Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Диабет

Диабет

Над 300 милиона са болните от диабет в света. Смята се, че други 350 милиона души са предразположени към заболяването и е само въпрос на време да го развият. 500 милиона ще станат до 2030 година по прогнози на Международната Федерация Диабет (IDF). 

Над 4,5% от българите са болни от диабет по последни данни на Българската диабетна асоциация, поднесена на Петия конгрес на българските специалисти по метаболитни заболявания. Или 512 000 души у нас страдат от диабет, а други 635 000 са в състояние на повишена кръвна захар над нормалните стойности, но все още под границите, характерни за диабет. Числото на болните, както от инсулинозависимия диабет тип 1, така и от неинсулиновозависимия диабет тип 2, непрекъснато расте. За 15 години числото на засегнатите е нараснало с 50%.

Тенденцията на разпространение на болестта се развива в прекалено бързи темпове – засегнати са не само повече хора, но и спада значително възрастта на проява на заболяването, регистрират се все повече случаи на болни деца...

Какво е диабет?

Диабетът е заболяване, което се дължи на проблеми с панкреасния хормон инсулин. Инсулинът контролира количеството глюкоза (захар) в кръвта и скоростта на усвояването и от клетките. Клетките се нуждаят от гликоза, за да произвеждат енергия. При болните от диабет гликозата се натрупва в клетките и се получава хипергликемия (ненормално високо ниво на глюкозата в кръвта). Тя от своя страна довежда до увреждане на кръвоносните съдове, което пък води до заболявания на очите, сърцето, периферна и автономна невропатия (увреждане на нервите на крайниците и вътрешните органи) и диабетна нефропатия (бъбречно заболяване).

Типове диабет

Има два основни типа диабет: тип 1 (или инсулинозависим захарен диабет) и тип 2 (неинсулинозависим захарен диабет).

От тип 1 страдат 5-10% от диабетно болните. Той обикновено започва от ранна възраст и представлява автоимунно заболяване, при което имунната система на тялото напада и унищожава произвеждащите инсулин клетки в панкреаса. Учените смятат, че това може да се държи на имунна реакция след вирусна инфекция.

Вторият тип 2 диабет - най-често срещаната форма - засяга 90-95% от диабетно болните. При него панкреасът произвежда малко количество инсулин, но не достатъчно за клетките. Те могат също да развият резистентност на въздействието на малкото наличен в кръвта инсулин. Много хора страдат от диабет тип 2, без да го знаят. Той обикновено се появява в по-напреднала възраст, но за съжаление, в последно време зачестява и при по-млади хора.

Рисковите фактори са хранителният режим, теглото, расовата принадлежност, възрастта, обездвижването и наследствеността. 

Гестационният диабет е форма на заболяването, която се развива по време на бременността и засяга около 4% от бременни те жени. Хормоналните изменения през бременността могат да повлияят на резистентността на организма на инсулина. Най-често заболяването изчезва след раждането, но е признак, че е вероятно жената да развие диабет тип 2 по-късно през живота си. На-рушеният глюкозен толеранс е състояние, засягащо около 11% от българите в зряла възраст. При тези болни нивото на глюкозата в кръвта е по-високо от нормалното, но не е колкото на диабетно болните. Около 7% от страдащите от НГТ обаче по-късно развиват диабет тип 2.

 

Последствия и рискове на диабета

Заболяването се нарежда на шесто място сред причините за смъртните случаи в България и на първо като причина за ослепяването във възрастовата група между 12 и 17 години.

Ако не се лекува правилно, диабетът може да доведе до заболяване на сърцето и бъбреците, оток, нервни увреждания, инфекции на устната кухина, венците, белите дробове, кожата, стъпалата, пикочния мехур и гениталиите. Могат да се образуват незаздравяващи рани по кожата.

При диабетно болните има епизоди, когато нивата на кръвната глюкоза са много високи (хипергликемия) и много ниски (хипогликемия). Симптомите на хипергликемията включват умора, постоянни позиви за уриниране, силна жажда, постоянно усещане за глад, загуба на тегло и проблеми със зрението.

