Витамини Част 1

Витамините са незаменими за жизнените функции на организма. Те поддържат здравето посредством регулиране на метаболизма на тялото и подпомагане на биохимичните процеси, чрез които се освобождава енергия при усвояването на храната. Те се отнасят към микроелементите, тъй като тялото се нуждае от тях в относително малки количества, в сравнение с нуждите от другите хранителни вещества като въглехидрати, белтъчини, мазнини и вода.
  Ензимите са жизненоважни химически вещества, които стоят в основата на всички функции на човешкото тяло. Те са катализатори на химическите реакции, които непрестанно се осъществяват в тялото. Като коензими, витамините работят съвместно с ензимите, посредством които всички видове дейности в тялото се изпълняват правилно. Добър източник на ензими са пълноценните пресни сурови храни.
  Някои от основните витамини са водноразтворими, а други са мастноразтворими. Водноразтворимите витамини трябва да се приемат всекидневно, тъй като не могат да се складират и се екскретират от тялото за период от четири часа до един ден. Към тях спадат витамин С и витамините от групата В. Мастноразтворимите витамини могат да се съхраняват за по-дълги периоди от време в мастната тъкан на организма и в черния дроб. Към тях спадат витамините А, D, Е и К. И двата вида витамини са необходими за правилното функциониране на организма.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЗА ДИЕТАТА ДОЗА, ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДНЕВНА ДОЗА И ОПТИМАЛЕН ДНЕВЕН ПРИЕМ
  Препорьчителната за диетата доза (ПЗДД) е приета като стандартна за дневните количества витамини, които са необходими за здрав човек. ПЗДД става основа за Препоръчителната дневна доза (ПДД).
  Дневната стойност се състои от два типа препоръчителни дози: Ориентировъчна дневна стойност (ОДС) и Ориентировъчен дневен прием (ОДП). ОДС се отнасят за мазнините, наситените мастни киселини, холестерола, въглехидратите, белтъчините, влакнините, натрия и калия. ОДП се основава на Препоръчителната дневна доза на най-важните витамини и минерали, както и на определени групи белтъчини. ОДП замества ПДД.
За съжаление, тези количества представляват само пределния минимум за предотвратяване на заболявания, свързани с витаминен недостиг като бери-бери, рахит, скорбут и нощна слепота. Препоръките не отчитат необходимите количества за поддържането на максимално здраве, а са на границата между здравето и болестта.
Съвременните научни изследвания показват, че по-големите дози витамини помагат на тялото да работи по-добре. Затова ние предпочитаме Да говорим за оптимална дневна доза (ОДД) - количествата хранителни вещества, необходими за постигане на блестящо здраве. Това води до консумирането на по-голямо количество витамини, отколкото според ПДД. Хранителните дози са според ОДД. Чрез доставяне на витамини за нашето тяло в оптимална дневно допустима доза, можем Да подобрим нашето Здраве. Дозирането, посочено в тази книга, ще ви даде възможност да си набележите програма за приемане на витамини според личните ви навици и склонности.
 
РАВНОВЕСИЕ И СИНЕРГИЯ
  Равновесието между витамините е важно условие за правилното функциониране на всички витамини. Научни изследвания доказват, че приемането на извънредно голямо количество от даден витамин или минерал в организма може Да доведе до същите симптоми, които се отчитат и при недостиг на този витамин или минерал. Например високите дози на някои В витамини предизвикват изчерпване на други витамини от комплексната група В. По същия начин, когато цинкът се взема в прекомерно високи дози, в организма възникват симптоми на цинков дефицит. Изследвания показват, че при дневен прием на цинк в доза до 100 милиграма, функцията на имунната система се повишава, но при количества над 100 милиграма дневно имунната функция се уврежда.
Синергията е явление, при което комбинирането на два или три витамина води до засилване на функцията на тези витамини. Например, за да действат по подходящ начин, биофлавоноидите (предпазващи от разраняване и кървене на венците), трябва да се комбинират с витамин С. Най-нови изследвания доказват, че биофлавоноидите също така представляват съществен фактор при профилактиката на рака и на много други заболявания.
В допълнение трябва да се каже, че някои вещества блокират абсорбцията и действието на витамините. Например, абсорбцията на витамините В и С силно се намалява при вземане на антибиотици, така че при лечение с антибиотици е необходимо да се приема по-голяма от нормалната дневна доза от тези витамини.
 
