Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Болест на Алцхаймер

Болест на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е широко разпространен вид деменция или западане на умствената дейност. Напоследък в България има над 50 000 души, които страдат от болестта на Алцхаймер. Засегнати са 10% от българи на възраст над 65 години и цели 50% от хората над 85 години. Обаче от болестта на Алцхаймер не боледуват само възрастни хора. Тя може да засегне и хора на около 40-годишна възраст.

Какво е болест на Алцхамер и какви са фазите?

За първи път това заболяване е открито през 1906 г. от немския невролог Алоис Алцхаймер. То се характеризирано като прогресираща деменция (слабоумие), до степен, в която пречи на способността на индивида да общува социално и да работи. Процесите на запаметяване и абстрактното мислене са увредени. Това е прогресивно, необратимо заболяване. Уврежданията на важни области на мозъка могат да предхождат симптомите с цели 20 до 40 години.

С напредъка на болестта на Алцхаймер се получава тежка загуба на паметта, особено краткосрочната. Болният може да си спомня отдавнашни събития, но не и току-що видяното предаване по телевизията. На този етап настъпва и нарушение на ориентацията. Може да се наблюдават дисфазия (неумение за намиране на правилната дума), внезапни и непредсказуеми промени в настроенията.

В крайния си етап болестта на Алцхаймер се изразява в силно объркване и дезориентация, възможни са халюцинации. Някои болни стават агресивни и гневни, а други са кротки и пасивни. Те могат да се шляят безцелно. Възможно е да настъпи инконтиненция и пренебрегване на личната хигиена. Тъй като поведенческите симптоми са резултат от промените в мозъка, болният няма власт над поведението си.

По-рано болестта на Алцхаймер се е смятала за психологично явление, а сега е известна като дегенеративно заболяване, характеризиращо се със специфична поредица от физиологични промени на мозъка. Нервните влакна, заобикалящи хипокампуса (центъра на паметта на мозъка), стават по-заплетени и информацията към или от мозъка вече не се доставя правилно. Нови спомени не могат се създават, а образуваните по-рано спомени не могат да се възстановяват. Освен това, в мозъка се натрупват характерни плаки. Тези плаки са образувани до голяма степен от съдържащо белтък вещество, наречено бета-амилоид. Учените смятат, че плаките се образуват вътреклетъчно и увреждат нервните клетки.

 

Симптоми за болест на Алцхаймер

Много хора се тревожат, че забравянето е симптом на болестта на Алцхаймер. Повечето от нас от време на време забравят къде са оставили ключа си или друг предмет от всекидневието, но това не е индикация за болестта на Алцхаймер. Добър пример за разликата между обикновено забравяне и деменция е следният: ако не помните къде сте си оставали очилата, това е обикновено забравяне, но ако не можете да си спомните дали носите очила, това може да е признак на деменция.

И други заболявания се проявяват със симптоми, подобни на тези на болестта на Алцхаймер. Деменция може да се развие вследствие на артериосклероза (втвърдяване на артериите), при което кръвообръщението на мозъка бавно и постепенно се прекъсва. Смъртта на мозъчната тъкан, настъпила вследствие на серия от малки инсулти или от повишено вътречерепно налягане, упражнено от наличието на течност в мозъка, води до развитието на деменция. Наличието на малки кръвни съсирени в кръвоносните съдове, снабдяващи мозъка с кръв, развитието на мозъчен тумор, хипотиреоидизмът и напредналият сифилис могат да предизвикат симптоми, подобни на тези при болестта на Алцхаймер.

Освен това, на средностатистическия човек на възраст над 65 години обикновено се дават между 8 и 10 различни лекарства с рецепти и още много други лекарства без рецепти. Реакциите към лекарствените средства, комбинирани с консумирането на бедна на хранителни вещества храна, често променят неблагоприятно хората не само физически, но и психически.