Епизодите на хипогликемия, които настъпват внезапно, могат да бъдат причинени от пропуснато хранене, твърде голямо усилие или да бъдат реакция към твърде висока доза инсулин. Първоначалните белези на хипогликемията са глад, световъртеж, изпотяване, объркване, сърцебиене и тръпнене или боцкане в устните. Ако не бъде лекуван, болният може да стигне до двойно виждане, тремор и дезориентация, да започне да се държи странно и дори да изпадне в кома.

Основната опасност при диабета обаче не е самото заболяване, а усложненията, които могат да възникнат, ако нивото на инсулина не се поддържа постоянно. Нелекуваният диабет може да доведе до диабетна кетоацидоза. Тя възниква, когато в организма има толкова малко инсулин, че той започва да използва за гориво мастните запаси, при разграждането на мастите се получават кетони като страничен продукт. В голямо количество те повишават значително киселинността на тялото. Кетоацидозата се наблюдава най-често при болните от диабет тип 1. Симптомите й включват гадене, затруднено дишане, сладникав дъх и замайване, което може да стигне до кома.

Хиперосмоларният синдром се дължи на съчетание от много висока кръвна захар (но без наличието на кетони) и обезводняване. То се среща по-често при възрастни болни от диабет тип 2, които вземат кортикостероиди. Може да се предизвика също от стрес или тежко заболяване. При хиперосмоларния синдром кръвната захар е толкова висока, че кръвта се сгъстява. Симптомите му са объркване, умора и кома. Понякога този синдром може да бъде първият признак за наличието на диабет при много възрастни хора. И двете състояния изискват незабавна лекарска намеса. Анализът на урина често може да установи неподозиран преди диабет.

 

Самоизследване за диабет

Има няколко начина да се самоизследвате за диабет. Тестовете за диабет тип 1 се използват също и за самонаблюдение от хората с диагностицирано заболяване. Домашните тестове обаче са по-неточни от изследванията, които ще ви направят в лекарския кабинет.

Диабет тип 1


За да се изследвате за диабет тип 1:
1. Купете специално химично обработени пластмасови лентички от аптеката.
2. Боднете пръста си и поставете капка кръв на върха на лентичката.
3. Изчакайте една минута и сравнете цвета на лентичката с цветната скала, показваща различни нива на гликозата.

Има също и електронни устройства, които могат да анализират тестовата лентичка и да ви дадат цифров резултат на глюкозното ниво. Просто убождате пръста си с игла, задействана от пружина, поставяте капка кръв върху тестовата лентичка и я слагате в апарата за анализ. Този тест дава незабавен резултат за нивото на кръвната захар. Такова устройство трябва да имат всички хора с диабет.

Ето ориентировъчните данни за нивото на кръвната захар (измервани в милиграми глюкоза на 100 мл кръв):

 • до 110 – нормално
 • 110 - 126 –  нарушен глюкозен толеранс / гранично
 • 126 и нагоре в продължение на 2-3 дни - диабет

 

Диабет тип 2

Страдащите от диабет тип 2 често не могат да усетят сладкия вкус. Тази аномалия може да играе важна роля за това, как хората с диабет усещат вкуса на храната си и също доколко добре се адаптират към диетичните страни на лечението. Тъй като нашето общество като цяло е привикнало към захарта, това нарушено вкусово възприятие за сладко е много разпространено сред населението.

Следните тестове могат да открият на рушена способност за усещане на сладко: 
1. Не консумирайте стимуланти (кафе, чай газирана вода) или сладкиши 1 час преди теста.
2. Напълнете 7 еднакви водни чаши с 200 мл вода и отбележете чашите по следния начин; несъдържаща захар, съдържаща 1/4 чаена лъжичка, 1/2 чаена лъжичка, 1 чаена лъжичка, 11/2 чаени лъжички, 2 чаени лъжички и 3 чаени лъжички. Добавете съответното количество захар към всяка чаша и помолете някой да размени реда им и да скрие етикетите.
3. Опитайте и отпийте от всяка чаша, като след това записвате количеството захар, което ви се струва, че тя съдържа. Между глътките изплаквайте устата си с чиста вода.

Здравите хора обикновено усещат сладък вкус, когато към 200 мл вода е прибавена 1 чаена лъжичка или по-малко захар. За разлика от това, хората с късен тип диабет обикновено не усещат сладък вкус до прибавянето към водата на 1 1/2 - 2 чаени лъжички захар.

 

Кои хранителни вещества се препоръчват при диабет?

