Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Белодробен емфизем

Белодробен емфизем

Какво е емфизем?

Емфиземът е дегенеративно белодробно заболяване, което обикновено се развива след дългогодишно излагане на цигарен дим или други замърсители на въздуха. Той принадлежи към група заболявания, наречени хронични обструктивни белодробни болести (ХОББ), към които спадат още астмата и хроничният бронхит и които пречат на нормалното дишане. Най-характерният симптом на емфизема е задухът и усещането за недостиг на въздух при всякакво физическо усилие.

При страдащите от емфизем увреждането на алвеолите (малките въздушни мехурчета в белите дробове) прави дробовете нееластични. Издишането се затруднява и в дробовете остава нечист въздух и това пречи на необходимата обмяна на кислорода и въглеродния двуокис. Страдащият от напреднал емфизем има почти постоянен задух, хронична кашлица и хрипове и често отделяне на храчки от дихателните пътища.

Емфиземът може да влоши други заболявания като белодробни инфекции и еритроцитоза (високо ниво на еритроцитите в кръвта). Еритроцитозата причинява оплаквания като слабост, виене на свят, уморяемост, замайване, главоболие и проблеми със зрението.

Повечето хора с диагностициран емфизем са били дълго време пушачи. Симптомите могат да настъпят в средна възраст, когато способността на индивида да се напряга или да извършва тежка работа започва да намалява и се появява продължителна кашлица. Симптомите могат да бъдат първоначално леки, но се влошават с времето.

В редки случаи емфиземът се дължи на дефицит на кръвен протеин, наречен антитрипсин. Мнозинството от случаите обаче са свързани с тютюнопушене. Редовното пушене на тютюн или марихуана причинява хронично слабо възпаление на белите дробове, което увеличава вероятността да се развие тази прогресираща болест.

 

Кои хранителни вещества се препоръчват?

Хранителни вещества

Добавка Доза Коментар
Задължителни    
Хлорофил Според указанията на опаковката, 3 пъти дневно. Подпомага изчистването на дишането.
Есенциални мастни киселини
Омега 3 маслото от сьомга
Омега 6 маслото от пупалка (върболика)
3 пъти дневно по 1 капсула с храната. Важни за възстановяването и размножаването на клетките.
Цинк 80 мг дневно. Действа като антиоксидант, като особено добре предпазва белтъчините в белите дробове. За уравновесяване на цинка. За по-добро усвояване използвайте пастили за смучене.
Много важни    
Коензим Q10 80 мг дневно. Мощен антиоксидант. Повишава кислорода в белите дробове.
Чесън 2 капсули 3 пъти дневно. Имуностимулант, предпазващ от пневмонии.
L-цистеин
и
L-глутатеин
и
L-метионин
500 мг от всяка 2 пъти дневно, на гладно. Приемайте с вода или сок, но не и с мляко. Прием с 50 мг витамин В6, и 100 мг витамин С за по-добра абсорбция. Подпомагат, възстановяването на увредената белодробна тъкан и действат като антиоксиданти, защитаващи белодробната тъкан.
Екстракт от гроздови семки 3 таблетки дневно. Съдържа мощни антиоксиданти, които предпазват белите дробове.
Витамин А 7,5 мг дневно. Необходим за възстановяване на белодробната тъкан.
Витамин С 5000-10000 мг дневно, разделени на няколко приема.  Усилва имунния отговор и подпомага заздравяването на възпалената тъкан.
Витамин Е 670 мг дневно. Започнете с 270 мг дневно и увеличете бавно до 1 гр дневно. Ако имате проблеми със сърцето, започнете с 135 мг дневно и увеличете бавно до 540 мг дневно. Кислороден носител и мощен антиоксидант. Дефицитът му може да доведе до деструкция на клетъчните мембрани.
Важни    
Калций
и
магнезий
2 000 мг дневно, вечер преди лягане.
500-1000 мг дневно, вечер преди лягане.
Тонизират нервите, предпазват нервните окончания и укрепват здравия сън.
Келп 1000-1500 мг дневно. Съдържа минерали, необходими за по-добро дишане и оздравяване.

