Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Подготовка за операция

Подготовка за операция

 На малцина им допада мисълта за операция хирургическа, но понякога тя е най-добрият начин да се преодолее дадено телесно състояние. Всяка година хиляди българи се подлагат на операции. Често те изпитват страхове и съмнения. Тъй като не знаят какво ги очаква, преживяват значително по-голям дискомфорт, отколкото е необходимо. Независимо дали ще ви оперират за първи или десети път, ако знаете защо е необходима операцията, с какви рискове е свързана, какви са алтернативните лечения и последиците, ще можете да вземете правилното решение. Ако сте информирани за заболяването си, ще се справите много по-добре.
  След като сте били информирани за всички алтернативи и сте убедени, че операцията е единственият подходящ метод, следвайте съветите за храненето в таблицата по-долу, за да се подготвите. Ако приемате тези хранителни вещества преди и след операцията, ще подпомогнете оздравяването и ще облекчите следоперативния дискомфорт и болки. Обърнете внимание на си диетата, която трябва да бъде балансирана и здравословна. Помнете, че цялостното ви състояние след операцията донякъде зависи от състоянието ви преди нея. Преди операцията не вземайте никакви противосъсирващи добавки. Такива са киселина ейкозапентаноевата, моминската вратига , чесънът, джинджифилът, гинко билоба, кава-кава и витамин Е.
  Ако не е указано друго, посочените тук дози са за възрастни. За деца между дванадесет и седемнадесет години намалете дозата до три четвърти. За деца между шест и дванадесет години използвайте половин, а под шест години - четвърт доза.
                                   

 

Хранителни вещества

Хранителни вещества
Добавка Препоръчвана доза коментар
Пробиотици
(Probios Aktiv Plus)
1 таблетка дневно. Стабилизира чревната бактериална флора, ако се вземат антибиотици.
Коензим Q10     60 мг дневно. Унищожава свободните радикали и подобрява снабдяването на тъканите с кислород. 
Есенциални мастни киселини (Добри източници са маслото от сьомга) 3 пъти по 1 капсула. Важни за растежа на клетките и оздравяването на всички тъкани. Внимание: Не вземайте тази добавка последната седмица преди операцията. Вземайте я след операцията.
Чесън 2 капсули три пъти дневно     Естествена антибиотик, който укрепва имунитета. 
L-цистин 500 мг два пъти дневно Ускорява заздравяването на раните. 
L-глутамин 500 мг два пъти дневно и преди лягане. Ускорява заздравяването на раните. 
L-лизин 500 мг дневно. Ускорява заздравяването на раните. и способства за образуването колагена на. Внимание: Не вземайте лизин повече от шест месеца без прекъсване
Мултивитамини и Минерален комплекс 1-2 таблетки дневно Осигурява нужните витамини и минерали.
Витамин С 6 000 -10 000 мг дневно, на няколко приема Помага за възстановяване На тъканите и зарастване на раните. Много важен за имунната функция.
Витамин Е От първия ден след операцията вземайте по 600 Е дневно. Внимание: Не вземайте витамин Е през последните две седмици преди операцията, защото той разрежда кръвта.     Подобрява оросяването и възстановяването на тъканите. Използвайте d-алфа токоферол.
Витамин К Според указанията на опаковката Този важен витамин е необходим за кръвосъсирването.
Цинк 50 мг дневно. Важен за възстановяването на тъканите.


   

БИЛКИ
Билковите чайове са препоръчителни преди и след операция. Опитайте следните:

 • Люцерната, глухарчето и копривата са богати на витамини и минерали и подобряват апетита. Люцерната е и добър източник на желязо.
 • Бромелаинът и куркумата имат силно противовъзпалително действие.
 • Коренът от репей и ливадната детелина прочистват кръвта и черния дроб.
 • Ехинацеята укрепва имунната система .
 • Хидрастисът е естествена антибиотик и предпазва от инфекция. Внимание: Приемът на тази билка през устата не бива да продължава повече от седем поредни дни, тъй като може да наруши нормалната флора спореж чревна. Не го използвайте при бременност и бъдете внимателни, ако сте алергични към.
 • Зеленият чай съдържа мощни антиоксиданти, които подпомагат оздравяването.
 • Келпът, реиши и жълтият кантарион предпазват от неблагоприятния ефект на рентгеновото облъчване.
 • Белият трън предпазва черния дроб от токсичното натрупване на медикаменти и химикали след хирургическа операция.
 • Лапахо Е естествено антибактериално средство, което ускорява оздравяването, прочиства кръвта и предпазва от кандидоза.
 • Шипките са богат източници на витамин С и ускоряват оздравяването.