Ако не е указано друго, посочените тук дози са за възрастни. За деца между 12 и 17 години намалете дозата до 3/4. За деца между 6 и 12 години използвайте половин, а под 6 години - четвърт доза.

Хранителни вещества

Добавка Доза Коментар
Много важни    
Чесън 3 пъти по 2 капсули. Понижава и стабилизира кръвната захар. Укрепва имунитета и подобрява кръвообращението.
Хромов пиколинат 400-600 мкг дневно. Подобрява инсулиновия дефицит, което намалява нивата на кръвната захар.
Алфа - липоева киселина Според указанията на опаковката. За лечение на уврежданията на периферните нерви при диабетно болни. Способства за овладяване на нивото на кръвната захар.

L-карнитин

+ L-глутамин 

+ таурин

500 мг 2 пъти дневно, на гладно. Приемайте с вода, но не и с мляко. Приемайте с 50 мг витамин или 100 мг витамин С за по-добра абсорбция. 

500 мг 2 пъти дневно, на гладно. 

500 мг 2 пъти дневно на гладно.

Намалява мастните депа. Намалява желанието за захари. Подпомага отделянето на инсулин.
Кверцетин 100 мг 3 пъти дневно.  Подпомага предпазването на мембраните на очната леща от натрупване на полиоли в резултат на високите глюкозни нива.
Ванадий Според указанията на опаковката. Подпомага инсулина да доставя глюкозата до клетките.
Витамин В-комплекс Според указанията на опаковката. Витамините от група В действат най-добре, когато се приемат заедно.
Цинк 50-80 мг дневно. Дефицитът му е свързан с диабета. Използвайте цинков глюконат на таблетки за смучене за най-добра усвояване.
Важни    
Коензим Q10 90 мг дневно. Подобрява кръвообращението и стабилизира кръвната захар.
Калций и магнезий 1 500 мг дневно. 750 мг дневно. Важен за равновесието на рН. Важен за ензимните системи и равновесието на рН. Предпазва от спазъм на коронарните артерии и артериосклероза. Повишава енергията. Страдащите от диабет често имат понижено ниво на магнезия, което е свързано с усложнения на очните заболявания.
Спирулина 5 – 10 мг дневно. Приемайте го отделно от калция. Стабилизира нивото на кръвната захар.
Манган 5 – 10 мг дневно. Приемайте го отделно от калция. Необходим за възстановяване на панкреаса. Също така Ко фактор на ключови ензими от обмяната на глюкозата. Дефицитът му е често срещан при хора с диабет.
Витамин А 1,5 мг дневно.При бременност не надхвърляйте 3 мг дневно. Важен антиоксидант, необходим за поддържане на здравето на очите.
Витамин С 3000-6000 мг дневно. Дефицитът може да доведе до съдови проблеми при болните от диабет.
Витамин Е 268 мг дневно и повече. Подобрява кръвообращението и предотвратява усложненията посредством антиоксидантните си качества. Използвайте формата d-алфа-токоферол.
Рейши гъба капсули 1 капсула 2 пъти дневно. Помага за нормализирането на нивото на кръвната захар. Стимулира производството на имунни клетки.

Екстракт от гроздови семки

Според указанията на опаковката. Мощен антиоксидант, който усилва също и активността на витамин С и укрепва съединителната тъкан, включително тази на сърдечно-съдовата система.

       
БИЛКИ

 • Бобеният чай, приготвен от различни видове бял и шарен фасул, прочиства панкреаса от токсини.
 • Плодовете на кедъра са отлична храна за панкреаса.
 • Коренът от глухарче предпазва черния дроб, който превръща хранителните вещества в глюкоза. Внимание: Ако страдате от заболяване на пикочния мехур, избягвайте да вземате големи дози глухарче.
 • Чаят от женшен понижава нивото на кръвната захар. Внимание: Не използвайте тази билка, ако имате повишено кръвно налягане.
 • Боровинките помагат за стимулиране на инсулиновата продукция.
 • Плодовете на хвойната понижават кръвната захар.
 • Други билки, които могат да бъдат полезни при диабет са: баросма, корен от глухарче, хидрастис и мечо гроздеВнимание: Не приемайте хидрастис вътрешно всекидневно по-продължително от една седмица без прекъсване, тъй като може да наруши нормалната чревна флора. Не го използвайте по време на бременност. Вземайте го само под лекарско наблюдение, ако сърдечносъдово заболяване, диабет или глаукома.

