Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Изследвания по време на бременността

Изследвания по време на бременността

След забременяването лекарят може да назначи голям брой изследвания - а и преди него, ако възнамерявате да заченете. Ако смятате, че някои от тези изследвания са неподходящи или ненужни, можете, разбира се, да откажете да се подложите на тях. Обсъдете това с лекаря си.
Има и изследвания, които се провеждат през бременността с цел оценка на развитието и състоянието на плода. Повечето от тях обаче носят риск за детето и/или майката и се извършват само при строги медицински показания, а не рутинно при всяка бременност. Ако ви предложат някое изледване, проверете дали има пужда от него и какви рискове носи.

 

РУТИННИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Рутинни изследвания
Това са изследвания, които повечето лекари препоръчват по време на бременността:

 • Кръвно налягане - за откриване на прееклампсия, измерва се при всяко посещение при лекаря.
 • Кръвна захар - изследване на урина за откриване на геетационен диабет, обикновено се прави при първия преглед, а евентуално и при последващите, ако сте изложени на повишен риск от това заболяване.
 • Кръвна група - прави се за в случай на необходимост от кръвопреливане и за откриване на Rh несъвместимост между вас и детето, обикновено при първия преглед.
 • Изследване за наркотици - изследване на урина за употреба на наркотици, при първия преглед.
 • Хемоглобин - изследване на кръв за откриване на анемия, обикновено при първия преглед.
 • Цитонамазка - изследване на проба от шийката на матката за откриване на ракови клетки, обикновено при първия преглед.
 • Протеин (албумин) - изследване на урина за откриване на прееклампсия, обикновено на всеки преглед.
 • Антитела за рубеола - за определяне дали имате имунитет към рубеола, която може да бъде опасна за плода през първите 12 седмици на бременността, обикновено се прави при първия преглед.
 • Изследване за болести, предавани по полов път - взема се проба за откриване на признаци на заболявания като хламидии, гонорея и сифилис, при първия преглед и евентуално при следващи.
 • Изследване на урина за инфекция на пикочните пътища, при първия и вентуално при следващите прегледи.

 

АМНИОЦЕНТЕЗА

Амниоцентеза

Тази процедура се извършва за определяне на здравословното състояние на плода. Рядко се прави без да има опасност от аномалии на плода. Рутинното й провеждане е препоръчително при жени над 35 години, които са с повишен риск от раждане на дете със синдрома на Даун, и при двойки с повишен риск от предаване на генетичен дефект на детето.

Какво представлява амниоцентезата?

След поставяне на местна упойка се навлиза с дълга куха игла през корема на майката в матката и в околоплодния сак, за да се изтегли малко количество околоплодна течност за клетъчен анализ. Иглата се проследява с ултразвуков апарат, който дава триизмерно изображение в реално време на матката и плода. Макар че се извършва често, защото все повече жени раждат деца в по-напреднала възраст, тази процедура е свързана с рискове и за майката, и за бебето. Има и възможност за контакт между кръвта на плода и майката, инфектиране на околоплодните води, перитонит, поява на съсиреци, плацентарен кръвоизлив, травми ране на плода с иглата и индуциране на преждевременно раждане. Ето защо аминоцентезата се извършва само при сериозни показания.

Амниоцентеза може да се извършва само между 16 и 18 седмица на бременността и резултатите стават известни едва след две седмици. Прави се само ако жената възнамерява да прекъсне бременността в случай на откриване на аномалия на плода или ако е необходима информация да подбора на адекватни пренатални грижи.

 

ХОРИАЛНА БИОПСИЯ (ХБ)

Това изследване се прави по-рядко и е по-рисковано от амниоцентезата. Хориалните въси са подобни на пръсти образувания, които изхождат от плодния сак и съдържат същите по произход клетки като развиващия се ембрион. При това изследване се взема малко парченце от хориалната тъкан и се изследва за генетични аномалии на плода. Може да се извърши преди амниоцентезата, обикновено между 6 и 10 седмица от началото на бременността. Вземането на биопсия отнема около половин час.

Сред евентуалните усложнения на ХБ са: инфекция, кървене, спонтанен аборт, Rh-изоимунизация, дефекти на плода и перфорация на околоплодния сак. Основното й преимущество е, че може да се извърши на по-ранен етап от бременността и ако се наложи прекъсване, то е по-лесно осъществимо и по-безопасно. Като при всички други изследвания, и при ХБ трябва добре да се оценят плюсовете и минусите на манипулацията преди извършването й.

