Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Бронхит

Бронхит

Какво представлява бронхитът? Какви са смптомите?

Белите дробове са най-големият орган в тялото. Въздухът, който дишаме влиза в организма през трахеята, която е свързана с бронхите, а те водят до алвеолите в белите дробове. Там въздухът се обменя и се изхвърля въглеродният двуокис.

Бронхитът представлява възпаление или обструкция на бронхите. Възпалението предизвиква натрупване на слуз, кашлица, повишаване на температурата, болка в гърдите и/или гърба, отпадналост, болки в гърлото, задух и често пъти втрисане и треперене. Бронхоспазъмът често се съпътства от оток на лигавиците и повишена секреция от бронхиалните жлези.

 

Видове бронхит и техните причини

Бронхитът може да е остър или хроничен.

 • Острият бронхит обикновено се предизвиква от инфекция, която може да бъде бактериална, вирусна, хламидийна, микоплазмена или комбинирана. Заболяването обикновено започва след инфекция на горните дихателни пътища като например настинка или грип.

При острия бронхит бронхоспазъм се наблюдава по-често при вирусни (по-рядко при бактериални) инфекции. В повечето случаи острият бронхит е самоограничаващо се заболяване и болните оздравяват напълно за няколко седмици. Понякога обаче той преминава в пневмония. Това се наблюдава по-често при хора с хронични заболявания на дихателните пътища или друг сериозен здравен проблем.

 • Хроничният бронхит се дължи по-скоро на често дразнене на белите дробове, например от цигарен дим или други вредни пушеци, отколкото на инфекция. Алергията също може да бъде причина за хроничен бронхит. Тъй като хроничният бронхит води до намален обмен на кислорода и въглеродния двуокис в белите дробове, сърцето трябва да компенсира и се натоварва повече. С времето това може да доведе до белодробна хипертония, уголемяване на сърцето и накрая до сърдечна недостатъчност.

Хроничният бронхит е едно от най-честите заболявания, поради които хората посещават специалистите по УНГ, алергология в общопрактикуващите лекари. Специалистите по професионални заболявания отдавна знаят, че вредната среда прави белите дробове по-уязвими за инфекции. Рискът се увеличава и от климатични фактори и вирусните епидемии. При хората, работещи в нездравословна среда, задухът се засилва от повишената влажност от студа, запрашеността и дори от леки респираторни инфекции.

 

Кои хранителни вещества се препоръчват?

Ако не е указано друго, препоръчаните тук дози са за възрастни. За деца между 12 и 17 години намалете дозата до ¾. За деца между 6 и 12 години използвайте ½, а за деца под 6 години - ¼ доза.

Хранителни вещества

Добавка Доза Комантар
Задължителни    
Колоидно сребро Според указанията на опаковката. Редувайте вземането през седмица докато получите облекчение. Естествен антибиотик, който разрушава вирусите и гъбичките. Ускорява оздравяването.
Екстракт от гроздови семки 2 капсули дневно. Премахва опасните вещества и предпазва белите дробове. Мощен антиоксидант.
Витамин А 6 мг дневно за 1 месец, след това по 4,5 мг дневно. По време на бременност не повече от 3 мг дневно. За лекуване и предпазване на тъканите.
Витамин С 3000 -10 000 мг дневно на няколко приема. Засилва функцията на имунната система и намалява нивото на хистамина.
Коензим Q10 60 мг дневно. За подобряване на кръвообращението и дишането.
Витамин Е 270 мг 2 пъти дневно. Взимайте го с 50-100 мг витамин С. Мощен чистач на свободни радикали. Необходим е за оздравяването на тъканите и за подобряване на дишането. Използвайте формата d-алфа-токоферол.
Цинк – таблетки за смучене По 1 таблетка. От 5 мг 10 пъти дневно. Необходим за възстановяването на тъканите. Най-доре се усвоява под формата на таблетки за смучене.
Метилсулфонил метан 500-1000 мг 3 пъти дневно. Клиничните изследвания показват, че той помага при белодробни проблеми като бронхит, пневмония, емфизем, кисти или увреждания в резултат на упорито тютюнопушене.
Много важни    
Чесън 2 капсули 3 пъти на ден. Естествен антибиотик, който потиска инфекцията и прочиства организма от токсините.
Витамин В комплекс 100 мг 3 пъти дневно. Активира много ензими, необходими за оздравяването.
Калций
и
магнезий

1000 мг дневно.

500 мг дневно.

Необходим за уравновесяване на магнезия. Използвайте хелатна форма или аспартат. Магнезият е необходим за балансиране на калция.
Екстракт от гъба рейши 2 капсула дневно. Стимулират имунитета и спомагат за борбата с вирусните.

