Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Астма

Астма

Какво е астма?

Астмата е белодробно заболяване, предизвикващо намалена проходимост на дихателните пътища. По време на астматичен пристъп настъпва спазъм на мускулатурата на бронхите (малките въздухоносни пътища на белите дробове), те се стесняват и блокират издишването на въздуха от белите дробове. Болните често описват това състояние като „борба за въздух". Типичните симптоми на астматичния пристъп са кашлица, свиркане в гърдите, чувство на стягане в гръдния кош и затруднено дишане. Пристъпът може да продължи от няколко минути до няколко часа.

 

Какви са причините за възникване на астма?

Спазмите при остър пристъп всъщност не са причината за заболяването, а резултат от хронично възпаление и свръхчувствителност на въздухоносните пътища към определени дразнители. Пристъпът може да се отключи при контакт на болния с алерген или дразнител. Има две форми на астма - алергична и неалергична, макар че двете често се явяват едновременно.

Алергени, често провокиращи астматични пристъпи, са животинският пърхот, химикали, лекарства, домашният микрокърлеж, замърсители на околната среда, пух и перушина, хранителни подобрители (сулфиди), пушеци, плесени и тютюнев дим. Възможно е обаче всякакъв алерген да предизвика астматичен пристъп. 

Фактори, които могат да предизвикат пристъп на неалергична астма, са заболявания на надбъбречните жлези, тревожност, промени в температурата, физическо усилие, висока влажност или суха атмосфера, страх, смях, ниска кръвна захар и стрес.

Могат да имат значение и инфекции на дихателните пътища, например бронхит. Какъвто и да е конкретният отключващ фактор, той предизвиква оток на бронхиалната стена и запушване на бронхите със слуз. Това възпаление допълнително дразни въздухоносните пътища, като причинява по-нататъщно увеличение на чувствителността, зачестяване на пристъпите и засилване на заболяването.

Кардиалната астма е заболяване, което предизвиква сходни симптоми, но се дължи на сърдечна недостатъчност. Интринзик астмата, една по-рядка форма на бронхиалната астма, свързана с други заболявания на дихателната система като бронхит и синузит, обикновено започва в зряла възраст и се проявява по време на вирусни инфекции на горните дихателни пътища.

Хората, страдащи от интринзик астма, обикновено са чувствителни към промяната на метеорологичните условия, към физически усилия, емоционален стрес и други подобни фактори.

 

Как се устаноявава астмата? Какви изследвания се назначват?

Недвусмисленото диагностициране на астмата може да се окаже трудно. Симптомите й могат да наподобяват други заболявания като емфизем, бронхит и инфекции на долните дихателни пътища. За диагностициране на астмата лекарят трябва да назначи изследвания на кръв, рентгеново изследване на белите дробове и спирометрия (метод за измерване на вдишания и издишания въздух). При навременна диагноза и правилно лечение могат да бъдат избегнати рисковете, свързани със заболяването.

 

Фактори влияещи за възникването на астмата

В края на 1999 г. двама учени от Бъркли, Калифорния, откриха елемент на наследственост в астмата. Те свързват два определени гена в мишки и установяват, че астмата може да се облекчи, като се забави тяхната дейност. Стойността на изследването според тях се състои в това, че сега учените имат възможност да разработят лекарство за предотвратяване на астмата, а не просто за лечение на симптомите ѝ.

До това генетично изследване крайъгълен камък в предотвратяването на астмата се стига в един важен критичен момент. Лекарите са все по-обезпокоени от епидемичното нарастване на броя на новозаболелите от астма всяка година. През послените петнадесет години броят на астматиците в Америка се е удвоил. В момента от това заболяване страдат повече от 400 000 души (5% от населението).

На най-голям риск са изложени децата под шестнадесет години и възрастните над шестдесет и пет години. При децата астмата се нарежда на първо място като причина за хоспитализация и за отсъствие от училище. От 1980 г. насам заболеваемостта от астма е нараснала с цели 75%. За съжаление, при децата увеличението е с 160%.

Причините за постоянното увеличение на заболеваемостта с всяка изминала година притеснява учените и ги кара да търсят широк спектър от възможни причини, включително замърсяването на околната среда, глобалното затопляне, добавките в храната, генетиката, токсините и алергените. Специалистите по астма предполагат, че нарастващото замърсяване на околната среда води до по-висока заболеваемост от астма. Добре известни са епидемии от астма, свързани със замърсяване на въздуха с прах и химически частици, особено в затворена среда.