 

Причини за болест на Алцхамер

 • Недостиг на хранителни вещества – Точната причина или причини за болестта на Алцхаймер не са известни, но учените са стигнали до много интересни заключения. Много изследвания показват, че при това заболяване се установява недостиг на хранителни вещества. Например, при хора с болест на Алцхаймер се наблюдава тенденция към понижаване на нивата на витамин В12 и на цинк в организма им. Витамините от група В са важни за познавателната функция на мозъка, а добре известно е, че термично обработената храна (която представлява голяма част от съвременния начин на хранене) е лишена от тези важни хранителни вещества. Развитието на неврофибриларните заплитания и амилоидните плаки в мозъка, характерни за заболяването, се свързват с недостига на цинк. Малабсорбционните проблеми, които са често срещани сред възрастните хора, ги правят по-предразположени към развитието на недостатъчност на хранителни вещества.


Нивата на антиоксидантните витамини А и Е и на каротиноидите (включително бета-каротина) също са ниски при хора с болест на Алцхаймер. Тези хранителни вещества действат като чистачи на свободни радикали. При техния недостиг мозъчните клетки са изложени на повишен риск от оксидиращо увреждане. Освен това, при хора с болест на Алцхаймер е установен недостиг на бор, калий и селен.

 • Алкохолът и многото лекарства допълнително изчерпват до критично ниво витамините и минералите.
 • Висока концентрация на алуминий  в мозъка – При някои изследвания се разкри връзка между болестта на Алцхаймер и високата концентрация на алуминий в мозъка. При аутопсия на хора, починали от болестта на Алцхаймер, беше установено голямо количество алуминий в зоната на хипокампуса и в мозъчната кора (най-външния слой на мозъка, състоящ се от сиво мозъчно вещество, отговорно за най-висшите функции на мозъка). Възможно е излагането на организма на действието на големи количества алуминий, особено в комбинация със загубата на важни витамини и минерали, да предразполага към развитието на болестта на Алцхаймер. Но едно изследване, показва, че няма връзка между гъстотата на нервните снопчета в предната част на мозъчната кора и концентрацията на алуминия. Според същото проучване, нивото на алуминия не е повишено в гръбначно-мозъчната течност на болните от Алцхаймер.
 • Висока концентрация на живак – В мозъка на хора с болест на Алцхаймер е установена по-висока от нормалната концентрация на токсичния метал живак. За повечето хора излагането на действието на живак се осъществява чрез отделянето на живак от зъбните амалгами. Доказана е пряката връзка между количеството на неорганичен живак в мозъка и броя на амалгамнитен повърхности в устата. Живакът от зъбните амалгами преминава в тъканите на организма и с времето се натрупва в тялото. Излагането на действието на живака, особено от зъбните амалгами, не може да се изключи като една от основните причини за болестта на Алцхаймер.
 • Наследствена обремененост – Мнозина от страдащите от болестта на Алцхаймер имат фамилна анамнеза за това заболяване, което свидетелства за евентуална наследственост. На 19 годишна възраст рискът е най-малко 50% за онези, които имат пряк роднина (баща, майка, брат, сестра), боледуващ или боледувал от Алцхаймер. Също 50% е рискът при еднояйчни близнаци. Както при други мозъчни заболявания като шизофренията и маниакално-депресивните разстройства, влиянието на наследствеността е сложно. С болестта на Алцхаймер са свързани най-малко 4 генни варианта. Всички те нарушават изхвърлянето или повишават отделянето на бета-амилоида. Един от генните варианти, свързан със синтеза на бета-амилоид, който се намира на 21-вата хромозома, е свързан с един рядък тип болест на Алцхаймер, започващ между 40 и 50 годишна възраст. Интересен факт е, че хора със синдром на Даун, които имат още една допълнителна 21-ва хромозома, са предразположени към много ранно разбиване на Алцхаймер, още на 30 - 40 години.
 • Малфункция на имунната система – Друг възможен виновник за смъртта на мозъчните клетки е имунната система. Много заболявания се развиват в резултат на малфункция на имунната система, причиняваща атака на тялото към собствените му тъкани. Мощни белтъци на имунната система, наречени комплементарни протеини, се откриват около плаките и заплитанията в мозъка на починалите от болестта на Алцхаймер. При животни е установено, че увреждането на мозъка е резултат от промени в генетичната „инструкция" за два вида комплементарни протеини. Някои експерти предполагат, че комплементарните протеини обикновено спомагат за почистването на умрелите клетки от организма, но при болестта на Алцхаймер те започват да атакуват също така и здравите клетки, а дегенерацията на клетките води до образуването на амилоид. Много учени смятат, че бета-амилоидът играе ключова роля в разрушаването на паметта. Това вещество се съдържа не само в мозъка - то се произвежда в практически всяка клетка на тялото в резултат на тъканната дегенерация. Самият амилоид не е силно токсичен, но е възможно да предизвика деменция, ако в мозъка се натрупа критично количество. Също така, има доказателства, че наличието на амилоид може да причини освобождаването на лавина от комплементарни протеини, възпламенявайки порочен кръг на възпаление и по-нататъшно отлагане на плаки. Обаче атаката на имунната система върху мозъчните клетки може да бъде резултат или просто да бъде един елемент на болестта на Алцхаймер, а не нейна причина.
 • Други потенциално рискови фактори, които се изучават, са травмите на главата, много високото кръвно налягане и слабото образование.

