Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Акне

Акне

Какво е акне?

Акнето е възпалително кожно заболяване, което се проявява с пъпки, черни и бели точки. В различна степен то измъчва около 80% от българите на възраст между 12 и 44 години. Акнето е най-често лекуваната кожна болест. Може би съвременният начин на живот е допринесъл за тази промяна в статистиката. За страдащите от акне то е нещо повече от козметичен проблем. Последствията му включват емоционален стрес, който може да има силно влияние върху самочувствието.

Акнето най-често започва през пубертета, когато се повишава рязко отделянето на андрогени (мъжки полови хормони). Те стимулират производството на кератин (вид белтък) и себум (секрет от мастните жлези). Ако себумът се отделя по-бързо, отколкото може да премине през порите, появява се пъпка. Излишната мазнина прави порите лепкави и създава предпоставки за задържането на бактерии в тях. Образуват се черни точки, в които себумът се свързва с кожните пигменти и запушва порите.

Ако люспи по повърхността на кожата се запълнят със себум, се появяват бели точки. В тежките случаи те се разрастват под кожата и се спукват и това разпространява инфекцията. При все, че добрата грижа за кожата е важна в лечението на акнето, то не се дължи на нечистоплътност, а е по-скоро резултат на повишена активност на мастните жлези.

От това заболяване страдат повече от 1 милион тинейджъри, макар че акнето вече не засяга само тях, но и все повече възрастни. Докато при тинейджърите то най-често се явява по лицето и/или горната част на тялото, при възрастните то е ограничено до брадичката и челюстта и се проявява в по-малко на брой, но по-болезнени пъпки. Много жени страдат от пременструални обриви от акне, които се подтикват от отделянето на прогестерон след овулацията. Оралните контрацептиви, в които се съдържа много прогестерон, също могат да предизвикат появата на обриви. Наличието на кандидоза също може да причини хормонални промени, които карат черния дроб да произвежда нездравословни за себума вещества.

 

Какви са причините за акне?

Фактори, които допринасят за това състояние, са наследствеността, мазната кожа, хормоналният дисбаланс, месечният цикъл и кандидозата.

Други фактори са алергиите, стресът, използването на някои лекарства (по-точно стероиди, литий, орални контрацептиви и някои антиепилептични лекарства).

Недостигът на хранителни вещества и /или прекомерната консумация на преработена храна, наситени мазнини, хидрирани мазнини и животински продукти също допринасят за появата на акне.  

Неблагоприятен ефект върху състоянието упражняват излагането на индустриални замърсявания (машинни масла, каменовъглено-катранови деривати, хлорирани въглеводороди). Повишената киселинност или алкалност на тялото също благоприятства разм-ножаването на бактериите, причиняващи акне. 

Кожата е най-големият орган на тялото. Една от неговите функции е да елиминира една част от токсичните отпадни продукти на организма чрез изпотяването. Ако в организма се съдържат повече токсини, отколкото черният дроб и бъбреците могат ефикасно да отделят, кожата поема и отделя останалото количество. Поради това някои лекари наричат кожата „трети бъбрек". Когато токсините се отделят през кожата, те нарушават нормалния й интегритет. Това е отключващият фактор за много кожни заболявания, включително и за акне.

Кожата също „диша". Ако порите се запушат, микробите, които са навлезли там и са довели до развитието на акне, предизвикват зачервяване и така се предпазват от бактериостатичното действие на слънчевите лъчи. Мръсотията, прахът, маслата и нечистотиите от замърсената околна среда запушват порите, но тези фактори могат да бъдат елиминирани чрез подходящо миене на кожата.

 

Какви хранителни вещества се препоръчват?

Виж по-долу в таблицата препоръчаните хранителни добавки при акне. Ако не е указано друго, посочените тук дози са за възрастни. За деца между 12 и 18 години намалете до ¾ от препоръчаната доза. За деца между 6 и 12 години прилагайте половината от посочената доза.

Хранителни добавки

Добавка Препоръчвана доза Коментар
Много важни    
Пробиотик Според указанията на опаковката. Възстановява важни бактерии и предотвратява пристъпите на акне.
Хромов пиколинат Според указанията на опаковката. Спомага за намаляване на възпалението на кожата.
Колоидно сребро

Според указанията на опаковката. 

