Витамини Част 2

Продължение от Витамини Част 1

  Витамините са незаменими за жизнените функции на организма. Те поддържат здравето посредством регулиране на метаболизма на тялото и подпомагане на биохимичните процеси, чрез които се освобождава енергия при усвояването на храната. Те се отнасят към микроелементите, тъй като тялото се нуждае от тях в относително малки количества, в сравнение с нуждите от другите хранителни вещества като въглехидрати, белтъчини, мазнини и вода.
  Ензимите са жизненоважни химически вещества, които стоят в основата на всички функции на човешкото тяло. Те са катализатори на химическите реакции, които непрестанно се осъществяват в тялото. Като коензими, витамините работят съвместно с ензимите, посредством които всички видове дейности в тялото се изпълняват правилно. Добър източник на ензими са пълноценните пресни сурови храни.
  Някои от основните витамини са водноразтворими, а други са мастноразтворими. Водноразтворимите витамини трябва да се приемат всекидневно, тъй като не могат да се складират и се екскретират от тялото за период от четири часа до един ден. Към тях спадат витамин С и витамините от групата В. Мастноразтворимите витамини могат да се съхраняват за по-дълги периоди от време в мастната тъкан на организма и в черния дроб. Към тях спадат витамините А, D, Е и К. И двата вида витамини са необходими за правилното функциониране на организма.

РЕЧНИК НА ВИТАМИНИ:

Тиаминът подобрява кръвообръщението, подпомага кръвообразуването, метаболизма на въглехидратите и производството на солна киселина, която е важна за правилното храносмилане. Тиаминът също подобрява познавателната активност и функционирането на мозъка. Той има положителен ефект върху енергията, растежа и нормалния апетит, необходим е за мускулния тонус на червата, стомаха и сърцето. Тиаминът също действа и като антиоксидант, предпазвайки организма от дегенеративните ефекти на стареенето, алкохола и тютюнопушенето.
Бери-бери е заболяване на нервната система, което се предизвиква от недостига на тиамин. Симптомите, които се наблюдават при недостиг на тиамин, са запек, отоци, увеличение на черния дроб, уморяемост, загуба на паметта, смущения в храносмилането, сърдечни изменения, раздразнителност, задъхване при работа, загуба на апетит, мускулна атрофия, скованост на ръцете и краката, нервност, лоша координация, тръпки по кожата и болезненост на мускулите, обща слабост и рязка загуба на тегло. Източници    Най-богатите на тиамин хранителни източници са: кафяв ориз, яйчен жълтък, риба, бобови растения, черен дроб, фъстъци, грах, свинско месо, птици, оризови трици, пшенични зародиши и пълнозърнести храни. Други източници са: аспержи, бирена мая, броколи, брюкселско зеле, морски водорасли, кафяви морски водорасли, повечето видове ядки, овесено брашно, сливи, сушени сини сливи, стафиди, спирулина (синьо-зелени водорасли), мокреш. Билки, в които се съдържа тиамин са: люцерна, келп, корен от репей, коча билка, люти чушки, лайка, врабчови чревца, очанка, резене, сминдух, хмел, коприва, овесени стръкове, магданоз, мента, листа от малина, червена детелина, шипки, градински чай, бял равнец и къдрав лапад.

Забележки
Антибиотиците, фенитоинът (Биап-лекарство, което се използва за предотвратяване на припадъци), съдържащите сяра медикаменти и оралните контрацептиви довеждат до понижаване на нивото на тиамина в организма. При високовъглехидратна диета необходимостта от тиамин се повишава.