 

ПРЕПОРЪКИ

 • Спазвайте диета, съдържаща изобилие от сложни въглехидрати, малко мазнини, много влакна, включително много сурови подове и зеленчуци, както и пресни зеленчукови сокове. Това намалява нуждата от инсулт и също така понижава нивото на мазнините в кръвта. Влакната помагат да се намалят колебанията на кръвната захар. За закуска яжте сухари от овесени или оризови трици с масло от ядки или сирене. Бобовите храни, кореноплодните зеленчуци и пълно-зърнестите храни също са подходящи. Регулирайте приема на сложни въглехидрати.
 • Добавете спирулина към диетата си. Тя стабилизира нивото на кръвната захар. Други полезни храни са ягодовите плодове, бирената мая, млечните произведения (особено сиренето), яйчният жълтък, рибата, чесънът, келпът, киселото зеле, соята и зеленчуците.
 • За снабдяване с белтъчини използвайте растителни източници като зърнени и бобови храни. Рибата и ниско маслените млечни произведения също са приемлив източник на белтък.
 • Избягвайте наситените мазнини и простите захари (освен когато е необходимо да компенсирате ефекта на инсулина).
 • Поемайте повече въглехидрати или намалете дозата на инсулина преди физическо натоварване, физическото натоварване предизвиква инсулиноподобен ефект в тялото. Обсъдете с вашия лекар кой подход да предпочетете.
 • Не поемайте капсули с рибено масло или добавки, съдържащи големи количества парааминобензоена киселина (ПАБК).
 • Избягвайте солта и продуктите от бяло брашно. Консумацията им води до повишаване на кръвната захар.
 • Ако се развият симптоми на хипергликемия, отидете в спешния кабинет на най-близката болница. Това е потенциално опасна ситуация. Може да се наложи венозно приложение на подходящи разтвори, електролити и инсулин.
 • Избягвайте приемането на големи количества витамин В3 (ниацин). Малки количества обаче (от 50 до 100 милиграма дневно), приемани през устата, може да бъдат от полза.
 • Ако имате дете с диабет, уверете се, че неговата учителка знае как да реагира при проявите, алармиращи за хипогликемия или хипергликемия.
 • Ако се развият симптоми на хипогликемия, веднага изпийте плодов сок, безалкохолна напитка или нещо друго, съдържащо захар. Ако това не помогне до 12 минути, повторете отново. Ако и това не помогне или ако не можете да поемате храна, потърсете незабавно лекарска помощ и/или си поставете глюкагонова инжекция. Всеки, който има инсулинозависим диабет, трябва да носи винаги комплект с глюкагон и да знае как да го използва.
 • Избягвайте тютюна под всякаква форма - той свива кръвоносните съдове и потиска кръвообращението.
 • Поддържайте краката си чисти, сухи и топли и носете само бели памучни чорапи и удобни обувки. Липсата на кислород (поради лоша циркулация) и увреждането на периферните нерви (със загуба на усета за болка) са главните фактори за диабетичните язви по краката. Опитвайте се да избягвате наранявания и да подобрите циркулацията на стъпалата и краката.

 