       

БИЛКИ

Билколечението е доказало своята ефективност срещу бронхита. Изброените по-долу средства способстват за облекчаване на някои от честите симптоми на бронхита. За постигане на максимален лечебен ефект редувайте билките, а не използвайте само една продължително време.

 • Американският и сибирският женшен са особено полезни за белите дробове. Те прочистват бронхите и намаляват възпалението. Внимание: Не вземайте американски женшен, ако имате високо кръвно налягане. Не използвайте сибирски женшен, ако страдате от хипогликемия, високо кръвно налягане или сърдечно заболяване
 • Клинавичето, смирната, екстрактът от маслинови листа и лапахото са естествени антибиотици. Внимание: Не използвайте клинавиче, ако имате температура.
 • Черната ряпа, врабчовите чревца, гинкото, лобелията и лопенът намаляват застоя в белия дроб и бронхите и подобряват кръвообращението.
 • Дивият коноп съдържа имуностимулиращи полизахариди, които са полезни при възпаление на лигавицата. Внимание: Не вземайте див коноп всеки ден в продържение на повече от седмица, защото продължителната употреба може да доведе до отравяне.
 • Босвелията, бромелаинът, лютият червен пипер, джинджифилът и ментата помагат за намаление на въпалението.
 • Експекторанти като лют червен пипер, бял оман, пчелник, исоп и лопен намаляват застоя.
 • Подбелът, кората от бряст и кората от дива череша успокояват гърлото и помагат при кашлица.
 • Ехинацеята, сладкият корен и сибирският женшен укрепват имунната система. Внимание: При прекомерна употреба сладкият корен може да повиши кръвното налягане. Не вземайте тази билка ежедневно повече от 7 последователни дни. Избягвайте я изцяло, ако имате високо кръвно. Не вземайте сибирски женшен, ако имате хипогликемия, високо кръвно налягане или сърдечно заболяване.
 • Ехинацеята и хидрастисът помагат в борбата с вирусите и бактериите и укрепват имунната система. Сложете десетина капки в устата си още при първите признаци на заболяването. Задръжте в устата 10 минути и след това преглътнете. Правете това на всеки 3 часа до облекчаване на симптомите (но не повече от една седмица без прекъсване). Използвайте несъдържащи алкохол екстракти.
 • Ефедрата намалява запушването на носа и отока на бронхиалната лигавица, както и бронхоспазъма, Тази билка действа подобно на епинефрина. Внимание: Не използвайте тази билка, ако страдате от тревожност, глаукома, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или безсъние или ако взимате инхибитори на моноаминооксидазата (МАО) във връзка с депресия.
 • Инхалациите с пари от евкалиптови листа облекчават проблемите с дишането. Кипнете литър вода, свалете я от котлона и прибавете 6-8 капки евкалиптов екстракт. Загърнете главата си с кърпа и вдишвайте дълбоко през носа задържайки дъх възможно най-дълго.
 • Сминдухът помага за намаляване на слузоотделянето.
 • Листата от гинко билоба унищожават свободните радикали и са особено полезни за белите дробове.
 • Хидрастисът има антибиотични свойства и помага при всички възпаления на лигавиците на бронхите, гърлото, носните ходове и синусите. Освен приемането на хидрастис през устата, можете да правите компрес с напоена със силен чай от хидрастис кърпа поставена под грейка. Сложете и по 3 пакетчета чай от хидрастис под кърпата върху всеки бял дроб. Внимание: Не използвайте хидрастис вътрешно всекидневно повече от една седмица без прекъсване, не го употребявайте по време на бременност и кърмене. Вземайте го само под лекарско наблюдение, ако имате сърдечно-съдово заболяване, диабет или глаукома.
 • Хвощът под формата на екстракт е добър източник на силициев двуокис, който има противовъзпалителен и отхрачващ ефект, облекчава кашлицата.
 • Исландският лишей е полезен при наличие на слузен застой.
 • Масажът с лавандулово масло е полезен при бронхит. За облекчаване на застоя сложете 4 капки масло, само или в съчетание с евкалиптово и лимоново, в купа вряща вода. Покрийте главата си с кърпа и вдишвайте от парата. Внимание: Лавандуловото масло не бива да се взема вътрешно.
 • Лобелията може да се втрива директно в гръдния кош за улесняване на дишането. Може да се използва и като експекторант, но бъдете предпазливи, защото може да причини повръщане. Не я вземайте продължително време.
 • Листата от медуница са богати на витамин С и кверцетин и лекуват успешно кашлицата и секрета.
 • Мащерката укрепва белодробната тъкан. Може да се използва при деца с белодробни заболявания.