Излагането на определени вещества в работата, например уретан и полиуретан, използвани в производството на лепила и пластмаса, епоксидна смола в боите, пушек в текстилната промишленост, химикали в химическото чистене и т. н, може също да бъде важен фактор.

 

Какви хранителни вещества се препоръчват?

Виж по-долу в таблицата препоръчаните хранителни добавки при астма. Препоръчаните тук дози са за възрастни. За деца между дванадесет и седемнадесет години намалете до три четвърти от указаното количество. За деца между шест и дванадесет години използвайте половин доза, а за деца под шест години - една четвърт.

Хранителни вещества

Добавка Доза Бележки
Задължителни    
Масло от пупалка (върболика) 1000 мг 2 пъти дневно, преди хранене Източник на ненаситени мастни киселини, необходими за синтезирането на противовъзпалителни простагландини.

Пантотенова 

киселина

(витамин В5)

50 мг 3 пъти дневно. Антистресов витамин

Кверцетин- C +

бромелаин

500 мг 3 пъти дневно. Мощен имуностимулант с антихистаминово действие. Освен това стабилизира  клетките и спира възпалението. Тези добавки трябва да се използват заедно за максимален ефект.

Витамин А +

естествен

бета- каротин

4,5 мг дневно.  

По време на бременност не повече от 3 мг дневно.

Необходим за възстановяване на тъканите и за имунната защита.

Антиоксидант и прекурсор

на

витамин А 

Витамин В-комплекс  

или +

допълнително

витамин В6 + витамин В12

50 мг 3 пъти дневно.

 ½  мл седмично 

1000 мкг 2 пъти дневно, между храненията.

Стимулира имунната система. Помага при лечението на астмата и алергиите. Намалява възпалението в белит дробове по време на пристъп. Използвайте таблетки за смучене или сублингвална форма.

ЧЕСНОВО МАСЛО 3 пъти х 1 табл. дневно. Естествен антибиотик,който потиска инфекцията и прочиства организма от токсините.
Витамин С 1500 мг 3 пъти дневно. Необходим за предпазване на тъканите на белия дроб и за потискане на инфекцията. Увеличава също така, притока на въздух и потиска възпалението.
Витамин Е

400 мг

(и повече) дневно.

Мощен антиоксидант.

Много

важни

   

Коензим

Q 10

100 мг дневно. Има антихистаминов ефект. Подобрява използването на кислорода от клетките.

Бетаин

хидрохлорид

с пепсин

Според указанията на опаковката. Помага при малабсорбция и „синдром на пропускливото черво".

Магнезий +

калций

750 мг дневно. 

1500 мг дневно.

 Могат да спрат острия астматичен пристъп, като увеличат виталния капацитет на белите дробове. Отпускат бронхиалната мускулатура. Използвайте хелатни форми или аспартат.

Мулти

витамини

200 мкг дневно. При бременност, не повече от 40 мкг  дневно. Нужен за засилване  на имунната система. Мощен чистач на  свободните радикали, образуваии в резултат на  атмосферното замърсяване.
Полезни    

Пчелен

прашец (полен)

Започнете с няколко гранули на прием и постепенно увеличете дозата до 3 чаени лъжички дневно. Укрепва имунната cuстема. Използвайте  суров необработен прашец, най-добре произведен на не повече от 15 км от дома  ви.
Виимание:При някои хора пчелният прашец може да провокира алергична реакция. При поява на обрив, задух или друга реакция спрете използването му.

Coenzyme А

Според указанията на опаковката Помага за прочистване на организма от много вредни вещества.
Глюкозамин сулфат Според указанията на опаковката. Важен за регулирането на слузната секреция в дихателните пътища.

L-цистеин и

L-метионин

По 500 мг 2 пъти дневно на гладно. Да се взима с вода или сок, но не с мляко. Взимайте го с 25 мг витамин В6 и 100 мг витамин C за по-добро абсорбиране. По 500 мг 2 пъти дневно на гладно. Възстановява белодробната тъкан и потиска възпалението.
S-аденозил метионин Според указанията на опаковката. Действието му на  антиоксидант способства за здравето на черния дроб.
Внимание: Не вземайте тази добавка при маниакално-депресивни разстройства или ако вземате антидепресанти.

Диметил

глецин

Според указанията на опаковката. 2 пъти дневно. Подобрява поемането на кислород в белия дроб.
Келп 2 000 - 3 000 мг дневно в продължение на 21 дни и  количество. След това дозата да се намали на 1000-1500 мг дневно. За доставяне на микроелементи в балансирано количество.
Eкстракт от гроздови семки Според указанията на опаковката. Мощни антиоксиданти с противовъзпалително действие.