Още съвети

 • За да компенсира недостига в отделянето на инсулин, болният от диабет тип 1 трябва всекидневно да си прави инсулинови инжекции. Те са необходими, защото инсулинът не може да се поема през храносмилателния тракт в кръвта, ако се взема през устата. На пазара се предлагат инсулинови помпички писалки (индивидуални предварително напълнени спринцовки под формата на писалка). Тъй като лечението на диабет тип 1 е твърде тежко предизвикателства човекът с такова заболяване трябва да поддържа тясна връзка с лекаря, предписващ инсулина. На пазара има много форми на инсулин, но те са варианти на няколко основни вида. Най-често използваните са пречистеният свински, пречистеният говежди и произхождащият от рекомбинантна ДНК (човешки) инсулин. Пречистеният свински инсулин се извлича от свински, панкреас, след което се подлага на допълнително пречистване. Пречистеният говежди инсулин се извлича от говежди панкреас и се пречиства допълнително. Инсулинът от рекомбинантна ДНК е генетично създаден чрез включване на човешки ген за производство на инсулин в неболестотворни щамове на Escherichia coli или дрожди.
 • Страдащите от диабет тип 2 са с намалена способност за усещане на сладък вкус и затова те отслабват по-трудно. Тъй като не усещат сладкия вкус на веществата, те често консумират захарни изделия, които не възприемат като сладки. Ако човек с диабет тип 2 получи по-добри знания за храната, положи повече грижи за подбора и чете внимателно етикетите на продуктите, той ще бъде в състояние да нормализира теглото си и да избегне нуждата от лечение с медикаменти или инсулин.
 • Диабетът от тип 2 може обикновено да бъде контролиран чрез подходяща диета и физическо натоварване; обикновено не е наложително инсулиново лечение. Затлъстяването е главен фактор за диабет от тип 1 и програмата за намаляване на теглото често е всичко, което трябва да се направи, за да бъде контролиран.
 • Някога се смяташе, че болните от диабет трябва да избягват сладките храни. Това все още е в сила, когато става въпрос за намаляване на теглото. Изследванията обаче показват, че захарта, която е прост въглехидрат, не води до голямо повишение на кръвната захар. Яденето на печени картофи или зърнени каши е свързано с по-голям риск от повишението на кръвната захар от яденето на сладолед. В организма въглехидратите бързо се превръщат в глюкоза. На този именно принцип се основават много богати на белтъчини и бедни на въглехидрати диети. Затова е важно страдащите от диабет да наблюдават приема си както на прости, така и на сложни въглехидрати, а не само на сладките храни.
 • Разработват се инхалатори на инсулин. Дозата се вдишва през устата в белите дробове и оттам сухият или разтворен инсулин лесно преминава в кръвта. Ползата от този метод в сравнение с инжекциите е очевидна. Недостатъкът е в точното дозиране в почната форма. Инхалаторите доставят в белите дробове само около 10% от лекарството и това го оскъпява, защото е необходим повече инсулин. Размерът на частиците от лекарството също е много важен — ако са прекалено малки, ще се слепнат, а ако са прекалено големи, инсулинът няма да достигне до белите дробове.
 • Проучванията показват, че добавянето и хормона дехидроепиандростерон (ДХЕА) под формата на 7-кето- ДХЕА може да помогне за профилактиката на диабета.
 • Хипотиреодизмът може да бъде водеща причина за диабет. Известният изследовател и автор д-р Стивън Аенгър е забелязал, че невропатиите, както и други усложнения на диабета изчезват, когато се прилага хормон на щитовидната жлеза. Много усложнения на диабета и хипотиреоидизма са резултат от запушване на артериите, което не позволява на кръвта да доставя хранителни вещества и кислород и да изнася отпадъчните продукти.
 • Глюкозилацията - свързването на глюкозата и другите захари с протеините на кръвта, нервните клетки и лещите на очите - може би е виновна за много от дълготрайните увреждащи ефекти на диабета. Витамин С може да потисне този процес. Ако глюкозилацията е част от нормалния процес на стареене, приемането на добавка от витамин С може да го забави.
 • Жената с диабет, която иска да забременее, трябва да наблюдава нивата на кръвната си захар далеч преди планираното зачатие. Плодът има най-голям риск да развие вродени дефекти през първите пет до осем седмици на бременността, преди повечето жени да знаят, че са бременни. Поставянето на кръвно захарното ниво под контрол обикновено отнема няколко месеца. Ако жената започне да наблюдава кръвно захарното си ниво от деня на зачатието, докато се постигне контрол, увреждането може вече да е настъпило.