 

Тестове за Алцхаймер

Макар всички тези разкрития да подхранват надеждата, че може би един ден болестта на Алцхаймер ще бъде по-пълно разбрана и може би предотвратявана, науката засега не знае какво да се направи, за да се спре влошането на паметта на пациентите. Дори диагностиката на заболяването не е строго научна.

Има тестове, които подсказват диагнозата „болест на Алцхаймер" и според тях могат да се изключат други заболявания като причина за симптомите, но все още няма нито една лабораторна процедура или биохимичен маркер, чрез който окончателно се потвърди заболяването при живи хора.

Лекарят обаче може да постави вероятна диагноза въз основа на подробна преценка, включваща пълна анамнеза и физически преглед, оценка на умствения статус, неврологични изследвания, изследвания на кръв и урина, електрокардиограма и рентгеново изслевдване. Могат да се направят и допълнителни изследвания като компютърна томография, електроенцефалография (запис на мозъчните вълни) и психиатричен преглед.

Изследванията са необходими, за да се изключат други възможни причини за симптомите на деменция, например пернициозна анемия, хипотиреоидизъм или тумори. Документирането на симптомите в нещо като дневник помага на лекаря да вникне във всеки отделен случай. За съжаление, диагнозата болест на Алцхаймер нерядко се поставя, дълго след като болният е загубил способността да общува и да разбира информация. Колкото повече научаваме за влиянието на генетични и други фактори, толкова по-реално става възможността да се забави напредъкът на заболяването.

 

10 предупредителни симптома за болест на Алцхаймер според Асоциацията по болестта на Алцхаймер

На всеки се случва да забравя или в момента да не може да намери нужната дума. Особено с напредването на възрастта хората се безпокоят, че подобни проблеми могат да бьдат признак на болестта на Алцхаймер. Симптомите на това заболяване са отчетливо различни от обикновеното делнично забравяне. Асоциацията по болестта на Алцхаймер описва следните 10 предупредителни признака за наличието на заболяването:

1. Загуба на паметта за неотдавнашни събития, която пречи на работата. На всеки се случва да забрави нещо и после да си го спомни. Болните от Алцхаймер забравят често, никога не си спомнят и задават един и същи въпрос, забравяйки отговора, който са получили. 

2. Затруднение в изпълнение на познати задачи. Например болният от Алцхаймер може да приготви ястие и да забрави да го изяде, или поднесе, и дори да забрави, че той го е приготвил.

