Лечебно гладуване

 Токсините се натрупват постепенно в организма от въздуха, който дишаме, химикалите в храната и водата ни и от други източници. Периодично тялото се стреми да се освободи от тях и ги отделя от тъканите. Тогава токсините навлизат в кръвта и организма навлиза в период на „криза". Тогава ви измъчва главоболие, диария или депресия. Лечебното гладуване е ефикасен и безопасен начин да се помогне на тялото в детоксикация и да с премине през кризисния период по-бързо и по-малко симптоми. Той е препоръчителен при всяка болест, защото дава на организм почивка и възможност да се възстанови. Острите заболявания, болестите на дебелото черво, алергиите и дихателните проблеми се поддават най-добре на този метод, а най-не­податливи са хроничните дегенеративни за­болявания. Като разтоварва тялото от рабо­тата по смилане на храната, лечебното гла­дуване му позволява да се освободи от токси­ните и улеснява оздравяването.

  Лечебното гладуване обаче помага не само при болести или в „кризисни" за организма моменти. Ако го провеждате редовно, ще дадете отдих на всички органи и така ще за­бавите стареенето, ще живеете по-дълго и ще бъдете по-здрави. По време на лечебно­то гладуване се случва следното:

 • Естественият процес на изхвърляне на токсините продължава, а намалява при­токът на нови. Така токсичното съдър­жание в организма намалява.
 • Енергията, която обикновено се използва за храносмилането, се пренасочва към имунната функция, растежа на клетките и отделителните процеси.
 • Намалява се значително натоварването върху имунната система, а на храносмила­телната се спестяват възпаленията в ре­зултат на алергични реакции към храните.
 • Поради понижаването на серумните маз­нини кръвта се разрежда, подобрява се снабдяването на тъканите с кислород и бе­лите кръвни клетки се движат по-добре.
 • Освобождават се химикалите, които се съхраняват в мазнините, например пес­тицидите и лекарствата.
 • Увеличава се физическата бодрост и от­ношението към храната и средата се про­меня в положителна посока.

  Поради това въздействие на лечебното гладуване то може да ви помогне да се изле­кувате по-бързо, да прочистите черния дроб, бъбреците, дебелото черво и кръвта, да се отървете от излишното тегло и вода, да изхвърлите токсините, да изчистите очите, езика и дъха. Препоръчва се да гладу­вате поне три дни месечно и два пъти го­дишно по десет дни.
  Според продължителността на лечебно­то гладуване се постигат различни цели. Тридневното помага на организма да се осво­боди от токсините и прочиства кръвта. Петдневното започва процеса на излекуване и възстановяване на имунната система. Де­сетдневното може да реши много проблеми, още преди да са възникнали, и предотвратя­ва болестите, включително дегенеративни­те, които са толкова чести в нашата хими­чески замърсена среда.
  По време на гладуването трябва да се взе­мат някои предпазни мерки. Първо, не гладу­вайте само на вода. Така токсините се осво­бождават много бързо и причиняват главобо­лие и други оплаквания. По-добре проведете описаната по-долу диета на пресни сокове, която премахва токсините и способства за оздравяването, доставяйки на организма ви­тамини, минерали и ензими. Такава диета ще ви помогне да си изградите здравословни хра­нителни навици, защото чрез нея ще свикне­те с вкуса на суровите зеленчуци и с жизне­ността, с която тя ще ви изпълни. Второ, когато гладувате повече от три дни, праве­те го само под наблюдението на опитен ле­кар. Ако имате диабет, хипогликемия или друг хроничен проблем, дори и краткото гла­дуване трябва да протече под лекарско наб­людение. Бременните и кърмачките не бива никога да предприемат лечебно гладуване.
  Един последен съвет. Тялото се износва го­дини наред и възстановяването на най-добро­то му състояние също отнема време. Но вяр­вайте, че това е възможно. И винаги, когато започнете да се чувствате зле, предприемете гладуване и състоянието ви ще се подобри!