  Рибофлавинът е необходим за образуването на червените кръвни клетки, производството на антитела клетъчното дишане Инструменти Архив Форуми Абонамент растеж. Той облекчава умората на очите и е важен при профилактиката и лечението на катаракта. Участва в метаболизма на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Заедно с витамин А, поддържа и подобрява състоянието на лигавичните мембрани на храносмилателния тракт. Рибофлавинът улеснява използването на кислорода от тъканите на кожата, ноктите и космите; отстранява пърхота, подпомага абсорбцията на желязо Инструменти Архив Форуми Абонамент витамин В6 (пиридоксин). По време на бременност е важно консумирането на достатъчно количество рибофлавин, тъй като липсата на този витамин може да доведе до увреждане при развитието на плода, дори и бременната жена да не показва явни симптоми на витаминен недостиг. Рибофлавинът е необходим за метаболизма на аминокиселината триптофан, която се превръща в ниа-цин в организма. Синдромът на засягане на срединния нерв в областта на китката (синдром на карпалния канал) се подобрява от прилагането на лечебна програма, в която се включват рибофлавин и витамин В6.
  Симптоми на витаминен недостиг са появата на рагади и люспички в устните ъгли, заболявания на очите, възпаление на устата и езика, кожни увреждания, група симптоми, които СЕ обобщават като арибофлавиноза. Други възможни симптоми при недостиг на рибофлавин са дерматит, виене на свят, косопад, безсъние, раздразнителност, лошо храносмилане, изоставане на растежа и забавено мислене. 
Източници
Витамин В2 СЕ съдържа следните хранителни В Продуктите: сирене, яйчен жълтък, риба, бобови растения, месо, мляко, птици, спанак, пълнозърнести храни и кисело мляко. Други източници са: аспержи, авокадо, броколи, брюкселско зеле, френско грозде, листа от глухарче, морски водорасли, келп, листни зеленчуци, гъби, меласа и поточарка. Билки, които съдържат витамин В2, са: люцерна, корен от репей, коча билка, люти чушки, лайка, врабчови чревца, очанка, резене (семена), сминдух, женшен, хмел, хвощ, лопен, коприва, овесени стръкове, магданоз , мента, листа от малина, червена детелина, шипки, градински чай и къдрав лапад.
Забележки
Факторите, повишаващи нуждата от рибофлавин, са използването на орални контрацептиви и изтощителните физически упражнения. Този витамин лесно се разгражда от светлина, антибиотици и алкохол. Прекомерният прием на рибофлавин (над 50 милиграма дневно) за продължителен период от времената може да доведе до катаракта  заболявания на ретината.

  • Витамин В3 (ниацин, ниацинамид, никотинова киселина)

Витамин В3 е необходим за доброто кръвообращение и здравата кожа. Спомага за правилното функциониране на нервната система, за метаболизма на въглехидратите, мазнините и белтъчините и за производството на солна киселина за храносмилателната система. Съдейства за нормалното секретиране на жлъчка и стомашни сокове и за синтезирането на половите хормони. Ниацинът понижава нивото на холестерола и подобрява кръвообръщението. Полезен е при шизофрения и други психични заболявания, укрепва и паметта.
 Подаграта е заболяване, което се развива при недостиг на ниацин в организма. Симптомите на ниациновия недостиг са язвен стоматит, деменция, депресия, диария, виене на свят, лесна уморяемост, лош дъх от устата, главоболие, нарушения на храносмилането, безсъние, болки в крайниците, безапетитие, понижено ниво на кръвната захар, мускулна слабост, кожни обриви и възпаления. 
Източници
Ниацин и ниацинамид се съдържат в телешкия черен дроб, бирената мая, броколите, морковите, сиренето, царевичното брашно, стъблата и листата на глухарчето, фурмите, яйцата, рибата, млякото, фъстъците, свинското месо, картофите, доматите, пшеничните зародиши и пълнозърнестите тестени храни. Билките, съдържащи ниацин, са: люцерна, корен от репей, коча билка, люта чушка, лайка, врабчови чревца, резене (семена), хмел, сладък корен, лопен, коприва, овесени стръкове, магданоз, мента, листа от малина, червена детелина, шипка, червен бряст и къдрав лапад.
Забележки
Зачервяване, обикновено безвредно, може да се наблюдава след приемане на съдържащи ниациан добавки. По кожата се появява червен обрив и усещане за изтръпване. Обикновено тези симптоми продължават само няколко минути. Този витамин съществува шест две форми: ниацин (или никотинова киселина) и ниацинамид. Под формата на ниацинамид той не предизвиква зачервяване. Ниацинамидът обаче не притежава всички свойства на ниацина и най-вече не помага за понижаване на холестерола в кръвта.
Предупреждение
Бременните жени и страдащите от диабет, глаукома, подагра, заболявания на черния дроб или с пептични язви, трябва предпазливо да използват съдържащите ниацин добавки. Количества над 500 милиграма дневно могат да предизвикат чернодробни увреждания, ако се вземат за по-дълъг период от време.

