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Пречистване на организма чрез гладуване

Пречистване на организма чрез гладуване

Токсините се натрупват постепенно в организма от въздуха, който дишаме, химикалите в храната и водата ни и от други източници. Периодично тялото се стреми да се освободи от тях и ги отделя от тъканите. Тогава токсините навлизат в кръвта и организма навлиза в период на „криза". Тогава ви измъчва главоболие, диария или депресия.

ДетоксикацияЗдравословвното гладуване е ефикасен и безопасен начин да се помогне на тялото в детоксикация и да с премине през кризисния период по-бързо и по-малко симптоми. Той е препоръчителен при всяка болест, защото дава на организма почивка и възможност да се възстанови.

Острите заболявания, болестите на дебелото черво, алергиите и дихателните проблеми се поддават най-добре на този метод, а най-неподатливи са хроничните дегенеративни заболявания. Като разтоварва тялото от работата по смилане на храната, здравословното гладуване му позволява да се освободи от токсините и улеснява оздравяването.

Здравословното гладуване обаче помага не само при болести или в „кризисни" за организма моменти. Ако го провеждате редовно, ще дадете отдих на всички органи и така ще забавите стареенето, ще живеете по-дълго и ще бъдете по-здрави.

По време на здравословното гладуване се случва следното:

 • Естественият процес на изхвърляне на токсините продължава, а намалява притокът на нови. Така токсичното съдържание в организма намалява.
 • Енергията, която обикновено се използва за храносмилането се пренасочва към имунната функция, растежа на клетките и отделителните процеси.
 • Намалява се значително натоварването върху имунната система, а на храносмилателната се спестяват възпаленията в резултат на алергични реакции към храните.
 • Поради понижаването на серумните мазнини кръвта се разрежда, подобрява се снабдяването на тъканите с кислород и белите кръвни клетки се движат по-добре.
 • Освобождават се химикалите, които се съхраняват в мазнините, например пестицидите и лекарствата.
 • Увеличава се физическата бодрост и отношението към храната и средата се променя в положителна посока.

 

Поради това въздействие на здравословното гладуване може да ви помогне да оздравеете по-бързо, да прочистите черния дроб, бъбреците, дебелото черво и кръвта, да се отървете от излишното тегло и вода, да изхвърлите токсините, да изчистите очите, езика и дъха. Препоръчва се да гладувате поне 3 дни месечно и 2 пъти годишно по 10 дни.

Според продължителността на лечебното гладуване се постигат различни цели.

 • 3 дневното помага на организма да се освободи от токсините и прочиства кръвта.
 • 5 дневното започва процеса на оздравяване и възстановяване на имунната система.
 • 10 дневното може да реши много проблеми още преди да са възникнали и предотвратява болестите, включително дегенеративните, които са толкова чести в нашата химически замърсена среда.

 

По време на гладуването трябва да се вземат някои предпазни мерки. Първо, не гладувайте само на вода. Така токсините се освобождават много бързо и причиняват главоболие и други оплаквания. По-добре проведете описаната по-долу диета на пресни сокове, която премахва токсините и способства за оздравяването, доставяйки на организма витамини, минерали и ензими.

Такава диета ще ви помогне да си изградите здравословни хранителни навици, защото чрез нея ще свикнете с вкуса на суровите зеленчуци и с жизнеността, с която тя ще ви изпълни.

Внимание: Когато гладувате повече от 3 дни, правете го само под наблюдението на опитен лекар. Ако имате диабет, хипогликемия или друг хроничен проблем, дори и краткото гладуване трябва да протече под лекарско наблюдение. Бременните и кърмачките не бива никога да предприемат лечебно гладуване.
 

Един последен съвет. Тялото се износва години наред и възстановяването на най-доброто му състояние също отнема време. Но вярвайте, че това е възможно. И винаги, когато започнете да се чувствате зле, предприемете гладуване и състоянието ви ще се подобри!

 

МЕТОД

За да се подготвите за здравословното гладуване 2 дни яжте само сурови зеленчуци и плодове. Така гладуването ще бъде прието по-лесно от организма ви.

Билков чайПо време на гладуването пийте поне 8 чаши дестилирана вода на ден плюс чисти сокове и до 2 чаши билков чай. Разреждайте всички сокове с вода: 1 част вода към 3 части сок. Не пийте доматен и портокалов сок и избягвайте всички подсладени и съдържащи търговски добавки сокове.