3. Проблеми с езика. Болните от Алцхаймер забравят прости думи или използват неподходящи и речта им става неразбираема. 

4. Липса на ориентация в пространството и времето. Болните от Алцхаймер могат да се загубят на собствената си улица и да забравят как са се озовали там и как да се приберат вкъщи.

5. Отслабена преценка. Всеки може да се разсее, докато наблюдава дете. Болният от Алцхаймер обаче може напълно да забрави, че детето е оставено на неговите грижи и да излезе от къщи.

6. Проблеми с абстрактното мислене. На всеки може да му е трудно да направи баланс на чековата си книжка, но болният от Алцхаймер може напълно да забрави числата и как да си служи с тях.

7. Поставяне на нещата на несвойствено място. Болният от Алцхаймер може да оставя нещата на нехарактерни места - ютия в хладилника, часовник в захарницата и после да не може да ги намери.

8. Промени в настроението и поведението. Всеки преживява промени в настроението, но при болните от Алцхаймер те са бързи - от спокойствие към сълзи и гняв и то в рамките на няколко минути.

9. Личностни промени. Болните от Алцхаймер могат да проявят драстични и необичайни личностни промени, да станат несвойствено раздразнителни, подозрителни или страхливи.

10. Липса на инициативност. Страдащите от болестта на Алцхаймер могат да станат пасивни и да нямат желание да правят нищо.

Ако забележите някои от тези симптоми в себе си или в близък човек, обърнете се към лекар за обстоен преглед и диагноза.


Кои хранителни вещества помагат?

Добавка Доза Коментар
Задължителни    
Ацетилхолин 500 мг 3 пъти дневно ни гладно Недостигът му се приема като възможна причина за деменцията.
Селен 200 мкг дневно Мощен антиоксидант, предпазващ мозъчните клетки.
Ацетил - L - карнитин 500 мг 2 пъти дневно. Подобрява мозъчния метаболизъм. метта и намалява отделянето на свободни радикали.
Бор 3 мг дневно. Не превишавайте това количество. Стимулира функцията на мозъка.
Соепzуmе А Според указанията на опаковката. Подпомага прочистването на имунната система от много вредни вещества.
Коензим Q10 100 - 200 мг дневно. Подобрява снабдяването на клетките с кислород и участва в производството на клетъчна енергия.
Фолиева киселина Според указанията на опаковката. Способства за нормализиране на нивото на хомоиистеина. Изследванията показват високо ниво на хомоцистеина при това заболяване.
Желязо Според лекарското предписание. Възможен е недостиг. Внимание: Не вземайте желязо, без да е предписано от лекаря ви.
Лецитин По 1 супена лъжица гранули 3 пъти дневно преди хранене Необходим за стимулиране на паметта. Съдържа холин.
Мултивитамини и минерали  99 мг дневно. Всички хранителни вещества са необходими в балансирано съотношение. Използвайте формула със силно  действие. Необходим за нормалното електролитно равновесие.
Фосфатидилсерин 300 мг 3 пъти дневно. Подобрява паметта.
Екстракт от гроздови семки Според указанията на опаковката Мощни антиоксиданти, лесно преминаващи през кръвно-мозъчната бариера за предпазване на мозъчните клетки от увреждащото действие на свободните радикали.
S - аденозил – метионин 400 мг 2 пъти дневно Понижава хомоцистеина. Внимание: Не вземайте тази добавка при маниакалнодепресивни разстройства или паралелно с антидепресанти.
Триметил – глицин 500-1000 мг дневно, сутрин. Помага на организма да оползотвори витамин В12, фолиевата кисели на и витамин В6. Освен това способства за прочистването му от токсични елементи (например хомоцистеин) и повишава естествения подобри-тел на настроението 5-аденозилметионин
Витамин     
В-комплекс
  
 


100 мг 3 пъти дневно или според лекарското предписание.