ИЗКУСТВЕНИ ИЛИ ЕСТЕСТВЕНИ
  Идеалният вариант за всички нас да поддържаме здравето си е да приемаме необходимите за организма хранителни вещества от пресни и здравословни храни. Реално погледнато, това е трудно, ако не и невъзможно. В нашия химически замърсен и изпълнен със стрес свят нуждите ни от хранителни вещества се повишават, но броят на калориите, от които се нуждаем, намалява, тъй като общото ниво на двигателната активност на хората спада. Това означава, че сме изправени пред необходимостта да приемаме повече хранителни вещества от по-малко количество храна. Същевременно много от храните са лишени от определени хранителни съставки. Съвременното селско стопанство използва почви, бедни на селен и други съставки. Прибирането и превозването на реколтата не е съобразено с хранителните изисквания, а с нуждите на пазара. Ако добавим към това преработването, неправилното съхранение и други фактори, става ясно че много от храните, които стигат до трапезата ни, не могат да посрещнат нуждите ни от хранителни вещества. Днес вече е доста трудно човек да получи от храната си дори препоръчителната дневна доза витамини. Това означава, че за доброто си здраве сме принудени да приемаме хранителни вещества под формата на добавки.
  Добавките на витамини са два вида: синтетични и естествени. Синтетични са витамините, които произвеждат се в лабораториите чрез изолирането на химически вещества, които дублират своите природни съответствия. Естествените витамини се получават от хранителни източници. Въпреки че няма големи химически различия между витамините, които се намират в храната, и онези, създадени в лабораториите, в синтетичните добавки се съдържат само отделните витамини, докато в естествените добавки се съдържат и други хранителни вещества, някои от които още не са добре проучени . Това е така, защото там витамините са в естественото си състояние. Дори ако в тялото ви има недостиг на някое хранително вещество, изкуственият химически източник ще действа, но вие няма да имате такава полза от този витамин, каквато е тя при приемането на пълноценни храни. Добавките, които не са обозначени като естествени, съдържат също и катрани, изкуствени оцветители, консерванти, подсладители, нишесте, както и други вещества. Вие трябва да се пазите от такива вредни елементи. Но трябва да имате предвид, че в шишенцето с "естествени" витамини е възможно да се съдържат витамини, които не са извлечени от естествен хранителен източник. Необходимо е внимателно да четете етикетите, за да сте сигурни, че продуктите, които купувате, съдържат хранителни вещества от хранителни естествени източници, без наличието на някои от изкуствените съставки, споменати по-горе.
  Изследвания показват, че белтъчно свързаните витамини, намиращи се в естествените добавки, извлечени от пълноценни храни, се абсорбират, използват се и се задържат в тъканите по-добре, отколкото добавките, които не са белтъчно свързани. Витамините с химически произход не са белтъчно свързани. Витамините и минералите в храната са свързани с белтъчини, мазнини, въглехидрати и биофлавоноиди. Д-р Ейбрам Хофър, един от основоположниците на ортомолекулярната медицина (школа, която набляга на ролята на храненето за здравето), обяснява:
"Съставките [на храната] не съществуват свободно в природата, в природата не се срещат чисти белтъчини, чисти мазнини или чисти въглехидрати. Техните молекули са взаимносвързани в много сложна триизмерна структура, която и досега все още не е описана напълно. Примесени са и незаменими хранителни вещества като витамини и минерали, които също така не са свободни, а са комбинирани в сложни молекули. "
Благотворното въздействие на естествените форми на витамините и минералите в хранителните добавки зависи от процеса на свързването им с белтъчините. Вземането на добавките с храна помага също за обезпечаването на по-добрата асимилация и на други необходими за организма хранителни вещества.
 
