Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Болест на Крон

Болест на Крон

Какво представлява болестта на Крон?

Болестта на Крон е е хронично рецидивиращо възпалително заболяване на червата. Обикновено засяга долната част на тънкото черво, но може да засегне и цялата храносмилателна система от устната кухина до ануса.

Болестта се изразява във възпаление, което засяга всички слоеве на чревната стена и често води до болезнени спазми, диария, кървене от ректума, загуба на апетита и загуба на тегло. Често усложнение е стеснението на червото поради образувания ръбец. Могат да се получат и рани или язви, които стигат до околните тъкани.

Страдащите от болестта на Крон имат и недоимък на хранителни вещества.

 

Кого засяга най-често?

Това заболяване засяга сравнително малко хора (1,2 до 15 случая на 100 000 души в България), еднакво мъжете и жените. Често има повече болни в едно семейство. Според Американската фордация по болестта на Крон и колита, хората, които имат болен роднина, са изложени на 10 пъти по-висок риск да се разболеят.

Заболяването засяга всички възрастови групи, но започва обикновено между 15 и 30 или между 60 и 80 годишна възраст. Децата с болестта на Крон могат да имат забавено развитие поради недостиг на хранителни вещества.

 

Симптоми

Заболяването се диагностицира трудно, защото симптомите му са подобни на други чревни заболявания, особено на язвения колит - друго възпалително заболяване, засягащо дебелото черво.

Началото на заболяването може да бъде драматично, с тревожни симптоми като:

 • внезапно силно повишаване на температурата
 • внезапна нежелана загуба на повече от 2-3 килограма за няколко дни
 • сериозно кървене от ректума
 • силна коремна болка, продължаваща повече от час без прекъсване
 • упорито повръщане, придружено от спиране на нормалното изхождане по голяма нужда.

Оплакванията при болестта на Крон могат да възникват периодично, на няколко месеца или дори няколко години. В редки случаи могат да се проявят веднъж - два пъти и да не се повторят повече. Ако болестта продължи много години, постепенно се нарушава функционирането на червата. Ако не се лекува, може да се превърне в много сериозно, дори животозастрашаващо състояние, и да повиши риска от рак цели 20 пъти.
     

Причини

Според съвременната алопатична медицина причината за болестта на Крон не е изяснена. Лекарите смятат, че болестта на Крон има генетична основа, но не се проявява, докато не я отключи бактерия или вирус, предизвикващ необичайно активиране на имунната система.

Защо се случва това? Тялото може да идентифицира чревната тъкан като чужда под влияние на различни фактори - токсин и дразнещи вещества, алергени, патогени, бактерии или други микроорганизми са сред най-честите причини за настъпване на имунен отговор.
 

Изследвания за болест на Крон

За потвърждаване на заболяването са необходими редица изследвания.

 • Прави се кръвна картина, за да се открие евентуална анемия и/или високи лимфоцити.
 • Лекарят може да назначи рентген на горната част на храносмилателната система за да види тънкото черво,
 • или колоноскопия, при която се изследва вътрешността на дебелото черво с дълга гъвкава тръба, свързана с компютър и монитор.

Ако изследванията покажат наличие на болестта на Крон, възможно е лекарят да назначи още рентгенови изследвания на червата, за да установи до каква степен са засегнати.

Тъй като заболяването не се лекува, целта на мерките е да се овладее възпалението, да се облекчат симптомите и да се коригира недоимъкът на хранителни вещества. Всичко това може да доведе до ремисия.
   

Кои хранителни вещества помагат?

Ако не е указано друго, посочените тук дози са за възрастни. За деца между 12 и 17 години намалете дозата до ¾. За деца между 6 и 10 години използвайте половин, а под 6 години - ¼ доза.

Хранителни вещества

Добавка Доза Коментар
Задължителни    

Жлезен екстракт от дванадесетопръстник

Според  указанията на  опаковката Лекува язвите в стомашно-чревния тракт.
L-глутамин 500 мг 2 пъти дневно, на гладно, с вода или сок, но не с мляко. За по-добро усвояване вземайте заедно с 50 мг витамин В6 и 100 мг витамин С. Важно метаболитно гориво за чревните клетки. Поддържа абсорбиращата повърхност на червата.

Чернодробен екстракт инжекции
Витамин     
В комплекс   
плюс    

витамин В12   
и
фолиева киселина

или
Витамин     
В комплекс   
плюс    
витамин В12  
и
фолиева киселина

2 мл веднъж седмично или според лекарското предписание.

