Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Кариес

Кариес

Какво представлява кариесът?

Кариесът е инфекциозно заболяване, което води до разрушаване на твърдите тъкани на зъбите. Зъбният кариес е най-честото и широко разпространеното хронично заболяване в световен мащаб.

Развалянето на зъбите (кариесът) си съперничи с настинката като най-често срещано заболяване при хората. То не е естествен процес, както смятат мнозина, а бактериално заболяване. Бактериите могат да навлязат в кръвта и да причинят други проблеми в организма. В устата те се свързват с лигавицата и остатъците от храна и образуват лепкава маса, наречена плака, която полепва по повърхността на зъбите. Бактериите в плаката се хранят със захарите от храната и образуват киселина, която разяжда калция и фосфатите на зъбите.

Ако плаката не се почисти, постепенно зъбите се разрушават: първо емайлът (външният слой), след него дентинът (основната част на зъба). Ако не се вземат мерки, развалянето може да стигне още по-надълбоко, до пулпата в центъра на зъба, където е нервът, и да се появи зъбобол. Възможно е да се появи инфекция и зъбът да развие абсцес.

 

Причини за появата на кариес

Развалянето на зъбите зависи от 3 фактора: наличието на бактерии, наличието на захари, с които те да се хранят, и податливостта на зъбния емайл. Лошото хранене и слабата хигиена на устата са най-важните причини за повечето кариеси.

Хората, които поемат големи количества рафинирани въглехидрати, особено лепкави храни, които остават по повърхността на зъбите, и които похапват често, без да си мият след това зъбите, са изложени на много по-голям риск от развалянето им.

Има и хора, които по неизвестни засега причини, имат необичайно кисела слюнка и/или по-високо от нормалното ниво на бактерии в устната кухина. Те също са по-предразположени към кариеси.

Обикновено развалянето на зъбите не се проявява чрез симптоми до много напреднал стадий. Тогава зъбът става чувствителен на топло, студено и при консумация на захар. По-късно може да се появи и зъбобол.

 

Кои хранителни вешества се препоръчват?

Ако не е указано друго, посочените тук дози са за възрастни. За деца между 12 и 17 години намалете дозата до 3/4. За деца между 6 и 12 години използвайте половин, а под 6 години - ¼ доза.

Хранителни вещества

Добавка Доза Коментар
Важни    
Пробиотик Според указанията на опаковката. Важна добавка, ако вземате антибиотици. Предпазва полезните бактерии в дебелото черво. Използвайте препарат на немлечна основа.
Калций и магнезий

1 500 мг дневно (Ca). 750 мг дневно (Mg).

Необходим, за да бъдат зъбите силни и здрави. Магнезият е необходим за уравновесяване на калция.
L-тирозин Според указанията на опаковката, на гладно, с вода или сок, но не с мляко. За по-добро усвояване вземайте с 50 мг витамин В6 и 500 мг витамин С. За облекчаване на болката и тревожността. Внимание: Не вземайте тази добавка, ако вземате МАО инхибитор.
Витамин А 3 мг дневно. Важен за оздравяването и за строежа на зъбите.
Витамин В комплекс Според указанията на опаковката. Помага да се поддър жат здрави нервите и венците.
Витамин C 3000 мг дневно. Предпазва от инфекции и възпаления.
Витамин D3 400 мг дневно. Необходим за усвояването на калция и здравето на венците.
Цинк 30 мг дневно. Укрепва имунитета. Използвайте цинков глюконат на таблетки за смучене за най-добра усвояване.
Витамин Е 400 мг дневно. Подпомага оздравяването.
Коензим Q10 90 мг дневно. Подобрява кръвообращението и стабилизира кръвната захар.
Витамин К Според указанията на опаковката. Предпазва от кариес.
Мултивитамини и минерали 1- 2 таблетки дневно. Хранителните вещества трябва да бъдат балансирани.
S аденозил- метионин 400 мг 2 пъти дневно. Недостигът му води до невъзможност за добро поддържане на хрущялите. Намалява болката и възпалението. Внимание: Не вземайте тази добавка, ако страдате от маниакално - депресивно разстройство или вземате антидепресанти.