Най-подходящ е пресният лимонов сок. Прибавете сока на един лимон към чаша топла вода.

 

Пресни соковеПолезни са също пресните сокове от ябълка, червено цвекло, зеле, моркови, целина и грозде, както и „зелените напитки", приготвени от зелени листни зеленчуци. Зелените напитки са отлично средство за детоксикация. Сокът от сурово зеле е особено подходящ при язви, рак и всякакви проблеми на дебелото черво. Само че го пийте веднага след приготвянето. Ако престои, витамините му се губят.

По правило не смесвайте плодови сокове със зеленчукови. Ябълките са единственият плод, който може да се прибавя към зеленчуковите сокове.

След гладуването на сок, вода и чай продължете 2 дни с диета на сурови плодове и зеленчуци. Ефектът от здравословното гладуване може да се провали, ако започнете да консумирате готвена храна веднага след него. Тъй като по време на гладуването размерът на стомаха и секрецията на стомашен сок намаляват, първите хранения трябва да бъдат малки и начесто.

 

БИЛКИ

Билки за лечебно гладуване

През цялото време на здравословното гладуване можете да пиете билкови чайове, веднъж или два пъти дневно. Опитайте следните билки:

 • Люцерна, репей, лайка, глухарче, бял трън, червена детелина и шипки за обновяване на черния дроб и пречистване на кръвта. Внимание: Не вземайте лайка постоянно, защото може да получите алергия към спореж. Избягвайте я, ако имате такава алергия.
 • Пийте чай от 2 части лапахо и ехинацея и 1 част неподсладен сок от червени боровинки. Ако го вземате 4 пъти дневно, това ще укрепи имунната ви система ще подобри функционирането на пикочния мехур и ще изчисти дебелото черво от нежелани бактерии. Внимание: Не вземайте ехинацея, ако им те каквото и да е автоимунно заболяване.
 • Пийте чай от мента заради успокояващия и укрепващия му ефект върху нервите, както и при нарушено храносмилаи гадене и газове.
 • Пийте чай от червен бряст при възпад ние на дебелото черво. Този чай е полезен и като разтвор за клизма.
 • Взимайте 2 капсули чесън два пъти дневно. Ако предпочитате течна добавка прибавете масло от чесън към една чаша вода. Добавките от чесън могат да се вземат всекидневно, преди, по време на на лечебното гладуване и след него, заради общото им благотворно въздействие върху здравето, за лечение и за прочистване и дебелото черво от много паразити. Препоръчваме Капсули с Масло от Чесън на РSI.
 • Доказан ефект при детоксикация имат Maris капките. Те спогат за обеззаразяване на организма от микроби: бактерии, гъбички, вируси, протозои и спомагат за пълното пречистване на организмът от токсини. Научи повече за Maris капките тук!

 

