Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Здравословна бременност

Здравословна бременност

По време на бремеността е по-важно от всякога да спазвате балансирана диета, богата на хранителни вещества и фибри и бедна на мазнини и холестерол. Ако следвате посочените по-долу съвети, ще си осигурите здраве по време на бременността.

 

Какви хранителни вещества се препоръчват?

Виж по-долу в таблицата препоръчаните хранителни добавки при бременност. Преди приемането на каквато и да е хранителна добавка винаги се консултирайте с вашият лекар предварително.

 

Хранителни вещества

Добавка Доза Обяснение
Желязо Според лекарското предписание. За по добро усвояване вземайте заедно със 100 мг дневно витамин С. По време на бремеността е необходимо повече желязо. Увеличете приема на фибри, тъй като желязото може да причини запек.
Витамин В к-с

Според указанията на опаковката. 

 

Предотвратява недостига.
Фолиева киселина 400 мкг дневно. Намалява опасността от вродени дефекти от рода на спина бефида. Препоръчва се особено през първите 6 седмици на бремеността.
Есенциални мастни киселини
(Омега-3 
Омега-6)
3 пъти х 1 капсули дневно. Важни за кръвообръщението, почистват и заздравяват кръвоносните съдове.
Витамин С 2000-4000 мг дневно на няколко приема. По-голяма доза преди раждане може да намали родилните болки.
Цинк 15-25 мг дневно. Не повече от 75 мг дневно. Недостатъчният прием на цинк може да доведе до ниско тегло на бебето. Използвайте под формата на таблетки за смучене.
Пробиотик Според указанията на опаковката, преди хранене. Добавя необходимите полезни бактерии, предотвратява кандидозата предпазва бебето при раждането и осигурява доброто усвояване на хранителните съставки.
Калций
и
Магнезий

1500-3000 мг дневно.

750-1000 мг дневно.

Необходим за формирането на здрави кости и зъби. Може да предпази от високо кръвно налягане и преждевременно раждане.
Коензим Q10 Според указанията на опаковката. Помага на организма да превърне храната в енергия, подобрява оросяването и предпазва сърцето.
Витамин К2
Плюс 
Витамин   D3
Плюс 
калций 
2 пъти х 1 капсули дневно. Витамин D3 гарантира, че калцият се абсорбира в костите и зъбите, и насърчава абсорбцията на калций от червата, докато витамин К2 намалява риска от артериална калцификация и активира свързващия се с калция протеин в кръвообращението.

 

Вижте всички подходящи продукти за бременни ТУК!

Билки

 • Люцерната е добър източник на витамини и минерали, особено на витамин К, необходим за нормалното кръвосъсирване.
 • Пресечката, каулофилумът, хелониасът и индианската лоза имат благотворен ефект през последните 4 седмици от бременността - те подготвят тялото за раждането и подпомагат контракциите. Внимание: Тези билки не бива да се вземат през първите 6 месеца от бременността.
 • Коренът от репей, глухарчето, джинджифилът и копривата увеличават майчиното мляко.
 • Листата от малина във вид на чай подпомагат маточните контракции и обогатяват кърмата. Не пийте повече от 1 чаша дневно до последните 4 седмици от бременността, тогава можете да пиете по 1 литър дневно.
 • Жълтият кантарион и овчарската торбичка подпомагат маточните контракции.
 • По време на бременността не бива да се приемат следните билки: ангелика (пищялка), арника, кисел трън, цимицифуга, котешки нокът, змийско мляко, моминска вратига, ефедра, жен-шен, хидрастис, лрбелия, смирна, индианска лоза, градински чай, куркума, седефче и вратига. Избягвайте ги особено през първите 12 седмици.

 

Препоръки

 • Консумирайте естествени питателни храни, правете гимнастика, стойте на чист въздух и си почивайте.
 • Не консумирайте преработени, замразени и пържени храни. Не прекалявайте с кафето.
 • Избягвайте суровото и недопечено месо, пилешко и риба, не яжте препечени меса, тъй като в тях се образуват канцерогенни вещества.
 • Не пушете и не консумирайте алкохол и не приемайте лекарства, освен ако не са предписани от лекар. Първият триместър е може би най-важният период от развитието на детето. Има много медикаменти, които могат да повлияят върху това развитие, затова ако имате намерение да забременеете или вече очаквате дете, обсъдете с лекаря си възможните последици от всяко лекарство, което вземате - по предписание или свободно предлагано. Ако е възможно и това не вреди на собственото ви здраве, не вземайте никакви лекарства през първите 3 месеца на бременността.
 • Не приемайте добавки, съдържащи фенилаланин - той може да промени развитието на нервната система на плода. Избягвайте съдържащите аспартам храни, които съдържат фенилаланин. 
 • Не вземайте минерални масла, които блокират усвояването на мастноразтворимите витамини. Консултирайте се с лекаря си за всякакви добавки и лекарства без рецепта.
 • Избягвайте дейностите, свързани и риск от коремна травма, с носене на тежко, подскачане или извиване на тялото. Избягвайте и резките движения - центърът на тежестта на тялото ви е изместен и лесно можете да изгубите равновесие.
 • Не приемайте добавки, съдържащи хрущял от акула - този продукт потиска образуването на нови кръвоносни съдове, които са изключително важни за бременността.
 • Не използвайте електрическо одеало. Според специалистите, образуваното от него електромагнитно поле увеличава риска от спонтанен аборт и аномалии на плода.
 • Къпете се с топла, но не гореща вода. Всичко, което повишава телесната температура за какъвто и да е период от време, може да причини неврологични дефекти на плода от рода на аненцефалия и спина бифида. При бебетата с аненцефалия мозъкът не се развива и те рядко оцеляват. Спина бифида е вариращ по тежест дефект на гръбначния стълб.

