Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Алергии

Алергии

Какво е алергия?

Алергията е неуместен отговор от имунната система към вещество, което нормално не е вредно за организма. Имунната система представлява много сложен защитен механизъм, участващ в борбата с инфекциите. Чрез нея се идентифицират „чуждите нашественици" и се мобилизират белите кръвни клетки за борба с тях. При някои хора имунната система погрешно идентифицира нетоксично вещество като нашественик, белите кръвни клетки се мобилизират прекомерно, за да се справят с него, и предизвикват увреждания повече на организма, отколкото на „нашественика". Така алергичният отговор се превръща в болестно състояние.

Често срещани симптоми на алергичния отговор са кръвонапълване на тъканите на носа, кашлица, затруднено дишане, сърбеж, кожни обриви, главоболие и умора. Веществата, провокиращи алергичните отговори на организма, се наричат алергени. Почти всяко вещество може да предизвика алергична реакция у някого някъде по света, но най-разпространените алергени са: полени, прах, някои метали (например никел), някои козметични препарати, лосиони, животинска козина, някои широко използвани лекарства (като пеницилин и аспирин), определени хранителни добавки (като бензоева киселина и серен двуокис) и някои химически вещества в сапуните и праховете за пране.

 

Видове алергии

Много хора са алергични към плесени. Те са микроскопични живи организми, които живеят там, където другите форми на живот не могат да виреят. Плесените живеят навсякъде в къщата - под умивалника, в банята, в основата на хладилника и на всички други влажни и тъмни места. Те също така се намират и въб въздуха, в почвата, върху окапали листа, и върху други видове органичен материал. Плесените могат да бъдат вредни, но могат да бъдат и полезни. Те спомагат при приготвянето на някои сирена, за наторяването на градините, за гниенето на отпадъците и падналите листа. Пеницилинът се произвежда от плесени. Те обаче могат да причинят алергична реакция. Спори на плесените се разнасят с вятъра и преобладават в околната среда най-вече през лятото и по време на ранния листопад. При топъл климат, те изобилстват през цялата година. Косенето на трева, жъненето на зърнената реколта или разходката през висока растителност могат да провокират алергична ре¬акция на организма. Хората, поправящи стари мебели, също са изложени на такъв риск, защото в старото дърво често се крият плесенни спори.

 • Някои храни също провокират алергични реакции. Сред най-известните алергизиращи храни са шоколадът, млечните продукти, яйцата, рибите, раците, мидите, ягодите и брашното. Хранителните алергии и непоносимостта към храни не са едно и също нещо. Човек, който има непоносимост към храни, не може да смила и обработва правилно погълнатата храна, което обикновено се дължи на липсата на някои ензими в организма. Хранителната алергия се среща, когато имунната система генерира отговор с антитела към смляната в организма храна. 

Непоносимостта към храни може да доведе до алергия, ако частички от несмляната храна по някакъв начин навлязат в кръвообръщението и предизвикат реакция. Синдромът на пропускливото черво е състояние, при което вътрешният слой на червата се пробива и раздразва и малки частици полусмляна храна навлизат в кръвообращението, предизвиквайки алергична реакция.
Някои алергични реакции към храна се провокират още при дъвченето. Силно алергизиращите храни лесно се идентифицират и елиминират от диетата. Късната реакция се открива по-трудно. Възпалението на гърлото или задебеляването на тъканите в гърлото могат да бъдат признаци на хранителна алергия.

За повечето хора алергиите не са нищо повече от поредната неприятност в живота. Но за страдащите от астма или от остри алергични реакции те могат да бъдат опасни за живота. При астматиците свръхчувствителността към определени дразнители води до отделяне на секрети, а в тежките случаи - до възпаление, оток и отичане на бронхите. Според Националния институт по алергиите и инфекциозните заболявания, повече от 2 милиона българи страдат от сериозни алергии.