    

БИЛКИ

 • Китайската билка клинавиче (huang qi) ускорява оздравяването на бронхите и подпомага дишането.
 • Кордицепсът забавя белодробната дегенерация. Според китайската медицина, бъбреците и белите дробове са свързани синергично. Кордицепсът укрепва тази връзка, отваря бронхиолите и осигурява по-добро снабдяване с кислород на бъбреците. 
 • Ефедрата (та huang) е полезна при дихателни нарушения. Мащерката също много помага. Внимание: Не използвайте ефедра, ако страдате от напрегнатост, глаукома, сърдечно заболяване, високо кръвно налягане или безсъние или ако приемате моноаминооксидазен (МАО) инхибитор против депресия.
 • Екстрактът от сладък корен увеличава енергийните нива и спомага за подобряване на органната функция. Използвайте неспиртен извлек. Внимание: Ако се използва продължително, сладкият корен може да повиши кръвното налягане. Не използвайте тази билка всекидневно повече от седмица. Избягвайте я напълно, ако имате повишено кръвно налягане.
 • Други полезни билки за емфизем са люцерна, сминдух, пресен хрян, лопен и розмарин.

 

ПРЕПОРЪКИ

 • Избягвайте всякакъв контакт с тютюн. Тютюневият дим е най-опасният самостоятелен фактор, който засяга страдащите от емфизем. Ако имате емфизем и пушите, трябва да престанете. Избягвайте задимени помещения и не разрешавайте да се пуши в дома ви, в колата ви или където и да е в близост до вас.
 • Диетата ви трябва да съдържа 50% сурови храни. Останалите 50% трябва да се състоят от супи, пилешко или пуешко месо без кожата, риба, кафяв ориз, просо и пълнозърнести каши.
 • Консумирайте всекидневно лук и чесън. Те съдържат кверцетин и синапено масло за които е установено, че потискат липооксигеназата - ензим, който има връзка с освобождаването на възпалителни субстанции в организма. Чесънът освен това е естествен антибиотик. За да избегнете миризмата от чесъна, може да ги взимата под формата на добавка. Виж тук.
 • Не яжте типичната за американците и англичаните закуска. По-добре сутрин пийте топли бистри течности (например билков чай) за прочистване на слузта от дихателните пътища. Пийте поне 8 чаши вода дневно. Добре е след вземане на течност да вземете препарат, съдържащ фибри на базата на семе от живовляк. Смесете го с чаша сок и го изпийте бързо. Така ще прочистите дебелото черво от слуз, ще намалите газовете и ще подобрите храносмилането.
 • Избягвайте пържени и мазни храни, сол и всички храни, причиняващи продукция на излишна слуз от храносмилателната система, белите дробове, синусите и носната кухина. Храните, водещи до образуване на слуз, са: месо, яйца, всички млечни продукти и сирене, обработени храни, бързи закуски и продукти от бяло брашно. Внимателно четете етикетите, понякога в хранителните продукти има „скрити" съставки.
 • Избягвайте продуктите, предизвикващи образуване на газове, като бобовите растения и зелето. Тези храни могат да предизвикат подуване на корема, което може да затрудни дишането. 
 • Избягвайте храни, налагащи продължително дъвчене, като месото и ядките. При хроничната белодробна болест може да има затруднено дишане по време на дъвчене. Ако е необходимо зеленчуците могат да бъдат сварени на пара, за да се ядат по-лесно.
 • Спортувайте редовно. Всекидневните физически упражнения, особено разходките, могат да бъдат много благотворни за страдащите от емфизем. Те подобряват издръжливостта, кръвообращението и като цяло помагат срещу задъхването. Започнете с такова натоварване, което ви е по силите, дори ако това означава само по 1-2 минути упражнения на час. Постепенно увеличете натоварването според възможностите си. Програмата за физически упражнения трябва да започне от много слабо натоварване и постепенно то да се увеличи. Полезни са и упражненията от йога и бойните изкуства като тай-чи.
 • Овлажнявайте дома си, особено ако страдате от запушен нос или силно отделяне на храчки.
 • Периодично провеждайте прочистващо гладуване, като пиете сокове от моркови, целина, спанак, къдраво зеле и всички тъмнозелени листни зеленчуци.
 • Използвайте лапи с топло рициново масло върху гръдния кош и гърба, за да подпомогнете намаляването на слузта и да подсилите дишането. Лапата се приготвя по следния начин: поставете чаша рициново масло в съд и го затоплете, но без да кипва. Натопете парче тензух или друга бяла памучна тъкан в маслото, докато тъканта се напои. Поставете тъканта върху засегнатото място и го покрийте с парче найлон, по-голямо от памучната тъкан, след това поставете гореща кърпа или термофор с гореща вода върху него. Оставете го да престои според необходимостта от половин до два часа.
 • Почивайте си и избягвайте стреса. Прекарвайте повече време на чист въздух.
 • Излизайте от къщата при големи почиствания или други значителни дейности в нея и не се прибирайте поне 2 часа след завършването им. Почистването на къщата вдига във въздуха прах и плесени.
 • Всеки ден правете дихателни упражнения, които подобряват функционирането на белите дробове. Техниката на дълбокото дишане се състои от вдишване през носа, като коремните мускули се стягат навътре, за да се вдиша повече въздух, и издишане бавно и равномерно през устата, като езикът е опрян горе в зъбите, така че да се усеща леко налягане в трахеята и гръдния кош. При излизането на въздуха през устните се чува съскане. Издишането трябва да продължи поне два пъти по-дълго от вдишването, така че да се изтласка всичкият въздух. Правете това упражнение по 10 минути 2-3 пъти дневно. То ще ви помогне да обменяте въздуха в белите си дробове и ще подобри дихателния ви капацитет.
 • Тъй като всеки нов химикал е потенциален рисков фактор за белите дробове използвайте само неароматизирани перилни препарати. Избягвайте парфюми и всякакви препарати, съдържащи аромати. Избягвайте също газови печки; електрическите печки са по-подходящи за хората с дихателни нарушения. Изберете подово покритие, направено от твърдо дърво, керамични плочки или камък пред килими и мокети, които задържат прах, плесени и много химикали, дразнещи белите дробове. Отменете употребата на завеси и драперии за прозорци, които също могат да събират прах. Декорирайте с боя (сега има нови, „немиришещи" видове), вместо с тапети. Лепилата за тапети съдържат летливи вещества, които вредят на някои хора. Избягвайте пластмасовите столове, чинии и всякакви други пластмасови предмети при обзавеждането на къщата си. Не използвайте аерозолни продукти.
 • Избягвайте замърсения въздух. Ако работната ви среда е мръсна, запрашена или отровна за дишане, сменете работата си.
 • Избягвайте топлия и влажен климат. Ако се налага да живеете в такъв климат, необходимо е да имате централен климатик. Необходим е също и климатик в колата ви. Не позволявайте на никого да пуши или да се парфюмира в колата ви.
 • Избягвайте домашните любимци с козина или перушина, тъй като космите и пухът могат да дразнят белите ви дробове.