 

ПРЕПОРЪКИ 

 • Включете в храната си чесън и лук. Те съдържат кверцетин и синапено масло за които е установено, че потискат липооксигеназата - ензим, който има връзка с освобождаването на възпалителни субстанции в организма. Чесънът освен това е естествен антибиотик. За да избегнете миризмата от чесъна, може да ги взимата под формата на добавка. Виж тук.
 • Пийте много течности. Чистата вода, билковите чайове и супите са за препоръчване.
 • Избягвайте слузообразуващите храни като млечни продукти, преработени храни, захар, сладки плодове и бяло брашно. Избягвайте също така газообразуващите храни като боб, зеле, карфиол и т.н. Най-подходяща е вегетарианската храна.
 • Не пушете и избягвайте помещения с цигарен дим. Цигареният дим е много вреден. Ако страдате от хроничен бронхит, трудно бихте постигнали подобрение, докато не елиминирате дразнителите, предизвикващи запушване на бронхите със секрет.
 • Овлажнявайте въздуха. Използвайте овлажнители, изпарители и дори съд с вода върху радиатора. Почиствайте устройствата често, за да предотвратите развитието на бактерии.
 • В ранните стадии на заболяването, докато имате повишена температура трябва да бъдете на легло. След спадане на температурата, когато се почувствате по-добре, редувайте покой на легло с умерена активност, за да избегнете задръстването на белите дробове със секрети.
 • Поставяйте вечер преди заспиване топли влажни компреси или грейка върху гърдите и гърба, за да спите по-добре и да намалите възпалението. Добре е също да правите разтривки на гърдите с евкалиптово масло.
 • За ускоряване на възстановяването можете да надувате балон няколко пъти дневно. При едно проучване беше установено, че задухът при болните от бронхит е много по-лек след осемседмично спазване на такъв режим.
 • Взимайте допълнително витамин С. Той е много полезен при всички инфекции, тъй като кръвните клетки използват големи количества от него в борбата с инфекцията.
 • Ако страдате от бронхит, не използвайте противокашлични лекарства. Кашлицата е важна за изхвърлянето на слузните секреции.
 • Не преглъщайте храчките. Изхвърляйте ги в салфетка.
 • Ако кашлицата, температурата, отпадналостта, хриповете и болките в гърдите не стихват или са много изразени, трябва да се прегледате при своя лекар. Възможно е да развивате пневмония.

 

Още съвети

 • Важна роля в лечението на респираторните инфекции имат храненето и околната среда. Здравословните домашни уловия могат да улеснят овладяването на заболяването.
 • Учените са установили, че много хранителни вещества укрепват белите дробове и бронхиолите и им помагат да се борят с инфекциите. Много от тези хранителни вещества правят белите дробове по-малко чувствителни на частиците във въздуха, които понякога предизвикват бронхит. Виж препоръчителните хранителни добавки тук.
 • При хората, които не са в състояние да отхрачват секретите, може да се прибегне до бронхоскопия. Това е процедура, при която в бронхиалното дърво се вкарва гъвкава тръба. С нейна помощ се извършва оглед, аспирират се секретите, отстраняват се чужди тела или дори се взима материал за биопсия с цел уточняване на инфекциозния причинител.
 • Ако бронхитът не отзвучава за обичайното време, трябва да се направи рентгенова снимка на белите дробове, за да се изключи рак на белия дроб, туберкулоза или друго заболяване, което предизвиква същите симптоми.
 • Нерядко хората с хронични белодробни заболявания взимат разнообразни лекарства - инхалатори, успокоителни, дори диуретици - за облекчаване на дишането.
 • Важна е гимнастиката - тя помага за улесняване на дишането и за извършване на всекидневните дейности.
 • Ако причината за бронхита са бактерии, тогава е наложително антибиотично лечение, за да бъде излекувана инфекцията и да не се допусне възникването на пневмония.
 • Обичайно средство за лечение при бронхита са бронходилататорите. Ако използвате бронходилататор, не превишавайте предписаната доза, тъй като по-високите дози са свързани със странични ефекти като напрегнатост, безпокойство и тремор (треперене). Преди за започнете инхалаторно лечение трябва да обсъдите със своя лекар възможните странични ефекти и признаците на започващи опасни нежелани реакции, както и вашите лични здравни проблеми като бременност, захарен диабет, хипотиреоидизъм, епилепсия и съпътстващо лечение с други лекарства, както изписани от лекар, така и закупени без рецепта.
 • Виж още Астма, Грип и настинка, Белодробен емфизем, Пневмония, Синузит.

