Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Бременност и детство

Бременност и детство

Разговаряме с д-р Биляна Анчевска по темата за бременност и деца. Тя ни разяснява как да опазим здравето си и това на детето в този период.

Какви витамини се препоръчват за бременни?

Добавка Препоръчителна доза Коментар
Желязо  2 пъти по 1 капсула дневно или според лекарското предписание. По време на бременността, след 6 месец е необходимо повече желязо.
Витамин В- 
комплекс 
плюс 
фолиева 
киселина
2 пъти по 1 капсула дневно. 400 мкг дневно. Предотвратява недостига на Витамините от групата В. Достатъчното количество фолиева киселина намалява опасността вродени дефекти от рода на спина бифида. Препоръчва се на всички жени във фертилна възраст и особено през първите 6 седмици на бременността.
Цинк 50 мг дневно. Недостатъчният прием на цинк се свързва с аномалии на плода и изоставане в нервно-психичното му развитие. Може да доведе до ниско тегло на бебето. Използвайте цинков глюконат на таблетки за смучене за най-добра абсорбция.
Витамин С 2 000 – 4 000мг дневно, на няколко приема. По голяма доза преди раждане може да намали родилните болки.
Витамин Е 1 капсула дневно. Недоносените и родени с ниско тегло бебета често имат недостиг на витамин Е. Използвайте формата d-алфа-токоферол. Внимание: Не вземайте витамин Е през последния месец на бременността.
Бета-каротин 2 пъти по 1 капсула дневно. Прекурсор на витамин А. Внимание: Не замествайте бета-каротина с витамин А. Прекомерният прием на витамин А по време на бременността води до вродени дефекти.
Коензим Q10  плюс 2 пъти по 1 капсула дневно. Помага на организма да превърне храната в енергия, подобрява оросяването и предпазва сърцето.

Калций и

магнезий

3 пъти по 1 таблетка. Необходим за формирането на здрави кости и зъби. Може да предпази от високо кръвно налягане и преждевременно раждане. Необходим за уравновесяване на калция.

 

Внимание:

 • Не приемайте добавки, съдържащи хрущял от акула - този продукт потиска образуването на нови кръвоносни съдове, които са изключително важни за бременността.
 • Не използвайте електрическо одеало. Според специалистите, образуваното от него електромагнитно поле увеличава риска от спонтанен аборт и аномалии на плода.
 • Не приемайте добавки, съдържащи фенилаланин - той може да промени развитието на нервната система на плода. Избягвайте съдържащите аспартам храни, защото фенилаланинът е една от основните съставки на аспартама 

 

Кой кремове се препоръват за бременни?

Кремове за бременни


Препоръки за възстановяване след раждане

Възстановяване след раждане

 • Диетите са грешка
 • Подлага ли се глад на майката – гладува и кърмачето.
 • Нужно е балансирано хранене, а не диета.

 

Кои храни са полезни за бременни?

Необходима е ефективна енергийна храна – тази, която има енергия.

Кои храни са полезни за бременни

 • Плодове и зеленчуци
 • Пълнозърнести храни
 • Ядки – сурови
 • Спирулина – майчиното мляко на планетата
 • Цветен прашец и пчелно млечице
 • Коензим Q10 – за възстановяване на енергията

По-малко сладкиши – по-малко проблеми!


Детска възраст

Хранене при кърмачета
Детският организъм има определени специфики: 

 • Детето се ражда с малки резерви, които трябва да се попълват постоянно; 
 • То показва интензивен растеж и развитие в първите години от живота си и после в пубертета;
 • Днес сме свидетели на ускорено физическо и ранно полово съзряване

Всички тези състояния водят до повишени потребности и изискват увеличен прием на различни витамини и минерали.

НАЧИНЪТ НА ХРАНЕНЕ ЧАСТИЧНО ЗАДОВОЛЯВА ПОТРЕБНОСТИТЕ ОТ ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ПРИ ДЕЦАТА
 

Кърменето през първите 6 месеца осигурява необходимите витамини и минерали с изключение на флуор, желязо и витамин D. 
Някои микрохранителни вещества (витамини и минерали) са с променливи количества в майчиното мляко и зависят от хранителния прием на майката – витамин B, A, C, селен

 • Навреме родените, кърмени деца от добре хранени майки нямат нужда от никаква добавка през първите 6 месеца. 
 • Преждевременно родени деца имат допълнителна нужда от витамин Е и фолиева киселина. Добавка с желязо трябва да се започне след 2-ия месец в дози от 2-4 mg/kg на ден.
 • От 6-24 месец желязото, цинкът, калцият, B6 са проблемни хранителни вещества,  които налагат да се приемат обогатени с тези елементи храни, както и да се обърне особено внимание при избора на продукти за добавки към храната. 
 • Същото важи и за витамин A, тиамин, фолиева киселина и витамин C.
 • Увеличените хранителни нужди през първите 3 години произлизат от големината на тялото по отношение на малкото количество храна, която се консумира. От тук произтича потребността от прибавяне към храната на витамини и минерали в течение на 1-ва до 3-та година от живота. От особено значение е приемът на желязо, калций и цинк.

  
Д-р Биляна Анчевска

 

Прочети повече за бременност тук!

*Всички текстови материали публикувани в този Сайт са собственост на ZdraveiMoeZdrave.com. Моля, ако използвате и разпространяване текстове от нас посочете първоизточника www.ZdraveMoeZdrave.com


Безплатна доствка над 70 лв до всеки ОФИС НА ЕКОНТ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...