Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Безплодие

Безплодие

Какво представлява безплодието?

Безплодието обикновено се определя като неспособност да се зачене след година или повече редовни полови контакти по време на овулация. Към него може също да се отнесе невъзможност бременността да се задържи до термина.

Смята се, че над 250 000 двойки в България страдат от безплодие, като точното определяне на причината за този проблем може да се окаже трудно. Овулацията, оплождането и пътят на оплодената яйцеклетка през маточната тръба, докато накрая достигне матката, са изключително слжни процеси. За възникване на бременност е необходимо съвършено взаимодействие между много процеси.

 

Какви са причините?

При 40% от безплодните двойки причината е отчасти или изцяло в мъжа. При мъжете безплодието е най-често резултат от ниска концентрация на сперма или анатомични отклонения. Ниската концентрация на спермата може да бъде породена от ред фактори като употреба на алкохол, ендокринни нарушения, излагане на токсини, радиация или прекомерна горещина; нараняване на тестисите; прекарано непосредствено преди това тежко заболяване или продължителна треска и много рядко - увреждане на тестисите в резултат на заушка.

Най-разпространеното анатомично отклонение, водещо до безплодие при мъжете, е варикоцеле - разширена вена на семепроводите, която вече не може да поддържа подходящата температура на тестисите, а това се отразява неблагоприятно върху спермата.

При жените най-честите причини за безплодие са неспособност за отделяне на яйцеклетка, запушени маточни тръби, ендометриоза и маточни миоми. Някои жени развиват антитела към спермата на партньорите си и по този начин стават алергични към тях. Много случаи на безплодие са предизвикани от хламидия предавани по полов път инфекции, засягащи хиляди българи годишно.

За безплодието допринасят и психологични проблеми като стрес и страх от родителство, макар че стресът обикновено е резултат от безплодието, а не негова причина.

Ето най-честите причини, поради които двойки не успяват да заченат:

 • Жената има ендометриоза.
 • Мъжът има аномалии на спермата, ниска концентрация на сперма или еректилна дисфункция.
 • Фалопиевите тръби на жената са блокирани.
 • Овулацията е рядка или нередовна.
 • Лигавицата на маточната шийка атакува и убива сперматозоидите.
 • Жената не отделя достатъчно прогестерон, за да износи бременността.
 • Жената е над 34 годишна възраст (след нея фертилитетът рязко намалява).

Често причините за безплодието са комплексни, а в приблизително 20% от случаите не се открива нищо, което би могло да попречи на зачеването.

САМООПРЕДЕЛЯНЕ НА ВРЕМЕТО НА ОВУЛАЦИЯ
Ако искате да забременеете, в продажба има редица тестове, които могат да ви помогнат да определите най-подходящото време да опитате да заченете. Тези тестове предсказват времето на овулация чрез разкриване отделянето на лутеостимулиращ хормон /LH/, който на свой ред способствува за отделяне на яйцето.

LH се разпознава в проби от урина чрез лакмус. Ако хормонът е отделен, лакмусът изменя цвета си. При положителен резултат овулацията се извършва в срок от 12 до 36 часа. Запомнете обаче, че нито един тест не е 100% точен.
Ако няма други указания, на всеки от партньорите или и на двамата се препоръчват следните хранителни вещества.

 

Кои хранителни вещества се препоръчват?

Хранителни вещества

Добавка Доза Коментар
Задължителни    
Селен 200 - 400 мкг дневно. При бременност не повече от 40 мкг дневно. Недостигът води до намалена концентрация на сперма и се свързва със стерилност при мъжете и безплодие при жените.
Витамин С 2 000 - 6 000 мг дневно, на няколко приема. Важен за произвеждането на сперма. Предпазва спермата от сгъстяване и я прави по-подвижна.
Витамин Е  Да се започне с 130 мг дневно и да се увеличи постепенно до 270 – 670 мг дневно. Нужен за балансиране на хормонообразуването. Известен като „секс-витамин", пренася кислород до половите органи и повишава концентрацията на сперма. Използвайте формата (d-алфа-токоферол).
Цинк 80 мг дневно. Важен за функциониране на органите за възпроизводство. Съдържа се във висока концентрация в семенната течност.
Важни    
Диметилглицин Според указанията на опаковката, Повишава притока на кислород чрез кръвта до всички тъкани. Използвайте сублингвантна форма.
Октакозанол Според указанията на опаковката. Сърцевина на пшеничния зародиш. Подпомага отделянето на хормони.
Фосфатидил холин 1000 мг дневно. Подобрява пренасянето на сигнали от мозъка до гениталиите и по този начин повишава либидото.
Полезни    
Есенциални мастни киселини Според указанията на опаковката. Съществени за нормално функциониране и дейност на жлезите, по-специално на репрадуктивната система.

