Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Кръвно налягане

Кръвно налягане

Разгледайте таблицата за кръвно налягане според възрастта:

Кръвно налягане според възрастта

 

Как правилно да измервате кръвното си налягане

Кръвното налягане в действителност ви казва какво налягане е необходимо за спиране на кръвотока през артериите ви. Приема се, че то е равно на налягането, създавано в края на системата от ударите на сърцето.

Кръвното налягане се измерва в два момента от сърдечния ритъм: систоличното налягане се измерва в момента на сърдечния удар; диастоличното налягане се измерва между ударите, когато сърцето почива.

За измерване на кръвното налягане около ръката се навива меката надуваема лента на сфигмоманометъра и се надува. Систоличното налягане се отчита тогава, когато в ръката под лентата вече няма пулс. След това въздухът от лентата се изпуска и се отчита диастоличното налягане в момента, когато кръвта отново започне да тече свободно. Комбинираните стойности на налягането обикновено се изразяват като дроб - 120/80 например.

Най-добре е кръвното налягане да се измерва на гола ръка. Стегнат ръкав може да притиска ръката или да направи невъзможно съответното поставяне на лентата на апарата. Лентата трябва да се постави на ръката около 2,5 сантиметра над сгъвката на лакътя. Преди да започнете да използвате сфигмоманометъра, проверете следните четири неща:

 1. Уверете се, че сфигмоманометърът показва 0, когато в системата няма налягане.
 2. Проверете за всеки случай дали стрелката остава на мястото си, когато клапата е затворена.
 3. Проверете винта на клапата, за да сте сигурни, че се върти без затруднения.
 4. Огледайте стетоскопа си за пукнатини или дупчици в тръбите, наушниците, накрайника или мембраната.

Необходимо е най-напред да измерите кръвното налягане с пръсти. Намерете пулса на лъчевата артерия отдолу на китката откъм страната на палеца. След това напомпайте лентата с 30 мм Hg над точката, в която пулсът се загубва. След това отворете клапата и изпускайте въздуха така, че налягането да спада с 2-3 мм Hg в секунда.

Когато пулсациите на лъчевата артерия отново започнат да се напипват, това е систоличното налягане. Диастоличното налягане се отчита тогава, когато вибрациите в артерията престанат. То е много по-трудно за регистриране.

След това използвайте стетоскопа за измерване на кръвното налягане. Придържайте се към следната процедура:

 1. Поставете диска на стетоскопа плътно върху кожата в края на лакътната гънка - малко наляво от центъра на Правилно измерване на кръвно наляганедясната ръка и малко надясно от центъра на лявата ръка. Не трябва да има пролука между стетоскопа и кожата, но не трябва да упражнявате и прекомерен натиск. Уверете се, че стетоскопът не докосва лентата в нито една точка.
 2. Поставете слушалките на стетоскопа в ушите си (с наушниците напред).
 3. Дръжте диска на стетоскопа плътно на мястото с една ръка, докато напомпвате лентата с другата.
 4. Помпайте лентата, докато скалата отбележи около 30 мм Hg над точката, в която сте усетили по-рано, че пулсът изчезва - или около 200 мм Hg.
 5. Започнете да изпускате леко въздуха посредством клапата и оставете налягане¬то да спада бавно. Слушайте внимателно, за да не пропуснете първия звук на пулса - делението на скалата в този момент е стойността на систоличното налягане. (Ако смятате, че сте пропуснали първия звук или не сте сигурни, затворете отново клапата и напомпайте лентата; повторете процедурата, като слушате внимателно.)
 6. Продължете да изпускате бавно въздуха от лентата, докато престанете да чувате звук на пулсираща кръв. Когато вече не чувате шума от кръвотока, делението на скалата ви показва диастоличното налягане.

 

Когато измервате кръвното си налягане, придържайте се към следните общи указания, за да постигнете най-добри резултати:

 • Избягвайте да се храните, да пушите или да правите гимнастика поне половин час преди измерване на кръвното ви налягане.
 • Измервайте кръвното си налягане по едно и също време всеки ден. Планирайте го предварително, за да си дадете време да преодолеете всяко чувство на гняв или безпокойство.
 • Разположете се удобно и елиминирайте шума отвън.
 • Придържайте се внимателно към указанията на производителя.

 

Поставете ръката си на нивото на сърцето с дланта нагоре. Ако използвате апарат с лента, увийте я непосредствено над лакътя - ръкавът ви трябва да бъде навит над лентата - и се уверете, че не е много стегната. Уверете се, че излизащите от лентата маркучи не са преплетени или прищипани.
Внимавайте да не местите маркучите, докато отчитате стойностите. Почакайте поне 5 минути преди второто отчитане с напълно изпуснат въздух от лентата.
Носете апарата веднъж годишно или по-често при медицински прегледи, за да сверите точността му с измерванията на вашия лекар.