 

Отзиви от потребители 

Съветваме използването на вече изпитани продукти при бронхит. Нашите потребители изпробваха и препоръчватАлое Вера таблетки, Витамин С на прахДъвчащи таблетки с цинк и витамин СЕкстракт от гроздови семкиВитамини B комплекс + Биотин капсулиПробиотик Пробиос активВитамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселинаЗелен миксМултивитамини и минерали, Магнезий и Калции таблетки, Гинко билобаРибено масло (лосос) капулиТаблетки Минерален прах от корали + витамин D3БиосанорРоял масло 101 билки.

Показва 1 до 23 от 23 (1 страници)

100% натурален продукт! Биоактивно масло, богато съчетание на фини билкови етерични масла, допринасящи за повишаването на жизнеността и силата. ..

34.00лв.

rating

За какво помага:  За превенция на грип и настинки За укрепване на имунитета При вземане на антибиотици (антибиотерапия) В период на възста..

27.20лв.

32.00лв.

-15%
rating

Q-10 супер плюс за сърцето и кръвоносната система    Приложение: Като антиоксидант за защита на нервите и мозъка За поддържане работата ..

54.00лв.

rating

Royal Maris Капки - детоксикация на организма от органични токсини. 100% натурален продукт.   Предназначение: Подходяща за детоксикация на..

28.20лв.

rating

АЛОЕ ВЕРА при нарушения на имунната система 100% природен продукт.   Приложение: Укрепва имунитета Помага при нарушения на имунната с..

50.80лв.

63.50лв.

-20%
rating

Препарат за поддържане на хигиената в устната кухина За облекчаване и предотвратяване на възпаления на венците   За какво се използва? Прилож..

19.80лв.

rating

Състав: чист витамин C, без добавки!!!   Приложение: За отбраната на организма срещу вируси и бактерии При настинки и грип При интензи..

18.00лв.

rating

Витамини В комплекс е така наречената витаминна група, която има водоразтворими свойства и в естествен вид се среща в животински и растителни храни. В..

42.50лв.

rating

Любимата храна на кожата и косата, с отлично познатото високо качество!   Хранителна добавка за набавяне на ежедневните нужди на организма от в..

34.20лв.

rating

Витамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселина   Състав: 100% природен продукт Комплекс витамини В Фолиева киселина Витамин А Витамин Е ..

39.00лв.

rating

Със силата и качествата на един от най-старите растителни видове! Комбинацията на екстрактите от зелен чай и гинко билоба спомага те да се допълват..

43.50лв.

rating

За здрави и силни кръвоносни съдове Жизнеспособността на сърцето и дългите хиляди километри кръвоносни съдове е една от най-важните предпоставки з..

48.50лв.

rating

100% природен продукт. Като уникална комбинация от водорасли и листа от млад ечемик, ЗЕЛЕН МИКС е 100% природен продукт със следните приложения: ..

34.00лв.

rating

Старт в живота с грижа и здрава защита. Коластрата е известна като „предмлякото“, което бозайниците осигуряват за новороденото си, за да го хранят ..

68.50лв.

rating

KОМБУЧА – за укрепването на имунитета 100% природен продукт.   Приложение: Подпомага укрепването на имунитета Енергизира организма и ..

70.00лв.

rating

Какво е Магнезиев цитрат?    Магнезият, този есенциален минерал за нашето тяло, е включен под формата на цитрат в препарата МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ ПЛЮ..

45.90лв.

rating

Таблетки с магнезий и калций     Приложение: При алергии За укрепване на имунитета При обедно хранене При жени в менопауза При ..

69.20лв.

rating

„Танцуващи гъби“ в подкрепа имунитета. Хранителна добавка за поддържане и укрепване на общото здраве на организма. Състав: Прах от латинк..

43.50лв.

rating

Минерелен прах от корали + Витамин D3 таблетки Безценното мляко на океана Иновативна формула, която комбинира четири важни минерала - магнезий, ..

38.00лв.

rating

Витамините и минералите са важни за нормалното функциониране на нашето тяло. Липсата на тези хранителни вещества води до постоянна умора, намалена раб..

38.50лв.

rating

„Гъбата за дълголетие“ и петте ключови органа.  Хранителна добавка за подобряване ефективността на имунната система.   Приложение:    З..

36.98лв.

43.50лв.

-15%
rating

Куркумин, кверцетин и витамини капсули. Мощна защита на кръвоносните съдове и сърцето. Комбинация от полифеноли от червено винено грозде, куркума и яп..

48.50лв.

rating

100% природен продукт  Чесънът е познат хилядолетия като лечебно растение с широка гама от действия. Той съдържа повече от двеста биологично активн..

44.90лв.

rating

Безплатна доствка над 70 лв до всеки ОФИС НА ЕКОНТ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...