L-аргинин
плюс
L-цистеин
и
L-метионин
плюс
L-тирозин

плюс

ацетилхолин

Според указанията на опаковката.

Според указанията на опаковката.

Според указанията на опаковката.

500 мг 2 пъти дневно, на гладно. Да се приема с вода или сок, но не и с мляко, За по-добро абсорбирано може да се приема с 50 мг Витамин В6 и 100 мг витамин С.

Според указанията на опаковката.

Увеличава концентрацята на сперма и играе роля за подвижността на сперматозоидите.
Сяросъдържащи аминокиселини, които ефективно разграждат свободните радикали; хелатни агенти, охранящи функционирането нажлезите и хормоните.
Преодолява стреса и помага за стабилизиране на настроението. 
Внимание: Не приемайте тази добавка, ако вземате МАО инхибитор.

Усилва удоволствието от секса.

     
     
Манган Според указанията на опаковката. Да се взема отделно от калция. Поддържа отделянето на полови хормони.
Протеолитични ензими Според указанията на опаковката. Да се взема между храненията. Помагат за разграждането на храната. Улесняват абсорбцията на хранителните вещества.
Екстракт от гроздови семки 2 капсули дневно. Флавоноиди с мощно антиоксидантно действие, които повишават концентрацията на спермата.
Витамин В-комплекс плюс
пантотенова киселина
(витамин В5)
и
витамин В6
(пиродиксин)
и
парааминобензоева киселина
и
фолиева киселина
и
витамин В12

50 мг от всички основни В витамини дневно.

100 мг от всички основни витамини от групата В дневно.

Според указанията на опаковката.

 

 

1000 мкг 3 пъти дневно.

Важен за функциониране на репродуктивните жлези.
Поддържа отделянето на полови хормони. Помага срещу стрес. 


Необходим за синтеза на РНК и ДНК. 


Играе роля за възстановяване на фертилитета при някои жени.

Предпазва яйцеклетките, спермата и генетичния материал. 

Поддържа фертилитета.

Суров екстракт от тестикули Според указанията на опаковката. За мъже, подкрепя функциите на тестисите.
Суров екстракт от яйчници Според указанията на опаковката. За жени, подкрепя функциите на яйчниците.
Витамин А 4,5 мг дневно. Важен за функциониране на репродуктивните жлези.
Антиоксидант и прекурсор на витамин А.
     
Мака и гуарана 3 капсули дневно. Балансира хормоните и повишава либидото. Намалява ефекта на стреса.
Родиола 1 капсула на ден. Намалява нивото на тревожност. Облекчава хроничения стрес. Има добър ефект при безплодие и на двата пола, особено когато то е на психическа основа.


БИЛКИ

 • За клинавичето се твърди, че подобрява подвижността на сперматозоидите. Внимание: Не употребявайте тази билка, ако имате повишена температура.
 • Дамиана, женжен, сарсапарила, сопалмето (сереноа, палма-джудже или сабал) и йохимбе усилват половата активност при мъжете. Подходящи за жени са дамиана, женшен, готукола, корен от сладник и корен от ямсВнимание: Не използвайте женшен или сладник, ако имате високо кръвно налягане.
 • Зеленият овес (Avena sativa) е отлично средство, ако причината за безплодието е неспособността на мъжа за задържане на ерекцията.
 • Китайската билка ин-ян-хуо (Aceranbus sagittatum) е мъжки афродизиак и може да повиши концентрацията на спермата.

 

ПРЕПОРЪКИ

 • Избягвайте всякакъв алкохол; той намалява спермената концентрация при мъжете и може да осуети имплантацията на оплоденото яйце при жените.
 • Избягвайте вагиналните промивки, те намаляват фертилитета.
 • Не вземайте никакви лекарства, освен предписаните от вашия лекар. Уведомете го, ако се опитвате да заченете. Той ще може да ви посъветва, ако лекарствата, които вземате пречат на забременяването или могат да бъдат опасни за плода.
 • Не пушете и избягвайте места, където се пуши.
 • Важно е поддържането на балансирана диета. Не консумирайте животински мазнини, пържени храни, захар или застояли храни. Яжте тиквено семе, пчелен прашец или пчелно млечице. Внимание: Пчелният прашец може да даде алергична реакция при някои хора. Започнете с малки количества и спрете употребата при обрив, хрипове, дискомфорт или друг симптом.
 • Някои синтетични лубриканти могат да попречат на спермата да стигне до маточната шийка. Слюнката също има неблагоприятен ефект върху сперматозоидите.
 • Проучете възможността от остро метално отравяне, което може да засегне овулацията. Острото отравяне от метали може да се разкрие чрез анализ на косъм.
 • Безплодието е източник на значителен стрес, затова правете всичко възможно за намаляване на стреса в живота си. Усвоете начини за овладяване на стреса, които да ви помогнат да се справите с него, когато е неизбежен.

