Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Цветотерапия

Цветотерапия

Цветотерапия е начин да се използва въздействието на цветовете, за да се подобри и възстанови енергията на тялото ни. Цветотерапията въздейства цялостно на всички нива - на ума, тялото и душата. Като повлиява на първоизточника на заболяването, цветотерапията стимулира процеса на самолекуване. Може да се използва за балансиране на енергията ни, за предотвратяване на евентуални проблеми.

Цветове на природата и щастиеТерапията с цветове е вероятно първият вид терапия, използвана от човечеството, която е в пряка връзка с естествения природен начин за поддържане на организма в добро състояние. Когато човекът е стъпил на земята за първи път, слънцето му е осигурявало храна и топлина, цветовете на цветята, дърветата, животните, небето и морето са влияели на неговите настроения и темперамент.

Днес, въпреки целия технологичен прогрес, за да провеждаме един по-здравословен живот, все още сме директно зависими от цветовете. По принцип дългите сиви зимни месеци отнемат енергията ни.

Продължителната липса на цвят ни прави податливи на заболявания и депресивни състояния. В момента, в който слънцето изгрее и оцвети малката ни планета, като че ли проблемите ни изчезват и ние мигновено се презареждаме с енергия и добро настроение.

Учените от години изучават въздействието на цветовете върху настроението, здравето и начина ни на мислене. Дори личните ни предпочитания към един или друг цвят може би са свързани с това как той ни кара да се чувстваме.

Цветове на природата и цветяЦветът е светлина - видима енергия - с определена дължина на вълната, фоторецепторите в ретината, наричани колбички, превръщат тази енергия в цветове. Ретината съдържа 3 вида рецептори - по един за синия, зеления и червения цвят. Останалите възприемаме като съчетание на тези 3 цвята.

Според д-р Александър Шаус, директор на Американския институт за биосоциални изследвания в Такома, щата Вашингтон, когато енергията на цвета влезе в тялото, тя стимулира хипофизата и епифизата. Това от своя страна влияе върху отделянето на определени хормони, които пък въздействат върху различни физиологични процеси. Ето защо цветовете имат такова пряко влияние върху мислите, настроението и поведението ни - влияние, което според много специалисти е независимо от психологически и дори културни фактори.

Забележително е, че цветовете въздействат дори и върху слепите хора, за които се смята, че ги усещат като енергийни вибрации в тялото си.

Несъмнено цветовете, които избирате за дрехите си, за дома, офиса и колата си и изобщо за заобикалящия ни свят, могат да упражняват значително влияние върху вас.    

Известно е, че цветовете премахват стреса, изпълват ви с енергия и дори облекчават болката и други физически проблеми. Трябва да се отбележи, че тази идея далеч не е нова. Всъщност идеята „направи света си цветен" присъства още в древната китайска техника фън шуй.

 

Кои цетове да изберем?

Цветове

Когато избирате цвят, за да постигнете промяна в настроението или премахване на дискомфорта, важно е да подберете подходящ за конкретната ви цел.

Синьото например отпуска и успокоява, понижава кръвното налягане, забавя пулса и дишането. Според едно изследване, децата, склонни към агресивно поведение, стават по-спокойни в синя класна стая. Синьото също така кара хората в гореща и влажна среда да се чувстват по-прохладно. За да облекчите болката от язви, проблеми с гърба, ревматизъм и възпалителни заболявания, заобиколете се със синьо и съсредоточете ума си върху онази част на тялото, която искате да излекувате, докато гледате цвета. Подходящо за целта място е сред природата, където синьото на небето и водата създават усещане за спокойно “единение” с всемира.

Другият цвят, на който природата е щедра – зеленото – също като синьото, има успокояващ ефект върху тялото и ума. Депресираните и изпълнените с тревога се чувстват по-добре сред зелено обкръжение. То помага при нервни заболявания, изтощение, сърдечни болести и рак. Когато сте болни, опитайте да поседите на някой хълм или на зелена ливада и да се съсредоточите върху онази част на тялото, кояо искате да излекувате. Зеленото е подходящ цвят за средата на спазващите диета.

Подобно на синьото и зеленото, лилавото създава спокойствие. То потиска апетита и действа благотворно при проблеми със скалпа и бъбреците, както и при мигрена.

Червеното стимулира възбужда и сгрява. То ускорява пулса, усилва мозъчната дейност и учестява дишането. Като цвят на страстта и енергията, то е добро при импотентност и фригидност, както и при анемия, инфекции на пикочния мехур и кожни болести. Хората с лоша координация трябва да избягват да се обличат в червено. Страдащите от високо кръвно налягане трябва да избягват помещения, обзаведени в червено, защото този цвят повишава кръвното налягане. И обратното, червеното действа добре на хората с ниско кръвно налягане.

Розовото действа успокояващо, отпуска мускулите. Тъй като е установено, че въздейства по този начин на агресивни хора, често го използват в затворите, болниците, детските заведения и центровете за наркомани. Розовата среда се отразява добре на страдащите от тревожност и абстинентен синдром. Розовото е подходящо и за спалнята, където създава романтична атмосфера.

Оранжевото е подходящ цвят за стимулиране на апетита и отслабване на умората. Използвайте оранжеви възглавнички за столове и покривки за да отворите апетит на капризен или болен човек. Цветът трябва да се избягва от всички, които се опитват да отслабнат. Ако се чувствате уморени или потиснати носете оранжеви дрехи за да повишите енергията си. Може да получите подобрение при обща слабост, алергии и констипация (запек).

Жълтото е цветът на паметта. Когато искате да запомните нещо, запишете си го върху жълта хартия. Този цвят повишава също така кръвното налягане и ускорява пулса, но не толкова колкото червеното. Като цвят на слънцето, жълтото енергизира и може да намали депресията. Хромотерапевтите го използват за лечение на мускулни крампи, хипогликемия, хипертиреоидизъм и камъни в бъбреците.

Черното е цветът на силата. Носете черни дрехи, за да се чувствате силни и самоуверени. Този цвят потиска апетита. Ако искате да отслабнете, постелете масата с черна покривка.

 

*Всички текстови материали публикувани в този сайт са собственост на ZdraveiMoeZdrave.com. Моля, ако използвате и разпространяване текстове от нас посочете първоизточника ZdraveMoeZdrave.com

 

Полезни връзки:

Вижте повече за Депресия тук.

Вижте повече за Здравни проблеми ТУК.

Вижте предлаганите натурални продукти за Грижа за тялото ТУК
Вижте предлаганите Витамини и Минерали ТУК

 


Безплатна доствка над 70 лв до всеки ОФИС НА ЕКОНТ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...