 

Още съвети

 • Няма известно лечение на емфизема, но мерките, описани в този раздел са в състояние да забавят напредъка на заболяването, да облекчат дискомфорта и да направят дишането ви по-леко. 
 • Може да се направи операция за подобряване на дихателната функция. Тя се състои в правенето на срезове в увредените части на белия дроб и използването на специално захващащо устройство, което дава на здравата тъкан повече място за разширяване. Друг метод е да се изолира увредената тъкан и гънките да се укрепят с говежди перикард. Това подобрява жизнеността на тъканите. Кандидатите и за двата вида операция се оценяват много внимателно дали лечението е подходящо.
 • В някои случаи е възможна трансплантацията на бял дроб. Това е силно инвазивна и сложна операция, свързана със значителен риск. Подходяща е само за много малка част от болните от емфизем.
 • По-възрастните хора са застрашени от недостиг на магнезий, който допълнително намалява способността им да дишат. Вземането на магнезиеви добавки (500 до 1000 мг дневно) може значително да укрепи мускулите, които осигуряват дишането, и да подобри снабдяването на клетките в организма с кислород.

 

Видове изследвания при емфизем

Няколко рутинни изследвания могат да определят белодробния капацитет и други параметри и да помогнат за определянето на етапа, до който се е развил емфиземът. Такива са:

 • Газов анализ на артериална кръв. Кръвно изследване, при което се измерва количеството въглероден двуокис и кислород в кръвта. Прилага се в напреднали стадии на емфизем.
 • Пулсова оксиметрия. При това изследване се измерва кислородът в кръвта със специален светлинен индикатор, който се поставя на пръста или на висулката на ухото.
 • Спирометрия. При това изследване пациентът поема дълбоко въздух и издишва възможно най-бързо в тръба, свързана с апарат, който отчита количеството и белодробния капацитет.
 • Рентген. С помощта на обикновено рентгеново изследване и компютърна томография могат да се диагностицират умерени до тежки случаи на емфизем.
 • Виж още Астма, Грип и настинкаПневмония,

 

Отзиви от потребители 

Съветваме използването на вече изпитани продукти при емфизем. Нашите потребители изпробваха и препоръчват: Витамин С на прахАлое Вера таблетки, Дъвчащи таблетки с цинк и витамин СЕкстракт от гроздови семкиПробиотик Пробиос активВитамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселинаЗелен миксМултивитамини и минерали, Магнезий и Калции таблеткиРибено масло (лосос) капулиТаблетки Минерален прах от корали + витамин D3Коензим Q10Мейтаке гъба, Магнезиев цитрат, Роял масло 101 билки.