 • Световната здравна организация предупреди, че алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30 и 40% от населението е засегнато от проблема. През последните 20 години честотата им се е удвоила. Ужилванията от насекоми също предизвикват остра реакция у голяма част от населението. Виж Алергия към насекоми.
 • Алергиите засягат качеството на живота на болния и неговата работоспособност - на работното място и у дома, в училище и в спорта. Те могат да доведат до вторични заболявания като ушни инфекции и синуити. И още по-лошо, поради все по-топлите и влажни зими в по-голямата част от света страдащите от сезонни алергии имат по-дълги тежки сезони. 
 • Сенната хрема (острият сезонен алергичен ринит) е най-често срещаният тип сезонна алергия. Симптомите й напомнят много тези на простудата, но има някои разлики. Симптомите на простудата обикновено изчезват за една седмица до десет дни, а алергичният ринит продължава да ви измъчва седмици и дори месеци. По принцип секретът от носа при простуда е отначало воднист, а по-късно става гъст и жълт, докато алергичната реакция дава постоянен рядък и бистър секрет от носа, сърбеж в очите, устата и по кожата. Причините за простудата се установяват трудно, в повечето случаи причината или причините за алергиите могат да се идентифицират. Това поне е окуражаващо за страдащите от алергии.

 

Прични за появата на алергия

Никой не знае защо някои хора са алергични към определени вещества. Според Американската фондация по алергия и астма, някои алергии имат и генетични причини. Ако единият родител страда от алергии, стаистически е вероятно 1 от всеки 3 негови деца да бъде алергично. Ако и двамата родители са алергични, вероятността нараства от 7 до 10.

Смята се също, че некърмените бебета са изложени на по-висок риск от развиване на алергии. Макар че най-податливи на алергиите са хората на възраст от 15 до 25 години, заболяването може да се яви на всякаква възраст. То може да бъде влошено от емоционални фактори като стрес и гняв, особено ако имунната система не функционира добре.

 

БИЛКИ

 • Босвелията (Boswellia serrata) действа на клетъчно равнище за отслабване на възпалителните и алергични реакции.
 • Ефедрата е добра за облекчаване на конгестията в носа и гръдния кош. Внимание: Не използвайте тази билка, ако страдате от страхова невроза, глаукома, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, безсъние или ако взимате инхибитор на моноамин оксидазата (МАО инхибитор) за лечение на депресия.
 • Листата от евкалипт и/или мащерка могат да се използват против конгестията. Запарете по 30 г от една от тези билки в чаша вряща вода и вдишвайте парата.
 • Чаят от очанка е известен с това, че облекчава симптомите на сенната хрема като сълзенето на очите и секрецията от носа при децата.
 • Отлични отзиви за детоксикация на оргазнизма имат Royal Maris капки. Това е уникален 100% натурален продукт, съдържащ морска вода с добавен кислород. Доказано е че този продукт помага за обеззаразяването на организма от микроби: бактерии, гъбички, вируси, протозои. Можете да закупите продуктът от тук!
 • Коренът от хидрастис подпомага абсорбирането на хранителни вещества в организма. Внимание: Не вземайте хидрастис вътрешно всекидневно в продължение на повече от една седмица, не го използвайте по време на бременност, използвайте го предпазливо при алергия към спореж.
 • Японски учени са установили, че сладкият корен помага на страдащите от алергии. В Япония той се използва традиционно против алергичните възпаления. Внимание: При прекомерна употреба сладкият корен може да повиши кръвното налягане. Не  използвайте тази билка непрекъснато в продължение на повече от един месец. Избягвайте я изцяло, ако имате високо кръвно налягане.
 • Копривата лекува възпалението на синусите и е мощен антиоксидант, който предпазва от увреждане от свободни радикали и предотвратява алергичните пристъпи.
 • Ямсът стимулира отделянето на хормони, които намаляват алергичните възпаления. Той обаче не е подходящ за всички.
 • Матето облекчава алергичните симптоми. Пийте на гладно запарка от 2-3 чаени лъжички от билката в 450 мл вода.

□  Следните китайски билки са добри за здравето на синусите:

 • Цветът от магнолия (Magnolia liliflora) от векове се използва в традиционната китайска медицина за отпушване на носа и облекчаване на главоболието в резултат на проблеми със синусите.
 • Коренът от скутелария (Scutellaria baicalensis) съдържа мощни флавоноиди и антиоксиданти, които укрепват имунната система. Той потиска свиването на тъканите при алергичната реакция.
 • Трихозантата (Trichosanthes kirilowii) се използва от векове в традиционната китайска медицина като добро средство за дихателната система.
 • Ангеликата (Angelica dahurica) е особено полезна при проблеми със синусите. Установено е, че тя облекчава дискомфорта в областта на очите, който се получава при запушване на надочните синуси, смалява отока, отваря дихателните пътища и спомага за изхвърлянето на гнойта, която често присъства при възпаление на синусите. Друго важно действие на тази билка е уравновесяването на хистамина.
 • Аюрведа представлява комплекс от медицински знания, произхождащ от Индия. Според тази система, някои алергични реакции се дължат на присъствието на „ама" или токсини в организма, които са продукт на нарушено разграждане на храната.