Съществуват и други достъпни електронни апарати, в това число такива, при които отчитането се извършва върху китката или определен пръст на ръката. Макар че са лесни за използване, повечето лекари не ги препоръчват, защото са по-неточни и по-чувствителни към влиянието на температурата и лошия кръвоток.

 

БИЛКИ

 • Използвайте лют червен пипер, лайка, резене, глог, магданоз и розмарин при високо кръвно налягане. Внимание: Не използвайте лайка продължително време, тъй като може да възникне алергия към спореж. Избягвайте я напълно, ако сте алергични към спореж.
 • Хмелът и коренът от валериана са добри средства за успокояване на нервите.
 • Пийте всеки ден по 3 чаши чай от сума.
 • Чесънът регулира кръвното налягане. За да избегнете миризмата използвайте капсули чесново масло под формата на хранителна добавка. Препоръчваме чесново масло  и чесново масло с глог от RSI.
 • Избягвайте билките ефедра и сладък корен, тъй като могат да повишат кръвното налягане.

 

ПРЕПОРЪКИ

 • Спазвайте безсолна диета. Това е съществено за понижаването на кръвното налягане. Четете внимателно етикетите и избягвайте хранителни продукти, съдържащи „сол", „сода", „натрий" или имат символ „Na" върху етикета. Някои храни и хранителни добавки, които трябва да се избягват, са: натриев глутамат; сода за хляб; консервирани зеленчуци (освен ако е обозначено, че не съдържат натрий или сол); готови храни; пасти за зъби, съдържащи захарин или сода за хляб; изписвани без рецепта медикаменти, съдържащи ибупрофен (например Advil или Nuprin); диетични безалкохолни напитки; храни, съдържащи инхибитори на образуването на плесени; консерванти и заместители на захарта; омекотители за месо; омекотена вода; и соев сос.
 • Яжте богата на целулоза храна и вземайте добавки от полезни фибри. Овесените трици са добър източник на целулоза. Внимание: Винаги вземайте добавките от целулоза отделно от другите добавки и медикаменти.
 • Яжте много плодове и зеленчуци, например ябълки, аспержи, банани, броколи, зеле, пъпеши, сини домати, чесън, грейпфрути, пресни листни зеленчуци, грах, сушени сливи, стафиди и сладки картофи.
 • Включете пресни „живи" сокове в диетата си. Следните сокове са здравословни: от цвекло, моркови и целина, касис, червени боровинки, цитрусови плодове, магданоз, спанак и диня.
 • Яжте зърнени храни като например кафяв ориз, елда, просо и овес.
 • Пийте само дестилирана или филтрирана вода. Виж Филтър за вода.
 • Избягвайте всякакви животински мазнини. Забранени са беконът, говеждото месо, бульоните, пилешкият черен дроб, соленото говеждо месо, млечните продукти, сосовете, свинското месо, кренвиршите и пушеното или обработено месо. Единствените приемливи храни от животински произход са печено бяло месо от риба и пуйка или пиле, без кожата, а и те трябва да се консумират в умерени количества. Набавяйте си белтъчини от растителни източници, зърнени храни и зеленчуци.
 • Избягвайте храни като отлежало сирене, сушено месо, аншоа, авокадо, шоколад, маринована херинга, подквасена сметана, шери, вино и кисело мляко.
 • Избягвайте алкохола, кафето и тютюна.
 • Ако вземате МАО-инхибитор (един от класовете лекарства, предписвани за лечение на депресии, ниско кръвно налягане, инфекции и рак), избягвайте химическите вещества тирамин и предшественика му тирозин. Комбинирането на МАО-инхибитор с тирамин причинява хипертонични кризи, водещи до инсулт. Тирамин съдържащи храни са бадемите, авокадото, бананите, говеждият или пилешкият черен дроб, бирата, сиренето (включително прясното сирене), шоколадът, кафето, херингата, омекотителите за месо, фъстъците, туршиите, ананасът, тиквените семки, стафидите, кренвиршите, сусаменото семе, подквасената сметана, соевият сос, виното, маята (включително бирената мая), киселото мляко и други храни. По принцип трябва да се избягват богатите на белтъчини храни, които са престояли, мариновани, ферментирали или са претърпели други подобни процеси. Трябва да се избягват и изписвани без рецепта лекарства за настинка и алергия.
 • Поддържайте нормално тегло. Ако сте с наднормено тегло, предприемете мерки да свалите излишните килограми. Виж Отслабване.
 • Редовно правете леки или умерени физически упражнения. Внимавайте да не се пренапрегнете, особено при топло или влажно време. Внимание: Консултирайте се с лекаря си преди да започнете нова програма от упражнения, особено ако известно време сте водили заседнал живот.
 • Осигурете си достатъчно сън.
 • Проверявайте при лекар кръвното си налягане поне веднъж на 4 или 6 месеца. Тъй като хипертонията често протича безсимптомно, редовното измерване на кръвното налягане от специалист е важно, особено ако сте в категория с висок риск.
 • При бременност често измервайте кръвното си налягане при вашия лекар. По време на бременността нелекуваната хипертония може внезапно да прогресира и да създаде сериозна заплаха както за майката, така и за детето.
 • Не вземайте антихистаминови препарати, освен по лекарско предписание.
 • Избягвайте стреса колкото е възможно повече.