1 мл веднъж седмично 


1 м³ 2 пъти седмично 

По ¼ мл веднъж седмично 


100 мг 3 пъти дневно.

1200-2000 мкг дневно.

200 мкг дневно

Необходим за храносмилането.

Предпазва от анемия.


Важен за храносмилането и за предпазване от анемия. Недоимъкът задълбочава анемията. Необходима за новообразуваните клетки.
Най-добре като инжекции (под лекарско наблюдение).
При невъзможност за инжекционно лечение използвайте, таблетки за смучене или сублингвална форма.

N-ацетил-

глюкозамин

Според указанията на опаковката. Важна съставка на бариерния слой, предпазващ чревната лигавица от увреждащото действие на храносми лателните ензими и други потенциално опасни вещества.
Омега 3  (добри източници са масло от пупалка и масло от сьомга) Според указанията на опаковката 3 пъти дневно. Необходими за възстановяването на храносмилателната система, потискат бъзпалението. Изследванията показват, че тези мастни киселини намаляват симптомите на болестта на Крон и способстват за поддържането на ремисията.

Панкреатин плюс 

бромелаин

Според указанията на опаковката време на хранене. Разграждат белтъците и подпомагат храносмилането.
Витамин С 1 000 мг 3 пъти дневно. Предпазва от възпаление и засилва имунитета.
Витамин К Според указанията на опаковката. Жизненоважен за дебелото черво. При страдащите от болестта на Крон често се наблюдава недоимък на витамин К поради нарушено усвояване и диарията. Виж Диария.
Цинк 50 мг дневно. Необходим за имунната система и за оздравяването. Използвайте цинков глюконат на таблетки за смучене.
Важни    
Комплекс от свободни аминокиселини ¼ с.л. 2 пъти дневно. Белтъците са жизнено важни за оздравяването на червата. Използвайте сублингвална форма.
Чесън 2 капсули 3 пъти дневно с храната. Срещу свободните радикали при болестта на Крон. Подпомага оздравяването.
Лактобацили Според указанията на опаковката. Приемат се на гладно. Подпомага храносмилането. Използвайте препарат на немлечна основа.
Полезни    
Калций и
магнезий

2000 мг дневно.
1500 мг дневно.

Предпазва от рак на дебелото черво.

Мултивитамини и минерали с мед, манган и селен

Според указанията на опаковката.

Често при това заболяване се наблюдава нарушено усвояване на хранителните вещества. Медта, селенът и манганът са важни за лечението на болестта на Крон и недостигът им е често срещан поради нарушено усвояване. Може да намали усложненията при операция, както и нуждата от оперативно лечение.

Кверцетин
плюс

бромелаин

500 мг 2 пъти дневно, преди хранене.

100 мг 2 пъти дневно, преди хранене.

Забавя освобождаването на хистамин и улеснява контрола на хранителната алергия. Необходим за функцията на редица ензими. Подобрява усвояването на кверцетина.
Хрущял  от акула Според указанията на опаковката. Ако не го понасяте през устата, може да се прилага ректално или като клизма. За борба с метастазите на злокачествените тумори.

Витамин А   
и 

витамин Е

15 мг дневно. При бременност не повече от 3 мг дневно.
До 536 мг дневно.
Антиоксиданти, които контролират инфекцията и улесняват възстановяването на чревните тъкани. За по-добро усвояване използвайте емулсии.
Витамин D3 10 μg  дневно. Предпазва от метаболитно костно заболяване поради недобро усвояване на храната.
Масло от черен кимион 1-2 капсули всяка сутрин и вечер по време на хранене. Помага при стомашно-чревни проблеми, има сериозен антибактериален и антивирусен ефект. Действа като аналгетик, анестетик и антиоксидант, помага за освобождаването от токсините.
Желязо 2 капсули на ден. Спомага за предотвратяването на анемия.

