Категории

Връзка с нас

0897 812 727

Алкохолизъм

Алкохолизъм

Какво представлява алкохолизма? 

Като се има предвид, че 75% от населението на България употребява алкохол, едва ли е изненадващо, че 1 на всеки 10 души страда от отрицателните последици на това явление. Алкохолизмът е хронично състояние, характеризиращо се със зависимост към етанола (етиловия алкохол). Тази зависимост може да бъде физиологична,- психологична или комбинация от двете.

Има две групи проблеми, свързани с алкохола: злоупотребата или „проблемното пиене" и зависимостта от алкохола, позната още като алкохолизъм. Злоупотребяващите пият редовно и макар че може да се нуждаят от известна подкрепа и съвет, не са физически и/или емоционално зависими като хронично пиещите (алкохолиците). Тук от практически съображения ще имползваме термина алкохолизъм в широкия му смисъл, но е важно да запомните тази разлика.

Алкохолизмът при жените и при мъжете

Алкохолизмът засяга приблизително 4 пъти повече мъже, отколкото жени, но честотата му при жените нараства, както и употребата на алкохол от деца и юноши. Жените са физиологически по-чувствителни от мъжете. Поради по-ниското водно и по-високото мастно съдържание в женското тяло алкохолът придобива по-висока концентрация в кръвта и се задържа по-дълго в организма.

Освен това мъжете произвеждат повече алкохолна дехидрогеназа - стомашен ензим, който разгражда алкохола, преди той да стигне в кръвообращението. Дори след като се отчете телесното тегло, алкохолът засяга по-силно жените, отколкото мъжете, при еднакво изпито количество. Може би затова изглежда, сякаш злоупотребата с алкохол има по-сериозни дългосрочни последици за жените. Например, те развиват болести на черния дроб при по-ниско ниво на алкохолна консумация и са изложени на повишен риск от остеопороза поради отрицателния ефект на алкохола върху костния метаболизъм. Ранната смъртност поради злоупотреба с алкохол е 50-100% по-висока при жените, отколкото при мъжете.

Жените-алкохолички са изложени на по-голям риск от психични заболявания, включително депресия, тревожност и нарушения на храненето. Често тези заболявания са съществували преди алкохолизма, а това не означава, че проблемите не изчезват със спирането на пиенето. Обикновено се налага лечение. Ранното лечечение на тези заболявания обаче може да предотврати алкохолизма.

Алкохолът засяга всекиго по различен начин. Някои се интоксикират още при първото питие, други са способни да изпият 4 или 5, преди да се появят някакви видими последици, често поради толерантността, която са си създали към този наркотик. При алкохолиците всяка чаша алкохол поражда силното желание за изпиването на още едно питие. Алкохолизмът е прогресираща болест, която обикновено започва с приемливото социално пиене. Това постепенно довежда до пиене при всякакъв вид напрежение: едно питие за отпускане, едно за ободряване, едно за празнуване, едно за удавяне на скръбта и т.н. Алкохоликът скоро започва да не се нуждае от повод, за да пие. С времето става напълно зависим от алкохола. Злоупотребата често води до депресия, тревожност, загуба на паметта и липса на координация и може да засили антисоциалното поведение - агресивността и/или други личностни разстройства. Интоксикацията отначало повишава кръвното налягане и ускорява пулса, а по-късно, в резултат на продължителното пиене те намаляват. Неравномерната и неефективна работа на сърцето може да доведе до инсулт. Забавят се дишането и рефлексите.

Алкохолиците често започват да се срамуват и да се сърдят на своето натрапчиво поведение и да таят силни чувства на незадоволеност. Това обикновено води до по-нататъшна злоупотреба с алкохол, още повече ако използват алкохола за потискане на болката. Освен това започват по различни начини да проявяват своето чувство на безсилие пред най-близките си.