Метод
  За да се подготвите за лечебното гладуване, два дни яжте само сурови зеленчуци и плодо­ве. Така гладуването ще бъде прието по-лес­но от организма ви.
По време на гладуването пийте поне осем чаши дестилирана вода на ден плюс чисти сокове и до 2 чаши билков чай. Разреждайте всички сокове с вода: 1 част вода към 3 час­ти сок. Не пийте доматен и портокалов сок и избягвайте всички подсладени и съдържа­щи търговски добавки сокове.
  Най-подходящ е пресният лимонов сок. Прибавете сока на един лимон към чаша топла вода. Полезни са също пресните соко­ве от ябълка, червено цвекло, зеле,-моркови, целина и грозде, както и „зелените напит­ки", приготвени от зелени листни зеленчу­ци. Зелените напитки са отлично средство за детоксикация. Сокът от сурово зеле е особено подходящ при язви, рак и всякакви проблеми на дебелото черво. Само че го пий­те веднага след приготвянето. Ако прес­тои, витамините му се губят.
По правило не смесвайте плодови сокове със зеленчукови. Ябълките са единственият плод, който може да се прибавя към зеленчу­ковите сокове.
  След гладуването на сок, вода и чай про­дължете два дни с диета на сурови плодове и зеленчуци. Ефектът от лечебното гладуване може да се провали, ако започнете да консу­мирате готвена храна веднага след него. Тъй като по време на гладуването размерът на стомаха и секрецията на стомашен сок на­маляват, първите хранения трябва да бъдат малки и начесто.

БИЛКИ
През цялото време на лечебното гладу­ване можете да пиете билкови чайове, вед­нъж или два пъти дневно. Опитайте следни­те билки:

 • Люцерна, репей, лайка, глухарче, бял трън, червена детелина и шипки за обновяване на черния дроб и пречистване на кръвта. Внимание: Не вземайте лайка постоянно, защото може да получите алергия към спореж. Избягвайте я, ако имате такава алергия.
 • Пийте чай от 2 части лапахо и ехинацея и 1 част неподсладен сок от червени боро­винки. Ако го вземате четири пъти дневно, това ще укрепи имунната ви система ще подобри функционирането на пикочния мехур и ще изчисти дебелото черво от нежелани бактерии. Внимание: Не вземайте ехинацея, ако им те каквото и да е автоимунно заболяване.
 • Пийте чай от мента заради успокояващия и укрепващия му ефект върху нервите, както и при нарушено храносмилаи гадене и газове.
 • Пийте чай от червен бряст при възпад ние на дебелото черво. Този чай е полезен и като разтвор за клизма.
 • Взимайте 2 капсули чесън два пъти дневно. Ако предпочитате течна добавка прибавете масло от чесън към една чаша вода. Добавките от чесън могат да се вземат всекидневно, преди, по време на на лечебното гладуване и след него, заради общото им благотворно въздействие върху здравето, за лечение и за прочистване и дебелото черво от много паразити. Препоръчваме Капсули с Масло от Чесън на Dr. Förster.