Необходим за функции те на мозъка. Спомага за смилането на храната. Недостигът му води до депресия и затруднения при запаметяване. Важен за функциите на мозъка. В намалено количество при хора с болест на Алцхаймер. Инжекциите (по лекарско предписание) действат бързо и дават добри разултати. Ако няма възможност за инжекции, използвайте сублингвална форма. Играе роля при превръщането на холина в ацетилхолин, който е необходим за паметта.

Цинк 80 мг дневно Важен за функциониране на органите за възпроизводство. Съдържа се във висока концентрация в семенната течност.
Витамин А    
плюс
бета каротин
и
витамин Е

Вит. А – 4,5 мг дневно.

Вит. Е – Започнете с 270 мг дневно и увеличете постепенно до 540 мг дневно.

Недостигът на антиоксиданти излага мозъка на окислителни увреждания. Антиоксиданти, който способстват за пренасянето на кислорода до мозъчните клетки и ги предпазва от увреждане от свободните радикали. Внимание: Ако вземате антикоагуланти, посъветвайте се с лекаря си, преди да вземате витамин Е.

Важни    
Ябълков пектин Според указанията на опаковката. Спомага за премахване то на токсичните метали от организма. например живак, който допринася за развитието на деменция.
Калций
и
магнезий
1 600 мг дневно, преди лягане. Има успокояващ  ефект и действа заедно с и действа заедно с магнезия.
Действа като естествен блокер на калциевите канали.
Хиперзин А 100 мкг дневно. Подобрява познавател ната функция, може да подобри краткосрочната памет.
Келп 1000 -1500 мг дневно. Снабдява организма с необходимите минерали.
Мелатонин 2 - 3 мг дневно, взети поне 2 часа преди лягане Подобрява функциите на мозъка, подпомага съня.
Супероксид дисмутаза (СОД) + мед Според указанията на опаковката. Мощен антиоксидант, подобряващ използването на кислорода в организма. СОД се нуждае от мед, за да функционира правилно като антиоксидант.
Витамин С 6 000 - 10 000 мг  дневно, на няколко приема. Стимулира функцията имунната система и повишава енергийното ниво. Мощен антиоксидант. Използвайте буферирана форма.


БИЛКИ

 • Дивият чимшир подпомага нормализирането на кръвообращението. 
 • Екстрактът от гинко билоба, взет под формата на течност или капсули, действа като антиоксидант и усилва кръвотока към мозъка. Екстрактът от гинко билоба стабилизира, а в някои случаи подобрява умствената функция и социалното поведение на страдащите от болестта на Алцхаймер. Взимайте от 100 до 200 мг екстракт 3 пъти дневно.
 • Кава-кава и жълтият кантарион действат успокояващо на хората, които се гневят лесно.
 • Китайската билка хуперзия (Huperzia serata) подобрява паметта. От нея именно се извлича хуперзин А. Чистият стандартен екстракт от тази билка прояснява ума, подобрява езиковите способности и паметта при голям процент от страдащите от Алцхаймерова болест. Тя е мощно средство за блокиране на ацетилхолинестеразата - ензим, който регулира действието на ацетил-холина, който от своя страна е важен за мозъка химикал, поддържащ познавателните функции и паметта.
 • Коренът от валериана подобрява съня, ако се вземе преди лягане.

 