 

УЛТРАЗВУКОВО ИЗСЛЕДВАНЕ (ЕХОГРАФИЯ)

Ултразвуково изследване (Ехография)

Ехографията/сонографията е изследване, свързано с прилагане на ултразвукови вълни, които се отразяват в различна степен от обектите. Идеята за това изследване е разработена първоначално за целите на космическите технологии, но по-късно започва да се прилага и в медицинската диагностика и в пренаталните грижи.

Могат да се наблюдават плодът, плацентата и околоплодните структури. Така лекарят може да определи размерите на плода, неговото положение, зрялост, наличието на многоплодна бременност, разположението и прикрепянето на плацентата, сърдечната честота на плода и очаквания термин на бременността.

Обикновено ултразвуковите изследвания се провеждат по следната схема:

 1. Около 7-та седмица - за потвърждаване на бременността и за изключване на извънматочна или моларна бременност. Измерва се зародишът и се потвържвава наличието на сърдечна дейност.
 2. Между 18 и 20-та седмица може да се направи второ изследване, за да се провери дали плодът расте нормално и да се търси евентуалното наличие на аномалии.
 3. Трето изследване може да се извърши в 34-та седмица за проверка на растежа на плода.

Броят на ултразвуковите изследвания, които лекарят ще ви назначи, зависи от преценката му за тяхната необходимост. Обикновено не се правят повече от три из¬следвания в течение на бременността, ос¬вен ако не е налице проблем в развитието на плода.

Ултразвуковото изследване, подобно на всички други тестове, трябва да се прилага само при наличие на показания.

 

ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЕСТРИОЛОВАТА ЕКСКРЕЦИЯ, ТЕСТ БЕЗ ОБРЕМЕНЯВАНЕ, ОКСИТОЦИНОВ ТЕСТ

Тези изследвания се прилагат за определяне на състоянието на плода. Естриоловата екскреция определя кога и как ще се роди бебето при майки - диабетички и при други случаи на патологична бременност.
Тестът без обременяване (нон-стрес тест - НСТ) определя състоянието на бебето, а окситоциновият тест помага да се определи доколко плодът ще понесе стреса от раждането.
При необходимост от извършване на някои от тези тестове, вашият лекар ще ви обясни за какво става въпрос. Ако става дума за определено изследване, винаги помнете, че се отнася за вашето бебе и за вас самата. Трябва да се информирате за всички преимущества и недостатъци на метода, преди да дадете своето съгласие.

 

Препоръки

 • Ако по време на бременността получите кървене или силни болезнени контракции, незабавно потърсете лекарска помощ и следвайте указанията на специалистите.
 • Не пренебрегвайте скръбта, депресията или вината, която може да изпитвате след спонтанен аборт. Лекарят ще ви насочи към психолог или друг специалист, който ще ви помогне. Важно е също да обсъдите с него възможната причина за помятането, за да сте спокойни за изхода на следваща бременност. Нормално е да се справите със спонтанния аборт и без емоционални травми.

 

Забележки

 • Кървенето не е непременно признак на започващ спонтанен аборт, но винаги към него трябва да се отнасяше сериозно. Вероятно ще се наложи гинекологичен преглед, за да се установи евентуално разкритие и разкъсване на мембраните, обвиващи плода. Ако това е факт, значи става дума за спонтанен аборт.
 • Преждевременното раждане се определя като започване на ритмична родова дейност преди пълното узряване на плода. То се явява между 20 и 37 седмица от бременността.
 • Кафето без кофеин (не и обикновеното) се смята за фактор на спонтанните аборти през първия триместър на бременността.

 

Отзиви от потребители

Съветваме използването на вече изпитани продукти при бременност. Нашите потребители изпробваха и препоръчватВитамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселинаВитамин С на прахQ-10 супер плюс, Витамини B комплекс + Биотин капсули, Витамини B комплекс от Dr.FörsterЖелязо капсулиКрем от НевенМагнезий и калций, Пробиос актив,  Чесново масло капсулиДъвчащи таблетки с цинк и витамин С, Крем с масла от чаено дърво и бадемМагнезиев цитрат плюс витамин В6 с цинкРибено масло и витамин Е на Dr.FörsterRoyal Maris Капки - детоксикация на организмаСелен плюс А, С и Е, Алое Вера гелОблепиха крем при сърбежРоял гел с черен оман и средиземноморски билкиКрем от чаено дървоМасло от чаено дървоRoyal Maris Гел - дезинфекция на раниRoyal Maris Спрей - aнтисептик за кожата, Крем за тяло с жожоба.

 

Виж препоръките от Д-р Биляна Анчевска ТУК!

Вижте всички подходящи продукти за бременни ТУК!