 

Отзиви от потребители

Съветваме използването на вече изпитани продукти за превенция и проблеми с кръвното налягане. Нашите потребители изпробваха и препоръчватВитамин С на прахЧесново масло капсулиДъвчащи таблетки с цинк и витамин СРибено масло и витамин Е на Dr.FörsterВитамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселинаВърболикаЕкстракт от гроздови семки- за здраво сърцеQ-10 супер плюсЧесън и глог капсулиМагнезиев цитрат плюс витамин В6 с цинкКапсули с масло от черен кимионМасло от КрилГинко за подобряването на кръвообращението, Витамин K2+Витамин D3+Калций капсулиКокосово масло капсулиЗелен миксТаблетки Минерален прах от корали + витамин D3.

 

Показва 1 до 19 от 19 (1 страници)

Q-10 супер плюс за сърцето и кръвоносната система    Приложение: Като антиоксидант за защита на нервите и мозъка За поддържане работата ..

54.00лв.

rating

Могъщ дует с неоспорима слава!   Приложение: Комбинация на витамин C и цинк за подсилване функциите на имунната система и за предпазване н..

23.50лв.

rating

Живителната сила на слънцето, събрана в малки капсулки! Хранителна добавка за подпомагане на имунната система и нормалното функциониране на мускулите..

29.00лв.

rating

За здрави кости и чисти кръвоносни съдове. Хранителна добавка за подпомагане здравето на костите, подвижността на ставите и защитата на сърдечно-с..

43.50лв.

rating

Състав: L-аскорбинова киселина (витамин C)   Приложение: Всяка веган капсула съдържа 800 mg L-аскорбинова киселина За набавяне на необхо..

16.00лв.

rating

Състав: чист витамин C, без добавки!!!   Приложение: За отбраната на организма срещу вируси и бактерии При настинки и грип При интензи..

18.00лв.

rating

Върболика за хормонално равновесие и ПМС 100% природен продукт.   Приложение: За облекчаване на проблемите при ПМС За ускоряване мета..

44.50лв.

rating

Със силата и качествата на един от най-старите растителни видове! Комбинацията на екстрактите от зелен чай и гинко билоба спомага те да се допълват..

43.50лв.

rating

За здрави и силни кръвоносни съдове Жизнеспособността на сърцето и дългите хиляди километри кръвоносни съдове е една от най-важните предпоставки з..

48.50лв.

rating

100% природен продукт. Като уникална комбинация от водорасли и листа от млад ечемик, ЗЕЛЕН МИКС е 100% природен продукт със следните приложения: ..

34.00лв.

rating

Какво е Магнезиев цитрат?    Магнезият, този есенциален минерал за нашето тяло, е включен под формата на цитрат в препарата МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ ПЛЮ..

45.90лв.

rating

 Какво е крил?  Много учени са вдъхновени от състава на маслото от КРИЛ (скаридоподобен, ракообразен зоопланктон), който състав дава възможност мас..

64.50лв.

rating

Приложение: Укрепват сърцето Предпазват от болести на сърцето и кръвоносната система (сърдечен и мозъчен удар) Предотвратяват кръвните съсир..

33.00лв.

rating

 Препоръва се при:   сърдечносъдови заболявания, високо ниво на холестерол и кръвна захар. Подобрява кръвообръщението и балансира кръвното наляг..

Остават още: 2023, 04-1, 01, 00, 00 ,00

45.75лв.

61.00лв.

-25%
rating

Минерелен прах от корали + Витамин D3 таблетки Безценното мляко на океана Иновативна формула, която комбинира четири важни минерала - магнезий, ..

38.00лв.

rating

Заради огромното богатство от хранителни вещества в малките зелени листа, Моринга заслужено получава имената „Дървото на Безсмъртието” и „Чудното Дърв..

47.50лв.

rating

„Гъбата за дълголетие“ и петте ключови органа.  Хранителна добавка за подобряване ефективността на имунната система.   Приложение:    З..

43.50лв.

rating

Приложение: грижа за здравето на сърцето и кръвоносните съдове   подпомага функционирането на кръвоносната система   регулира нивото на мазн..

37.50лв.

rating

За поддържане на жизнения тонус и общото здраве. КАПСУЛИТЕ С ЧЕСЪН И ГЛОГ съчетават важните за здравето свойства на двете растения, с основна насоч..

Остават още: 2023, 03-1, 25, 00, 00 ,00

32.73лв.

38.50лв.

-15%
rating

Безплатна доствка над 150 лв до всеки ОФИС НА СПИДИ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...