Вземайте орално и мажете засегнатата област с памук.

Действа като естествен антибиотик.

Есенциални

мастни киселини

(ленено масло и масло от пупалка) 

Според указанията на опаковката.

Източник на есенциална гама-линоленова киселина, необходима за запазване на кожата гладка и влажна, възстановява увредените клетки и разтваря мастните натрупвания, блокиращи порите.

Способства за излекуването.

Калий 90 мг дневно. Недостигът му е свързан с акнето.

Витамин А

7,5 мг дневно до оздравяването, после намалете на 1,5 мг дневно.

При бременност не повече от 3 мг дневно.

Укрепва защитната епителна (кожна) тъкан.

За по-лесно усвояване използвайте емулсионна форма.

Витамин

В-комплекс

100 мг 3 пъти дневно.

Важен за нормалния тонус на кожата. Помага срещу стреса.

Недостигът на витамин В6 (пиридоксин) е свързан с акнето.

Витамин С

1000 -1600 мг 3 пъти дневно.

Подпомага функционирането на имунната система, предотвратява възпалението. Необходим за колагена, за възстановяване на кожната тъкан.

Използвайте буферирана форма.

Витамин D

0,01 мг дневно. Подпомага излекуването и възстановяването на тъканите.

Витамин Е

270 мг дневно. Антиоксидант, подпомагащ оздравяването и възстановяването на тъканите. Използвайте формата d-алфа- токоферол.
Цинк 30 - 80 мг дневно.

Стимулира заздравява нето на тъканите и спомага за предотвратяване на развитието на иикатрикси.

Необходим елемент за секрецията на мастните жлези в кожата.

Чесън 2 капсули 3 пъти дневно с храната. Разрушава бактериите стимулира функцията на имунната система.
Важни    
Хлорофил Според указанията на опаковката Пречиства кръвта и предотвратява развитието на инфекции. Доставя необходимите хранителни вещества.
L-цистеин 

500 мг дневно, на гладно.

Да се взима с вода или сок.

Да не се взима с мляко.

Да се взима с 50 мг витамин В6 и 100 мг витамин С за по-добра абсорбция.

Съдържа сяра, която е необходима за кожата.
Селен 200 мкг дневно. Подобрява еластичността на тъканите и е мощен антиоксидант.

Лецитин

на гранули

1 чаена лъжичка, 3 пъти дневно, преди хранене.

Необходим за по-добрата абсорбция на есенциалните мастни киселини.

 

Забележка: Съветваме ви да използвате изпитани марки за храниетелни добавки и да следите за количеството на важите съставки в продукта. Препоръчваме да предгледате предлаганите хранителни добавки на RSI. Виж тук!

 