Алкохолът е отрова за организма. Някои от ефектите на хроничната алкохолна консумация са увреждане на мозъка, черния дроб, панкреаса, дванадесетопръстника и централната нервна система. Алкохолът не само намалява притока на кислород към мозъка, но и пряко уврежда мозъчните клетки, а това може да доведе до амнезия, загуба на ориентация, халюцинации, емоционални разстройства, а в случаи на тежка злоупотреба - до припадъци и неврологични заболявания. При алкохолизъм се предизвикват метаболитни увреждания на всяка клетка на организма и пртискане на имунната му система. Могат да минат много години, преди после последиците от пиенето да станат видими, но ако алкохоликът продължи да пие, продължителността на живота му се намалява с около 10 до 15 години и дори повече.

Какво се слува с организмът при злоупотреба на алкохол?

Черният дроб преработва 95% от поетия алкохол със скорост около 7 до 14 г на час. Постоянната консумация на алкохол потиска производството на храносмилателни ензими, което намалява способността на организма да абсорбира белтъчини, мазнини и мастно-разтворими витамини (витамини A, D, Е и К), както и витамини В-комплекс (по-специално тиамин и фолиева киселина) и други водноразтворими витамини.

Той пречи на усвояването на белтъчините, което води до недостиг на аминокиселини и намазва запасите на организма от цинк. Много от есенциалните хранителни вещества не се използват от организма - те се изхвърлят бързо с урината.

Токсичното действие на алкохола върху черния дроб е много сериозно. Първоначално, в него се акумулират големи количества мазнини, в резултат на отрицателното действие на алкохола върху възможността на организма да ги смила правилно. По-късно при алкохолиците се развива хепатит - състояние, при което чернодробните клетки се възпаляват и могат да загинат.

Последен и обикновено фатален стадий на алкохолното увреждане на черния дроб е цирозата - заболяване, характеризиращо се с възпаление, втвърдяване и разрастване на съединителна тъкан в черния дроб. Това спира нормалното преминаване на кръв през него и потиска възможността на този орган да филтрира токсините и чуждите вещества в организма. Смята се, че от цироза страда 1 от всеки петима алкохолици.

Черният дроб е един от най-здравите органи в организма. Той е единственият орган, който има способността да се регенерира след някои видове увреждания. След премахване до 25% от черния дроб, в кратък период от време той се разраства отново до първоначалния си размер. Ние непрекъснато злоупотребяваме с него, но ако се грижим за нормалната му дейност, той ще функционира правилно десетилетия наред. Алкохолът е един от токсините, с които черният дроб не може да се справи така добре, както с други вещества. Черният дроб не може да регенерира, ако е увреден тежко от алкохола.

Има и много други неблагоприятни здравни последици от алкохолизма. Алкохолиците често получават увреждане на периферната нервна система. То може да се прояви със загуба на чувствителността на ръцете и краката и със затруднено ходене. Хроничното пиене предизвиква възпаление на панкреаса. По-нататък това увреждане затруднява способността на организма да смила мазнините и други хранителни вещества и води до развитието на диабет.

Алкохолиците са изправени пред повишен риск от рак на тъканите в устната кухина или гърлото поради директното токсично действие на алкохола. Злоупотребата с алкохол повишава риска от рак на черния дроб, дебелото черво и гърдата. Пушенето, което често е паралелно на пиенето, увеличава с цели 50% риска от рак. Пиещите могат да развият също високо кръвно налягане, намалена продукция на тестостерон, видимо разширение на кръвоносните съдове под повърхността на кожата и патологично уголемяване на сърцето, което може да прогресира до застойна сърдечна недостатъчност.

Социалните последици от алкохолизма също са разрушителни. Злоупотребата с алкохол взема огромни жертви сред обществото при пътни и други произшествия, води до лошо представяне на работното място и емоционални вреди в семейството.