 

Показва 1 до 22 от 22 (1 страници)

За какво помага:  За превенция на грип и настинки За укрепване на имунитета При вземане на антибиотици (антибиотерапия) В период на възста..

32.00лв.

rating

Q-10 супер плюс за сърцето и кръвоносната система    Приложение: Като антиоксидант за защита на нервите и мозъка За поддържане работата ..

54.00лв.

rating

АЛОЕ ВЕРА при нарушения на имунната система 100% природен продукт.   Приложение: Укрепва имунитета Помага при нарушения на имунната с..

63.50лв.

rating

Могъщ дует с неоспорима слава!   Приложение: Комбинация на витамин C и цинк за подсилване функциите на имунната система и за предпазване н..

23.50лв.

rating

Състав: чист витамин C, без добавки!!!   Приложение: За отбраната на организма срещу вируси и бактерии При настинки и грип При интензи..

18.00лв.

rating

Любимата храна на кожата и косата, с отлично познатото високо качество!   Хранителна добавка за набавяне на ежедневните нужди на организма от в..

34.20лв.

rating

Витамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселина   Състав: 100% природен продукт Комплекс витамини В Фолиева киселина Витамин А Витамин Е ..

39.00лв.

rating

Върболика за хормонално равновесие и ПМС 100% природен продукт.   Приложение: За облекчаване на проблемите при ПМС За ускоряване мета..

44.50лв.

rating

За здрави и силни кръвоносни съдове Жизнеспособността на сърцето и дългите хиляди километри кръвоносни съдове е една от най-важните предпоставки з..

48.50лв.

rating

100% природен продукт. Като уникална комбинация от водорасли и листа от млад ечемик, ЗЕЛЕН МИКС е 100% природен продукт със следните приложения: ..

34.00лв.

rating

Старт в живота с грижа и здрава защита. Коластрата е известна като „предмлякото“, което бозайниците осигуряват за новороденото си, за да го хранят ..

68.50лв.

rating

KОМБУЧА – за укрепването на имунитета 100% природен продукт.   Приложение: Подпомага укрепването на имунитета Енергизира организма и ..

70.00лв.

rating

Какво е Магнезиев цитрат?    Магнезият, този есенциален минерал за нашето тяло, е включен под формата на цитрат в препарата МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ ПЛЮ..

45.90лв.

rating

Таблетки с магнезий и калций     Приложение: При алергии За укрепване на имунитета При обедно хранене При жени в менопауза При ..

69.20лв.

rating

 Какво е крил?  Много учени са вдъхновени от състава на маслото от КРИЛ (скаридоподобен, ракообразен зоопланктон), който състав дава възможност мас..

64.50лв.

rating

Приложение: Укрепват сърцето Предпазват от болести на сърцето и кръвоносната система (сърдечен и мозъчен удар) Предотвратяват кръвните съсир..

26.40лв.

33.00лв.

-20%
rating

„Танцуващи гъби“ в подкрепа имунитета. Хранителна добавка за поддържане и укрепване на общото здраве на организма.   Приложение: За под..

43.50лв.

rating

Минерелен прах от корали + Витамин D3 таблетки Безценното мляко на океана Иновативна формула, която комбинира четири важни минерала - магнезий, ..

38.00лв.

rating

Витамините и минералите са важни за нормалното функциониране на нашето тяло. Липсата на тези хранителни вещества води до постоянна умора, намалена раб..

38.50лв.

rating

„Гъбата за дълголетие“ и петте ключови органа.  Хранителна добавка за подобряване ефективността на имунната система.   Приложение:    З..

43.50лв.

rating

Куркумин, кверцетин и витамини капсули. Мощна защита на кръвоносните съдове и сърцето. Комбинация от полифеноли от червено винено грозде, куркума и яп..

41.23лв.

48.50лв.

-15%
rating

100% природен продукт  Чесънът е познат хилядолетия като лечебно растение с широка гама от действия. Той съдържа повече от двеста биологично активн..

44.90лв.

rating

Безплатна доствка над 70 лв до всеки ОФИС НА СПИДИ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...