БИЛКИ

 • Маслото от чаено дърво е естествен антибиотик и антисептик. Поставяйте пълноценно масло от чаено дърво (предпазливо) върху засегнатите участъци три пъти дневно, или добавете 10 капки масло от чаено дърво към 1/4 чаша топла вода и намажете засегнатото поле с чист памучен тампон (трябва да сте сигурни, че използвате 100% памук). Кремът с масло от чаено дърво също действа добре.
 • Коренът от репей, листата от глухарче, белият трън и червената детелина са добри при акне. Корените от репей и червената детелина са мощни чистачи на кръвта. Белият трън подпомага черния дроб в пречистването на кръвта. Най-добрият начин да се започне лечението на акнето е да се прочисти кръвта с помощта на билки. И репеят, и глухарчето способстват за прочистването на черния дроб. Ако той не работи по най-добрия начин, това влошава акнето, защото не могат да се разградят и изчистят от организма излишните хормони. Репеят и глухарчето съдържат инулин, който подобрява състоянието на кожата, като изчиства бактериите.
 • Лапи от чапарал, глухарче и корен на къдрав лапад могат да се прилагат директно върху полетата от кожата с акне. Внимание: Чапаралът се препоръчва само за външна употреба.
 • Екстрактът от плодовете на витекса (Vitex agnus-castus) помагат за предотвратяването на предменструалните обриви. Вземайте го всяка сутрин според указанията на опаковката.
 • Лавандулата, червената детелина и листата от малина могат да се използват под формата на парна баня за лицето, Лавандулата убива микробите и стимулира растежа на нови клетки. Използвайки стъклен или емайлиран съд, в продължение на няколко минути варете на бавен огън от 2 до 4 супени лъжици изсушени или свежи билки в 2 литра вода. Преместете съда върху дебела подложка на масата и седнете на удобно разстояние с лице над парата. Останете така в продължение на 15 минути. Ако искате, можете да използвате хавлиена кърпа, за да не губите от парата. След 15 минути изплакнете лицето си със студена вода. Оставете кожата да изсъхне сама или леко я попийте с кърпата. Ако желаете, след това можете да си направите маска на лицето с хума: Смесете 1 чаена лъжичка хума на прах (продава се в магазините за здравословни храни) и 1 чаена лъжичка мед и нанесете тази смес върху лицето си, като избягвате областта на очите. Оставете я в продължение на 15 минути и след това изплакнете лицето с хладка вода. Етеричното масло от лавандула е добър антибиотик и антисептик, който може да се прилага направо върху отделните пъпки. Внимание: Ако акнето е силно изразено или възпалено, не правете парни бани, тъй като това може да доведе до влошаване на състоянието.
 • Други полезни билки са люцерната, лютият червен пипер, корените от глухарче, ехинацеята и корените от къдрав лапад. Внимание: Не вземайте ехинацея, ако имате автоимунно заболяване.