ПРЕПОРЪКИ

 • Консумирайте добре балансирана диета, състояща се от екологично чисти храни и следвайте препоръчаната по-горе програма за приемане на добавки към храната.
 • Направете си анализ на косата за изключване на възможността за интоксикация на организма от тежки метали, като причинители на симптомите.
 • Въведете по-голямо количество фибри в храната си. Опитайте с овесени или оризови трици.
 • Тестувайте се за алергия, за да изключите наличието на алергии към фактори от околната среда или хранителни алергии. Виж Алергии.
 • Избягвайте алкохола, тютюнопушенето, обработените храни, токсичните вещества от околната среда, особено металите, като алуминий и живак. Пушенето удвоява риска от развиването на деменция и болест на Алцхаймер, показва едно изследване, публикувано в британското медицинско списание The Lancet. Всички метали са токсични за тялото, когато са в излишък.
 • Не пийте вода от чешмата, защото тя може да съдържа алуминий. Пийте само дестилирана вода, най-малко 8 чаши дневно. (Виж Филтри за вода)
 • Ако се грижите за болен от Алцхаймер, потърсете съвет и подкрепа от различните организации и групи, обучени за тази цел. Те ще ви научат как да се справите с проблеми като поведението на болния. Например при агресивност - независимо дали се изразява в обидни думи, викове или физическа агресия - важно е да се разбере какво е предизвикало това поведение. Ето някои съвети от Асоциацията по болестта на Алцхаймер: 1. Помислете какво се е случило непосредствено преди тази реакция и евентуално я е провокирало. 2. Помислете какви чувства се крият зад думите. 3. Дръжте се спокойно, успокояващо, говорете бавно и тихо. 4. Успокойте болния с музика, масаж и/или физически упражнения. Загубата на паметта и объркването могат да накарат болния от Алцхаймер да се отнася подозрително към околните си. В такъв случай опитайте се да не се обиждате и да не спорите, само отговаряйте просто и се опитайте да отклоните вниманието му в друга посока.

 

Отзиви от потребители

Съветваме използването на вече изпитани продукти при болест на Алцхаймер. Нашите потребители изпробваха и препоръчват:  Витамин С на прах, ЛецитинСеленЧесън капсулиЦинкМултивитамини и минералиМагнезий и калцийВитамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселина, Гинко билоба, Q 10Мултидетокс с артишок и ябълков пектин, Екстракт от гроздови семкиАлое Вера пастилиРибено масло и витамин Е на Dr.Förster, РесвератролRoyal Maris Капки - детоксикация на организма, Витамин K2 + Витамин D3 + Калций капсули, Рейши капсулиКомбуча капсули, Родилола, Желязо.