Известна като "антистресов витамин", пантотеновата киселина играе роля в производството на хормоните на надбъбречните жлези и образуването на антитела, съдейства за използването на витамините, подпомага превръщането на мазнините, въглехидратите и белтъчините в енергия. Този витамин е необходим за всички клетки на тялото и е концентриран в органите. Участва и в производството на невротрансмитери (веществата, чрез които се предават нервните импулси). Витамин В5 Е незаменим елемент на коензим А,  жизненоважно за организма химическо вещество, необходимо за много от метаболитните му функции. Пантотеновата киселина повишава жизнеността на тялото и предпазва от развитието на някои форми на анемия. Спомага за нормалното функциониране на храносмилателната система и е полезна при лечение на депресия и състояния на тревожност. Недостигът й предизвиква лесна уморяемост, главоболие, гадене и изтръпване на ръцете. Тя е необходима също така за правилното функциониране на жлезите с вътрешна секреция.
Източници
Храните, в които се съдържа пантотенова киселина, са: говеждо месо, бирена мая, яйца, пресни зеленчуци, бъбреци, бобови растения, черен дроб, гъби, ядки, свинско месо, пчелно млечице, соленоводни риби, хлебна мая, ръжено и пшенично брашно с триците.

Пиридоксинът участва в толкова много функции на организма, че в това отношение превъзхожда почти всички други хранителни вещества. Той допринася както за физическото, така и за психическото здраве на тялото. Въздейства благотворно при задръжка на вода в тъканите, необходим е за производството на солна киселина в стомаха и за абсорбцията на мазнини и белтъчини.
Съдейства за поддържане на равновесието между калия и натрия и допринася за образуването на червените кръвни клетки. Той е необходим за нервната система, за нормалното функциониране на мозъка и за синтезирането на нуклеиновите киселини РНК и ДНК, в които се съдържа генетичната информация за възпроизводството и за нормалния растеж на клетките: Пиридоксинът активира много ензими и съдейства за абсорбцията на витамин В12, за функционирането на имунната система и производството на антитела.
  Витамин В6 играе роля за изграждането на имунитета срещу рак и съдейства при профилактиката на атеросклерозата. Потиска образуването на токсичното химическо вещество хомоцистеин, което атакува сърдечния мускул и позволява натрупването на холестерол около него. Пиридоксинът действа като слаб диуретик и поради това подобрява състоянието на организма при пре-менструален синдром, а също така е полезен и при профилактиката на оксалатните камъни на бъбреците. Подпомага лечението на алергични състояния, артрити и астма.
  Недостигът на витамин В6 се разпознава по наличието на анемия, гърчове, главоболие, гадене, люспеста кожа, зачервен език и повръщане. Други възможни признаци на витаминния недостиг са акне, анорексия, артрит; конюнктивит, рагади или възпаления на устата и устните, депресия, виене на свят, уморяемост, раздразнителност, трудно заздравяващи рани, възпаление на устата и венците, затруднения в познавателната способност, отслабване на паметта, косопад, скованост, мазна кожа на лицето, спиране на растежа и тръпки по кожата. Наличието на синдром на карпалния канал също се свързва с недостига на витамин В6. 
Източници
Всички храни съдържат известно количество витамин В6, но в изброените по-долу той присъства в най-големи количества: бирена мая, моркови, пилешко месо, яйца, риба, месо, грах, спанак, слънчогледово семе, орехи и пшенични зародиши. Други източници са: авокадо, банани, боб, меласа, броколи, кафяв ориз и други пълнозърнести храни, зеле, пъпеш, царевица, морски водорасли, картофи, оризови трици, соя. Билки, които СЕ В съдър­жа витамин В6, са люцерната , кочата билка и овесените стръкове.
Забележки
При лечение с антидепресанти, с естрогени и при вземане на орални контрацептиви, нуждата на организма от витамин В6 се повишава. Диуретиците и кортизоновите препарати блокират абсорбцията на този витамин в тялото. Продължителният прием на високи дози витамин В6 (над 1 000 милиграма дневно) може да има токсично действие и да доведе до нервни увреждания и загуба на координация.