 

Съветваме използването на вече изпитани продукти за астма. Нашите потребители изпробваха и препоръчват: Алое Вера таблетки, Витамин С на прах, Магнезий и Калции таблетки, Рибено масло (лосос) капули, Селен плюс А, С и ЕТаблетки Минерален прах от корали + витамин D3.

 


БИЛКИ

 • Гинкго билоба, в която се съдържа активната съставка гинкголид В, дава добри резултати при много проучвания.
 • Екстрактът от лобелия облекчава астматичните пристъпи, отпуска бронхиалната мускулатура и действа отхрачващо. Внимание: Не използвайте билката вътрешно продължително време.
 • Смята се, че маслото от лопен е мощно средство срещу отока на бронхите. То спира кашлицата, отпушва бронхите и ускорява стихването на астматичния пристъп. Хората, които го употребяват, споделят, че когато го приемат с чай или плодов сок, ефектът настъпва почти незабавно.
 • Копривата помага за облекчаване на дихателните проблеми при астма. Тя е богата на маслена киселина, необходима за метаболизма, както и на други витамини и минерали. 
 • Лапахо действа като естествен антибиотик и намалява възпалението. Пийте по три чаша чай от лапахо дневно.
 • Привържениците на индийската аюрведическа философия препоръчват следните билки за страдащите от астма: васака (Adhatoda vasica) облекчава кашлицата, бронхита и други симптоми на астмата; босвелията (Boswellia serrata) облекчава болката и възпалението; тилофората (Tylo-pbora indica) улеснява дишането. 
 • Други полезни при астма билки са ефедра, ехинацея, хидрастис, хвощ, плодове от хвойна, сладък корен и таблетки от кора на бряст. Внимание: Не използвайте ефедра, ако страдате от глаукома, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, безсъние или ако употребявате инхибитори на моноамииооксидазата (МАО) за лечение на депресия. Не взимайте хидрастис всекидневно в продължение на повече от една седмица, не го използвайте по време на бременност и бъдете внимателни, ако сте алергични към спореж. Не бива да използвате сладък корен все¬кидневно повече от една седмица, а ако страдате от високо кръвно налягане, трябва да го избягвате.

 

ПРЕПОРЪКИ

 • Яжте повече пресни плодове и зеленчуци, ядки, семена, зърнени каши, кафяв ориз и пълнозърнести храни. Храната ви трябва да включва повече белтъчини, по-малко въглехидрати и никаква рафинирана захар. 
 • Включете в храненето си чесън и лук. Тези продукти съдържат кверцетин и синапено масло, за които е доказано че потискат ензимите, освобождаващи възпалителни субстанции.
 • Включете в хранителния си режим „зелени" напитки. Приема се 3 пъти дневно, половин час преди хранене.
 • Избягвайте газообразуващи храни като фасул, различни видове зеле (броколи, карфиол и зеле) и големи количества трици или взимайте ензимни комплекси. Газовете могат да усложнят астмата, понеже оказват натиск върху диафрагмата.
 • Не яжте сладолед и не пийте много студени напитки. Ниската температура може да предизвика стрес в бронхите и да доведе до бронхоспазъм.
 • Правете сокови диети, диети с филтрирана вода и лимонов сок или комбинация от двете в продължение на три дни всеки месец, за да се освободите от отровите и слузта. 
 • Използвайте прополис, който действа облекчаващо на лигавиците.
 • Не преяждайте - обилната храна може да предизвика задух, тъй като стомахът притиска диафрагмата.
 • Приложете елиминационна диета, за да установите дали астмата не се обостря от някои храни. Често това се получава от люцерна, царевица, фъстъци, соя, яйца, цвекло, моркови, студени напитки (които могат да предизвикат бронхоспазъм), млечни продукти (включително мляко и сладолед), риба, червено месо (особено свинско), преработени храни, сол, спанак, пилешко и пуешко месо, бяло брашно и рафинирана захар. (Виж също Алергии)
 • За да бъдем здрави, всички се нуждаем от движение. Ако установите, че спортуването ви причинява пристъп на астма, опитайте да вземате 2 000 мг витамин С един час преди тренировката. Последните изследвания показват, че вземащите витамин С преди тренировка не се оплакват от кашлица, хрипове и задъхване. Но изложените на риск от камъни в бъбреците или хемохроматоза (нарушение на усвояването на желязото) не бива да вземат такива дози витамин С.
 • Ако спортуването предизвиква астматична реакция, обърнете внимание на приема си на сол. Според едно проучване, болните от астма, които поемат много натрий (4 000 мг дневно) имат по-често затруднено дишане по време на тренировка и непосредствено след нея от употребяващите далеч по-малко натрий (1 500 мг дневно). Попитайте лекаря си какво количество сол е добро за вас.
 • Внимавайте, ако използвате аспирин или други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Болкоуспокояващите препарати като аспирин, ибупрофен, напроксен и пироксикам са причина за повече от две трети от случаите на лекарствено провокирана астматична реакция. Химиотерапевтиците и антибиотиците също могат да отключат пристъп на астма.
 • Водете списък на факторите, които провокират астматична реакция, и правете всичко възможно да ги избягвате. Опитайте също да водите дневник на симптомите, лекарствата и т. н. Би било полезно двамата с лекаря си да изработите и поддържате оптималната за вас програма за овладяване на астмата.
 • На гърба и в областите на белите дробове и бъбреците можете също така да налагате компреси с рициново масло. За целта затоплете в подходящ съд рициновото масло на печката, без обаче да завира. Напоете парче тензух или друг памучен плат в маслото и го поставете върху засегнатата област. Покрийте тензуха с малко по-голямо от него парче найлон. Поставете върху найлона грейка. Нека компресът остане според нуждата между половин и два часа.
 • Упражнявайте методи за облекчаване на стреса. Стресът и силните емоционални преживявания могат да отключат астматичен пристъп.
 • Избягвайте контакт с животни с козина, синтетични хранителни подобрители, жълта боя за храни № 5, тютюнев и друг дим, аминокиселината триптофан.
 • Ако имате подозрение, че проявите на астмата се провокират от домашния микрокърлеж, трябва да се опитате да се отървете от инсектите. Продават се прахосмукачки, които унищожават микрокърлежа. Можете да поръсите с бензил бензоат, който ще премахне паразитите за два-три месеца. С половин килограм от този препарат се обработват около 50 квадратни метра подово покритие или тъкан.
 • Можете да махнете килима поне в спалнята, за да се предпазите от микрокърлежи, микроби и бактерии, които влошават астмата. Добре е също да покривате мат раците с найлонови калъфи и да перете чаршафите с гореща вода най-малко веднъж седмично.