Пиенето по време на бременност е особено опасно. Консумацията на алкохол по време на бременност може да предизвика дефекти на плода и повишава риска от спонтанен аборт. Алкохолът преминава през плацентата на майката в кръвообръщението на плода и потиска централната нервна система на плода. Черният дроб на плода се опитва да метаболизира етанола, но тъй като този вътрешен орган още не е напълно развит, алкохолът остава в кръвообръщението на плода. Жените, които пият по време на бременност, обикновено раждат бебета с по-ниско телесно тегло. Растежът на бебетата може да бъде забавен или да спре, техният мозък може да бъде по-малък от нормалния и да имат забавяне на умственото развитие. Крайниците, ставите, пръстите и чертите на лицето може да бъдат деформирани. Дефектите на сърцето и черния дроб са често срещани.

Някои деца, изложени на въздействието на алкохола в матката, развиват повишена двигателна активност по време на юношеството си и показват неспособност за усвояване на знания. Всяко питие, което консумира бременната жена, повишава риска нейното дете да бъде родено с фетален алкохолен синдром, а също повишава риска от спонтанен аборт. Дори умерените количества алкохол могат да бъдат вредни, особено по време на първите 3 месеца от бременността. 

Алкохолиците, които престават да пият, често развиват симптоми на абстиненция, особено през първата седмица. Наблюдават се оплаквания от безсъние, зрителни и слухови халюцинации, гърчове, остро безпокойство, ускорен пулс, обилно изпотяване и повишена температура. С течение на времето, ако е необходимо и под лекарски контрол, тези симптоми преминават и алкохоликът се освобождава, за да започне продължителна работа върху възстановяването си.

Хранителните добавки към диетата, които са важни за всички хора, специално за алкохолиците са жизненоважни. Алкохолиците се нуждаят от допълнително добавяне на всички витамини и минерали.

 

Кои хранителни вещества са нужни?

Има данни, че свързаните с алкохолизма заболявания могат да се избегнат, като се подобри храненето на организма. Представената по-долу програма е предназначена за подпомагане на възстановяването на алкохолиците и за увеличаване на хранителните вещества в организма. Предложени са и няколко хранителни добавки, подпомагащи психологичните аспекти на възстановяването чрез понижаване на желанието за пиене на алкохол. Започнете със силен комплекс витамини и минерали и после добавете изброените по-долу хранителни вещества, които не са включени в него.

Ако не е посочено друго, препоръчаните тук дози са за възрастни. За деца между 12 и 17 години намалете до ¾ от дозата.

Хранителни вещества

Добавка Доза Коментар
Задължителни    

Комплекс от  свободни аминокиселини 
плюс

допълнително
L-цистеин
или
N-ацетцлцистеин 

По 500 мг 3 пъти дневно на гладно. Да се приема с 50 мг витамин В6 и 100 мг витамин C за по-добро абсорбиране. Започнете с 500 мг дневно и бавно повишете дозата до 1000 мг дневно. Помагат за преодоляване на абстиненцията; необходими за функции те на мозъка и черния дроб; необходими за регенерацията на дневно и бавно чернодробните  клетки.
Гама - аминобутирова киселина
(ГАБА)    
плюс
инозитол    
плюс
ниацинамид

750 мг 1 или  2 пъти дневно, ако е необходимо. 

Според указанията  на опаковката,
500 мг 1 или 2 пъти дневно,
ако е необходимо.  

За успокояване на организма и за предотвратяване на безпокойството и стреса.
Глутатион 3 000 мг дневно, на гладно. Предпазва черния дроб и намалява желанието за пиене на алкохол. Внимание: Не замествайте глутатиона с глутаминова киселина.
L-метионин 1000 мг дневно, на гладно. Да се взима с вода или сок, но не с мляко. Взимайте го с 25 мг витамин В6 и 100 мг витамин C за по-добро абсорбиране. Предпазва глутатиона, като го прави достъпен за черния дроб.
Пантотенова киселина
(витамин В5)
100 мг 3 пъти  дневно. Спомага за алкохолната дезинтоксикация на организма. Необходим за противодействие срещу стреса.