 

Още съвети:

 • Поради многото причини за безплодието в повечето случаи е нужно мнение на лекар.
 • Приблизително 40 % от всички случаи на безплодие се дължат на фактори, свързани със спермата. Някои случаи на спермена непригодност (прекарано наскоро заболяване, ендокринни нарушения) могат да бъдат временни и обратими, а други не. В тези случаи традиционното лечение, освен изкуственото осеменяване, е неефективно.
 • Варикоцелето се третира чрез хирургична намеса и понякога фертилитетът се възстановява.
 • Противоязвените препарати симетидин и ранитидин могат да намалят спермената концентрация и дори да доведат до импотентност.
 • Благодарение на стриктното спазване на диета изключваща глутен, някои първоначално стерилни мъже са станали бащи, а някои първоначално неспособни да заченат жени са забременели.
 • Трансдермалната употреба на естествен прогестеронов крем може да се отрази благотворно върху безплодни жени.
 • Учени от Британския съвет за медицински изследвания и Единбургския университет са открили нов ключ към мъжкото безплодие: генни дефекти, които влияят върху правилното отделяне на сперма. Разположени У-хромозомата, тези гени участвуват в извеждането на белтъчина, способстваща плодовитостта. Безплодието е резултат от мутация на белтъчината с променено функциониране. По-нататъшни изследвания могат да доведат до нови начини за лечение на безплодието, включително генна терапия.
 • Ако една жена е развила антитела към спермата на партньора си, от полза би могло да бъде той да използва презерватив поне за 30 дни. Спермалните антитела в такъв случай би трябвало да намалеят и сношение без презерватив по време на овулация да доведе до зачеване.
 • Вероятността за зачеване е по-голяма при актова поза, в която жената е отдолу.
 • Концентрацията на спермата достига своя максимум след 2-3 дни въздържане от секс, но ако спермата остане в тялото на мъжа повече от месец, способността й да оплоди яйцеклетката намалява.
 • Жена, страдаща от предменструални симптоми като подуване и мекота в гърдите, най-вероятно овулира, така че ако тя има трудности да забременее, причината може би е другаде.
 • Все повече жени чакат да родят в по-късните репродуктивни години. Фертилността при жената обаче започва да намалява, след като тя навлезе в тридесетте.
 • Пара-аминобензоената киселина стимулира хипофизната жлеза и понякога възвръща фертилността при жени, които не могат да заченат.
 • Консумацията на кофеин може да попречи на някои жени да забременеят.
 • Процедури, известни като транцервикална балонова пластика на тръба /ТБПТ/ и селективно продухване на маточната тръба са успешни в около 90 % от случаите за отстраняване на запушване на маточните тръби. ТБПТ е подобна на метода за прочистване на артерии, наречен ангиопластика. Чрез катетър в тръбата се вкарва малък балон; когато катетърът достигне запушването, балонът се надува и разтяга, за да прочисти запушения участък от тръбата. Процедурата може да се изпълни през около 15 минути под местна или обща упойка. Тъй като процедурата е относително неинвазивна (не се налага разрез), съпътстващите рискове са малко. Има вероятност обаче тръбата отново да се запуши. Това се случва при около 20% от жените, които се подлагат на процедурата. Продухването на маточната тръба дава резултати, подобни на ТБПТ.
 • След изпробването на всички други методи могат да се приложат техники за подпомагане на забременяването. Такива са:

- Тубарно имплантиране на гамети. При този метод яйцеклетките и спермата се смесват и веднага се вкарват във фалопиевата тръба, без да се чака да се види дали се е получило оплождане.

- Вътрецитоплазмено инжектиране на сперматозоиди. При този метод, който се прилага, ако мъжът има ниска концентрация на сперма или висок брой некачествени сперматозоиди. В жената се инжектира здрава сперма, извлечена от тестикулите

Оплождане in vitro. В този случай яйцеклетките се оплождат извън утробата и се вкарват в матката. Обикновено се прилага, ако са запушени фалопиевите тръби.

- Тубарно инжектиране на зиготи. Яйцеклетките и спермата се смесват и ако бъде оплодена яйцеклетка, тя се вкарва във фалопиевата тръба.