 

БИЛКИ

 • Невенът, лайката, ментата и белият равнец са естествени противовъзпалителни средства.
 • Карамфиловото масло помага при зъбобол. Слагайте с памуче по 1-2 капки на болния зъб при нужда. Ако карамфиловото масло ви се струва прекалено силно, смесете го със зехтин.
 • Неалкохолният екстракт от хидрастис може да се използва като противобактериално средство за жабурене. При инфекция слагайте върху стерилен памук по няколко капки от екстракта и го поставяйте на болното място вечер преди лягане. Спете с него. Правете така 3 поредни вечери, за да унищожите бактериите и да намалите възпалението.
 • Кава-кава, жълтият кантарион, кората от бяла върба и гаултерията имат обезболяващи свойства. Кората от бяла върба има и противовъзпалително действие.
 • Градинският чай е подходящ заради противовъзпалителните си свойства. Кипнете 2 супени лъжици сухи натрошени листа в 1 чаша вода. Запарете 20 минути и прецедете. Охладете до поносима температура и използвайте течността за изплакване на устата няколко пъти дневно.
 • Мащерката е естествен антисептик, който унищожава бактериите в устата.

 

ПРЕПОРЪКИ

 • Яжте много сурови плодове и зеленчуци. Те съдържат минерали, които не позволяват на слюнката да стане много кисела.
 • Избягвайте газираните безалкохолни напитки. В тях има много фосфати, които водят до загуба на калций от зъбния емайл.
 • Избягвайте всички рафинирани захари.
 • Не пушете.
 • Грижете се добре за хигиената на устата си. Мийте си зъбите след ядене и всеки ден ги почиствайте с конец. Само така ще можете да премахнете плаката, която води до кариеси. Има и готови препарати за изплакване на устата, които заедно с миенето и почистването премахват плаката. Не търкайте много силно с четката и не мийте зъбите си повече от два, най-много три пъти дневно. Прекалено честото миене кара венците да се свият и да открият корените на зъбите, които се развалят много по-лесно. Използвайте мека четка за зъби и я сменяйте всеки месец.
 • Не използвайте добавки на витамин С във вид на дъвчащи бонбони, които унищожават зъбния емайл. Таблетките и прахчетата, които се пият, не представляват такава опасност. Използвайте Витамин С на прах.
 • За да намалите болката при зъбобол или абсцес, докато успеете да отидете на зъболекар, изплакнете болното място с топла солена вода (1/2 чаена лъжичка сол на 230 мл. топла вода).
 • Използвайте пречистени антицептици за устата. Виж тук!
 • Използвайте антисептик за жабуркане на устата. Естествен антисептик е Кристалният камък (оставя се за няколко минути във вода и с нея жабуркате устата няколко пъти на ден. Действа антибактериалноВнимание: Да не се поглъща)

 

Още съвети

 • Поне веднъж годишно посещавайте зъболекаря си за профилактичен преглед.
 • Учените изследват възможността за добавяне на екстракт от червена боровинка към пастите за зъби и/или течностите за изплакване на устата. Има данни, че съдържащо се в тях съединение предпазва от натрупването на плака.
 • Не използвайте една четка за зъби повече от месец. Вижте антибактериални нано четки за зъби тук.
 • Поддържайте четката си за зъби чиста. Съхранявайте я във водороден прекис или в екстракт от семки от грейпфрут за унищожаване на микробите (ако използвате водороден прекис, изплаквайте добре четката преди употреба). Може да използвате също антисептик като Кристален камък за дезинфекция на четката за зъби. Кристалният камък се постявя във вода за кратко и в същата вода се поставя четката за зъби (изплаквайте я с водата преди употреба)
 • Английски учени твърдят, че са разработили ваксина, която предпазва от кариес, като премахва бактериите от устата. Научният отдел на Американската стоматологична асоциация се отнася оптимистично към това откритие и очаква по-нататъшните проучвания. Засега единственият известен начин за лекуване на кариеса е да се премахне засегнатата част от зъба и да се сложи някакъв вид пломба. За тази цел се използват всевъзможни материали. Съставът на амалгамите варира, но практически всички съдържат около 50% живак - токсичен тежък метал. Но има и други варианти, включително материали, съдържащи злато или на керамична основа. Преди лечението обсъдете материала за пломбата със зъболекаря си.
 • Флуоридът увеличава устойчивостта на зъбите против кариес. Прибавят го към много пасти за зъби и към питейната вода. Много зъболекари препоръчват профилактично лечение с флуорид за предотвратяване на кариеси, особено при децата, флуоридът е вещество, което се получава от елемента флуор, флуорът е смъртоносен химикал, но за флуорида се смята, че в малки количества не е опасен. Спори се обаче дали флуоридът е рисков фактор за злокачествени заболявания. Епидемиологичните изследвания на хора и животни още не са дали окончателен резултат дали флуоридът е канцерогенен.
 • Абразивната технология използва насочена струя прашинки за почистване на кариесите без стържещ звук и вибрация. Друга алтернатива на традиционната зъболекарска машина е лазерната технология.