 

Показва 1 до 24 от 47 (2 страници)

Предимства: Едно от най-важните антисептични и бактерицидни етерични масла  Със силно антибактериално действие върху три групи микроорганизми ..

27.00лв.

36.00лв.

-25%
rating

Ефективен дезинфектант в почистването на всички повърхности в дома, на работното място, автомобила, мобилни телефони, дръжки за врати, компютърни клав..

26.50лв.

rating

Идеален дезинфектант за бързо, ефективно и лесно почистване на ръцете  Без отмиване   Съдържа: Natisol Денаториран алкохол - 70% Алое..

26.50лв.

rating

Крем мелкфет с екстракт от НЕВЕН   Екстракт от невен: Най-добрият дезинфектант сред естествените медицински препарати. Действа активно срещу ..

36.00лв.

rating

100% натурален продукт! Биоактивно масло, богато съчетание на фини билкови етерични масла, допринасящи за повишаването на жизнеността и силата. ..

34.00лв.

rating

За какво помага:  За превенция на грип и настинки За укрепване на имунитета При вземане на антибиотици (антибиотерапия) В период на възста..

32.00лв.

rating

Q-10 супер плюс за сърцето и кръвоносната система    Приложение: Като антиоксидант за защита на нервите и мозъка За поддържане работата ..

54.00лв.

rating

100% натурален продукт за дезинфекция на рани по кожата и лигавицата    Предназначение: Подходящ е за дезинфекция на рани и драскотини, сп..

28.20лв.

rating

Мощен антисептик за кожата и лигавицата.    Предназначение: Използва се за третиране на открити повърхностни рани, ожулвания, наранявания, мехур..

31.50лв.

rating

100% натурален продукт. Алое вера намира голямо приложение в развитието на съвременната алтернативна козметика под формата на гелове и кремове. Ало..

25.00лв.

rating

АЛОЕ ВЕРА при нарушения на имунната система 100% природен продукт.   Приложение: Укрепва имунитета Помага при нарушения на имунната с..

63.50лв.

rating

АЛОЕ ВЕРА КРЕМ ЗА ТЯЛО с био алое вера Освежава, успокоява, защитава!   Предназначение: Кремът за тяло с алое вера има лека текстура и прия..

23.00лв.

rating

АЛЯСКА ГЕЛ - намалява болките в краката и напрежението в мускулите 100% натурален продукт.   Приложение и действие: Успокоява и облекча..

13.10лв.

rating

Могъщ дует с неоспорима слава!   Приложение: Комбинация на витамин C и цинк за подсилване функциите на имунната система и за предпазване н..

23.50лв.

rating

За здрави кости и чисти кръвоносни съдове. Хранителна добавка за подпомагане здравето на костите, подвижността на ставите и защитата на сърдечно-с..

43.50лв.

rating

Състав: чист витамин C, без добавки!!!   Приложение: За отбраната на организма срещу вируси и бактерии При настинки и грип При интензи..

18.00лв.

rating

Любимата храна на кожата и косата, с отлично познатото високо качество!   Хранителна добавка за набавяне на ежедневните нужди на организма от в..

34.20лв.

rating

Витамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселина   Състав: 100% природен продукт Комплекс витамини В Фолиева киселина Витамин А Витамин Е ..

31.20лв.

39.00лв.

-20%
rating

Скъпоценни натурални съставки!   Предназначение: Ефективна формула за облекчаване на проблемите на венозната система, включваща екстракти от ..

29.00лв.

rating

Безценен минерал в подкрепа на здравето, отново в асортимента на РСИ! Допринася за поддържане на оптималното протичане на метаболизма, преноса на к..

43.50лв.

rating

100% природен продукт. Като уникална комбинация от водорасли и листа от млад ечемик, ЗЕЛЕН МИКС е 100% природен продукт със следните приложения: ..

34.00лв.

rating

ВИТАЛЕН МИКС ЗА КОСА И НОКТИ капсули 100% природен продукт. Реактивира – Регенерира – Витализира Нутритивен микс за поддържане на здрава и с..

38.76лв.

45.60лв.

-15%
rating

Старт в живота с грижа и здрава защита. Коластрата е известна като „предмлякото“, което бозайниците осигуряват за новороденото си, за да го хранят ..

51.38лв.

68.50лв.

-25%
rating

Крем-балсам с витамин E забавя стареенето, задържа влагата, действа противовъзпалително и прави повърхността на кожата фина и гладка.   Предимст..

38.00лв.

rating
Показва 1 до 24 от 47 (2 страници)

Безплатна доствка над 70 лв до всеки ОФИС НА ЕКОНТ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...