Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Изгаряния

Изгаряния

Причини за изгаряния

Изгаряния се получават при прякото въздействие върху тялото на силно нагрети въздухообразни, течни или твърди тела (горещи пари и газове, горещи течности, нагрети предмети, отоплителни уреди, котлони, печки и пр.). 
При битови и производствени условия изгаряния могат да се получат и при съприкосновение с химически вещества (сода каустик, сярна, солна, азотна киселина и пр.). 
Някои видове лъчиста енергия (електрически ток, рентгенови, ултравиолетови, инфрачервени и други лъчи) също могат да предизвикат изгаряния. 

 

Видове изгаряния

В зависимост от причинителя на изгарянето, от продължителността на въздействието на топлинния агент, от големината на засегнатата повърхност и от възрастта на пострадалия могат да се получат различни повърхностни или по-дълбоки увреждания. По-обширните изгаряния се отразяват върху целия организъм. 
 Сериозното изгаряне на кожата е една от най-тежките травми, на които може да бъде подложен организмът. Кожата е най-големият орган на тялото и един от най-сложните. Освен всичко останало, тя е важна за регулиране на температурата и е първата отбранителна линия срещу инфекции.

 

Според тежестта, при изгарянията съществуват три основни класификации.

 • При първа степен е засегнат само външният кожен слой - проявите са зачервяване и чувствителност при допир. Обикновено слънчевото изгаряне е от първа степен.
 • Изгарянето от втора степен засяга отчасти и по-дълбоките кожни слоеве и се характеризира със зачервяване, поява на мехури и остра болка.
 • При изгаряне от трета степен кожата се разрушава в дълбочина и евентуално са увредени подлежащите тъкани, например мускулите. Кожата може да е зачервена, белезникава, жълтеникава или кафеникава, дори черна. Обикновено болката не е силна, тъй като са разрушени и кожните нервни окончания.

 

Значителното намаление в броя на злополуките и в тежестта на изгарянията през последните двадесет години, отчасти благодарение на напредъка в методите на лечение, които отслабват първоначалния шок и предпазват от загуба на течности и инфекция. Освен това са се развили техниките за възможно най-бързо хирургично отстраняване на изгорелите тъкани и за присаждане на нова кожа на засегнатата област. Разработени са специални хранителни режими, които подпомагат възстановяването и ускоряват оздравяването както при по-незначителни, така и при тежки изгаряния.

 

Какви хранителни вещества се препоръчват?

Виж по-долу в таблицата препоръчаните хранителни добавки при изгаряне. Изброените по-долу хранителни вещества са важни за възстановяването след прилагането на необходимото лечение. За деца между дванадесет и седемнадесет години намалете дозата до три четвърти. За деца между шест и дванадесет години използвайте половин, а под шест години – четвърт доза.

 

Хранителни вещества

Добавка Доза Коментар

Задължителни

   
Колоидно сребро Използва се външно според указания на опаковката. Естествен антибиотик и дезинфектант. Подпомага оздравяването. При тежки рани използвайте под формата на спрей.
Калий 99 мг дневно. Необходим да замести изгубения при изгарянето калий.

Витамин

В-комплекс

100 мг от всеки В  витамин дневно. Важен за оздравяването на тъканите на кожата.
Витамин С 10 000 мг веднага след изгарянето и след това по 2000 мг 3 пъти дневно до оздравяването.   Антиоксидант, важен за образуването на колагена и ускоряващ оздравяването на изгарянията.
Витамин А 30 мг дневно за 1 месец, след това по 15 мг дневно. По време на бременност не повече от 3 мг. Нужен е за възстановяването на тъканите. За по-добро усвояване и безопасност при по-високи дози използвайте емулсия.
Витамин Е Започнете с 400 мг дневно и постепенно увеличете дозата до 1070 мг дневно. След започване на оздравителния процес отваряйте по една капсула и прилагайте съдържанието й направо върху засегнатото място.     Необходим е за оздравяването и за предотвратяване на образуването на ръбец. Използвайте формата d-алфа-токоферол.
Цинк 30 мг 3 пъти дневно Необходим за оздравяването на тъканите.
Важни    

Есенциални мастни киселини

(Омега 3 - Лосос

Омега 6 – Пупалка)

3 пъти х 1 табл. дневно.  Необходими за възстановяване на тъканите, ускоряват оздравяването.
Селен 200 мкг дневно. Необходим за еластичността на тъканите. Осигурява на клетките антиоксидантна защита.
Полезни    

Калций и 

магнезий 

1500 мг дневно. 750 мг дневно. За здрава кожа. Загубата на телесни течности увеличава нуждите от магнезий. Необходим за усвояването на калция.
Коензим Q10 90 мг дневно. Подобрява кръвообращението и подпомага оздравяването.
Германий 200 мг дневно     Увеличава кръвообращението и ускорява оздравяването.