 


БИЛКИ

 • Алоето помага при болестта на Крон, тъй като омекотява изпражненията и има оздравителен ефект върху храносмилателната система. Пийте по половин чаша извлек от алое 3 пъти дневно. Може да се приемат и на пастили за смучене.
 • Други полезни при това заболяване билки са коренът от репей, ехинацеята, сминдухът, хидрастисът, сладкият корен, коренът от ружа, лапахото, ентеросолвентните таблетки с мента (не използвайте  мента под друга форма), ливадна детелина, плодовете от шипка, силимарин (екстракт от бял трън), бряст и мате. Тези билки подпомагат храносмилането, почистват кръвообращението и намаляват възпалението и инфекцията. За най-добри резултати ги редувайте. Внимание: Не използвайте сладък корен повече от 7 дни без прекъсване и го избягвайте напълно при високо кръвно налягане. Не взимайте хидрастис вътрешно повече от 7 дни без прекъсване. Не го използвайте по време на бременност. Вземайте го само под лекарско наблюдение, ако имате сърдечносъдово заболяване, диабет или глаукома.

 

ПРЕПОРЪКИ     

 • Яжте предимно некисели пресни или готвени (задушени или печени) зеленчуци като например броколи, брюкселско зеле, бяло (главесто) зеле, моркови, целина, чесън, спанак и ряпа.
 • Пийте много течности - дестилирана вода, билков чай и пресни сокове. Много добре действа пресният зелев сок.
 • Добавете към диетата си папая. Дъвчете по няколко семена за подобряване на храносмилането.
 • По време на влошаване на заболяването яжте органично приготвена бебешка храна, варени на пара зеленчуци и добре сварен кафяв ориз, просо и овесена каша.
 • Опитайте се да отстраните от храната си млякото и млечните продукти, рибата, сухите колбаси, киселото зеле и приготвените с мая храни и вижте дали състоянието ви ще се подобри. Тези храни са богати на хистамин. Много хора с това заболяване имат повишена чувствителност към хистамина. Млякото и млечните продукти съдържат освен това карагинан - вещество, получавано от морска трева. Той широко се използва в хранителната промишленост за стабилизиране на млечните белтъци и предизвиква болестта на Крон при лабораторни животни.
 • Избягвайте алкохола, кофеина, газираните напитки, шоколада, царевицата, яйцата, изкуствените подобрители на вкуса и консерванти, пържените и мазните храни, маргарина, месото, пипера, подправките, тютюна, бялото брашно и всички храни от животински произход с изключение на сладководната бяла риба. Тези храни дразнят храносмилателната система. Трябва да се избягват и слузобразуващите храни като преработени храни и млечни продукти. Ограничете приема на ечемик, ръж и пшеница.
 • Избягвайте рафинираната захар. Не яжте опаковани сушени зърнени храни и нищо, което съдържа бяла захар. Богатата на захар диета може да има отношение към болестта на Крон. Тези храни трябва да се отстранят от храненето.
 • Всеки ден следете изпражненията за наличие на кръв. 
 • Избягвайте стреса, доколкото е възможно. Мислите, нервната система и функциите на тялото са неразривно свързани. Тялото се влияе от мислите и настроенията ни. По време на пристъп е много важно да се почива.
 • Осигурете си всекидневно изхождане по голяма нужда. (Виж Запек и Диария) Добре действат клизмите с два литра приятно топла вода с добавка на един капкомер безалкохолен билков екстракт и една супена лъжица ацидофилус от немлечен произход на прах. Натрупването на токсични продукти представлява добра среда за развитие на паразити. Токсините могат да бъдат всмукани през чревната стена в кръвта. За диетични влакна трябва да се използват всекидневно стръкове от индийски живовлек. Така токсините се отстраняват преди да могат да се усвоят от организма. Внимание: Диетичните влакна се взимат винаги отделно от другите добавки и лекарства. 
 • Не използвайте свещички, съдържащи хидрогенирани синтетични масла.
 • При запек си правете почистващи клизми. (Виж Клизми)
 • За облекчаване на коремните болки можете да си поставяте електрическа възглавничка.

 