 • Увреждането на ретината от диабета е водеща причина за слепотата в България. 1 от 20 души с диабет от тип 1 и 1 от 15 души с диабет от тип 2 развиват ретинопатия. Честотата на ослепяването от диабетна ретинопатия обаче вероятно ще намалее с по-нататъшното развитие на лазертерапията. Хората с диабет трябва всяка година да си правят изследвания на ретината, за да се провери нейното състояние.
 • Диабетната пефропатия — увреждането на бъбреците от диабета е често срещана и основна причина за смърт при хората с диабет. Важно е бъбречните функции да се наблюдават периодично. Контролирането на големите колебания в нивото на кръвната глюкоза намалява рисковете от тези усложнения. Ниско белтъчната диета, съдържаща по-малко от 40 грама белтък на ден се препоръчва за профилактика на диабетната нефропатия.
 • Диабетната невропатия (увреждане на нервите, причинено от диабет) обикновено засяга периферните нерви (на стъпалата, ръцете и краката). Симптомите й включват скованост, изтръпване и болка. Лекарствата амитриптилин и десипрамин, които често се предписват като антидепресанти, успешно лекуват това състояние. Действието им се изразява в повишаване на нивото на неврохимическите вещества, които пренасят информацията между клетките, повишавайки чувствителността. Автономната невропатия може да доведе и до натрупване на стомашни сокове в стомаха. Това увеличение на киселината може да причини гадене и диария, които се облекчават от антибиотично лечение или от приемането на бедна на мазнини храна на малки порции. При мъжете невропатията и проблемите на кръвообращението могат да доведат до еректилна дисфункция. При този проблем помага лекарството силденафил (Viagra). Преди да ви го предпише, лекарят вероятно ще ви назначи стрес тест.
 • В едно проучване големите количества ниацин са повишили нивото на кръвната захар с 16 %. След време това би могло да причини зависимост от инсулин или медикаментозно лечение. Ниацинът може също да причини повишаване на нивото на пикочната киселина в кръвта, показващо вероятна бъбречна дисфункция и повишен риск от подагра. Ниацинамидът обаче, друга форма на ниацина, забавя разрушаването и усилва регенерацията на произвеждащите инсулин бета-клетки в панкреаса и следователно може да бъде от полза при диабет от тип 1.
 • Повишените гликозни нива в очните лещи могат да доведат до натрупване на вещества, наречени полиоли, чието наличие може накрая да доведе до увреждане на лещите. Високите концентрации на полиоли могат да персистират, дори когато нивото на глюкозата бъде впоследствие нормализирано, флавоноидите като например кверцетинът, помагат за понижаване на натрупването на полиоли.
 • Диабетът и повишеното кръвно налягане често вървят ръка за ръка, като и двете могат да доведат до бъбречно заболяване При едно скорошно проучване диабетици с хипертензия, приемали медикаменти, наречени инхибитори на ангиотензинконвертиращия ензим, са намалили наполовина риска от развитие на тежко бъбречно заболяване.
 • Диабетиците често страдат от коронарна болест на сърцето. Особено голям е рискът при жените с диабет. Повишената кръвна захар има отрицателно въздействие върху сърцето при такива болни.
 • Изследователи са установили, че при диабетиците пушачи има 2 до 3 пъти по-голяма вероятност да се развие увреждане на бъбреците, често водещо до необходимост от диализа или трансплантация, в сравнение с непушещите диабетици. Пушенето свива кръвоносните съдове. При хората с диабет това спомага големи белтъчни молекули да се избутват извън съдовете и към бъбреците. Това евентуално може да доведе до бъбречна недостатъчност.
 • За диабетно болните е жизненоважи да полагат грижи за ходилата си. Нервния увреждания могат да доведат до загуба на чувствителността в тях и след нарушаване на целостта на кожата язвите да не заздравеят. Проблемите с ходилата при диабетиците се лекуват с масло от чаено дърво
 • Страдащите от диабет трябва да следят внимателно нивото на мазнини и холестерол в кръвта си. Идеалното ниво на „лошия холестерол" при такива болни е около 100, а на „добрия"- над 45. Триглицеридите трябва да са под 200.