ПРЕПОРЪКИ

 • Ако ви се иска да хапнете нещо по врезм на лечебно гладуване, изяжте парче диня. Bинаги яжте динята отделно от други храни. Опитайте също ябълково пюре - прясно, не консервирано, приготвено с миксер. Не белете ябълките и не ги варете.
 • Вземайте всекидневно добавки от фибри преди и след, но не и по време на лечебното гладуване. За да прочистите дебелото черво преди и след гладуването, направете фибрите неизменна част от диетата си. Триците, особено овесените, са отличен източник. Опитайте се да избягвате добавките, съдържащи пшенични трици, защото те могат да раздразнят стените на дебелото черво. Люспите от семена на индийски швовляк и смляното ленено семе също са ви­сококачествени източници на фибри. 
 • Докато провеждате лечебно гладуване, не дъвчете дъвка. Храносмилателният процес започва, когато дъвченето казва на тялото да отделя ензими в храносмилателния аракт. Ако в стомаха няма храна, която да бъде разградена от ензимите, ви чакат непприятности.
 • Ако желаете, по време на гладуването вземайте спирулина. Тя е богата на белтъчини и съдържа широк спектър от витамини и минерали плюс прочистващ хлорофил. Ако предпочитате таблетки, вземайте по пет при пъти дневно. Ако предпочитате прахчета, вземайте по 1 чаена лъжичка три пъти дневно, разтворена в чаша неподсладен сок. Препоръчваме капсули Спирулина на Dr. Förster.
 • Ако имате хипогликемия, никога не гладувайте без да вземате същевременно добавъчни белтъчини. Спирулината е подходящ източник. Тя трябва да бъде с добро качест­во, преминала лабораторни изследвания и по­чистена преди преработката. Преди да за­почнете лечебно гладуване, посъветвайте се с квалифициран специалист.
 • Ако сте над шестдесет и пет годишна възраст или по някаква друга причина трябва всекидневно да вземате добавки, продължете да си вземате витамините и минералите. По-възрастните хора имат постоян­на нужда от определени витамини и минерали. Когато пиете сокове, намалете дозата на добавките.
 • По време на гладуването, докато ток­сините се изхвърлят от тялото, е възмож­но да усетите умора, тялото ви да придо­бие неприятна миризма, кожата да стане суха и лющеща се, да се появят обриви, главо­болие, замайване, раздразнителност, тре­вожност, объркване, гадене, кашлица, диа­рия, тъмна урина, тъмни и зловонни изпраж­нения, болки в тялото, безсъние, течение от синусите и храчки от бронхите, пробле­ми със зрението и/или слуха. Тези симптоми не са сериозни и ще преминат бързо. За да ги отслабите, всеки ден правете клизма с лимо­нов сок за прочистване на дебелото черво и клизма с кафе за прочистване на черния дроб. Виж КЛИЗМИ.
 • По време на гладуването почивайте достатъчно. Ако е нужно, дремнете през деня, за да се заредите с енергия.
 • За да си приготвите напитка, отлична за лекуването на много болести, смесете сока на 3 моркова, 3 листа къдраво зеле, 2 стръка целина, 2 глави цвекло, 1 ряпа, 100 г спанак, половин глава зеле, 1/4 китка магда­ноз, 1/4 глава лук и 1/2 скилидка чесън. Ако ня­мате сокоизстисквачка, сложете зеленчуци­те в зеленчуков бульон и ги сварете на тих огън, без да прибавяте подправки. С чаша от този сок можете да замените всеки друг по време на гладуването. Запазете зеленчуци­те, сварени в бульона, и ги изяжте след прик­лючването на гладуването. Не забравяйте, че по време на лечебното гладуване не е раз­решена твърда храна.
 • По време на гладуването от тялото се отделят токсини, затова сигурно ще имате обложен език и неприятен вкус в устата. За да се справите с този проблем, изплаквайте я с пресен лимонов сок.
 • Ако носите зъбни протези, не ги сваляй­те по време на гладуването, за да не се свият венците.
 • По време на гладуването следвайте нор­малния си дневен режим, правете и леки фи­зически упражнения. Избягвайте тежките натоварвания. Имайте предвид, че когато предприе­мате гладуване в „кризисен" за организма пе­риод, помагате на тялото си да „тръгне на­горе" - към период, в който се чувствате отлично. Това е така, защото организмът се изчиства от отпадъците. Но ако започ­нете отново да го замърсявате, отново се натрупват токсини и след време отново ви очаква криза. Тогава ще трябва да повтори­те гладуването.
 • Преди, по време на гладуването и след него всеки ден се масажирайте с четка, за да изчистите кожата си от токсини и мър­тви клетки. Използвайте четка с естест­вен косъм и дълга дръжка, за да достигате гърба. Винаги масажирайте в посока към сърцето - от китката към лакътя, от ла­кътя към рамото, от глезените към коле­нете, от коленете към бедрата и т. н. Този масаж премахва мъртвата кожа, изчиства порите и помага на кожата да изхвърли от­ровите. Освен това подобрява много оро­сяването. Не прилагайте тази техника вър­ху части на кожата, които са засегнати от акне, екзема или псориазис. Не масажирайте разранена кожа, белег или изпъкнали разши­рени вени.

Вижте предлаганите ВИТАМИНИ и МИНЕРАЛИ на D-r Forster ТУК

*Всички текстови материали публикувани в този Сайт са собственост на ZdraveiMoeZdrave.com. Моля, ако използвате и разпространяване текстове от нас посочете първоизточника www.ZdraveMoeZdrave.com

Коментари Лечебно гладуване ()

Здравей Мое Здраве © 2015 Всички права запазени