Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Подготовка за операция

Подготовка за операция

Какво трябва да знаем преди операцията? Какви билки и хранителни вещества са нужни предварително за бързото оздравяване след нея?

Операция

  Независимо дали се налага на нас или на някой от семейството ни оперативна намеса е добре да сме наясно какво предстои и да знаем как да се подготвим за нея за да се възстановим по-бързо след нея. За това в тази статия ще ви насочим към основните препоръки за подготовка за операция.

 На малцина им допада мисълта за операция хирургическа, но понякога тя е най-добрият начин да се преодолее дадено телесно състояние. Всяка година хиляди българи се подлагат на операции. Често те изпитват страхове и съмнения. Тъй като не знаят какво ги очаква, преживяват значително по-голям дискомфорт, отколкото е необходимо.

 Без значение дали ще ви оперират за първи или десети път ще можете да вземете правилното решение ако знаете защо е необходима операцията, с какви рискове е свързана, какви са алтернативните лечения и последиците,. Ако сте информирани за заболяването си, ще се справите много по-добре.

След като сте били информирани за всички алтернативи и сте убедени, че операцията е единственият подходящ метод, следвайте съветите за хранителни вещества в таблицата по-долу, за да се подготвите.

 •  Приемането на тези хранителни вещества преди и след операцията, ще подпомогнете оздравяването и ще облекчите следоперативния дискомфорт и болки значително.
 • Обърнете внимание на диетата си, която трябва да бъде балансирана и здравословна. Помнете, че цялостното ви състояние след операцията донякъде зависи от състоянието ви преди нея.
 • Преди операцията не вземайте никакви противосъсирващи добавки. Такива са ейкозапентаеновата  киселина (Омега-3), моминската вратига, джинджифилът, гинко билоба, кава кава и витамин Е.  


В следващите 5 точки ще узнаете най-важните съвети преди операция: 

 1. ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Хранителни вещества

Какви хранителни вещества се препоръчват?

В таблицата по-долу са описани препоръчителни хранителни добавки преди/след операция. Ако не е указано друго, посочените тук дози са за възрастни. За деца между 12 и 17 години намалете дозата до три четвърти. За деца между 6 и 12 години използвайте половин, а под шест години - четвърт доза.
                                  

Хранителни вещества

Добавка Препоръчвана доза коментар
Пробиотици
(Probios Aktiv Plus)
1 таблетка дневно. Стабилизира чревната бактериална флора, ако се вземат антибиотици.
Коензим Q10     60 мг дневно. Унищожава свободните радикали и подобрява снабдяването на тъканите с кислород. 

Есенциални мастни киселини

(Добри източници са маслото от сьомга)

3 пъти по 1 капсула. Важни за растежа на клетките и оздравяването на всички тъкани. Внимание: Не вземайте тази добавка последната седмица преди операцията. Вземайте я след операцията.
Чесън 2 капсули три пъти дневно     Естествена антибиотик, който укрепва имунитета. 
L-цистин 500 мг два пъти дневно Ускорява заздравяването на раните. 
L-глутамин 500 мг два пъти дневно и преди лягане. Ускорява заздравяването на раните. 
L-лизин 500 мг дневно. Ускорява заздравяването на раните. и способства за образуването колагена на. Внимание: Не вземайте лизин повече от шест месеца без прекъсване

Мулти

витамини

и Минерален комплекс

1-2 таблетки дневно Осигурява нужните витамини и минерали.
Витамин С 6 000 -10 000 мг дневно, на няколко приема Помага за възстановяване На тъканите и зарастване на раните. Много важен за имунната функция.
Витамин Е От първия ден след операцията вземайте по 600 Е дневно. Внимание: Не вземайте витамин Е през последните две седмици преди операцията, защото той разрежда кръвта.     Подобрява оросяването и възстановяването на тъканите. Използвайте d-алфа токоферол.
Витамин К Според указанията на опаковката Този важен витамин е необходим за кръвосъсирването.
Цинк 50 мг дневно. Важен за възстановяването на тъканите.


   

 1. БИЛКИ

Билки
Билковите чайове са препоръчителни преди и след операция. Опитайте следните:

 • Люцерната, глухарчето и копривата са богати на витамини и минерали и подобряват апетита. Люцерната е и добър източник на желязо.
 • Бромелаинът и куркумата имат силно противовъзпалително действие.
 • Коренът от репей и ливадната детелина прочистват кръвта и черния дроб.
 • Ехинацеята укрепва имунната система .
 • Хидрастисът е естествена антибиотик и предпазва от инфекция. Внимание: Приемът на тази билка през устата не бива да продължава повече от седем поредни дни, тъй като може да наруши нормалната флора спореж чревна. Не го използвайте при бременност и бъдете внимателни, ако сте алергични към.
 • Зеленият чай съдържа мощни антиоксиданти, които подпомагат оздравяването.
 • Келпът, Реиши и жълтият кантарион предпазват от неблагоприятния ефект на рентгеновото облъчване.
 • Белият трън(Silimarin) предпазва черния дроб от токсичното натрупване на медикаменти и химикали след хирургическа операция.
 • Лапахо е естествено антибактериално средство, което ускорява оздравяването, прочиства кръвта и предпазва от кандидоза.
 • Шипките са богат източници на витамин С и ускоряват оздравяването.

