Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Бъбречни заболявания

Бъбречни заболявания

Какво е бъбречно заболяване?

Бъбреците изчистват отпадните продути от тялото, поддържат химическото и водното равновесие в него. Заболявания от които те страдат, са многобройни. Бъбреците могат да бъдат увредени от действието на някои лекарства или токсини, включително тежки метали, разтворители, противотуморни агенти, отрова на змии или насекоми, отровни гъби и пестициди.

Смутената бъбречна функция може да придружава или да бъде резултат от много други заболявания като застойна сърдечна недостатъчност, диабет, лупус, хипертония, болести на черния дроб и сърпоповидноклетъчна анемия.

 

Видове и причнини за бъбречно заболявание

Болестта на Брайт (остър нефрит) се характеризира с наличието на кръвен белтък в урината, съпроводено от хипертония и едем (оток, задръжка на течности в тъканите).

Гломерулонефритьт е възпаление на филтриращите единици на бъбрека. Може да бъде резултат от имунен отговор на инфекция, например стрептоковова инфекция на гърлото.

Пиелонефритьт е бъбречна инфекция, която може да се дължи на вроден дефект.

И гломерулонефритьт, и пиелонефритът могат да бъдат остри или хронични. Те могат да бъдат много сериозни.

Хидронефрозата е състояние, при което бъбреците и бъбречното легенче (структура, в която се излива урината от бъбрека) се изпълват с урина поради възпрепятстване на оттока й.

Бъбречната поликистоза е наследствено заболяване, при което върху бъбреците се образуват кисти и им пречат да функционират.

Бъбречните камъни са минерални натрупвания (основно от калций) в бъбреците.

При бъбречните тубулна ацидоза бъбреците не са в състояние да абсорбират обратно бикарбонатите, причинявайки нарушения в продукцията на амоняк и екскрецията на киселините. Резултатът може да бъде ацидоза, калиево изчерпване или костни промени.

Нефрозният синдром не е сам по себе си болест, но е белег на бъбречно заболяване. Появява се оток и голямо количество белтък в урината. Той може да бъде причинен от промени в гломерулите (малки структири в бъбреците, изградени от капиляри), които се възпаляват, или от хронични болести като диабет и лупус.

 

Симптоми за бъбречно заболяване

Отокът е основен симптом на бъбречен проблем. Получава се, когато бъбреците не произвеждат достатъчно урина, защото не могат правилно да изхвърлят соли и други отпадни продукти и в организма се натрупва течност. Отичат глезените и ръцете, на болния не му достига въздух.

Токсичните отпадни продукти могат да се натрупват в кръвния ток вследствие на бъбречната дисфункция - състояние, известно като уремия.

Симптоми на нарушената бъбречна дейност са втрисания, повишена температура, често уриниране, задръжка на течности (подуване), болки в корема, загуба на апетит, болки в гърба, гадене, повръщане. Урината може да бъде мътна или кървава. Болките в гърба могат да бъдат внезапни и силни, точно над кръста или слизащи надолу към слабините.

 

Какви хранителни вещества се препоръчват?

Следните хранителни добавки подпомагат контролирането на бъбречната инфекция и поддържането на правилна бъбречна функция. Ако не е указано друго, посочените тук дози са за възрастни. За деца между 12 и 17 години намалете дозата до ¾. За деца между 6 и 12 години използвайте половин, а под 6 години – четвърт доза.

Хранителни вещества

Добавка Препоръчвана доза Коментар
Много важни    
Пробиотик Според указанията на опаковката. Особено необходим, ако се вземат антибиотици.
Соепzуmе А Според указанията на опаковката. Действа като антиоксидант и подпомага прочистването на организма от много вредни вещества.
Витамин В-комплекс плюс витамин В6 (пиридоксин) 100 мг от всеки В  витамин дневно.  За намаляване задръжката на течности. Витамините от група В действат най-добре, когато се вземат заедно.
Витамин С  2 000 - 4 000 мг    дневно, на няколко приема. Подкиселява урината, повишава имунните функции и подпомага лечението на инфекциите.
Важни    

Калций и

магнезий 

1500 мг дневно. 750 мг дневно. За правилен минерален баланс, калцият и магнезият трябва да бъдат в съотношение 2:1 в организма. Като източник не използвайте костно брашно, черупки от миди или доломит. Важни за абсорбцията на водата.
L-аргинин и L-метионин 500 мг 4 пъти дневно. Според указанията на опаковката, на, гладно. Взимайте го с вода или сок, но не. и с мляко. Взимайте го с 50 мг витамин В6 или 100 мг витамин С за по-добра абсорбция. За подобряване на циркулацията в бъбреците
Витамин А 30 мг дневно за 3 дни, след това по 15 мг за 5 дни, след това намалете на 7.5 мг дневно. Важен за лечението на лигавицата на отделителната система и за имунната функция
Лецитин По 1 супена лъжица гранули  3 пъти дневно преди хранене.   Необходим при нефрит
Калий 99 мг дневно. Действа като бъбреченстимулант. Необходим при нефрит. Внимание: Пропуснете тази добавка, ако нивото на серумния калий е повишено.
Цинк 50-80 мг дневно. Важен за лечението имуностимулант и същестествен инхибитор на кристализацията и кристалния растеж. Използвайте цинков глюконат на таблетки за смучене.
Витамин Е 540 мг дневно. Улеснява имунната функция. Мощен разрушител на свободни радикали. Използвайте формата d-алфа-токоферол.