 

Забележки

 • Недостигът на цинк, манган и фолиева киселина и дисбалансът на аминокиселините се свързва с аномалии на плода и изоставане в нервно-психичното му развитие.
 • Всички жени в детеродна възраст, които възнамеряват да имат деца, трябва да приемат дневно по 400 милиграма фолиева киселина и комплекс витамини от групата В. Недостигът на фолиева киселина води до дефекти на невралната тръба на плода (спина бифида, аненцефалия). С цел профилактика, на тези малформации, в организма трябвада се внасят достатъчно количества от витамина през първите 6  седмици след зачатието - критичен период за развитието на нервната система на ембриона, Тъй като до няколко седмици след зачатието повечето жени дори не знаят, че са бременни, най-добре е жените в детеродна възраст да вземат този нутриент постоянно. Това се дължи на факта, че жените не приемат достатъчни количества фолиева киселина с храната. Тя намалява кръвотечението по време на раждането и освен стимулира лактацията. Мъжете също трябва да бъдат максимално здрави преди зачеването.
 • Най-малко 3 до 6 месеца преди очакваното зачеване и двамата партньори трябва да престанат да пият, да пушат и да употребяват наркотици - били те законни или незаконни. Марихуаната, хероинът, морфинът и тютюнът понижават нивото на мъжките полови хормони и повишават риска от вродени дефекти.
 • Мъжете трябва да получават достатъчно Селен, Цинквитаини С и Е и каротиноиди.
 • Приемането на лекарството фенитоин (Dilantin) или фенобарбитал за контрол на епилептичните пристъпи увеличава 4 пъти риска от поява на сърдечни малформации на плода. Освен това ампицилинът (Omnipen, Polycillin) и тетрациклинът също повишават риска от развитие на сърдечни дефекти. Помолете лекаря си за подробен списък на тератогенните лекарства (които причиняват вродени увреждания). Ето някои от тях. Този списък обаче не е изчерпателен!

•    Някои АКЕ инхибитори
•    Някои лекарства против акне
•    Някои антибиотици
•    Някои противосъсирващи средства
•    Някои противоракови средства
•    Някои хормонални препарати
•    Някои лекарства против гърчове
•    Някои лекарства за щитовидната жлеза
•    Хронична (продължителна) употреба на алкохол
•    Кокаин
•  Тератогените, които нарушават развитието на плода, включват и лекарствата, които мъжът взема по времето на зачеването.

 • Големите количества витамин А се свързват с разцепване на небцето, сърдечни аномалии и други вродени дефекти. Богатите на витамин А храни също могат да причинят подобни проблеми. Съдържащите естествен бета-каротин продукти обаче не са токсични, тъй като в организма бета-каротинът се превръща във витамин А само при нужда, и то не в токсични количества.

     

Едно от най-добрите неща, което можете да направите за своето бебе, е да го кърмите, поне през първите 3 месеца след раждането, а ако е възможно - и след това. Майчиното мляко е не само най-питателната храна за бебето, но му доставя и антитела, необходими за борба с инфекциите. Майките трябва да консумират по около 500 калории повече на ден, докато кърмят, в сравнение с приеманите по време на бременността. Диетата трябва да бъде богата на течности и съдържащи калций храни. Ако нямате кърма, можете да използвате соево мляко за захранване на бебето. Кравето мляко не съдържа достатъчно желязо, линоленова киселина и витамин Е и хранените с него бебета могат да се алергизират към млечни продукти по-късно през живота.

 

Отзиви от потребители

Съветваме използването на вече изпитани продукти при бременност. Нашите потребители изпробваха и препоръчватВитамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселинаВитамин С на прахQ-10 супер плюс, Витамини B комплекс + Биотин капсули, Витамини B комплекс от Dr.FörsterЖелязо капсулиКрем от НевенМагнезий и калций,  Чесново масло капсулиДъвчащи таблетки с цинк и витамин С, Крем с масла от чаено дърво и бадемПробиос активМагнезиев цитрат плюс витамин В6 с цинкРибено масло и витамин Е на Dr.FörsterRoyal Maris Капки - детоксикация на организмаСелен плюс А, С и Е, Алое Вера гелОблепиха крем при сърбежРоял гел с черен оман и средиземноморски билкиКрем от чаено дървоМасло от чаено дървоRoyal Maris Гел - дезинфекция на раниRoyal Maris Спрей - aнтисептик за кожата, Крем за тяло с жожоба, 

 

Виж препоръките от Д-р Биляна Анчевска ТУК!