Аюрведическите билки пикрориза (Picrorrhiza kurrooa) и филантус (Phyllanthus acidus) се препоръчват за охлаждане и прочистване на кръвта и подпомагане на черния дроб в изчистването на тялото от токсини. Трипала е традиционен аюрведически билков препарат, който понякога се препоръчва при алергии. Твърди се, че той въздейства върху вата - един от трите жизнени принципа, които управляват тялото (вата контролира дишането и някои други функции) и предпазва от изсушаване дихателната система. Други аюрведически билки, препоръчвани при алергия, са амла (Emblica officinalis), мукул (Commiphora mukul) и сладък корен

 • Други билки, лечебни при наличие на алергии, са: репей, глухарче, гинко и хрян.

 

Нашите потребители изпробваха и препоръчватВитамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселинаВитамин С на прахQ-10 супер плюс, Магнезий и калцийЧесново масло капсулиДъвчащи таблетки с цинк и витамин СПробиос активЕкстракт от гроздови семки, Магнезиев цитрат плюс витамин В6 с цинк,  Селен плюс А, С и ЕОблепиха крем при сърбежРоял гел с черен оман и средиземноморски билкиКрем от чаено дървоМасло от чаено дървоRoyal Maris Гел - дезинфекция на раниRoyal Maris Спрей - aнтисептик за кожатаКрем с масла от чаено дърво и бадемРибено масло и витамин Е на Dr.FörsterRoyal Maris Капки - детоксикация на организма.

 

ПРЕПОРЪКИ    

 • Редувайте храните в диетата си. Яжте различни групи храни в продължение на всеки 4 дни и след това отново повтаряйте цикъла. Можете да изберете толкова храни от позволените за дадения ден, колкото желаете, но е необходимо нито един вид храна да не преминава през организма ви по-често от тези четиридневни интервали.
 • Избягвайте следните храни, докато не определите дали не сте алергични към тях: банани, продукти от говеждо месо, кофеин, шоколад, цитрусови плодове, царевица; млечни продукти, яйца, овес, стриди, фъстъци, обработени и рафинирани храни:  сьомга, ягоди, домати, брашно и бял ориз.
 • Избягвайте всички хранителни продукти, в които се съдържат изкуствени оцветители. Много хора са алергични към оцветителите за храна. Други хранителни съставки, които трябва да се избягват, са ванилия, бензилдехид, евкалиптол, мононатриев глутамат, бензоати. Четете внимателно етикетите.
 • Използвайте теста за измерване на температурата под мишницата, за да определите сами дали имате хиперфункция на щитовидната хлеза.
 • Ако сте алергични към спореж, не яжте пъпеш - той съдържа някои сходни белтъчини.
 • Взимайте само слабоалергизиращи хранителни добавки, в които не се съдържат потенциално дразнещи вещества.
 • Чистете редовно стаите от прах, дръжте прозорците затворени (ако е възможно, използвайте климатик) и изсушител в мазето.
 • Използвайте противоплесенна боя и дезинфектанти за стените и мебилировката
 • За профилактика на предизвикваните - по въздушно-капков път алергии, използвайme пречиствателно устройство на въздуха. Персоналният пречиствател на въздух е миниатюрен и може да се носи около шията. Той създава невидим щит от чист въздух против микроорганизмите (като вируси, бактерии и плесе¬ни) и микрочастиците (като прах, полени и замърсявания) във въздуха. Той също така елиминира изпаренията, миризмите и вредните летливи вещества във въздуха.  Друг йонизиращ апарат, който е подходящ за пречистване на въздуха вкъщи или на работното място.
 • Ако алергиите ви са обострени, не забравяйте да се обличате в дълги панталони и ризи с дълги ръкави, когато излизате сред природата. Веднага след връщането си вкъщи вземете душ и се преоблечете. За някои болни е препоръчително да използват „високоефективна маска".
 • Най-голямо е съдържанието на полени в късното лято, между пет и десет часа сутринта. Имайте това предвид, когато планирате работа в градината.
 • Ако страдате от хронична алергия, избягвайте да спортувате на открито.
 • Във ветровитите дни във въздуха има повече полени, затова опитвайте се да избягвате излизането. Най-добре е да излизате след дъжд, когато полените са значително по-малко.
 • Не пушете и избягвайте престоя в задимени помещения, по-малко.
 • Избягвайте взимането на аспирин 3 часа след хранене.
 • Най-често срещана е алергията към краве мляко; при нея е възможно да има или да няма непоносимост към други видове млека.