 

Нашите потребители изпробваха и препоръчватВитамин С на прахВитамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселина, Пробиотик ПробиосМагнезий и калций на Dr.FörsterМагнезиев цитрат плюс витамин В6 с цинк, ЛецитинДъвчащи таблетки с цинк и витамин С, Екстракт от гроздови семки.

 

БИЛКИ

 • Семената от целина и магданоз са естествени диуретици. Взимани в комбинация, те помагат особено при високи стойности на пикочната киселина в кръвта. Консумирането на големи количества животински белтъчини води до повишаване на стойностите на пикочната киселина. Тези две билки улесняват коригирането им.
 • Червената боровинка съдържа вещества, които подкиселяват урината, разрушават бактериалните гнезда, стимулират оздравяването на пикочния мехур. Пийте поне по 250 милилитра сок от червени боровинки три пъти на ден. Използвайте само чисти неподсладени сокове. Не ги заменяйте с търговските смесени продукти - те съдържат голямо количество захар. Ако не се намира натурален сок от червени боровинки, могат да се използват боровинкови капсули.
 • Екстрактът от корен на глухарче подпомага екскрецията на отпадните продукти от бъбреците и е много ефикасен при нефрити.
 • Билката мечо грозде е отличен естествен диуретик. Една от първите стъпки при прочистването на пикочните пътища е промиването им. Изпразването на пикочните пътища предпазва от вредното натрупване на отлагания от калциеви и други минерални соли, също причиняващи обструкции. Мечото грозде е също леко бактерицидна тоест ако има налични бактерии, те могат да бъдат разрушени от него.
 • Чаят от бяла ружа подпомага прочистването на бъбреците. Пийте от него по 1 литър дневно.
 • Други билки, полезни при бъбречни проблеми, са: чай от хидрастис, хвойна, корени от бяла ружа, коприва, магданоз, червена детелина и чай от динено семе.

 

ПРЕПОРЪКИ

 • Спазвайте диета, състояща се от 75% сурови храни. Яжте аспержи, банани, целина, краставици, чесън, папая, магданоз, картофи в кресон. Диненото и тиквеното семе също са полезни. Самата диня трябва също да бъде изяждана, защото минава бързо през организма и не образува токсини. Яжте също брюкселско зеле и много зелени зеленчуци.
 • Консумирайте бобови растения, семена и соя. Тези храни съдържат аминокиселината аргинин, която е полезна за бъбреците.
 • Намалете приема на калий и фосфати. Не използвайте никаква сол или калиев хлорид (заместител на солта). Избягвайте също цвекло, шоколад, яйца, какао, риба, месо, спанак, ревен, чай.
 • Ако имате симптоми на бъбречно заболяване, специално кръв в урината или силни болки в кръста, веднага се консултирайте с лекар. Може би се нуждаете от медицинско лечение.
 • Изпивайте 250 мл дестилирана вода веднага след ставане от сън. Качеството на водата е от значение.
 • Намалете консумацията на животински белтъчини или ги елиминирайте напълно. Диета, богата на животински белтъчини, натоварва бъбреците. Крайното натрупване на протеини може да доведе до уремия. Протеините се усвояват по-лесно, ако са разградени на свободни аминокиселини. Друг добър източник на протеини са грахът, бобът, лещата, просото, соята и всички зърнени храни.
 • Избягвайте млечните продукти, с изключение на получените чрез ферментация, като нискомаслено кисело мляко, айрян, домашно сирене.
 • Опитайте диета със сурово козе мляко за 2 седмици, консумирайки единствено 4 л. от него, затоплено до телесна температура, всекидневно. Прибавяйте по една супена лъжица меласа към всеки литър. През този период взимайте по 670 мг витамин Е и 22 мг витамин А под формата на емулсия. Внимание: При бременност не вземайте повече от 3 мг витамин А дневно.
 • Ако приемате антибиотици за бъбреците, не ги съчетавайте с прием на железни добавки до пълното излекуване.