Още съвети

 • Няма правила за храненето, които да важат за всички страдащи от болестта на Крон, но най-общо е добре те да спазват здравословен хранителен режим, за да може организмът да си възстанови загубените хранителни вещества. Нещо повече, някои от тях като например есенциалните мастни киселини и аминокиселината глутамин способстват за задържане на ремисията.
 • Важно за оздравяването е коригирането на недостига на хранителни вещества. Болните с възпалителни чревни заболявания имат нужда от 30% повече белтъчини от здравите хора. При наличие на хронична диария трябва да се очаква недоимък на електролити и микроелементи. Хроничната стеаторея води до недостиг на калций и магнезий.
 • Лекарствата като кортикостероиди и сулфаласазин, които се предписват при болните с възпалителни чревни заболявания и холестирамин, който се използва за намаляване на нивото на холестерола, увеличават нуждите от хранителни добавки. Кортикостероидите потискат белтъчния синтез и усвояването на калция и увеличават отделянето на витамин С с урината. Дефицитите на други вещества като цинк, калий, витамин В6 (пиридоксин), фолиева киселина и витамин В нарушават процесите на костообразуване и забавят оздравяването. Сулфасалазинът потиска транспорта на фолиевата киселина и желязото и води до анемия. (Виж Анемия)
 • Установено е, че антиоксидантите намаляват риска от болестта на Крон. Нормално в чревната стена се съдържат малки количества супероксид дисмутаза (СОД), каталаза и глутатион пероксидаза, но при активно възпаление техният капацитет се оказва недостатъчен и настъпва увреждане на тъканите.
 • За възстановяване на нормална среда за оздравяване е необходимо да се поддържа алкално рН в организма.
 • Придържането към безалергенна диета, заместването на изгубените хранителни вещества и използването на съответните билки може да ускори оздравяването и да предотврати следващи пристъпи. Проучванията показват, че ако болният, който е постигнал ремисия, възстанови предишния си хранителен режим, заболяването се възобновява. Други причинни фактори са продължителният стрес, травмите, пеихосоматичните и съдови заболявания.
 • Хранителните недоимъци, настъпващи поради нарушеното усвояване на храните могат да отслабят имунната система и да удължат необходимото за оздравяване време.
 • Много микроорганизми са обвинявани като възможни причинители на болестта на Крон, включително бактерии, гъбички, вируси, микробактерии, подобни на псевдомонас организми и хламидии. Въпреки това досега причината за заболяването не е открита. Най-вероятно за него допринасят множество фактори.
 • Антигенните реакции могат да предизвикат преминаване на много малки неразградени частици от храна от оточното и възпалено черво в кръвното русло и там да предизвикат реакция. За избягване на това, необходимо е чревната стена да се възстанови. Важно е избягването на храни, които предизвикват реакция. Лечението с маслена киселина - мононенаситена мастна киселина - намалява възпалението, намалява преминаването на неразградени хранителни остатъци и и подпомага оздравяването на чревната стена. Помага също и N-ацетилглюкозаминът.
 • При едно проучване в Италия на болни с болестта на Крон, приемали добавка от рибено масло с бавно освобождаване е установена по-малка честота на обострянията, отколкото при болните, които не са приемали тази добавка. Близо половината от вземалите рибеното масло са били без оплаквания през едногодишния период на наблюдение, докато само ¼ от другата група са се чувствали добре.
 • Учените не са успели до сега да открият генетичен дефект при болестта на Крон, но е установено, че болестта е 4 пъти по-честа сред хора от кавказката раса и евреите, отколкото сред други етнически групи. При 20 до 40% от съобщените случаи на болест на Крон или улцерозен колит заболяването засяга повече от един член на семейството.
 • Отначало болните обикновено се лекуват с медикаменти от рода на кортикостероиди за овладяване на възпалението. Използват се и лекарства, потискащи имунната система, но те повишават податливостта на инфекции. Управлението по храните и лекарствените средства е одобрило генетично обработен препарат, наречен инфликсимаб (Remicade) за страдащи от умерена и тежка форма на болестта на Крон и неподдаващи се на традиционните методи на лечение. Този препарат се приготвя от човешки и миши клетки и действа против един определен белтък, който предразполага към възпаление. При изпитанията на лекарството се установи, че една доза облекчава симптомите за 2 до 4 седмици, след което действието отслабва. Учените все още изучават дългосрочния ефект на този препарат.
 • Ако болестта на Крон продължи много години, постепенно се нарушава функционирането на червата. Понякога се провежда оперативно лечение. То включва отстраняване на заболелия сегмент от червата. Въпреки че не лекува заболяването, операцията облекчава симптомите и 5 години след това половината от оперираните са в добро състояние, работоспособни и се радват на добро качество на живот, неограничено от диария или болка.
 • Страдащите от болестта на Крон са изложени на значително повишен риск от рак на дебелото черво. Ако имате това заболяване, пpaвeте си колопоскопия поне веднъж на две години, като започнете осем до десет години след поставянето на диагнозата.