 

БИЛКИ

 • Маслото от чаено дърво е най-доброто природно средство, което може да се използва веднага след изгаряне. Има мощно болкоуспокояващо действие, ускорява оздравяването, регенерира тъканта.
 • Кремовете, геловете и лосионите с алое могат да се използват върху изгореното място за намаляване на болката и ускоряване на оздравяването.
 • Дафиновото дърво, черният и зеленият чай, листата от касис, листата от сума и кората от бял дъб съдържат танинова киселина, използвана в клиниките за повърхностни изгаряния в етап на начално оздравяване. Тези билки могат да се използват под формата на чай или компрес.
 • Лайката, приложена външно върху изгореното място под формата на гел или мехлем, е добро противовъзпалително и антисептично средство.
 • Билков компрес с листа от черен оман и масло от пшенични зародиши може да се постави върху изгореното място "за облекчаване на болката. Виж Роял гел с черен оман. Внимание: Черният оман се препоръчва само за външно приложение.
 • С памуче или като компрес слагайте на изгореното място пресен сок от джинджифил или силен черен чай.
 • Хидрастисът може да се взема под формата на хапчета или екстракт, или да се поставя като лапа върху изгореното място. Той е естествен антибиотик, който предпазва от инфекция. Внимание: Хидрастис не бива да се използва вътрешно всекидневно повече от една седмица без прекъсване. Да не се използва по време на бременност. Да се взема само под лекарско наблюдение при сърдечносъдови заболявания, диабет или глаукома.
 • Хвощът и брястът подпомагат оздравяването на кожата.

Съветваме използването на вече изпитани продукти при изгаряния. Нашите потребители изпробваха и препоръчватКрем от чаено дървоRoyal Maris Гел - дезинфекция на раниRoyal Maris Спрей - aнтисептик за кожатаАлое вера гел с витамин Е, Невен крем,  Аляска гел, Аляска гел RLКрем с масла от облепиха и шеаПодхранващ крем с масло от облепихаРоял крем с масла от безсмъртниче и маслиниКрем с масла от чаено дърво и бадем.

 

ПРЕПОРЪКИ

 • Ако подозирате изгаряне от трета степен, незабавно отидете при своя лекар или в спешния кабинет на най-близката болница. Не се опитвайте да се лекувате, не отстранявайте залепналите върху изгореното място дрехи, не поставяйте върху него лед и не го мокрете с вода. Изгарянето от трета степен изисква лечение от специалист.
 • Изгарянията от първа и втора степен трябва да се охладят незабавно, за да се намалят, болката и отокът. Поставете изгореното място под хладка течаща вода или поставете хладен компрес поне за десет минути. Не използвайте леденостудена вода или кубчета лед и не спирайте охлаждането по-рано. Докато охлаждате изгореното, свалете пръстени, часовници, колани или други предмети, които могат да предизвикат притискане на областта, когато възникне оток. Свалете и всички дрехи, които не са залепнали за изгореното място.
 • Горещ катран, восък и разтопена пластмаса се отстраняват от кожата с помощта на студена вода за охлаждане и втвърдяване.
 • След охлаждането намажете изгореното място с масло от чаено дърво или гел от алое, за да облекчи болката и да ускори оздравяването. Не използвайте масло или други мазнини. Не пукайте мехурите.
 • Докато трае оздравяването от изгаряне, особено втора-трета степен, трябва да промените храненето си, като увеличите приема на белтъчини и  енергия до 5000-6000 ккал дневно. Това е необходимо за възстановяването на тъканите и за оздравяването.
 • Следете за признаци на инфекция - неприятен мирис, поява на гной, силно зачервяване в изгорената област. Пазете увреденото място от излагане на слънце. Пийте много течности по бреме на оздравителния период. За бързо оздравяване на тъканите се препоръчват богати на калий и зелени напитки.
 • За дезинфекция на рани може да използвате напълно натуралният Royal Maris Гел или спрей Royal Maris
 • При изгаряне от киселина или химическо изгаряне използвайте сода за хляб или ябълков оцет, смесени с топла вода. Прилагайте тази смес върху засегнатото място, с помощта на много чиста кърпа. Ако е възможно, потопете изгореното в тази течност. И в двата случая - и при компрес, и при потапяне - дръжте изгореното в течността пет минути веднъж дневно.
 • Дръжте изгореното място на високо, за да намалите отока и да улесните оздравяването. Това е важно за изгаряния на ръцете, краката и ходилата.
 • Изгореното място трябва да се покрие с лека превръзка, за да се избегне риска от бактериална инфекция.
 • Разтворете една супена лъжица витамин С на прах в един литър вода и напръскайте изгореното място. Установено е, че това ускорява оздравяването. Може да използвате хладни компреси с хума. 
 • Ако възникне инфекция, можете да мажете изгореното 3 пъти дневно с пчелен мед, след като преди това сте почистили мястото внимателно с кислородна вода.