 

Още съвети:

 • За да установи евентуална бъбречна недостатъчност, лекарят може да назначи изследване на урината за нивото на албумин, белтък, калций, креатинин (отпадъчен продукт от мускулните клетки), хемоглобин (ако бъбреците не работят добре, нивото на хемоглобина може да спадне), фосфор, калий и урея (отпадък от поетите от храната белтъчини).
 • Оловото и други токсични метали са много вредни за бъбреците. Всеки, който работи с олово или е изложен на контакт с него, трябва да вземе мерки за предпазване на бъбреците си от увреждане.
 • Ако имате диабет, висока кръвна захар, високо кръвно налягане или боледували от бъбречни заболявания в семейството, изложени сте на повишен риск от бъбречно заболяване.
 • Инфекциозни болести, като рубеола, скарлатина и ангина, могат да увредят бъбреците, ако не са излекувани напълно с подходящи средства.
 • Проучване на катедрата по фармакология към университета в Чиба, Япония, показа, че спирулината може да намали бъбречната интоксикация от живак и лекарства. Изследователите са открили, че страничните явления на много лекарства върху бъбреците могат да бъдат намалени чрез нея.
 • Лечение с хормона на растежа може да подобри бъбречната функция.
 • Повтарящи се инфекции на пикочните пътища показват възможност за съществуване на сериозен здравен проблем. Консултирайте се с лекар.
 • Големи дози от обезболяващото лекарство ибупрофен могат да доведат до дисфункция на бъбреците.

 

Отзиви от потребители 

Съветваме използването на вече изпитани продукти при бъбречни заболявания. Нашите потребители изпробваха и препоръчватВитамин С на прахВитамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселина, Пробиотик ПробиосМагнезий и калций на Dr.FörsterМагнезиев цитрат плюс витамин В6 с цинк, ЛецитинДъвчащи таблетки с цинк и витамин СЕкстракт от гроздови семкиВитамини B комплекс

 

Показва 1 до 16 от 16 (1 страници)

За какво помага:  За превенция на грип и настинки За укрепване на имунитета При вземане на антибиотици (антибиотерапия) В период на възста..

32.00лв.

rating

Изключителен имуномодулатор! Действието на екстрактите от гъбата агарикус се дължи главно на богатия витаминен състав и съдържанието на множество б..

68.50лв.

rating

Белият трън и неговите легендарни способност! Растението, поставящо най-високите стандарти в грижата за черния дроб и не само...   Приложение..

43.50лв.

rating

Могъщ дует с неоспорима слава!   Приложение: Комбинация на витамин C и цинк за подсилване функциите на имунната система и за предпазване н..

23.50лв.

rating

Състав: L-аскорбинова киселина (витамин C)   Приложение: Всяка веган капсула съдържа 800 mg L-аскорбинова киселина За набавяне на необхо..

16.00лв.

rating

Състав: чист витамин C, без добавки!!!   Приложение: За отбраната на организма срещу вируси и бактерии При настинки и грип При интензи..

Остават още: 2024, 03-1, 02, 00, 00 ,00

14.40лв.

18.00лв.

-20%
rating

Витамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселина   Състав: 100% природен продукт Комплекс витамини В Фолиева киселина Витамин А Витамин Е ..

39.00лв.

rating

За здрави и силни кръвоносни съдове Жизнеспособността на сърцето и дългите хиляди километри кръвоносни съдове е една от най-важните предпоставки з..

48.50лв.

rating

KОМБУЧА – за укрепването на имунитета 100% природен продукт.   Приложение: Подпомага укрепването на имунитета Енергизира организма и ..

70.00лв.

rating

Състав: соев лецитин – главните му съставни части са колин и инозитол под формата на фосфат дилколин.   Приложение: Важен за усвояването н..

32.00лв.

rating

Какво е Магнезиев цитрат?    Магнезият, този есенциален минерал за нашето тяло, е включен под формата на цитрат в препарата МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ ПЛЮ..

45.90лв.

rating

Таблетки с магнезий и калций     Приложение: При алергии За укрепване на имунитета При обедно хранене При жени в менопауза При ..

69.20лв.

rating

Витамините и минералите са важни за нормалното функциониране на нашето тяло. Липсата на тези хранителни вещества води до постоянна умора, намалена раб..

38.50лв.

rating

ПРОБИОС АКТИВ ПЛЮС – капсули Благодарение на новата технология, в една капсула ПРОБИОС, има максимално количество живи пробиотични бактерии – по 10..

32.50лв.

rating

„Гъбата за дълголетие“ и петте ключови органа.  Хранителна добавка за подобряване ефективността на имунната система.   Приложение:    З..

43.50лв.

rating

Приложение: грижа за здравето на сърцето и кръвоносните съдове   подпомага функционирането на кръвоносната система   регулира нивото на мазн..

37.50лв.

rating

Безплатна доствка над 150 лв до всеки ОФИС НА СПИДИ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...