 

Отзиви от потребители 

Съветваме използването на вече изпитани продукти при кариес. Нашите потребители изпробваха и препоръчватВитамин С на прахДъвчащи таблетки с цинк и витамин С, Биоцел чайПробиотик Пробиос активКристален камъкRoyal Maris СпрейНано четки за зъбиRoyal Maris КапкиВитамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселинаКоензим Q10, Калций и магнезийВитамин K2 + Витамин D3 + Калций капсули,  Зелен миксМултивитамини и минералиТаблетки Минерален прах от корали + витамин D3.

 

Показва 1 до 16 от 16 (1 страници)

За какво помага:  За превенция на грип и настинки За укрепване на имунитета При вземане на антибиотици (антибиотерапия) В период на възста..

32.00лв.

rating

Q-10 супер плюс за сърцето и кръвоносната система    Приложение: Като антиоксидант за защита на нервите и мозъка За поддържане работата ..

54.00лв.

rating

БИОЦЕЛ ЧАЙ 100% природен продукт За комплексно прочистване на организма   БИОЦЕЛ ЧАЙ е смес от най-висококачествени лековити билк..

23.50лв.

rating

Могъщ дует с неоспорима слава!   Приложение: Комбинация на витамин C и цинк за подсилване функциите на имунната система и за предпазване н..

23.50лв.

rating

Живителната сила на слънцето, събрана в малки капсулки! Хранителна добавка за подпомагане на имунната система и нормалното функциониране на мускули..

29.00лв.

rating

За здрави кости и чисти кръвоносни съдове. Хранителна добавка за подпомагане здравето на костите, подвижността на ставите и защитата на сърдечно-с..

43.50лв.

rating

Състав: L-аскорбинова киселина (витамин C)   Приложение: Всяка веган капсула съдържа 800 mg L-аскорбинова киселина За набавяне на необхо..

16.00лв.

rating

Състав: чист витамин C, без добавки!!!   Приложение: За отбраната на организма срещу вируси и бактерии При настинки и грип При интензи..

18.00лв.

rating

Витамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселина   Състав: 100% природен продукт Комплекс витамини В Фолиева киселина Витамин А Витамин Е ..

39.00лв.

rating

Предимства: Козметичен продукт за грижи за кожата – премахва неприятните миризми под мишниците, предизвикани от действието на бактериите върху п..

Остават още: 2024, 06-1, 01, 00, 00 ,00

23.80лв.

28.00лв.

-15%
rating

Витамините и минералите са важни за нормалното функциониране на нашето тяло. Липсата на тези хранителни вещества води до постоянна умора, намалена раб..

38.50лв.

rating

ПРОБИОС АКТИВ ПЛЮС – капсули Благодарение на новата технология, в една капсула ПРОБИОС, има максимално количество живи пробиотични бактерии – по 10..

32.50лв.

rating

ПРОБИОТИК ПЛЮС – капсули За балансирано храносмилане и запазване на чревната флора. Изключителна формула от пробиотик, пребиотик, витамин C и ми..

39.60лв.

rating

АНТИБАКТЕРИАЛНА ТЕХНОЛОГИЯ, ОСНОВАВАЩА СЕ НА СЪЧЕТАНИЕТО ОТ ДВА ВИДА ПОЧИСТВАЩИ ВЛАКНА, С НАНОПОКРИТИЕ ОТ СРЕБЪРНИ ИЛИ ЗЛАТНИ ЧАСТИЦИ Среброто и зл..

9.50лв.

rating

АНТИБАКТЕРИАЛНА ТЕХНОЛОГИЯ, ОСНОВАВАЩА СЕ НА СЪЧЕТАНИЕТО ОТ ДВА ВИДА ПОЧИСТВАЩИ ВЛАКНА, С НАНОПОКРИТИЕ ОТ СРЕБЪРНИ ИЛИ ЗЛАТНИ ЧАСТИЦИ Среброто и зл..

28.00лв.

rating

За почистване на особено чувствителни зъби и венци   ТРИИЗМЕРЕН МЕТОД НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ВЛАКНАТА   3D sensitive четката за зъби е резултат ..

9.50лв.

rating

Безплатна доствка над 150 лв до всеки ОФИС НА СПИДИ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...