ПРЕПОРЪКИ

 • Посъветвайте се с лекаря си за възможно най-малко инвазивния хирургически метод, наречен лапароскопия. При тази процедура, при която се правят един или няколко малки разреза, вместо един голям, кожата, мускулите и нервите се увреждат по-малко, отколкото при класическата "отворена" хирургия. Освен това престоят в болницата е по-кратък и възстановяването е по-бързо. Имайте предвид, че тези могат Методи да се използват само при някои видове операции.
 • Ако сте с наднормено тегло и имате достатъчно време за диета преди операцията, опитайте се постепенно да го свалите. Проучванията показват, че излишното тегло затруднява операцията и удължава оздравяването. Освен това то е свързано с по-голяма опасност от следоперативна инфекция.
 • Ако пушите, престанете. Пушенето забавя възстановяването и действа отрицателно върху действието на някои лекарства.
 • Не забравяйте да уведомите лекаря си и всички, които ще се грижат за вас, за алергиите си към лекарства, химикали и храни.
 • Попитайте хирурга дали можете да се подготвите по някакъв начин за операцията. Освен онова, което той ще ви препоръча, избягвайте да взимате добавки, съдържащи витамин Е, аспирин и всички съдържащи го съединения две седмици преди операцията. Тези вещества разреждат кръвта.
 • Непременно уведомете лекаря си и всички, които ще се грижат за вас, за всички добавки и лекарства, включително природни, които взимате редовно.
 • Тъй като понякога при операция се налага кръвопреливане, говорете с лекаря за възможността да дадете собствена кръв, която да се влее обратно при операцията. Така ще избегнете риска да се заразите с хепатит или вируса на СПИН. Не забравяйте, че дори и чистата от зараза кръв може да причини реакция като например обрив, ако не съответства на вашата. Лекарят ще ви каже дали е нужно да взимате добавки от желязо една седмица преди първото вземане на кръв. Подредете програмата си така, че за последен път да дадете кръв най -малко четири дни преди операцията. (Кръвта може да се съхранява 35 дни.)
 • Много операции налагат обръсване на пациента. Ако това е необходимо, кажете на хирурга, че предпочитате да ви обръснат в деня на операцията. Изследванията показват, че честотата на инфекциите е по-малка при пациенти, обръснати същия ден, в сравнение с обръснатите от предната вечер.
 • Обогатете диетата си с фибри. Те подобряват функционирането на чревния тракт.
 • Посъветвайте се с хирурга, преди да приложите някакви лечебни процедури в домашни условия преди операцията. Ако той се съгласи, направете си две прочистващи клизми със сок от пресен лимон, преди да влезете в болницата. Важно е преди операцията ви дебелото черво да е прочистено . За тази цел изсмучете сутринта и вечерта преди лягане по 2 таблетки за смучене с извлек от алое. Вземете една опаковка от този препарат със себе си в болницата. Вкусът му е като на портокал и не е нужно да се съхранява в хладилник.
 • Много болници прилагат масаж с лечебни етерични масла за релаксиране и справяне с неизбежния стрес преди операцията. Ако това не се прави във вашата болница, уредете си час при квалифициран масажист, опитен в областта на ароматерапията, да ви направи масаж преди операцията.
 • Настройте се за позитивно операцията ударен мислете как ще станете бързо от леглото ударен ще се върнете Към нормалния си живот възможно най-скоро. Колкото по-бързо започнете да се движите, толкова по-големи са шансовете ви да избегнете появата на следоперативна инфекция ;

 В повечето болници е обичайно да се назначават рутинни лабораторни изследвания преди операция. Много лекари смятат, че изследването на урина, рентгенът на гръдния кош и кръвна картина пълната биха посочили потенциални проблеми, които биха усложнили операцията, ако не бъдат открити и лекувани навреме. 