Витамин В12 е необходим за профилактика на анемията. Той съдейства на фолиевата киселина за регулиране образуването на червените кръвни клетки и подпомага усвояването на желязото. Този витамин е необходим също за правилното храносмилане, за абсорбцията на храната, синтезирането на белтъчини и метаболизма на въглехидратите и мазнините. Той съдейства за формирането на клетките и за клетъчното дълголетие. Освен това предпазва нервите от увреждане, поддържа оплодителната способност и спомага за нормалния растеж и развитие на организма чрез запазване на мастните обвивки, които покриват и защитават нервните окончания. Витамин В12 е свързан с производството на ацетилхолин - невротрансмитер, съдействащ на паметта и познавателната способност. Доказано е, че добавките на витамин В12 подобряват съня и го правят по-отморяващ и освежаващ.
  Недостиг на витамин В12 може да се предизвика от малабсорбция, която по-често се среща при възрастни хора и при хора със заболявания на храносмилателната система. Недостигът предизвиква неправилна походка, загуба на костно вещество, хронична умора, запек, депресия, разстройства на храносмилането, виене на свят, сънливост, увеличение на черния дроб, очни заболявания, халюцинации, главоболие (включително мигрена), възпаление на езика, раздразнителност, задъхване , загуба на паметта, потиснатост, нервност, увреждане на нервната тъкан, сърцебиене, пернициозна анемия, бучене в ушите и дегенерация на костно-мозъчната тъкан. Заклетите вегетарианци трябва да знаят, че се нуждаят от допълнителен прием на витамин В12, тъй като той се намира изключително в животинските тъкани. Макар хората, преминаващи към строга вегетарианска диета, първоначално да не показват признаци на витаминен недостиг (в тялото стойностите на витамин В12 могат да се запазят в продължение на пет години), по-късно тези признаци могат да се отключат внезапно.
Източници
Най-голямо количество витамин В12 се съдържа в следните храни: бирена мая, яйца, херинга, бъбреци, черен дроб, скумрия, мляко и млечни продукти и черупчести морски мекотели. Витамин В12 не се открива в зеленчуците, той се съдържа само 6 някои морски растения като водорасли, келп, комбу, нори, в соята и соевите продукти. Този витамин се намира още и в билките люцерна и хмел. 
Забележки
Медикаментите за лечение на подагра, антикоагулантите и калиевите добавки могат да блокират абсорбцията на витамин В12 в храносмилателния тракт. Вземането му под формата на таблетки за смучене, които се разтварят под език, а не се гълтат, е добър вариант за хората с проблеми с усвояването на този витамин. Вътрешен фактор, необходим за усвояването на витамин В12 е белтък, който се произвежда в храносмилателния тракт. Хората, при които той липсва, трябва да вземат витамина в сублингвална форма, за да може той да се усвои.

Използвайте естествените витамини на "D-R Forster"  Германия - гаранция за високо качество и ефективност!

ПРОДЪЛЖЕНИЕ ТУК

*Всички текстови материали публикувани в този Сайт са собственост на ZdraveiMoeZdrave.com. Моля, ако използвате и разпространяване текстове от нас посочете първоизточника www.ZdraveMoeZdrave.com

Коментари Витамини Част 2 ()

Здравей Мое Здраве © 2015 Всички права запазени