 

Отзиви от потребители

Съветваме използването на вече изпитани продукти при диабет. Нашите потребители изпробваха и препоръчватВитамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселинаВитамин С на прахQ-10 супер плюсМагнезий и калций,  Чесново масло капсулиДъвчащи таблетки с цинк и витамин СПробиос активЕкстракт от гроздови семкиМагнезиев цитрат плюс витамин В6 с цинкКрем от чаено дървоМасло от чаено дървоRoyal Maris Гел - дезинфекция на раниRoyal Maris Спрей - aнтисептик за кожатаКрем с масла от чаено дърво и бадемРибено масло и витамин Е на Dr.FörsterRoyal Maris Капки - детоксикация на организма.

 

Показва 1 до 23 от 23 (1 страници)

Опаковка: 200 мл.   Предимства: Едно от най-важните антисептични и бактерицидни етерични масла  Със силно антибактериално действие върху..

36.00лв.

rating

Ценен продукт с безброй приложения, подходящ за „първа помощ“ у дома! Перфектната грижа за кожата при кожни проблеми и нечиста кожа. Идеален за сле..

26.00лв.

rating

За какво помага:  За превенция на грип и настинки За укрепване на имунитета При вземане на антибиотици (антибиотерапия) В период на възста..

32.00лв.

rating

Q-10 супер плюс за сърцето и кръвоносната система    Приложение: Като антиоксидант за защита на нервите и мозъка За поддържане работата ..

54.00лв.

rating

Изключителен имуномодулатор! Действието на екстрактите от гъбата агарикус се дължи главно на богатия витаминен състав и съдържанието на множество б..

68.50лв.

rating

Могъщ дует с неоспорима слава!   Приложение: Комбинация на витамин C и цинк за подсилване функциите на имунната система и за предпазване н..

23.50лв.

rating

Състав: L-аскорбинова киселина (витамин C)   Приложение: Всяка веган капсула съдържа 800 mg L-аскорбинова киселина За набавяне на необхо..

16.00лв.

rating

Състав: чист витамин C, без добавки!!!   Приложение: За отбраната на организма срещу вируси и бактерии При настинки и грип При интензи..

18.00лв.

rating

Витамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселина   Състав: 100% природен продукт Комплекс витамини В Фолиева киселина Витамин А Витамин Е ..

39.00лв.

rating

Мощната противовъзпалителна билка-подправка! За подпомагане дейността на храносмилателната система и общия имунитет.   Приложение: Укрепв..

56.50лв.

rating

За здрави и силни кръвоносни съдове Жизнеспособността на сърцето и дългите хиляди километри кръвоносни съдове е една от най-важните предпоставки з..

Остават още: 2024, 06-1, 01, 00, 00 ,00

41.23лв.

48.50лв.

-15%
rating

100% природен продукт. Като уникална комбинация от водорасли и листа от млад ечемик, ЗЕЛЕН МИКС е 100% природен продукт със следните приложения: ..

34.00лв.

rating

За кожа като коприна! Златно масло подхранва и овлажнява кожата Златното масло представлява съвършена комбинация на натурални масла от авокадо, жож..

21.00лв.

rating

KОМБУЧА – за укрепването на имунитета 100% природен продукт.   Приложение: Подпомага укрепването на имунитета Енергизира организма и ..

70.00лв.

rating

Чудотворната гъба гъсеница! За нормално функциониране на имунната система. Спомага за повишаване на издръжливостта и жизнеността.   Приложение:..

68.50лв.

rating

Какво е Магнезиев цитрат?    Магнезият, този есенциален минерал за нашето тяло, е включен под формата на цитрат в препарата МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ ПЛЮ..

Остават още: 2024, 06-1, 01, 00, 00 ,00

39.02лв.

45.90лв.

-15%
rating

Таблетки с магнезий и калций     Приложение: При алергии За укрепване на имунитета При обедно хранене При жени в менопауза При ..

69.20лв.

rating

„Танцуващи гъби“ в подкрепа имунитета. Хранителна добавка за поддържане и укрепване на общото здраве на организма.   Приложение: За под..

43.50лв.

rating

„Гъбата за дълголетие“ и петте ключови органа.  Хранителна добавка за подобряване ефективността на имунната система.   Приложение:    З..

43.50лв.

rating

Куркумин, кверцетин и витамини капсули. Мощна защита на кръвоносните съдове и сърцето. Комбинация от полифеноли от червено винено грозде, куркума и яп..

48.50лв.

rating

Да си възвърнем уверената и грациозна походка!   За нормално функциониране на кръвоносната система. Тонизира, предпазва и заздравява кръвоносните ..

56.50лв.

rating

За поддържане на жизнения тонус и общото здраве. КАПСУЛИТЕ С ЧЕСЪН И ГЛОГ съчетават важните за здравето свойства на двете растения, с основна насоч..

38.50лв.

rating

Деликатес с приятен вкус и аромат, с богат витаминен състав и множество биологични вещества! Хранителна добавка допринасяща за поддържане на нормал..

66.50лв.

rating

Безплатна доствка над 150 лв до всеки ОФИС НА СПИДИ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...