Още съвети и факти

 • За да запазите ума си ясен и да се предпазите от умствени заболявания, използвайте мозъка си, бъдете активни, пишете, четете, учете нови неща.
 • Карбамазепинът - лекарство против припадъци - може да отслаби гнева и враждебността при болестта на Алцхаймер, показва едно неотдавнашно изследване. В него гневът намалява значително при трима от всеки четирима болни.
 • Последните проучвания показват, че напредъкът на болестта на Алцхаймер може да се забави и дори състоянието на паметта да се подобри чрез намаляване на натрупването на свободни радикали с помощта на антиоксиданти. Изследвания, провеждани в Швейцария в продължение на 22 години, доказаха, че антиоксидантната терапия осигурява значително по-добро състояние на паметта.
 • Билките маточина и градински чай се проучват за евентуално благотворно въздействие върху химическите процеси в мозъка. Маточината стимулира неврологичните рецептори, които свързват ацетилхолина. Градинският чай съдържа съединения, които са инхибитори на холинестеразата.
 • Витамин Е забавя с 25% напредъка на болестта на Алцхаймер, показва едно изследване, публикувано на 24 април 1997 г.
 • Някои специалисти правят разлика между бързо прогресиращата форма на болестта на Алцхаймер, която започва в по-ранна възраст (обикновено между 36- и 45-годишна възраст) и по-бавно напредващата форма, която се развива при хора на около 65-70-годишна възраст.
 • Признаците на злоупотребата с алкохол и симптомите на болестта на Алцхаймер са много подобни. Актрисата Рита Хейуърт, засегната от болестта на Алцхаймер, първоначално е била смятана за алкохоличка.
 • При всеки пациент с диагноза „болест на Алцхаймер", първоначално трябва да бъде направен опит за интензивна подхранваща терапия, в частност с инжекции витамин В12. Той участва в много на брой метаболитни процеси, при които може да бъде засегната и нервната тъкан, включително синтезата на невротрансмитери и образуването на изолираща обвивка на нервите, обграждаща много от нервите и може би играеща роля в борбата против болестта на Алцхаймер. Мъчителното задушаване или тръпките по кожата, загубата на координация и деменцията са симптоми, наблюдавани при недостиг на витамин В12 в организма, дори да няма данни за пернициозна анемия - класически признак на този вид недостатъчност. Ако индивидът отговори положително на лечението с витамин В12, трябва да се изключи възможността за болест на Алцхаймер.
 • Бета-амилоидът, протеин-съдържащото вещество, от което са изградени характерните сенилни плаки в мозъка, се открива също и в спиналната течност на хора с болестта на Алцхаймер. Това откритие може да доведе до разработване на нови методи за по-ранна диагностика на болестното състояние. Изследвания, финансирани от Асоциацията по болестта на Алцхаймер, както в провеждани в колежа „Оукууд" в Хънтсвил, Алабама, показват, че течният екстракт от чесън дава подобрение при симптоми на Алцхаймер и предпазва клетките от токсичното въздействие на бета-амилоада. Учените са идентифицирали ензим, наречен бета-секретаза, който е свърта с образуването на бета-амилоида. Все още обаче не е открито средство за спиране на производството му. 
 • Високи дози лецитин могат да бъдат полезни за хора с болест на Алцхаймер. При опити с високи дози лецитин, е установено, че лецитинът създава „терапевтичен прозорец" при хора с болест на Алцхаймер и че това може би е по-очевидно при по-възрастни хора.
 • В книгата си „Борба с болестта на Алцхаймер", Том Уерън цитира данни, според които диетата и алергиите към химически вещства играят голяма роля за болестта на Алцхаймер. Реакциите към алергените предизвикват оток на мозъка. Повтарящо се главоболие е най-често срещаният симптом на церебрални (свързани с мозъка) алергии. (Виж Алергии)
 • При изследвания, направени в Университета в Кентъки, е установено, че в мозъците на група индивиди с болест на Алцхаймер се съдържат по-големи количества живак, отколкото в мозъците на контролната група, по-точно, в зоните на мозъка, отговорни за познавателната дейност, движението и изражението. При индивидите от групата с болестта на Алцхаймер се установява високо съдържание на живак в сравнение с микроелементите селен и цинк, които спомагат за предпазването на организма от токсичното действие на живака.
 • Провеждането на тест за измерване на електрическата активност на мозъка и съхраняването на информацията върху компютърен диск за анализ, може да се използва при диагностицирането на болестта на Алцхаймер. Разработва се и кожен тест, позволяващ по-ранно и по-бързо диагностициране.
 • Влошаването на сетивността за мирис често се среща в ранния стадий на заболяването - повече от 2 години преди да започне влошаването на паметта при хора с болест на Алцхаймер. Учените от Университета в Калифорния - Медицински център в Сан Диего, са установили, че хората с това заболяване трябва да бъдат изложени на много силни концентрации от някое вещество, преди да могат да открият миризмата му. Скоростта, с която се губи "възможността за различаване на миризмите, е симптоматична за бързината, с която индивидът ще загуби функционирането на познавателната си способност. Тютюнопушенето може да увреди клетките, участващи в сетивността за мирис и по този начин да я направи по-безполезна като индикатор за началото на заболяването при пушачи.
 • Редовното спортуване през зрелия живот на човека намалява риска от развиване на болестта на Алцхаймер. Според едно изследване, публикувано в Neurology, като цяло боледуващите от Алцхаймер са водили значително по-заседнал живот и са се движили по-малко от здравите. Заниманията, намаляващи риска, включват каране на велосипед, ходене пеш, плуване и голф.
 • Половината от хората с болест на Алцхаймер показвали такава силна страст към сладки неща, че достъпът им до такива храни е трябвало да бъде ограничаван.
Показва 1 до 20 от 20 (1 страници)

За какво помага:  За превенция на грип и настинки За укрепване на имунитета При вземане на антибиотици (антибиотерапия) В период на възста..