Витамин В комплекс инжекции
или
сублинглавна форма

плюс допълнително
витамин В6

плюс
витамин В12

Според лекарското предписание.
100 мг от всички основни витамини от групата В дневно.

Според указанията на опаковката.


1000 мкг 3 пъти дневно. 

За попълване на недостига. Инжекционната форма е най-ефикасна. (По лекарско предписание.) Този витамин често е в недостиг при алкохолиците. Той намалява задържането на течности и облекчава тревожността, страха и напрежението по време на възстановителния процес. Ако инжекционната форма е недостъпна, ползвайте сублингвална форма.
витамин В1
(тиамин)
200 мг 3 пъти дневно. При алкохолиците често се наблюдава недостиг на витамини от група В, особено на В1.
Много важни    
Алфа - липоева киселина 100 мг 2 пъти дневно. Предпазва черния дроб и панкреаса от алкохолно увреждане. Мощен антиоксидант.
Калций
и
Магнезий
2 000 мг дневно, преди лягане. 
1000 мг дневно, преди лягане.
Жизненоважен минерал със седатибен ефект. Магнезият действа заедно с калция. Магнезият се изчерпва от организма при употреба на алкохол.
Мултиензимен комплекс 
плюс
протеоллитични ензими
Според указанията на опаковката. Да се взема с храната.
Според указанията на опаковката. Да се взема между храненията.
За стимулиране на храносмилането. Необходими за усвояването на белтъчините. Внимание: Да не се дава на деца!
Масло от пупалка (върболика) 1000 мг. 3 пъти дневно, с храната. Използвана с успех в Европа, тази добавка е добър източник на есенциални мастни киселини.
Екстракт от гроздови семки 30 мг 3 пъти дневно. Мощен антиоксидант, предпазващ клетките.
Витамин С 3 000 -10 000 мг   дневно, на няколко приема. Мощен антиоксидант с оздравителен потенциал; стимулира производството на интерферон, подпомагащ организма за противопоставяне на инфекции, към които алкохолиците обикновено са податливи.
Важни    
Ацидофилос Според указанията на опаковката, на гладно. Необходим за доброто храносмилане. Полезен за увредения черен дроб. Предпазва от развитието на кандидоза.
Coenzyme А Според указанията на опаковката. Помага за прочистване на организма от много вредни вещества.
Инозитол хексафосфат Според указанията на опаковката. Усилва действието на естествените предпазващи организма клетки.
Лецитин гранули 1 супена лъжица 3 пъти дневно, преди хранене. Подпомага функциите на мозъка. Коригира мастната дегенерация на черния дроб. Предпазва от цироза.
Мултивитамини 
с 
манган

и
селен
Според указанията на опаковката. Да се взема отделно от калция.
200 мкг дневно.
200 мкг дневно.
Всички вещества са необходими поради наличието на малабсорбция. Важни микроелементи, стимулиращи функцията на имунната система.
Важни микроелементи, стимулиращи функцията на имунната система.
Полезни    

Холинов комплекс или
ацетилхолинов комплекс 
или
фосфатидил холин

Според указанията на опаковката. Ефикасни комбинации, намаляващи мастните изменения в черния дроб.
Диметилглицин 125 мг 3 пъти дневно. Пренася кислород към клетките.
Масло от ленено семе Според указанията на опаковката. Укрепва сивото вещество на мозъка.
L-глутамин 500 мг 2 пъти дневно, на гладно, с вода или сок, но не с мляко. За по-добро усвояване вземайте заедно с 50 мг витамин В6 и 100 мг витамин С.
Литий Според лекарското предписание. Микроминерал, помагащ при депресия. Продава се само с рецепта.
Суров екстракт от черен дроб и сурова панкреасна жлеза Според указанията на опаковката. Богат източник на витамини и минерали, подпомагащ възстановяването на черния дроб и предотвратяването на анемия. Предотвратява увреждането на панкреса, помага при свързан с алкохолизма диабет.
S - аденозил метионин Според указанията на опаковката. Действието му на антиоксидант способства за здравето на черния дроб. Внимание: Не вземайте тази добавка при маниакално-депресивни разстройства или ако вземате антидепресанти.
Витамин А 7,5 мг дневно. При бременност не повече от от 10 000 Е дневно. За противодействие на витаминния недостиг. Ако черният дроб е  увреден, тези витамини се абсорбират лошо.
Витамин Е 270 – 800 мг дневно. Мощен антиоксидант. Използвайте формата d-алфа-токоферол.
Цинк 50 мг дневно. Да не се надхвърля обща доза от 100 мг дневно 
от всички хранителни добавки.
Недостигът му може да предизвика патологични промени в стомаха, подобни на тези, предизвиквани от алкохола.

