Категории

Връзка с нас

0897 812 727

7 начина да се справим с апетита по време на карантина

7 начина да се справим с апетита по време на карантина

В момента повечето хора по света живеем в социална изолация, излизаме възможно най-малко и се опитваме да намерим начини да направим престоят у дома възможно най-приятен и разнообразен.

Във времена на пандемия е важно не просто да останем вкъщи, а и да се опитаме да запазим здравословен ритъм на живот. Тревожността, несигурността за здравето на близките ни и лесният достъп до хладилника обаче могат да ни подтикнат да „изядем” стреса.

 

Как да НЕ напълнеем, докато сме под карантина?

Нека не се заблуждаваме, всички често посягаме към храната за утеха, а сега имаме големи количества у дома, защото повечето решихме да се презапасим с продукти.

Според Кимбърли Хершенсън, която е терапевт, специалист по хранителните разстройства смята, че хората започват ситуационно и емоционално да преяждат по две прости причини: храната успокоява и временно решава скуката.

Това обаче ще доведе до напълняване, което не е добре, особено в момент, когато трябва да останем вкъщи със седмици, без достатъчно време и пространство за физическа активност. Поддържането на здравословно тегло е също толкова важно сега, колкото беше и преди избухването на пандемията. Как да се справим с апетита за да не преяждаме?

Има няколко начина, по които бихме могли да се справим с излишния прием на храна и да си помогнем да свалим някой и друг килограм. Вижте няколко съвета за борба с утешаващото хранене и напълняването, докато сме под карантина.

 

1. Не яжте от скука

не яжте от скука

Намерете друг начин за справяне с паниката от коронавируса, а не чрез храна. Седнете и напишете чувствата си, избройте какво ви стресира. Повтаряйте си, че това положение е само временно. Правете неща, които обичате – гледайте, филми, четете книги, правете упражнения. Прочетете повече: “Как да останем физически активни пo време на панденмия?

 

2. Не се хранете пред компютъра/телевизора 

Хранене пред компютър

Отделете време за храненето. Не се изкушавайте да се хранете докато работите пред компютъра или гледате телевизия. Това откланя вниманието ви от храната и така вероятността да преядете е в пъти по-голяма. Отделете няколко минути само за да се насладете се на храната. Това ще ви направи храненето пълноценно и приятно.

 

3. "Не" на разнообразието

Препълнена маса с храна - преяждане

Оказва се, че когато пред вас се разкрива гледката на пълна трапеза, е много по-вероятно да се изкушите и да прекалите с храната, отколкото ако нямахте избор. Когато видим много и различна храна на едно място, се поражда желанието да опита от всичко, за да разберем кое е най-хубавото. Това води до бързо преяждане и неминуемо качване на килограми. За това не претрупвайте масата, слагайте си по малко в чинията. Препоръчва се яденето да трае 45 минути.

 

4. Яжте бавно и на малки хапки

Яжте бавно на малки хапки

Може би най-добрият съвет за справяне с вълчия апетит. Трябва да дадете време на мозъка ви да разбере, че тялото е приело достатъчно храна и вече не изпитва глад. Когато обаче, погълнете за отрицателно време всичко от чинията си, е много вероятно да сте поели повече храна, отколкото ви е необходима. По същата логика не се пазарува от хранителен магазин, когато сте гладни, защото тогава ви се яде всичко, което попадне пред погледа ви.

Доказано е, че когато се храните бавно и на малки хапки, чувството на засищане ще дойде по-бързо, а в стомаха ще има много по-малко храна. Приятен бонус към този подход е и увеличаването на насладата, която ще получите от храната.

 

5. Правете пауза

Правете пауза при хранене

По време на хранене правете паузи и се питайте: „Наистина ли съм все още гладен? Не е ли време да спра?“. Повечето диетолози съветват да ставаме от масата с усещането за лек глад. На сигналите за ситост им трябва време да стигнат до главния мозък. Докато се случи това, може да преядем и то доста.

 

6. Водете си дневник

Дневник за хранене

По-голямата част от емоционалното хранене се случва неосъзнато и без да е предварително обмислено. Затова, за да тръгнете към промяната, започнете да си водите дневник. Записвайте всеки ден какво, колко и кога ядете, как се чувствате и колко сте гладни. По този начин ще видите ясно връзката между настроението и храненето ви. Визуализирайки резултатите, по-лесно бихте се подсещали за тях, когато отново посегнете към хладилника.

Освен това, оценявайки с цифри колко наистина сте гладни, ще разберете в кои моменти прибягвате към храната като спасение. По скалата от 1 до 10, ако отбелязвате диапазон от 6 до 10, то по-скоро сте наистина гладни, докато степен 3 показва повече, че се храните поради други причини, включително стрес.

 

7. Внимайвайте с ярките цветове в кухнята

Цветове на чинии за хранене
Чудели ли сте се защо почти всички цветове на опаковките и логата по заведенията за бързо хранене включват червен цвят? Това е, защото точно този цвят въздейства силно на сетивата и дори може да разбуди апетита ви. Съветът е да предпочете цветовете на  кухнята ви да са пастелни, най-добре небесно синьо, което е и цветът на спокойствието. Замислете се чиниите, чашите, приборите ви какъв цвят са? Може би имате нужда от промяна?

 

От друга страна - с глад не се отслабва! Напротив. Гладът буквално „замразява” метаболизма ни. Докато гладуваме уж отслабваме, но щом започнем да ядем нормално всичко се връща обратно – дори с 3 до 5 кг. отгоре. 

Ето защо, ние предлагаме подход, свързан с приложението на природни продукти, които  постепенно намаляват апетита и ние започваме да се засищаме с по-малко храна. Килограмите се топят без глад и депресия. ➤Вижте тук хранителните добавки за Регулиране на апетита.

➤Вижте също предлаганите натурални продукти за Грижа за тялото ТУК

➤Вижте и препоръчваните хранителни добавки при Хронична умора и стрес ТУК.
 
*Всички текстови материали публикувани в този Сайт са собственост на ZdraveiMoeZdrave.com. Моля, ако използвате и разпространяване текстове от нас посочете първоизточника https://ZdraveMoeZdrave.com


Безплатна доствка над 150 лв до всеки ОФИС НА СПИДИ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...