 

Отзиви от потребители

Съветваме използването на вече изпитани продукти при болест на Крон. Нашите потребители изпробваха и препоръчват:  Витамин С на прах, Чесън капсулиЦинкМултивитамини и минералиМагнезий и калцийВитамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселинаПробиос активОмега-6 (Пупалка)Бял трънАлое Вера пастилиРибено масло и витамин Е на Dr.FörsterRoyal Maris Капки - детоксикация на организма, Витамин K2 + Витамин D3 + Калций капсули, Комбуча капсули.

 

Показва 1 до 20 от 20 (1 страници)

За какво помага:  За превенция на грип и настинки За укрепване на имунитета При вземане на антибиотици (антибиотерапия) В период на възста..

32.00лв.

rating

АЛОЕ ВЕРА при нарушения на имунната система 100% природен продукт.   Приложение: Укрепва имунитета Помага при нарушения на имунната с..

63.50лв.

rating

Белият трън и неговите легендарни способност! Растението, поставящо най-високите стандарти в грижата за черния дроб и не само...   Приложение..

43.50лв.

rating

Могъщ дует с неоспорима слава!   Приложение: Комбинация на витамин C и цинк за подсилване функциите на имунната система и за предпазване н..

23.50лв.

rating

Живителната сила на слънцето, събрана в малки капсулки! Хранителна добавка за подпомагане на имунната система и нормалното функциониране на мускули..

Остават още: 2024, 04-1, 20, 00, 00 ,00

24.65лв.

29.00лв.

-15%
rating

За здрави кости и чисти кръвоносни съдове. Хранителна добавка за подпомагане здравето на костите, подвижността на ставите и защитата на сърдечно-с..

43.50лв.

rating

Състав: L-аскорбинова киселина (витамин C)   Приложение: Всяка веган капсула съдържа 800 mg L-аскорбинова киселина За набавяне на необхо..

16.00лв.

rating

Състав: чист витамин C, без добавки!!!   Приложение: За отбраната на организма срещу вируси и бактерии При настинки и грип При интензи..

Остават още: 2024, 05-1, 03, 00, 00 ,00

15.30лв.

18.00лв.

-15%
rating

Витамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселина   Състав: 100% природен продукт Комплекс витамини В Фолиева киселина Витамин А Витамин Е ..

39.00лв.

rating

Върболика за хормонално равновесие и ПМС 100% природен продукт.   Приложение: За облекчаване на проблемите при ПМС За ускоряване мета..

44.50лв.

rating

Какво е Магнезиев цитрат?    Магнезият, този есенциален минерал за нашето тяло, е включен под формата на цитрат в препарата МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ ПЛЮ..

45.90лв.

rating

Таблетки с магнезий и калций     Приложение: При алергии За укрепване на имунитета При обедно хранене При жени в менопауза При ..

69.20лв.

rating

 Какво е крил?  Много учени са вдъхновени от състава на маслото от КРИЛ (скаридоподобен, ракообразен зоопланктон), който състав дава възможност мас..

Остават още: 2024, 05-1, 03, 00, 00 ,00

54.83лв.

64.50лв.

-15%
rating

Приложение: Укрепват сърцето Предпазват от болести на сърцето и кръвоносната система (сърдечен и мозъчен удар) Предотвратяват кръвните съсир..

33.00лв.

rating

 Препоръва се при:   сърдечносъдови заболявания, високо ниво на холестерол и кръвна захар. Подобрява кръвообръщението и балансира кръвното наляг..

61.00лв.

rating

Заради огромното богатство от хранителни вещества в малките зелени листа, Моринга заслужено получава имената „Дървото на Безсмъртието” и „Чудното Дърв..

47.50лв.

rating

Витамините и минералите са важни за нормалното функциониране на нашето тяло. Липсата на тези хранителни вещества води до постоянна умора, намалена раб..

38.50лв.

rating

Хранителна добавка за пречистване на организма и здравословно регулиране на теглото.   Приложение: За пречистване на организма и здравосло..

43.50лв.

rating

ПРОБИОС АКТИВ ПЛЮС – капсули Благодарение на новата технология, в една капсула ПРОБИОС, има максимално количество живи пробиотични бактерии – по 10..

32.50лв.

rating

ПРОБИОТИК ПЛЮС – капсули За балансирано храносмилане и запазване на чревната флора. Изключителна формула от пробиотик, пребиотик, витамин C и ми..

Остават още: 2024, 05-1, 03, 00, 00 ,00

31.68лв.

39.60лв.

-20%
rating

Безплатна доствка над 150 лв до всеки ОФИС НА СПИДИ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...