 

Още съвети:

 • Хигиената е изключително важна при всички видове изгаряния.
 • При изгаряния от трета степен лекарят може да предпише крем със сребърен сулфадиазин (Silvadene). Реакции към този препарат се наблюдават рядко, но не са изключени. При по-тежки изгаряния или при изгаряния в  деликатни области е необходимо лечение под лекарски контрол, което може да включи антибиотици, хирургическо отстраняване на мъртвите тъкани, хидрати ращо лечение за омекчаване на мъртвата кожа и физиотерапия или шиниране за избягване на контрактури.
 • В случаи на високостепенни изгаряния може да се приложи кислородолечение в барокамера за намаляване на отока, образуването на ръбци и контрактури. Това лечение увеличава и шанса за прихващане на тъканни присадки. 
 • Тежките изгаряния често трябва да се лекуват с присаждане на кожа за възстановяване на увредените области. Здрав горен слой кожа от друга част на тялото се присажда върху изгорената област, но хората с тежки изгаряния често нямат достатъчно собствена здрава кожа за трансплантация. Няколко компании в областта на биотехнологиите произвеждат изкуствена кожа от колаген, която служи като основа израстването на нови кожни клетки и кръвоносни съдове и за временно предпазване на наранената област.
 • Резултатите от едно проучване на ефекта на високи дози витамин С при изгаряния от трета степен, сочат, че болните c високостепенно изгаряне трябва незабавно да започнат да приемат витамин С.

 

Отзиви от потребители 

Съветваме използването на вече изпитани продукти при изгаряния. Нашите потребители изпробваха и препоръчватКрем от чаено дървоRoyal Maris Гел - дезинфекция на раниRoyal Maris Спрей - aнтисептик за кожатаАлое вера гел с витамин Е, Невен крем,  Аляска гел, Аляска гел RLКрем с масла от облепиха и шеаПодхранващ крем с масло от облепихаРоял крем с масла от безсмъртниче и маслиниКрем с масла от чаено дърво и бадем.

 

Показва 1 до 8 от 8 (1 страници)

Опаковка: 200 мл.   Предимства: Едно от най-важните антисептични и бактерицидни етерични масла  Със силно антибактериално действие върху..

Остават още: 2024, 04-1, 20, 00, 00 ,00

30.60лв.

36.00лв.

-15%
rating

Ценен продукт с безброй приложения, подходящ за „първа помощ“ у дома! Перфектната грижа за кожата при кожни проблеми и нечиста кожа. Идеален за сле..

26.00лв.

rating

Крем мелкфет с екстракт от НЕВЕН   Екстракт от невен: Най-добрият дезинфектант сред естествените медицински препарати. Действа активно срещу ..

36.00лв.

rating

100% натурален продукт. Алое вера гел с витамин Е съдържа концентрат от сок на алое вера, който обновява, успокоява и хидратира кожата, действа про..

25.00лв.

rating

АЛЯСКА ГЕЛ - намалява болките в краката и напрежението в мускулите 100% натурален продукт.   Приложение и действие: Успокоява и облекча..

13.10лв.

rating

Гел Аляска за инхалации и при хематоми 100% натурален продукт.   Препоръчва се:  При ревматични болки  При изгаряния първа степен  ..

16.00лв.

rating

За кожа като коприна! Златно масло подхранва и овлажнява кожата Златното масло представлява съвършена комбинация на натурални масла от авокадо, жож..

21.00лв.

rating

Изключителен крем, богат на незаменими мастни киселини и витамини А, В1, В2, В6 и Е, подходящ за суха кожа и кожа, склонна към раздразнения и екземи. ..

16.00лв.

rating

Безплатна доствка над 150 лв до всеки ОФИС НА СПИДИ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...