 

 1. ПРЕПОРЪКИ

Препоръки

 • Посъветвайте се с лекаря си за възможно най-малко инвазивния хирургически метод, наречен лапароскопия. При тази процедура, при която се правят един или няколко малки разреза, вместо един голям, кожата, мускулите и нервите се увреждат по-малко, отколкото при класическата "отворена" хирургия. Освен това престоят в болницата е по-кратък и възстановяването е по-бързо. Имайте предвид, че тези могат Методи да се използват само при някои видове операции.
 • Ако сте с наднормено тегло и имате достатъчно време за диета преди операцията, опитайте се постепенно да го свалите. Проучванията показват, че излишното тегло затруднява операцията и удължава оздравяването. Освен това то е свързано с по-голяма опасност от следоперативна инфекция.
 • Ако пушите, престанете. Пушенето забавя възстановяването и действа отрицателно върху действието на някои лекарства.
 • Не забравяйте да уведомите лекаря си и всички, които ще се грижат за вас, за алергиите си към лекарства, химикали и храни.
 • Попитайте хирурга дали можете да се подготвите по някакъв начин за операцията. Освен онова, което той ще ви препоръча, избягвайте да взимате добавки, съдържащи витамин Е, аспирин и всички съдържащи го съединения две седмици преди операцията. Тези вещества разреждат кръвта.
 • Непременно уведомете лекаря си и всички, които ще се грижат за вас, за всички добавки и лекарства, включително природни, които взимате редовно.
 • Тъй като понякога при операция се налага кръвопреливане, говорете с лекаря за възможността да дадете собствена кръв, която да се влее обратно при операцията. Така ще избегнете риска да се заразите с хепатит или вируса на СПИН. Не забравяйте, че дори и чистата от зараза кръв може да причини реакция като например обрив, ако не съответства на вашата. Лекарят ще ви каже дали е нужно да взимате добавки от желязо една седмица преди първото вземане на кръв. Подредете програмата си така, че за последен път да дадете кръв най -малко четири дни преди операцията. (Кръвта може да се съхранява 35 дни.)
 • Много операции налагат обръсване на пациента. Ако това е необходимо, кажете на хирурга, че предпочитате да ви обръснат в деня на операцията. Изследванията показват, че честотата на инфекциите е по-малка при пациенти, обръснати същия ден, в сравнение с обръснатите от предната вечер.
 • Обогатете диетата си с фибри. Те подобряват функционирането на чревния тракт.
 • Посъветвайте се с хирурга, преди да приложите някакви лечебни процедури в домашни условия преди операцията. Ако той се съгласи, направете си две прочистващи клизми със сок от пресен лимон, преди да влезете в болницата. Важно е преди операцията ви дебелото черво да е прочистено . За тази цел изсмучете сутринта и вечерта преди лягане по 2 таблетки за смучене с извлек от алое. Вземете една опаковка от този препарат със себе си в болницата. Вкусът му е като на портокал и не е нужно да се съхранява в хладилник.
 • Много болници прилагат масаж с лечебни етерични масла за релаксиране и справяне с неизбежния стрес преди операцията. Ако това не се прави във вашата болница, уредете си час при квалифициран масажист, опитен в областта на ароматерапията, да ви направи масаж преди операцията.
 • Настройте се за позитивно операцията ударен мислете как ще станете бързо от леглото ударен ще се върнете Към нормалния си живот възможно най-скоро. Колкото по-бързо започнете да се движите, толкова по-големи са шансовете ви да избегнете появата на следоперативна инфекция ;

 

 1. ЛАБОРАТОРНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Лабораторни изследвания

В повечето болници е обичайно да се назначават рутинни лабораторни изследвания преди операция. Много лекари смятат, че изследването на урина, рентгенът на гръдния кош и кръвна картина пълната биха посочили потенциални проблеми, които биха усложнили операцията, ако не бъдат открити и лекувани навреме. 