 

Още съвети

 • Животозастрашаващите случаи на астма, диагностицирани като status asthmaticus изискват незабавно хоспитализиране и болните трябва да останат в болница в про¬дължение на няколко дни.
 • При астматиците може да е налице недостиг на някои хранителни вещества като например витамин В6 (пиридоксин), витамин С, магнезий, манган и селен, Както и на ензима глутатион пероксидаза. Болните от астма често страдат от понижено ниво на солната киселина в стомаха, необходима за храносмилането. Д-р Джонатан Райт, известен нутрициолог, съобщава за отлични резултати при съчетано лечение на астма със заместителна доза солна киселина (обикновено под формата на бетаин хидрохлорид) и витамин В6, В12 и магнезий.
 • Според списание Nutrition Heltb Reviw, важна причина за астматичните пристъпи могат да бъдат силно чувство на гняв, тревога, депресия. За съжаление, много от лекарствата, използвани за контрол и облекчаване на астмата, предизвикват нервност, промени в настроението и безсъние. Виж Безсъние.
 • Много болни от астма са чувствителни към сулфитите, които се използват като хранителни добавки. В много ресторанти се използват сулфити, включително натриев бисулфит, калиев метабисулфит, калиев бисулфит и серен двуокис, за предотвратяване на промяната на цвета и на развитието на бактерии в зелени салати, нарязани плодове, замразени миди и други хранителни продукти. Въпреки че се откриват най-често в тези храни, сулфити може да има във всяка храна.
 • Бетаблокерите, които се използват за лечение на високо кръвно налягане, могат да свият бронхиалната мускулатура при астматиците и да предизвикат животозастрашаващи проблеми.
 • Озонът, серният двуокис, азотният двуокис, тютюневият дим, въглелеродният окис, въглеводородите, азотният окис и фотохимическите субстанции са замърсители на въздуха, които могат да отключат астматичен пристъп.
 • Вдишването на отпускащ мускулатурата препарат (бронходилататор) като например албутерол (Proventil, Ventolin) може незабавно да облекчи астматичния пристъп, като разшири бронхите. Бронходилататорите обаче не лекуват причината на заболяването.
 • Препаратът теофилин със забавено освобождаване дава добри резултати. При деца препаратът може да се даде, като капсулата се отвори и съдържанието и се смеси с подходяща храна като например ябълково пюре. Теофилинът има странични ефекти като ускоряване на пулса и/или безсъние при някои пациенти. Според някои лекари, лекарствата за инхалиране или локално приложение са по-безопасни от хапчетата против астма, защото попадат направо в бронхите и белите дробове.
 • Изследователи от Харвардския университет и Американската агенция за защита на околната среда са установили, че болните от астма, които пият кафе и други кофеинсъдържащи напитки, обикновено имат с една трета по-малко симптоми от тези, които не пият такива напитки. Това най-вероятно се дължи на действието на кофеина, който разширява дихателните пътища.
 • Според едно проучване, публикувано в Journal of Allergy and Clinical Immunology, вземането на 2 капсули масло от сьомга преди хранене и яденето на риба три пъти седмично действа благотворно при астма.
 • Персоналният апарат за пречистване на въздуха Air Supply на фирмата Wein Products представлява миниатюрен уред, който се носи на шията, Той създава невидим щит от чист въздух за предпазване от микроорганизмите (вируси, бактерии, плесени) и микрочастиците (прах, полен, замърсители) във въздуха.
 • Редовните занимания с физически упражнения са полезни, но при някои хора могат да провокират астматичен пристъп. Никой не е наясно защо това става, но се предполага, че вдишаният в голямо количес¬тво студен и сух въздух по време на усилието влошава състоянието на дихателната система. Тичането например е много по-чест фактор за отключване на астматични пристъпи от плуването. Един начин за контролиране на астмата при физическо усилие е да се носи маска, която да запазва топлината и влагата и да ограничава ефекта на вдишването на студен сух въздух.
 • Децата, страдащи от астма, се лекуват далеч по-успешно с помощта на обучение за контрол на ума и тялото, показват няколко скорошни изследвания. Специалистът по астма Ричард фирсхейн от Ню Йорк използва техника, с която учи децата да не изпадат в паника, когато разберат, че предстои астматичен пристъп. Той спокойно води мисълта им до съсредоточаване, върху образи и миризми, които ги успокояват: топло слънце, хотдог, домашен любимец. Същевременно им помага да овладеят дишането си. Така те не се чувстват толкова безпомощни и изплашени. Възрастните също могат да се възползват от тази успокояваща техника.
 • Гъшият пух може да причини или влоши белодробните заболявания.