 

БИЛКИ

 • Люцерната е добър източник на необходимите минерали.
 • Коренът от репей и червената детелина пречистват кръвообръщението.
 • Коренът от глухарче и силимаринът (екстракт от бял трън) спомагат за възстановяване на уврежданията, предизвикани в черния дроб.
 • Коренът от валериана има успокояващ ефект. Най-подходящо е да се взема преди лягане.

 

ПРЕПОРЪКИ

 • Избягвайте всички видове алкохол. Пълното въздържание е абсолютно необходимо, за да поемете отново в свои ръце живота и здравето си. Дори след години на трезвеност, не трябва да започвате да пиете, защото отново ще изгубите контрола над себе си. Дори една глътка от съдържащо алкохол питие може да ви върне към пиенето. Трябва да направите своя избор.
 • Потърсете помощ от професионалисти. Групите „Анонимни алкохолици" в продължение на много години са вършили чудесна работа в постигането и поддържането на трезвеност.
 • Ако е възможно, консултирайте се с лекар нутрициолог, който да определи специфичните нужди на вашия организъм от хранителни вещества.
 • Преминете за 10 дни на сокове и пречистващо гладуване, за по-бързо премахване на токсините от организма ви. 
 • Яжте богата на хранителни вещества храна от пресни, екологично чисти продукти и следвайте програмата за приемане на хранителни добавки, описана по-горе. Първостепенни за вас храни са суровите плодове и зеленчуци, пълнозърнестите продукти и бобовите растения.
 • Избягвайте наситените мазнини и пържените храни, които подлагат на стрес черния дроб. За набавяне на есенциални мастни киселини, използвайте добавките, съдържащи масло от пупалка (върболика) и малки количества от студено пресовани екологично чисти растителни масла.
 • Не консумирайте рафинирана захар или храни, в които тя се съдържа. Алкохолиците често имат заболявания, свързани с метаболизма на въглехидратите.
 • Почивайте си повече, особено през първите седмици на възстановяването, за да позволите на организма си да се пречисти и възстанови по-бързо.
 • Избягвайте хора, предмети и места, свързани с пиенето. Общувайте с хора, коитo не пият. Намерете си хоби, което да ви насочи към спортуване, тъй като физическите упражнения стимулират самочувствието и са отличен отдушник за излишната енергия.
 • Колкото е възможно повече избягвайте стреса. Учете се на търпение - то ще ви бъде необходимо по дългия път на възстановяването.
 • Не вземайте никакви лекарства, освен тези, предписани от лекуващия ви лекар.
 • Ако подозирате, че някой, когото познавате злоупотребява с алкохол, окуражете го да потърси съвет от лекар професионалист.