ПРЕПОРЪКИ

 • Ако ви се иска да хапнете нещо по врезe на здравословното гладуване, изяжте парче диня. Bинаги яжте динята отделно от други храни. Опитайте също ябълково пюре - прясно, не консервирано, приготвено с миксер. Не белете ябълките и не ги варете.
 • Вземайте всекидневно добавки от фибри преди и след, но не и по време на лечебното гладуване. За да прочистите дебелото черво преди и след гладуването, направете фибрите неизменна част от диетата си. Триците, особено овесените, са отличен източник. Опитайте се да избягвате добавките, съдържащи пшенични трици, защото те могат да раздразнят стените на дебелото черво. Люспите от семена на индийски швовляк и смляното ленено семе също са висококачествени източници на фибри. Препоръчваме Мултидетокс формула с артишок.
 • Докато провеждате лечебно гладуване, не дъвчете дъвка. Храносмилателният процес започва, когато дъвченето казва на тялото да отделя ензими в храносмилателния аракт. Ако в стомаха няма храна, която да бъде разградена от ензимите, ви чакат непприятности.
 • Ако желаете, по време на гладуването вземайте спирулина. Тя е богата на белтъчини и съдържа широк спектър от витамини и минерали плюс прочистващ хлорофил. Ако предпочитате таблетки, вземайте по 5 при пъти дневно. Ако предпочитате прахчета, вземайте по 1 чаена лъжичка три пъти дневно, разтворена в чаша неподсладен сок. Препоръчваме капсули Зелен микс на RSI.
 • Ако имате хипогликемия, никога не гладувайте без да вземате същевременно добавъчни белтъчини. Спирулината е подходящ източник. Тя трябва да бъде с добро качество, преминала лабораторни изследвания и почистена преди преработката. Преди да започнете здравословно гладуване, посъветвайте се с квалифициран специалист.
 • Ако сте над 65 годишна възраст или по някаква друга причина трябва всекидневно да вземате добавки, продължете да си вземате витамините и минералите. По-възрастните хора имат постоянна нужда от определени витамини и минерали. Когато пиете сокове, намалете дозата на добавките.
 • По време на гладуването, докато токсините се изхвърлят от тялото, е възможно да усетите умора, тялото ви да придобие неприятна миризма, кожата да стане суха и лющеща се, да се появят обриви, главоболие, замайване, раздразнителност, тревожност, объркване, гадене, кашлица, диария, тъмна урина, тъмни и зловонни изпражнения, болки в тялото, безсъние, течение от синусите и храчки от бронхите, проблеми със зрението и/или слуха. Тези симптоми не са сериозни и ще преминат бързо. За да ги отслабите, всеки ден правете клизма с лимонов сок за прочистване на дебелото черво и клизма с кафе за прочистване на черния дроб. Виж Клизми.
 • По време на гладуването почивайте достатъчно. Ако е нужно, дремнете през деня за да се заредите с енергия.
 • Полезна рецепта: За да си приготвите здравословна напитка, смесете сока на 3 моркова, 3 листа къдраво зеле, 2 стръка целина, 2 глави цвекло, 1 ряпа, 100 г спанак, половин глава зеле, 1/4 китка магданоз, 1/4 глава лук и 1/2 скилидка чесън. Ако нямате сокоизстисквачка, сложете зеленчуците в зеленчуков бульон и ги сварете на тих огън, без да прибавяте подправки. С чаша от този сок можете да замените всеки друг по време на гладуването. Запазете зеленчуците, сварени в бульона, и ги изяжте след приключването на гладуването. Не забравяйте, че по време на лечебното гладуване не е разрешена твърда храна.
 • По време на гладуването от тялото се отделят токсини, затова сигурно ще имате обложен език и неприятен вкус в устата. За да се справите с този проблем, изплаквайте я с пресен лимонов сок.
 • Ако носите зъбни протези, не ги сваляйте по време на гладуването, за да не се свият венците.
 • По време на гладуването следвайте нормалния си дневен режим, правете и леки физически упражнения. Избягвайте тежките натоварвания. Имайте предвид, че когато предприемате гладуване в „кризисен" за организма период, помагате на тялото си да „тръгне нагоре" - към период, в който се чувствате отлично. Това е така, защото организмът се изчиства от отпадъците. Но ако започнете отново да го замърсявате, отново се натрупват токсини и след време отново ви очаква криза. Тогава ще трябва да повторите гладуването.
 • Преди, по време на гладуването и след него всеки ден се масажирайте с четка, за да изчистите кожата си от токсини и мъртви клетки. Използвайте четка с естествен косъм и дълга дръжка, за да достигате гърба. Винаги масажирайте в посока към сърцето - от китката към лакътя, от лакътя към рамото, от глезените към коленете, от коленете към бедрата и т. н. Този масаж премахва мъртвата кожа, изчиства порите и помага на кожата да изхвърли отровите. Освен това подобрява много оросяването. Не прилагайте тази техника върху части на кожата, които са засегнати от акне, екзема или псориазис. Не масажирайте разранена кожа, белег или изпъкнали разширени вени.

 

Вижте предлаганите ВИТАМИНИ и МИНЕРАЛИ  ТУК.

Вижте предлаганите хранителни добавки за ОТСЛАБВАНЕ ТУК.


*Всички текстови материали публикувани в този сайт са собственост на ZdraveiMoeZdrave.com. Моля, ако използвате и разпространяване текстове от нас посочете първоизточника ZdraveMoeZdrave.com


Безплатна доствка над 70 лв до всеки ОФИС НА ЕКОНТ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...