Ето някои рутинно назначавани изследвания и симптомите, които карат лекарите да ги назначават:

 • Електрокардиограма (ЕКГ): болки в гръдния кош, сърдечни шумове, неравномерен пулс, мъждене.
 • Калий В кръвта: застойна сърдечна недостатъчност, диабет, диария, високо кръв но налягане, бъбречна недостатъчност, мускулна слабост, увреждане на тъканите, вземане на лекарства, които влияят на нивото на калция, повръщане.
 • Кръвна захар: алкохолизъм, отклонения в психическото състояние, муковисцидоза, диабет, обилно изпотяване с тремор и тревожност, мускулна слабост, панкреатит.
 • Левкоцити: висока температура, съмнение за инфекция, лекарства, които влияят върху левкоцитите.
 • Натрий В кръвта: заболявания централната нервна система на, цироза, застойна сърдечна недостатъчност, диария, обилно изпотяване, белодробни заболявания, жажда или прием на течности, повръщане.
 • Рентген на гръдния кош: необичайни звуци при дишане, болки в гърдите, кашлица, необяснима висока температура, задъхване.
 • Тромбоцити: алкохолизъм, кръвозагуба, кръвонасядания, вземане на лекарства, които влияят върху тромбоцитите.
 • Урина: диабет, течения, бъбречни заболявания, честота на уринирането, лекарства, които причиняват бъбречни заболявания.

 

 1. ВЪПРОСИ КЪМ ЛЕКАРЯ

Въпроси към лекаря

Преди да се подложите на операция, задайте следните въпроси на лекаря си:

 • Защо трябва да се оперирам?
 • Има ли алтернативи на операцията?
 • Каква е ползата от нея?
 • Свързана ли е с рискове?
 • Какво ще стане, ако не се оперирам?
 • Какъв опит имате в такива операции?
 • Каква ще бъде необходима анестезия?
 • Доколко операцията ще подобри качеството на живота ми и шансовете ми за оцеляване?
 • Какъв процент от този вид операции са успешни?
 • Какви физически промени ще се получат след операцията ударен какво подобрение очаквате?
 • Колко дълго продължава възстановяването?
 • Колко струва операцията?

 

И още:

 • Попитайте за потенциалните рискове и странични ефекти на анестезията. Не забравяйте да споменете всякакви здравни проблеми, включително алергии и лекарства, които вземате, тъй като това може да повлияе на реакцията ви на анестезията.
 • След операцията не натоварвайте организма си с преработени храни. Постарайте се всеки ден да поемате поне по осем чаши течност, включително дестилирана вода, билкови чайове, сок и протеинови напитки. След операция често апетитът е слаб и големите порции са непосилни. Опитайте се да се храните от пет до седем пъти дневно, наблягайки на леката и питателна храна.
 • След операцията бъдете внимателни с физическото натоварване, например вдигането на тежки предмети. Повечето лекари съветват пациентите си да избягват да вдигат тежест, по-голяма от 5 килограма две седмици след операцията. Попитайте лекаря кога можете да започнете да правите леки упражнения, които подобряват оросяването и ускоряват възстановяването. Попитайте също дали има специфични упражнения, които да помогнат във вашия случай.

 
 

ЗАБЕЛЕЖКИ

 • След големи операции обикновено се получава бързо отслабване на скелетните мускули и това усилва усещането за отпадналост. Изследванията показват, че ако към разтворите, които се вливат венозно след операцията, се прибави аминокиселината глутамин, скоростта на мускулното отслабване намалява значително.
 • Д-р Никълъс Каварочи от университета "Темпъл" препоръчва 12 часа преди операцията пациента на да се дадат 2 000 единици витамин Е. Това количество от витамина снижава на нивото свободните радикали в кръвта. Препоръката е да се прилага само под лекарско наблюдение.
 • Някои храни влияят върху действието на определени лекарства. Млякото, млечните продукти и добавките от желязо се намесват в действието на някои видове антибиотици. Киселите плодове като портокали, ананаси и грейпфрути могат да потиснат действието на пеницилина и аспирина.
 • Следоперативната депресия е често срещано явление. Здравословният хранителен режим може да помогне за овладяването ѝ.
 • Според една статия в списание American за здравеопазването, учени от Чикагския медицински център са установили, че пациенти, които са яли картофи, домати и патладжани преди операцията, реагират непредсказуемо на анестезията. Тези храни съдържат естествени вещества, които влияят на метаболизма и могат да променят действието на анестезията.

Запомнете: На организма му трябват няколко седмици, за да се възстанови от травмата на операцията. През това време се поправя нарушеното хормонално равновесие и метаболизмът се нормализира. Повечето оперативни рани се затварят за два дни и за седмица заздравяват дотолкова, че кожата да не се отваря при нормално напрежение и движение. Трябва обаче да се посъветвате с лекаря си, преди да се заемете с физически упражнения и да вдигате товар, по-тежък от 5 килограма.

Може да видите препоръчаните витамини и минерали според здравословния проблем ТУК
Вижте и предлаганите продукти за Грижа за тялото ТУК

*Всички текстови материали публикувани в този Сайт са собственост на ZdraveiMoeZdrave.com. Моля, ако използвате и разпространяване текстове от нас посочете първоизточника www.ZdraveMoeZdrave.com


Безплатна доствка над 70 лв до всеки ОФИС НА ЕКОНТ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...