 

Още съвети и факти

 • Недостатъчното хранене може да усили неблагоприятния ефект от алкохола. Алкохолиците са изложени на най-голям риск от поява на синдром на малнутриция (недостатъчно хранене на организма), тъй като около 50% от техния калориен прием обикновена идва от етанола при недостиг на всички други питателни храни. Обикновено при алкохолиците се развива недостиг на фолиева киселина и малабсорбцията, предизвикана от функционалната недостатъч¬ност на панкреаса, представлява огромен проблем.
 • Продължителната злоупотреба с алкохол провокира цинков недостиг в организма, най-често поради повишено отделяне с фекалиите и урината. Виж Анемия. Цинкът играе жизненоважна роля в различни ензимни системи на организма, както и в производството на ДНК и РНК. Той има свойството да регулира нивото на медта в мозъка и да отслабва тревожността и параноята. Недостигът на цинк води до безапетитие, потисната чувствителност за мирис и вкус, забавяне на растежа, заболявания на половата система, забавено заздравяване на рани и потисната функция на имунната система. Патологичните промени, наблюдавани в стомаха при алкохолици, също се дължат на недостига на цинк. Свързаният с алкохолизма недостиг на цинк засилва отравянето на клетките, които влизат в контакт с алкохола, като довежда до промени в метаболизма на мазнините, въглехидратите и хранителните  вещества. Това предизвиква симптоми на малабсорбция и недостиг и на други хранителни вещества. Хроничното приемане на алкохол често води до потискане на метаболизма, предизвикан от недостига на цинк в организма. Виж пепоръчителен Цинк тук!
 • Алкохолът е едно от най-увреждащите вещества за стомаха и тънките черва. Той е едно от малкото вещества, които могат да пробият лигавицата на стомаха и да предизвикат увреждане. При консумиране на алкохол стомашната секреция се повишава, предизвиквайки повишена киселинност и разреждане на храносмилателните ензими. Това води до развитието на гастрит.
 • При хронична алкохолна консумация се увреждат мембраните на червените кръвни клетки и се засягат различни други типове клетки, включително клетките на стомашно-чревния тракт, които загубват нормалната си еластичност.
 • Отказалият се от пиене алкохолик, който отново започва да пие, дори след много години на трезвеност, ще увреди черния си дроб толкова, колкото и този, който никога не е спирал да пие.
 • Алфа-липоевата киселина - мощен антиоксидант - се използва успешно за лечение на чернодробните увреждания в резултат на употребата на алкохол. Тя предпазва черния дроб и панкреаса от алкохолно увреждане.
 • При алкохолизъм и злоупотреба с лекарствени средства, специалистите понякога препоръчват контролирана „интервенция" за да накарат алкохолика да осъзнае проблема и да приеме лечението. През последните няколко години са разработени психологически техники, помагащи на алкохолиците в търсенето им на начини да станат трезвеници. Тези интервенции са деликатни и трябва да се провеждат само под контрола на квалифициран лекар.
 • Изсдедвания показват, че студентите в колежите днес пият повече и по-често. Броят на студентите, които пият до степен на интоксикация, днес е 3 пъти по-висок от този, установен преди две десетилетия.
 • Гуляйджийското пиене е белег на тежък алкохолизъм. Пияницата - гуляйджия ще пие до точката на интоксикация и ще остане  така в продължение на няколко дни, нерядко без да яде почти нищо през това време. „Веселбата" може да завърши с повръщане – опит на организма да се освободи от излишния алкохол - и загуба на съзнание. Често човекът не помни събитията, случили се по време на гуляя. Пияниците - гуляйджии редовно консумират огромни количества алкохол и имат повече свързани с интоксикацията и алкохола проблеми, отколкото другите пияници. Такъв вид пиене може да доведе до опасна сърдечна аритмия.
