Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Как да си направим натурален дезинфектант у дома (рецепта)

Как да си направим натурален дезинфектант у дома (рецепта)

Как да си направиш дезинфектант за ръце в домашни условия?

Дезинфектант за ръце гел
Покрай засилващите се притеснения на хората не само около сезонния грип, но и заради коронавируса, който се разпростря по целия свят, логично стандартните дезинфекциращи средства започнаха да се изчерпват в търговската мрежа.
Но не бива да се паникьосваш, ако дезинфектанът за ръце ти е на свършване и не знаеш дали ще откриеш още. Може съвсем лесно да си направиш и в домашни условия и то с продукти, които ще откриеш във всяка аптека или пък вече имаш у дома.


Има две основни формули или "рецепти", които са препоръчани от Световната здравна организация. Едната е по-течна, но не толкова щадяща към кожата ни, а втората прилича на гел и общо взето е като всички гелчета, които си купуваме от мгазините. Те не изсушават и дразнят толкова кожата ни.

Но преди да четете нататък, е изключително важно да прочетете и разберете, че втриването на дезинфектант по ръцете не бива да заменя редовното миене на ръцете с вода и сапун. Дезинфектантите са добра опция, която сте навън и наоколо няма чешма и сапун, но едното не заменя другото! Мийте ръцете си често, старателно и с много сапун!

Рецепта

Време за направата: 5 минути
Нужни съдове:

  • Мерителни купи
  • Мерителни лъжички
  • Тел за разбиване на яйца
  • Подходящ празен съд, в който да сложите получения дезинфектант

Нужни продукти за гел дезинфектант:

  • 1 чаша 91% изопропилов алкохол -  (Изопропиловият алкохол, който често ще срещнете като "rubbing alcohol" (60- 70%), се използва за редица дейности, свързани с поддръжката на дома. Вижте няколко идеи за употребата му. Не забравяйте обаче, че той е отровен и не трябва да се поглъща или вдишва (подобно на етиловия алкохол), затова четете внимателно етикетите, а бутилките съхранявайте на недостъпно за деца място.)
  • 1/2 чаша гел алое вера
  • 15 капки масло от чаено дърво

 
Дезинфектант за ръце натурален

Стъпка 1: Излейте алкохола в средна по размер купа. В някои рецепта изопропиловият алкохол се замества с водка, но градусите на напитката не са достатъчно високи, за да има ефект.

Стъпка 2: Прибавете към алкохола гелът алое вера. Тъй като алкохолът е агресивен към кожата, гелът от алое ще омекоти ефекта и няма да позволи на ръцете ти да се изсушат прекомерно. 

Стъпка 3: Добавете маслото от чаено дърво. То има натурални антибактериални свойства, но ако не харесвате миризмата му, можете да прибавите друг вид масло - от лавандула или евкалипт например.

Стъпка 4: Разбъркайте добре. За да смесите добре съставките, леко разбъркване няма да е достатъчно. Вземете тел за разбиване на яйца и бъркайте смело до получаване на хомогенна смес.

Стъпка 5: Изсипете получения дезинфектант в контейнерчето, което сте приготвили и му сложете надпис, за да не стават обърквания какво има в шишенцето или кутията!

Източник: edna.bg

Вижте и препоръчаните хранителни добавки на RSI за подсилване на имунната система ТУК


Безплатна доствка над 70 лв до всеки ОФИС НА ЕКОНТ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...