 

Още съвети от специалистите

 • Стероидните назални спрейове могат да бъдат много ефикасни при алергии и са поевтини от голяма част от лекарствата продавани срещу рецепта. Те обаче не облекчават сърбежа в очите. Обикновено минават до 10 дни, докато подействат, затова е препоръчително да започнете да ги вземате една седмица преди  сезона на сенната хрема. Непременно най-напред се посъветвайте с лекаря си, защото според последните изследвания, възможно е да има връзка между силните назални спрейове и развитието на глаукома - проблем при по-възрастните, хора.
 • Растенията произвеждат кислород като нормална част от техния жизнен цикъл и така способстват за прочистването на замърсителите от въздуха в дома. Препоръчителни са палмата арека, бамбукът, папратта, драцената, миниатюрната фурма, английският бръшлян, фикусът и каучуковото дърво.
 • Акупресурата и акупунктурата имат известен успех в облекчаването на алергичните симптоми.
 • IgE е антитяло, образувано в организма като част от алергичния му отговор към някое хранително вещество. Ако IgE присъства в белодробната тъкан, тогава обикновено се наблюдават симптоми на задух или астма. Ако присъства в кожата, предизвиква копривна треска. Ако IgE присъства в стената на чревния тракт, може да доведе до остра болка, образуване на газове и подуване на корема. IgE може да присъства навсякъде в организма, предизвиквайки сериозни проблеми. Дори здравословни екологично чисти храни могат да имат неблагоприятен ефект върху организма, ако имате алергия към тях.
 • При церебралните алергии се наблюдава задебеляване на мозъчните обвивки. Цели групи храни могат да предизвикват такава алергична реакция при чувствителни индивиди. Симптоми на повтарящо се главоболие, шизофрения, буйни или агресивни реакции могат да бъдат индикатори за церебрална алергия. Храни като царевица, пшеница, ориз, мляко, шоколад и някои търговски подобрители са най-честите виновници за това състояние.
 • В British Medical Journal беше съобщено, че взимането на аспирин преди консумиране  на алергизираща храна, дава възможност за no-бързо абсорбиране на тази алергизираща храна. И обратното - комбинирането на Aeroibic Bulk Cleanse от Aerobic Life Industries и сок от алое вера, забавя абсорбцията на храни, които предизвикват алергична реакция. Взимането сутрин на овесени трици или определен вид смола (guar gum), действа по същия начин. Пшеничните трици не се препоръчват като източник на фибри при склонни към алергии индивиди, тъй като пшеницата е силно алергизираща.
 • Мнозина страдащи от алергии се обръщат към хомеопатията за борба със симптомите. Те използват естествените  функции на тялото, за да изключат алергичните реакции, вместо да замаскират симптомите. Комбинираните препарати често са най-лесният начин за хомеопатично лечение на алергиите.
 • Проведени са изследвания върху способността на коензим Q10 да блокира хистамина при астма и алергични страдания.

 

Отзиви от потребители

Съветваме използването на вече изпитани продукти при алергии. Нашите потребители изпробваха и препоръчватВитамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселинаВитамин С на прахQ-10 супер плюс, Магнезий и калцийЧесново масло капсулиДъвчащи таблетки с цинк и витамин СПробиос активЕкстракт от гроздови семки, Магнезиев цитрат плюс витамин В6 с цинк,  Селен плюс А, С и ЕОблепиха крем при сърбежРоял гел с черен оман и средиземноморски билкиКрем от чаено дървоМасло от чаено дървоRoyal Maris Гел - дезинфекция на раниRoyal Maris Спрей - aнтисептик за кожатаКрем с масла от чаено дърво и бадемРибено масло и витамин Е на Dr.FörsterRoyal Maris Капки - детоксикация на организмаМейтаке с витамини, микроелементи, латинка и босилек капсули.

 

Показва 1 до 24 от 30 (2 страници)

Предимства: Едно от най-важните антисептични и бактерицидни етерични масла  Със силно антибактериално действие върху три групи микроорганизми ..

36.00лв.

rating

Ценен продукт с безброй приложения, подходящ за „първа помощ“ у дома! Перфектната грижа за кожата при кожни проблеми и нечиста кожа. Идеален за сле..

Остават още: 2022, 05-1, 21, 00, 00 ,00

20.80лв.