 • Ограничението на някои хора да пият само бира и вино не ги предпазва от алкохолизъм или от увреждания от алкохола. Алкохолното съдържание на половин литър бира или 140 мл вино се равнява на това на 35 мл уиски. Тъй като е по-концентрирано, уискито навлиза по-бързо в кръвта, отколкото бирата и виното.
 • Алкохолът навлиза в кръвообращението сравнително бързо, тъй като може да се поема както през стомаха, така и през тънките черва (за разлика от храната, която се абсорбира само в червата). На организма му е нужен почти час за да разгради една единица алкохол в кръвта (при по-възрастни хора това отнема по-дълго време). Колкото повече се изпие за един час, толкова no-високо е алкохолното съдържание в кръвта. Ниво от 400 мг/дл в кръвта може да бъде опасно за живота.
 • След като алкохолът попадне в кръвта, нищо не може да се направи за ускоряване на елиминарането му. Мит е, че студеният душ, кафето и/или яденето помагат за изтрезняването.
 • Макар че някои хора заспиват по-бързо след употреба на алкохол, той същност потиска съня в стадия на бързите очни движения. Този етап е важен в цикъла на здравия сън и ако бъде нарушен, обикновено на човек му се иска да спи до по-късно сутринта и през целия ден се чувства уморен.
 • Смята се, че “махмурлукът" се дължи на комлекс от различни фактори, включително обезводняване, преяждане и нарушен сън. При някои хора понякога дори и незначително количество алкохол може да има неприятни странични ефекти на следващата сутрин. Обикновено най-добрият лек е почивката и рехидратацията. Изпиването на голяма чаша вода преди заспиване и на още една сутринта помага донякъде срещу махмурлука. Вземането на болкоуспокояващи като ацетаминофен, ибупрофен, напроксин или аспирин преди настъпването на симптомите на махмурлука понякога помага срещу главоболието. Трябва обаче да сте много внимателни, защото тези лекарста не са безвредни. В комбинация с алкохола те могат да раздразнят стомаха и дори да бъдат токсични за черния дроб. Не се препоръчва смесването на алкохол с каквито и да е медикаменти.
 • Лекарства като транквилизаторите, антидепресантите, кодеинът, морфинът, фенобарбиталът и дори някои антибиотици могат да образуват токсични комбинации с алкохола. Комбинирането на антихистаминови лекарства с алкохол усилва потискането на централната нервна система.
 • Противно на широкото убеждение, че алкохолът повишава сексуалната възбуда, той всъщност има обратен ефект - потиска я. Възможно е да наруши сексуалните функции при мъжете и менструалния цикъл при жените.
 • Един от проблемите в лечението на алкохолизма е, че той трудно се дефинира. Не всички алкохолици се препъват и олюляват на публични места, не всички губят работа¬та си и съсипват семействата си, не всич¬ки причиняват катастрофи или се озова¬ват в ареста. Някои пият скришно, само в почивните дни или вечер, или дори само веднъж месечно. Някои пият, защото са по¬тиснати, други - защото им харесва усеща¬нето. Те може да успяват в работата си и да следват професионална кариера. В един момент обаче те губят способността за контрол над количеството алкохол, който консумират. 
 • Алкохолизмът се лекува. За да бъде успешно лечението, важно е алкохоликът да осъзнае наличието на проблем и да потърси терапия отговаряща на специфичните му нужди. Тъй като всеки алкохолик е различен, всеки реагира различно на възможните терапии. За някои симптомите на въздържанието са толкова сериозни, че се налага да постъпят в болница. При едни психотерапията помага, при други - не. В някои случаи помагат лекарствата. Програмите за самопомощ имат доказано добър ефект за възстановяването на хроничните алкохолици.