ПРЕПОРЪКИ

 • Яжте храна, богата на фибри. Това е важно, за да може дебелото черво да се изпразва и организмът да се освобождава от токсините.
 • Повишете приема на сурови храни. Колкото повече сурови храни използвате, толкова по-бързо ще се изчисти и ще оздравее кожата. Включете в диетата си най-вече такива, в които се съдържа оксалова киселина: бадеми, цвекло, кашу и артишок. Изключение правят спанакът и ревенът - в тях също се съдържа оксалова киселина, но трябва да се консумират само в малки количества.
 • Яжте много плодове. Това винаги е добре за кожата заради тяхната хранителна стойност и водното им съдържание. Някои от плодовете можете да използвате за тонизиране на кожата. Гроздето, ягодите и ананасът са богати на алфа-хидрокси-киселини. Те ексфолиират кожата, като премахват мъртвите клетки, които могат да запушат мастните жлези.
 • Яжте всекидневно повече храни, богати на цинк, каквито са стридите, раците, соевите растения, пълнозърнестите продукти, слънчогледовото семе и малки количества сурови ядки. Цинкът е антибактериален агент и е необходим елемент за мастните жлези на кожата. Бедната на цинк диета може да доведе до появата на характерните за акне кожни изменения.
 • Пийте поне по осем чаши филтрирана вода на ден.
 • Избягвайте алкохол, масло, кофеин, сирене, шоколад, какао, сметана, яйца, мазнини, риба, пържени храни, лютиви и силни подправени храни, хидрогенирани масла или мазнини, маргарин, месо, птици, брашно, безалкохолни напитки и храни, съдържащи свързани с бром растителни масла.
 • Опитайте се да елиминирате млечните продукти от диетата си в продължение на един месец. Акнето може да е резултат на алергична реакция към млечни продукти, а съдържанието на мазнини в млечните продукти само влошава състоянието. Съвременните млечни и други животински продукти често съдържат хормони и стероиди, които нарушават естественото хормонално равновесие на организма.
 • Ако не сте алергични към млечни продукти, яжте повече подквасени като обезмаслено кисело мляко за поддържане на нормалната чревна флора.
 • Избягвайте всички форми на захарта. Тя потиска функцията на имунната система. Освен това, от биопсиите на хора с акне е установено, че при тях тъканната толерантност към глюкоза е сериозно увредена. Един от изследователите на това състояние го нарича „кожен диабет". Освен това захарта благоприятства развитието на кандидозата, която може да влоши акнето. 
 • Елиминирайте изцяло обработените храни от диетата си и не използвайте йодирана сол. Ензимите помагат хранителните вещества в храната да се използват за изграждането на мускулна тъкан, нервни клетки, кости, кожа и жлезна тъкан. Тъй като преработените храни съдържат малко ензими, това може да увреди кожата и колагена в нея. Освен това преработените храни съдържат голямо количество йод, за който се знае, че влошава акнето. Поради същата причина, избягвайте риба, келп (кафяви морски водорасли) и лук.
 • Проведете гладна диета
 • Използвайте прочистващи клизми за премахване на токсичните разпадни продукти от организма и за подпомагане на по-бързото оздравяване.
 • Обезмаслявайте засегнатите зони колкото е възможно повече, Често мийте косата си с шампоан. Използвайте изцяло естествен сапун със сяра, който е предназначен за акне (продава се в магазините за здравословни храни). Мийте кожата си внимателно, никога не търкайте силно. Прекомерното миене, енергичното търкане и честото пипане на кожата може да влоши акнето, като стимулира мастните жлези и ги кара да отделят повече себум.
 • Не се гримирайте. Ако използвате декоративна козметика, купувайте само естествени продукти на бодна основа; не използвайте никакви формули, които съдържат силни химикали и багрила. Измивайте и накисвайте четките и гъбичките за грим в спирт след всяка употреба, за да избегнете заразяване.
 • Използвайте смес от екологично чист ябълков оцет и качествена вода за балансиране на рН на кожата. Смесете една част ябълков оцет с 10 части вода и нанесете сместа върху засегнатото място,
 • Триенето води до разкъсване на пъпките, затова избягвайте да носите тесни облекла при акне. Внимателно приспособявайте каишките на спортната екипировка - например велосипедни или хокейни каски. Дори използването на телефона може да активира възпалението, ако държите телефонната слушалка върху бузата си в продължение на дълъг период от време. Косата не бива да пада върху лицето, за да не се отлагат върху кожата излишни мазнини и бактерии.
 • Ако трябва да избръснете зона на кожата, която е засегната от акне, използвайте стандартно ножче за бръснене. Използването на електрическа самобръсначка може да доведе до образуването на белези. Винаги се бръснете по посока на растежа на косъма.
 • Избягвайте стреса колкото е възможно повече. Стресът може да стимулира хормонални промени и да предизвика ново пламване на акне. Много дерматолози препоръчват на хората с акне също и петнадесетминутно излагане на слънце всеки ден, редовни физически упражнения и достатъчен сън.
 • Не използвайте орални или локални стероиди, които утежняват състоянието при акне.
 • Не изтисквайте пъпките. Ако направите това, рискувате стимулиране на възпалението поради предизвиканите разкъсвания на кожата, в които могат да се настанят вредни бактерии. Не пипайте засегнатите зони, докато не почистите внимателно ръцете си.


Още съвети от специалистите:

 • Акнето е сигнал, че нещо в химията на организма ви, в хранителния ви режим или грижите за кожата не е наред. Възможно е за решаването на проблема да са достатъчни подходяща диета, хранителни добавки и избор на подходящи козметични продукти.
 • При тежко акне, единственото надеждно лекарство е изотретиноин (Accutane). Той разбива запушващото порите образувание и свива мастните жлези. Изотретиноинът лекува или намалява до голяма степен акнето при около 90% от хората, които са го използвали, но предизвиква странични ефекти като изсушаване на кожата, кървене от носа, главоболие, болки в ставите и мускулите. Най-опасният страничен ефект е, че може да причини сериозни вродени дефекти като мозъчни увреждания на плода, ако се взема по време на бременност. Възможно е дори да причини такива дефекти, ако жената забременее до два месеца след прекратяване на лечението. Ако жена, страдаща от акне, е във фертилна възраст, не се препоръчва употребата на изотретиноин, освен ако не взема сигурни мерки за предпазване от бременност. Има и отделни случаи на депресия и други психически заболявания след вземането на това лекарство, а според едно изследване, публикувано в Archives of Dermatology, то може да причини намаляване на костната плътност и да повиши риска от развитие на остеопороза в по-късна възраст.
 • Подходящо средство при умерените случаи на акне е локалното приложение на третиноин (Retin-A). Той спомага за предпазването на порите от запушване чрез повишаване на скоростта, с която се премахват мъртвите клетки от повърхността на кожата, Подобно на изотретиноина, и третиноинът не трябва да се взема по време на бременност. Освен това, той прави кожата срайно податлива към увреждане от излаганe на слънце, Още не е установено дали продължителната употреба на третиноин е безопасна. Някои негови сродни форми се изследват с надеждата, че не изсушават толкова кожата.
 • Изследва се разработването и употребата на блокиращи андрогена препарати, които да възпират задействането на мастните жлези от хормоните. 
 • Понякога при акне се предписва антибиотичен крем или антибиотик през устата, например тетрациклин, еритромицин или клиндамицин. Ако те не помогнат, възможно е да се предпише миноциклин. Трябва да знаете, че тези антибиотици имат странични ефекти като задъхване и болки ставите. Известно е, че при някои хора антибиотиците предизвикват гъбични инфекции (кандидоза), а те влошават акнето. Ако трябва да взимате антибиотици, добре е заедно с това да приемате и някои форми на ацидофилус, тъй като антибиотицитe убиват полезните бактерии наред с вредните.
 • Бензоиловият пероксид с активна съставка на много от лекарствените препарати против акне. Той е полезен главно при леките случаи, но силно изсушава кожата предизвиква алергични реакции. Не трябва да се прилага в зоните около очите или устaтa.
 • При изследване, проведено от Катедрата по дерматология при болницата „Принц Алфред” в Нов Южен Уелс, Австралия, е установено, че 5%-ен разтвор от масло от чаено дърво е толкова полезен, колкото и 5%-еи разтвор на бензоил пероксид, без страничните ефекти на дразнене.
 • Черните точки трябва да се премахват само със специално предназначен за това инструмент, процедура, която най-добре може да бъде извършена от професионалист. Според дерматолозите, разчоплянето, изстискването или разчесването на кожните дефекти при акне води до образуването на белези. Виж подходящ инстрмент за черни точки на промоционална цена тук!
 • Ниацинамидът е най-важното хранително вещество, необходимо за преодоляване на всяко болестно състояние на кожата, тъй като донася свежа, здрава кръв към повърхността на кожата и я снабдява с хранителни вещества.
 • Диметилсулфоксидът (ДМСО), страничен продукт при обработката на дървесина, може да се прилага при увреждания от акне, за намаляване на възпалението и стимулиране на заздравяването. Ако се използва редовно, може да спомогне за свеждането до минимум на образуването на белези при тежко протичане на акнето с мехурчета по кожата. Внимание: За терапевтични нужди трябва да се използва ДМСО, закупен само от магазините за здравословни храни. Използването на ДМСО води до отделянето на миризма на чесън от тялото. Това е временно явление и то не трябва да бъде причина за тревога.
 • Много рядко акнето е белег за сериозно хормонално заболяване, предизвикано от тумори на надбъбречните жлези или яйчниците. Други симптоми на тези здравни проблеми са нередовните менструални периоди и прекомерното окосмяване на лицето. Ако се развият такива симптоми, консултирайте се с вашия лекуващ лекар.

 

Отзиви от потребители 

Съветваме използването на вече изпитани продукти за акне. Нашите потребители изпробваха и препоръчват: Крем от чаено дърво, Масло от чаено дърво, Кристален камъкRoyal Maris Гел - дезинфекция на раниRoyal Maris Спрей - aнтисептик за кожатаКрем с масла от облепиха и шеа, Подхранващ крем с масло от облепихаРоял крем с масла от безсмъртниче и маслини, Крем с масла от чаено дърво и бадемКрем с екстракт от ОхлювиВитамин С на прахЧесново масло капсулиДъвчащи таблетки с цинк и витамин СРибено масло и витамин Е на Dr.FörsterВитамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселинаВърболикаПробиотик Пробиос АктивСеленЛецитин на гранули.

 

Показва 1 до 21 от 21 (1 страници)

Опаковка: 200 мл.   Предимства: Едно от най-важните антисептични и бактерицидни етерични масла  Със силно антибактериално действие върху..