32.00лв.

rating

Q-10 супер плюс за сърцето и кръвоносната система    Приложение: Като антиоксидант за защита на нервите и мозъка За поддържане работата ..

54.00лв.

rating

Могъщ дует с неоспорима слава!   Приложение: Комбинация на витамин C и цинк за подсилване функциите на имунната система и за предпазване н..

23.50лв.

rating

За здрави кости и чисти кръвоносни съдове. Хранителна добавка за подпомагане здравето на костите, подвижността на ставите и защитата на сърдечно-с..

43.50лв.

rating

Състав: чист витамин C, без добавки!!!   Приложение: За отбраната на организма срещу вируси и бактерии При настинки и грип При интензи..

Остават още: 2021, 10-1, 03, 00, 00 ,00

13.50лв.

18.00лв.

-25%
rating

Любимата храна на кожата и косата, с отлично познатото високо качество!   Хранителна добавка за набавяне на ежедневните нужди на организма от в..

Остават още: 2021, 09-1, 27, 00, 00 ,00

27.36лв.

34.20лв.

-20%
rating

Витамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселина   Състав: 100% природен продукт Комплекс витамини В Фолиева киселина Витамин А Витамин Е ..

39.00лв.

rating

Със силата и качествата на един от най-старите растителни видове! Комбинацията на екстрактите от зелен чай и гинко билоба спомага те да се допълват..

43.50лв.

rating

За здрави и силни кръвоносни съдове Жизнеспособността на сърцето и дългите хиляди километри кръвоносни съдове е една от най-важните предпоставки з..

48.50лв.

rating

Безценен минерал в подкрепа на здравето, отново в асортимента на РСИ! Допринася за поддържане на оптималното протичане на метаболизма, преноса на к..

Остават още: 2021, 10-1, 04, 00, 00 ,00

30.45лв.

43.50лв.

-30%
rating

Състав: соев лецитин – главните му съставни части са колин и инозитол под формата на фосфат дилколин.   Приложение: Важен за усвояването н..

32.00лв.

rating

Какво е Магнезиев цитрат?    Магнезият, този есенциален минерал за нашето тяло, е включен под формата на цитрат в препарата МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ ПЛЮ..

45.90лв.

rating

Таблетки с магнезий и калций     Приложение: При алергии За укрепване на имунитета При обедно хранене При жени в менопауза При ..

69.20лв.

rating

Витамините и минералите са важни за нормалното функциониране на нашето тяло. Липсата на тези хранителни вещества води до постоянна умора, намалена раб..

38.50лв.

rating

Хранителна добавка за пречистване на организма и здравословно регулиране на теглото.   Приложение: За пречистване на организма и здравосло..

43.50лв.

rating

„Гъбата за дълголетие“ и петте ключови органа.  Хранителна добавка за подобряване ефективността на имунната система.   Приложение:    З..

43.50лв.

rating

Таблетки от мая със селен плюс   Предназначение: Регулира функцията на щитовидната злеза Полезен за хора, страдащи от болестта Хашимото ..

42.00лв.

rating

100% природен продукт  Чесънът е познат хилядолетия като лечебно растение с широка гама от действия. Той съдържа повече от двеста биологично активн..

44.90лв.

rating

Приложение: грижа за здравето на сърцето и кръвоносните съдове   подпомага функционирането на кръвоносната система   регулира нивото на мазн..

37.50лв.

rating

За поддържане на жизнения тонус и общото здраве. КАПСУЛИТЕ С ЧЕСЪН И ГЛОГ съчетават важните за здравето свойства на двете растения, с основна насоч..

38.50лв.

rating

Безплатна доствка над 70 лв до всеки ОФИС НА СПИДИ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...