Вижте всички подходящи продукти за бременни ТУК!

 

Показва 1 до 24 от 47 (2 страници)

Предимства: Едно от най-важните антисептични и бактерицидни етерични масла  Със силно антибактериално действие върху три групи микроорганизми ..

36.00лв.

rating

Ефективен дезинфектант в почистването на всички повърхности в дома, на работното място, автомобила, мобилни телефони, дръжки за врати, компютърни клав..

26.50лв.

rating

Идеален дезинфектант за бързо, ефективно и лесно почистване на ръцете  Без отмиване   Съдържа: Natisol Денаториран алкохол - 70% Алое..

26.50лв.

rating

Крем мелкфет с екстракт от НЕВЕН   Екстракт от невен: Най-добрият дезинфектант сред естествените медицински препарати. Действа активно срещу ..

36.00лв.

rating

За какво помага:  За превенция на грип и настинки За укрепване на имунитета При вземане на антибиотици (антибиотерапия) В период на възста..

25.60лв.

32.00лв.

-20%
rating

Q-10 супер плюс за сърцето и кръвоносната система    Приложение: Като антиоксидант за защита на нервите и мозъка За поддържане работата ..

54.00лв.

rating

100% натурален продукт за дезинфекция на рани по кожата и лигавицата    Предназначение: Подходящ е за дезинфекция на рани и драскотини, сп..

28.20лв.

rating

Royal Maris Капки - детоксикация на организма от органични токсини. 100% натурален продукт.   Предназначение: Подходяща за детоксикация на..

28.20лв.

rating

Мощен антисептик за кожата и лигавицата.    Предназначение: Използва се за третиране на открити повърхностни рани, ожулвания, наранявания, мехур..

31.50лв.

rating

100% натурален продукт. Алое вера намира голямо приложение в развитието на съвременната алтернативна козметика под формата на гелове и кремове. Ало..

25.00лв.

rating

АЛОЕ ВЕРА при нарушения на имунната система 100% природен продукт.   Приложение: Укрепва имунитета Помага при нарушения на имунната с..

63.50лв.

rating

АЛОЕ ВЕРА КРЕМ ЗА ТЯЛО с био алое вера Освежава, успокоява, защитава!   Предназначение: Кремът за тяло с алое вера има лека текстура и прия..

23.00лв.

rating

АЛЯСКА ГЕЛ - намалява болките в краката и напрежението в мускулите 100% натурален продукт.   Приложение и действие: Успокоява и облекча..

13.10лв.

rating

Могъщ дует с неоспорима слава!   Приложение: Комбинация на витамин C и цинк за подсилване функциите на имунната система и за предпазване н..

23.50лв.

rating

За здрави кости и чисти кръвоносни съдове. Хранителна добавка за подпомагане здравето на костите, подвижността на ставите и защитата на сърдечно-с..

43.50лв.

rating

Състав: чист витамин C, без добавки!!!   Приложение: За отбраната на организма срещу вируси и бактерии При настинки и грип При интензи..

14.40лв.

18.00лв.

-20%
rating

Любимата храна на кожата и косата, с отлично познатото високо качество!   Хранителна добавка за набавяне на ежедневните нужди на организма от в..

34.20лв.

rating

Витамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселина   Състав: 100% природен продукт Комплекс витамини В Фолиева киселина Витамин А Витамин Е ..

39.00лв.

rating

Скъпоценни натурални съставки!   Предназначение: Ефективна формула за облекчаване на проблемите на венозната система, включваща екстракти от ..

23.20лв.

29.00лв.

-20%
rating

Безценен минерал в подкрепа на здравето, отново в асортимента на РСИ! Допринася за поддържане на оптималното протичане на метаболизма, преноса на к..

30.45лв.

43.50лв.

-30%
rating

100% природен продукт. Като уникална комбинация от водорасли и листа от млад ечемик, ЗЕЛЕН МИКС е 100% природен продукт със следните приложения: ..

34.00лв.

rating

ВИТАЛЕН МИКС ЗА КОСА И НОКТИ капсули 100% природен продукт. Реактивира – Регенерира – Витализира Нутритивен микс за поддържане на здрава и с..

45.60лв.

rating

Старт в живота с грижа и здрава защита. Коластрата е известна като „предмлякото“, което бозайниците осигуряват за новороденото си, за да го хранят ..

68.50лв.

rating

Крем-балсам с витамин E забавя стареенето, задържа влагата, действа противовъзпалително и прави повърхността на кожата фина и гладка.   Предимст..

38.00лв.

rating
Показва 1 до 24 от 47 (2 страници)

Безплатна доствка над 70 лв до всеки ОФИС НА ЕКОНТ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...