Ето някои рутинно назначавани изследвания и симптомите, които карат лекарите да ги назначават:

 • Електрокардиограма (ЕКГ): болки в гръдния кош, сърдечни шумове, неравномерен пулс, мъждене.
 • Калий В кръвта: застойна сърдечна недостатъчност, диабет, диария, високо кръв но налягане, бъбречна недостатъчност, мускулна слабост, увреждане на тъканите, вземане на лекарства, които влияят на нивото на калция, повръщане.
 • Кръвна захар: алкохолизъм, отклонения в психическото състояние, муковисцидоза, диабет, обилно изпотяване с тремор и тревожност, мускулна слабост, панкреатит.
 • Левкоцити: висока температура, съмнение за инфекция, лекарства, които влияят върху левкоцитите.
 • Натрий В кръвта: заболявания централната нервна система на, цироза, застойна сърдечна недостатъчност, диария, обилно изпотяване, белодробни заболявания, жажда или прием на течности, повръщане.
 • Рентген На гръдния кош: необичайни звуци при дишане, болки в гърдите, кашлица, необяснима висока температура, задъхване.
 • Тромбоцити: алкохолизъм, кръвозагуба, кръвонасядания, вземане на лекарства, които влияят върху тромбоцитите.
 • Урина: диабет, течения, бъбречни заболявания, честота на уринирането, лекарства, които причиняват бъбречни заболявания.

Преди да се подложите на операция, задайте следните въпроси на лекаря си:

 • Защо трябва да се оперирам?
 • Има ли алтернативи на операцията?
 • Каква е ползата от нея?
 • Свързана ли е с рискове?
 • Какво ще стане, ако не се оперирам?
 • Какъв опит имате в такива операции?
 • Каква ще бъде необходима анестезия?
 • Доколко операцията ще подобри качеството на живота ми и шансовете ми за оцеляване?
 • Какъв процент от този вид операции са успешни?
 • Какви физически промени ще се получат след операцията ударен какво подобрение очаквате?
 • Колко дълго продължава възстановяването?
 • Колко струва операцията?

И още:

 • Попитайте за потенциалните рискове и странични ефекти на анестезията. Не забравяйте да споменете всякакви здравни проблеми, включително алергии и лекарства, които вземате, тъй като това може да повлияе на реакцията ви на анестезията.
 • След операцията не натоварвайте организма си с преработени храни. Постарайте се всеки ден да поемате поне по осем чаши течност, включително дестилирана вода, билкови чайове, сок и протеинови напитки. След операция често апетитът е слаб и големите порции са непосилни. Опитайте се да се храните от пет до седем пъти дневно, наблягайки на леката и питателна храна.
 • След операцията бъдете внимателни с физическото натоварване, например вдигането на тежки предмети. Повечето лекари съветват пациентите си да избягват да вдигат тежест, по-голяма от 5 килограма две седмици след операцията. Попитайте лекаря кога можете да започнете да правите леки упражнения, които подобряват оросяването и ускоряват възстановяването. Попитайте също дали има специфични упражнения, които да помогнат във вашия случай.

 
ЗАБЕЛЕЖКИ

 • След големи операции обикновено се получава бързо отслабване на скелетните мускули и това усилва усещането за отпадналост. Изследванията показват, че ако към разтворите, които се вливат венозно след операцията, се прибави аминокиселината глутамин, скоростта на мускулното отслабване намалява значително.
 • Д-р Никълъс Каварочи от университета "Темпъл" препоръчва дванадесет часа преди операцията пациента на да се дадат 2 000 единици витамин Е. Това количество от витамина снижава на нивото свободните радикали в кръвта. Препоръката е да се прилага само под лекарско наблюдение.
 • Някои храни влияят върху действието на определени лекарства. Млякото, млечните продукти и добавките от желязо се намесват в действието на някои видове антибиотици. Киселите плодове като портокали, ананаси и грейпфрути могат да потиснат действието на пеницилина и аспирина.
 • Следоперативната депресия е често срещано явление. Здравословният хранителен режим може да помогне за овладяването ѝ.
 • Според една статия в списание American здравеопазването от май 1999 г., учени от Чикагския медицински център са установили, че пациенти, които са яли картофи, домати и патладжани преди операцията, реагират непредсказуемо на анестезията. Тези храни съдържат естествени вещества, които влияят на метаболизма и могат да променят действието на анестезията.
 • Запомнете: На организма му трябват няколко седмици, за да се възстанови от травмата на операцията. През това време се поправя нарушеното хормонално равновесие и метаболизмът се нормализира. Повечето оперативни рани се затварят за два дни и за седмица заздравяват дотолкова, че кожата да не се отваря при нормално напрежение и движение. Трябва обаче да се посъветвате с лекаря си, преди да се заемете с физически упражнения и да вдигате товар, по-тежък от 5 килограма.

Вижте предлаганите продукти за Грижа за тялото ТУК

Вижте предлаганите Витамини и Минерали ТУК

*Всички текстови материали публикувани в този Сайт са собственост на ZdraveiMoeZdrave.com. Моля, ако използвате и разпространяване текстове от нас посочете първоизточника www.ZdraveMoeZdrave.com