 

Отзиви от потребители 

Съветваме използването на вече изпитани продукти при алкохолизъм. Нашите потребители изпробваха и препоръчват:  Витамин С на прахДъвчащи таблетки с цинк и витамин СЛецитин гранули, Силимарин (екстракт от бял трън)Пробиотик Пробиос активВитамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселинаЗелен миксМултивитамини и минерали, Екстракт от гроздови семкиМагнезий и Калции таблетки, Масло от пупалка (върболика)Гинко билобаРибено масло (лосос) капули

Показва 1 до 20 от 20 (1 страници)

За какво помага:  За превенция на грип и настинки За укрепване на имунитета При вземане на антибиотици (антибиотерапия) В период на възста..

32.00лв.

rating

Изключителен имуномодулатор! Действието на екстрактите от гъбата агарикус се дължи главно на богатия витаминен състав и съдържанието на множество б..

68.50лв.

rating

Белият трън и неговите легендарни способност! Растението, поставящо най-високите стандарти в грижата за черния дроб и не само...   Приложение..

43.50лв.

rating

Могъщ дует с неоспорима слава!   Приложение: Комбинация на витамин C и цинк за подсилване функциите на имунната система и за предпазване н..

23.50лв.

rating

Състав: L-аскорбинова киселина (витамин C)   Приложение: Всяка веган капсула съдържа 800 mg L-аскорбинова киселина За набавяне на необхо..

16.00лв.

rating

Състав: чист витамин C, без добавки!!!   Приложение: За отбраната на организма срещу вируси и бактерии При настинки и грип При интензи..

Остават още: 2023, 11-1, 04, 00, 00 ,00

14.40лв.

18.00лв.

-20%
rating

Витамини В-комплекс + АСЕ с фолиева киселина   Състав: 100% природен продукт Комплекс витамини В Фолиева киселина Витамин А Витамин Е ..

39.00лв.

rating

Върболика за хормонално равновесие и ПМС 100% природен продукт.   Приложение: За облекчаване на проблемите при ПМС За ускоряване мета..

Остават още: 2023, 10-1, 07, 00, 00 ,00

35.69лв.

44.50лв.

-20%
rating

100% природен продукт. Като уникална комбинация от водорасли и листа от млад ечемик, ЗЕЛЕН МИКС е 100% природен продукт със следните приложения: ..

34.00лв.

rating

KОМБУЧА – за укрепването на имунитета 100% природен продукт.   Приложение: Подпомага укрепването на имунитета Енергизира организма и ..

70.00лв.

rating

Чудотворната гъба гъсеница! За нормално функциониране на имунната система. Спомага за повишаване на издръжливостта и жизнеността.   Приложение:..

68.50лв.

rating

Състав: соев лецитин – главните му съставни части са колин и инозитол под формата на фосфат дилколин.   Приложение: Важен за усвояването н..

32.00лв.

rating

Какво е Магнезиев цитрат?    Магнезият, този есенциален минерал за нашето тяло, е включен под формата на цитрат в препарата МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ ПЛЮ..

45.90лв.

rating

Таблетки с магнезий и калций     Приложение: При алергии За укрепване на имунитета При обедно хранене При жени в менопауза При ..

69.20лв.

rating

Приложение: Укрепват сърцето Предпазват от болести на сърцето и кръвоносната система (сърдечен и мозъчен удар) Предотвратяват кръвните съсир..

33.00лв.

rating

„Танцуващи гъби“ в подкрепа имунитета. Хранителна добавка за поддържане и укрепване на общото здраве на организма.   Приложение: За под..

43.50лв.

rating

Минерелен прах от корали + Витамин D3 таблетки Безценното мляко на океана Иновативна формула, която комбинира четири важни минерала - магнезий, ..

38.00лв.

rating

Витамините и минералите са важни за нормалното функциониране на нашето тяло. Липсата на тези хранителни вещества води до постоянна умора, намалена раб..

38.50лв.

rating

Хранителна добавка за пречистване на организма и здравословно регулиране на теглото.   Приложение: За пречистване на организма и здравосло..

Остават още: 2023, 10-1, 07, 00, 00 ,00

36.98лв.

43.50лв.

-15%
rating

„Гъбата за дълголетие“ и петте ключови органа.  Хранителна добавка за подобряване ефективността на имунната система.   Приложение:    З..

43.50лв.

rating

Безплатна доствка над 150 лв до всеки ОФИС НА СПИДИ за следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Перник, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Асеновград, Дупница, Кюстендил, Петрич, Банско, Сандански, Види, Русе, Гоце Делчев, Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Ямбол, Сливен, Враца, Велико Търново, Търговище, Габрово, Видин, Смолян, Шумен, Добрич, Велинград, Ботвеград, Карнобат, Казанлък, Панагюрище, Пещера и още...