26.00лв.

-20%
rating

За какво помага:  За превенция на грип и настинки За укрепване на имунитета При вземане на антибиотици (антибиотерапия) В период на възста..

32.00лв.

rating

Q-10 супер плюс за сърцето и кръвоносната система    Приложение: Като антиоксидант за защита на нервите и мозъка За поддържане работата ..

54.00лв.

rating

100% натурален продукт. Алое вера гел с витамин Е съдържа концентрат от сок на алое вера, който обновява, успокоява и хидратира кожата, действа про..

25.00лв.

rating

АЛОЕ ВЕРА при нарушения на имунната система 100% природен продукт.   Приложение: Укрепва имунитета Помага при нарушения на имунната с..

Остават още: 2022, 06-1, 04, 00, 00 ,00

47.65лв.

63.50лв.

-25%
rating

АЛОЕ ВЕРА КРЕМ ЗА ТЯЛО с био алое вера Освежава, успокоява, защитава!   Предназначение: Кремът за тяло с алое вера има лека текстура и прия..

23.00лв.

rating

Могъщ дует с неоспорима слава!   Приложение: Комбинация на витамин C и цинк за подсилване функциите на имунната система и за предпазване н..

23.50лв.

rating

Състав: чист витамин C, без добавки!!!   Приложение: За отбраната на организма срещу вируси и бактерии При настинки и грип При интензи..

18.00лв.

rating

Любимата храна на кожата и косата, с отлично познатото високо качество!   Хранителна добавка за набавяне на ежедневните нужди на организма от в..

34.20лв.

rating

Витамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселина   Състав: 100% природен продукт Комплекс витамини В Фолиева киселина Витамин А Витамин Е ..

39.00лв.

rating

За здрави и силни кръвоносни съдове Жизнеспособността на сърцето и дългите хиляди километри кръвоносни съдове е една от най-важните предпоставки з..

48.50лв.

rating

100% природен продукт. Като уникална комбинация от водорасли и листа от млад ечемик, ЗЕЛЕН МИКС е 100% природен продукт със следните приложения: ..

34.00лв.

rating

Старт в живота с грижа и здрава защита. Коластрата е известна като „предмлякото“, което бозайниците осигуряват за новороденото си, за да го хранят ..

Остават още: 2022, 05-1, 21, 00, 00 ,00

54.80лв.

68.50лв.

-20%
rating

KОМБУЧА – за укрепването на имунитета 100% природен продукт.   Приложение: Подпомага укрепването на имунитета Енергизира организма и ..

70.00лв.

rating

100% природна грижа! Кремът с масла от облепиха и шеа е напълно натурален продукт, изработен на основата на иновативната база (3 в 1) на естествени..

25.00лв.

rating

Изключителен крем, богат на незаменими мастни киселини и витамини А, В1, В2, В6 и Е, подходящ за суха кожа и кожа, склонна към раздразнения и екземи. ..

16.00лв.

rating

Какво е Магнезиев цитрат?    Магнезият, този есенциален минерал за нашето тяло, е включен под формата на цитрат в препарата МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ ПЛЮ..

45.90лв.

rating

Таблетки с магнезий и калций     Приложение: При алергии За укрепване на имунитета При обедно хранене При жени в менопауза При ..

69.20лв.

rating

 Какво е крил?  Много учени са вдъхновени от състава на маслото от КРИЛ (скаридоподобен, ракообразен зоопланктон), който състав дава възможност мас..

64.50лв.

rating

Приложение: Укрепват сърцето Предпазват от болести на сърцето и кръвоносната система (сърдечен и мозъчен удар) Предотвратяват кръвните съсир..

33.00лв.

rating

 Препоръва се при:   сърдечносъдови заболявания, високо ниво на холестерол и кръвна захар. Подобрява кръвообръщението и балансира кръвното наляг..

Остават още: 2022, 06-1, 04, 00, 00 ,00

45.75лв.

61.00лв.

-25%
rating

Минерелен прах от корали + Витамин D3 таблетки Безценното мляко на океана Иновативна формула, която комбинира четири важни минерала - магнезий, ..

38.00лв.

rating

Заради огромното богатство от хранителни вещества в малките зелени листа, Моринга заслужено получава имената „Дървото на Безсмъртието” и „Чудното Дърв..

47.50лв.

rating
Показва 1 до 24 от 30 (2 страници)

Безплатна доствка над 100 лв до всеки ОФИС НА Спиди за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...