 

Отзиви от потребители 

Съветваме използването на вече изпитани продукти за астма. Нашите потребители изпробваха и препоръчват: Алое Вера таблетки, Витамин С на прах, Магнезий и Калции таблетки, Рибено масло (лосос) капули, Селен плюс А, С и ЕТаблетки Минерален прах от корали + витамин D3.

 

Показва 1 до 10 от 10 (1 страници)

АЛОЕ ВЕРА при нарушения на имунната система 100% природен продукт.   Приложение: Укрепва имунитета Помага при нарушения на имунната с..

63.50лв.

rating

Могъщ дует с неоспорима слава!   Приложение: Комбинация на витамин C и цинк за подсилване функциите на имунната система и за предпазване н..

23.50лв.

rating

Състав: L-аскорбинова киселина (витамин C)   Приложение: Всяка веган капсула съдържа 800 mg L-аскорбинова киселина За набавяне на необхо..

16.00лв.

rating

Състав: чист витамин C, без добавки!!!   Приложение: За отбраната на организма срещу вируси и бактерии При настинки и грип При интензи..

Остават още: 2024, 03-1, 02, 00, 00 ,00

14.40лв.

18.00лв.

-20%
rating

Старт в живота с грижа и здрава защита. Коластрата е известна като „предмлякото“, което бозайниците осигуряват за новороденото си, за да го хранят ..

68.50лв.

rating

Таблетки с магнезий и калций     Приложение: При алергии За укрепване на имунитета При обедно хранене При жени в менопауза При ..

69.20лв.

rating

Приложение: Укрепват сърцето Предпазват от болести на сърцето и кръвоносната система (сърдечен и мозъчен удар) Предотвратяват кръвните съсир..

33.00лв.

rating

Минерелен прах от корали + Витамин D3 таблетки Безценното мляко на океана Иновативна формула, която комбинира четири важни минерала - магнезий, ..

Остават още: 2024, 03-1, 02, 00, 00 ,00

30.40лв.

38.00лв.

-20%
rating

„Гъбата за дълголетие“ и петте ключови органа.  Хранителна добавка за подобряване ефективността на имунната система.   Приложение:    З..

43.50лв.

rating

Таблетки от мая със селен плюс   Предназначение: Регулира функцията на щитовидната злеза Полезен за хора, страдащи от болестта Хашимото ..

42.00лв.

rating

Безплатна доствка над 150 лв до всеки ОФИС НА СПИДИ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...