Остават още: 2024, 03-1, 02, 00, 00 ,00

30.60лв.

36.00лв.

-15%
rating

Ценен продукт с безброй приложения, подходящ за „първа помощ“ у дома! Перфектната грижа за кожата при кожни проблеми и нечиста кожа. Идеален за сле..

26.00лв.

rating

Оригинално австралийско масло от чаено дърво!    Приложение и действие:  Най-мощният естествен антисептик Бързо и силно антимикробно де..

25.00лв.

rating

За какво помага:  За превенция на грип и настинки За укрепване на имунитета При вземане на антибиотици (антибиотерапия) В период на възста..

32.00лв.

rating

Могъщ дует с неоспорима слава!   Приложение: Комбинация на витамин C и цинк за подсилване функциите на имунната система и за предпазване н..

23.50лв.

rating

Състав: L-аскорбинова киселина (витамин C)   Приложение: Всяка веган капсула съдържа 800 mg L-аскорбинова киселина За набавяне на необхо..

16.00лв.

rating

Състав: чист витамин C, без добавки!!!   Приложение: За отбраната на организма срещу вируси и бактерии При настинки и грип При интензи..

Остават още: 2024, 03-1, 02, 00, 00 ,00

14.40лв.

18.00лв.

-20%
rating

Витамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселина   Състав: 100% природен продукт Комплекс витамини В Фолиева киселина Витамин А Витамин Е ..

39.00лв.

rating

Върболика за хормонално равновесие и ПМС 100% природен продукт.   Приложение: За облекчаване на проблемите при ПМС За ускоряване мета..

44.50лв.

rating

100% природен продукт. Като уникална комбинация от водорасли и листа от млад ечемик, ЗЕЛЕН МИКС е 100% природен продукт със следните приложения: ..

Остават още: 2024, 03-1, 02, 00, 00 ,00

28.90лв.

34.00лв.

-15%
rating

Предназначение: Изключителен подхранващ крем с екстракт от охлюви, съдържащ мукополизахариди в естествена и биоразградима форма, седем от най-ва..

35.00лв.

rating

100% природна грижа! Кремът с масла от облепиха и шеа е напълно натурален продукт, изработен на основата на иновативната база (3 в 1) на естествени..

25.00лв.

rating

Изключителен крем, богат на незаменими мастни киселини и витамини А, В1, В2, В6 и Е, подходящ за суха кожа и кожа, склонна към раздразнения и екземи. ..

16.00лв.

rating

Предимства: Козметичен продукт за грижи за кожата – премахва неприятните миризми под мишниците, предизвикани от действието на бактериите върху п..

28.00лв.

rating

Състав: соев лецитин – главните му съставни части са колин и инозитол под формата на фосфат дилколин.   Приложение: Важен за усвояването н..

32.00лв.

rating

Приложение: Укрепват сърцето Предпазват от болести на сърцето и кръвоносната система (сърдечен и мозъчен удар) Предотвратяват кръвните съсир..

33.00лв.

rating

Подхранващ крем с масло от облепиха   Представяме ви подхранващ крем с масло от облепиха (морски зърнастец), съчетаващ масло от облепиха и слънчогл..

22.00лв.

rating

ПРОБИОС АКТИВ ПЛЮС – капсули Благодарение на новата технология, в една капсула ПРОБИОС, има максимално количество живи пробиотични бактерии – по 10..

32.50лв.

rating

100% природна грижа!   Предназначение: За кожата на тялото и лицето. Прави кожата еластична. Забавя признаците стареене. Има изглаждащ бръчки..

Остават още: 2024, 03-1, 02, 00, 00 ,00

22.10лв.

26.00лв.

-15%
rating

Таблетки от мая със селен плюс   Предназначение: Регулира функцията на щитовидната злеза Полезен за хора, страдащи от болестта Хашимото ..

42.00лв.

rating

Приложение: грижа за здравето на сърцето и кръвоносните съдове   подпомага функционирането на кръвоносната система   регулира нивото на мазн..

37.50лв.

rating

Безплатна доствка над 150 лв до всеки ОФИС НА СПИДИ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...