 • Проучване на Мичиганския университет показа, че интензивните упражнения могат да предизвикат спад в продукцията на редица хормони, влияещи върху потентността, фертилността и половия нагон.
 • Използването на яйцеклетки от донор за оплождане на жени, които не могат да забременеят, е спорен и изключително скъп метод.
 • Вашият лекар трябва да получи съгласието ви преди да предприеме диагностичен тест за определяне на причината за безплодието. Съществуват рискове всеки път, когато се прониква в организма, използвайки тръба, игла или инструмент за оглед, или тялото се подлага на радиация, препарати, упойка или бои, използвани в някои изобразителни техники. Рисковете от всяка една процедура се различават в зависимост от вашата възраст и здравно състояние, както и от опита на лекаря.

 

Отзиви от потребители

Съветваме използването на вече изпитани продукти при безплодие. Нашите потребители изпробваха и препоръчват: Мака и гуаранаВитамин С на прах, Дъвчащи таблетки с цинк и витамин САлое вера таблетки за смученеЕкстракт от гроздови семкиСелен плюс А, С и ЕЗелен миксРибено масло и витамин Е на Dr.FörsterВитамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселинаВърболика, Масло от КрилRoyal Maris Капки - детоксикация на организма, Мултивитамини и минералиТиквени семки с Цинк и Магнезий капсули, Родиола.

 

Показва 1 до 17 от 17 (1 страници)

За какво помага:  За превенция на грип и настинки За укрепване на имунитета При вземане на антибиотици (антибиотерапия) В период на възста..

32.00лв.

rating

Могъщ дует с неоспорима слава!   Приложение: Комбинация на витамин C и цинк за подсилване функциите на имунната система и за предпазване н..

23.50лв.

rating

Състав: чист витамин C, без добавки!!!   Приложение: За отбраната на организма срещу вируси и бактерии При настинки и грип При интензи..

18.00лв.

rating

Любимата храна на кожата и косата, с отлично познатото високо качество!   Хранителна добавка за набавяне на ежедневните нужди на организма от в..

34.20лв.

rating

Витамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселина   Състав: 100% природен продукт Комплекс витамини В Фолиева киселина Витамин А Витамин Е ..

31.20лв.

39.00лв.

-20%
rating

За здрави и силни кръвоносни съдове Жизнеспособността на сърцето и дългите хиляди километри кръвоносни съдове е една от най-важните предпоставки з..

48.50лв.

rating

Състав: соев лецитин – главните му съставни части са колин и инозитол под формата на фосфат дилколин.   Приложение: Важен за усвояването н..

32.00лв.

rating

Освежава и тонизира! Формула за енергия и жизненост, в подкрепа на доброто психическо и физическо здраве   Приложение: Мака балансира и о..

39.50лв.

rating

 Какво е крил?  Много учени са вдъхновени от състава на маслото от КРИЛ (скаридоподобен, ракообразен зоопланктон), който състав дава възможност мас..

64.50лв.

rating

Приложение: Укрепват сърцето Предпазват от болести на сърцето и кръвоносната система (сърдечен и мозъчен удар) Предотвратяват кръвните съсир..

26.40лв.

33.00лв.

-20%
rating

Заради огромното богатство от хранителни вещества в малките зелени листа, Моринга заслужено получава имената „Дървото на Безсмъртието” и „Чудното Дърв..

47.50лв.

rating

Витамините и минералите са важни за нормалното функциониране на нашето тяло. Липсата на тези хранителни вещества води до постоянна умора, намалена раб..

38.50лв.

rating

РОДИОЛА против депресия и стрес   Приложение: Един от най-мощните адаптогени, който тонизира нервната система и облекчава хроничения стрес..

28.00лв.

rating

„Най-добрите приятели на мъжа“. Хранителна добавка, предназначена за грижа за мъжкото здраве.   Приложение: Предназначен за грижа за мъ..

43.50лв.

rating

Таблетки от мая със селен плюс   Предназначение: Регулира функцията на щитовидната злеза Полезен за хора, страдащи от болестта Хашимото ..

42.00лв.

rating

Royal Maris Капки - детоксикация на организма от органични токсини. 100% натурален продукт.   Предназначение: Подходяща за детоксикация на..

28.20лв.

rating

Този продукт е изчерпан! Вижте подобни: Витамини B комплекс капсули и Витамини В комплекс + АСЕ с фолиева киселина    Витамини В комплекс е така..

42.50лв.

rating

Безплатна доствка над 70 лв до всеки ОФИС НА ЕКОНТ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...