КАКВО СЕ ПРЕДЛАГА НА ПАЗАРА
  Добавки, съдържащи витамини, се продават в различни форми, комбинации и количества. Те са достъпни под формата на таблетки, капсули, желатинови капсули, прахове, сублингвални таблетки, дражета и сиропи. Също така те могат да се прилагат и инжекционно. В повечето случаи е въпрос на лично предпочитание как да бъдат вземани; в зависимост от леките различия в бързината на абсорбиране и усвояване на добавките от организма, ние понякога препоръчваме една лекарствена форма вместо друга.
  Добавките, съдържащи витамини, се предлагат или като отделни витамини, или в комбинация с други хранителни вещества. Важно е да направите своя избор въз основа на реалната необходимост на тялото ви. Една програма, предназначена за поддържане на здравето, трябва да бъде различна от програмата, предназначена за превъзмогване на дадено специфично заболяване. Ако откриете подходяща добавка, с която да посрещнете нуждите на своя организъм, препоръчваме да я вземате всекидневно. Ако в нея не се съдържа исканото от вас достатъчно количество може да обмислите вземането на повече от една добавка. Непременно обърнете внимание на повишените дозировки и на другите хранителни вещества, които тя може да съдържа. Ако не можете да откриете единична добавка, доставяща веществото, което търсите, обмислете вземането на комбинация от различни добавки. В тази книга са описани поотделно всички добавки и чрез нея ще узнаете каква да бъде дозировката и количеството на всяко вещество, от което се нуждаете. Може обаче да намерите добавка, съдържаща няколко необходими хранителни вещества, комбинирани в една таблетка или капсула.
  Тъй като силата на витамините се намалява от дневната светлина, опаковката на витамините трябва да бъде достатъчно тъмна. Някои хора са алергични към пластмаса и затова е необходимо да купуват витамини само в стъклени флакони. Добавките, които съдържат витамини, трябва да се съхраняват на студено и тъмно място.
Всички витаминни добавки действат по-добре, когато се вземат в комбинация с храна. Мастноразтворимите витамини трябва да се вземат преди хранене, а водноразтворимите - след хранене.

Препоръчваме ЕСТЕСТВЕНИТЕ ВИТАМИНИ на "D-R Forster"  Германия - гаранция за високо качество и ефективност!
 
РЕЧНИК НА ВИТАМИНИТЕ

  • Биотин (витамин Н)

  Биотинът съдейства за клетъчния растеж, за производството на мастни киселини, за метаболизма на въглехидрати, мазнини и белтъчини и за по-пълноценното използване на другите витамини от групата В-комплекс. Необходимо е той да бъде приеман в достатъчни количества за поддържане на здравето на косата и кожата. Сто милиграма биотин дневно предпазват някои мъже, от косопад. Биотинът съдейства и за правилното функциониране на потните жлези, на нервната система и на костния мозък. Освен това спомага за облекчаване на мускулната болка.
При бебета, в резултат на недостиг на биотин, се развива заболяването себореен дерматит, което се характеризира с наличието на суха, люспеста кожа по окосмената част на главата. При възрастни недостигът на този витамин е рядко срещан, защото биотин се произвежда в червата от храните, споменати по-долу. Все пак, ако съществува недостиг, той се характеризира с анемия, депресия, косопад, високо ниво на кръвната захар, възпаление или побледняване на кожата и лигавиците, безсъние, загуба на апетит, мускулни болки, гадене, възпаление на езика.
Източници
Биотин се съдържа в бирената мая, сварения яйчен жълтък, месото, млякото, птиците, соленоводните риби, соята и пълнозърнестите храни.
Забележки
Белтъкът на суровото яйце съдържа протеин, наречен авидин, който се свързва с биотина в стомашно-чревния тракт и така лишава тялото от това необходимо хранително вещество. Мазнините и маслата, които са били обработени термично или са били изложени на действието на въздуха, потискат абсорбцията на биотин. Антибиотиците, съдържащите сяра лекарства и захаринът също понижават биотина в тялото.

  • Биофлавоноиди

Биофлавоноидите не са същински витамини в тесния смисъл на думата, въпреки че понякога те са причислявани към витамин Р. Те повишават абсорбцията на витамин С и затова двата витамина трябва да бъдат приемани едновременно. Съществуват много различни биофлавоноиди като цитрин, ериодиктиол, флавони, хесперетин, хесперидин, кверцетин, кверцетин и рутин. В човешкото тяло не могат да се произвеждат биофлавоноиди, така че те трябва да бъдат доставяни с храната.
Биофлавоноидите се използват главно при лечението на спортни травми, тъй като облекчават болката, подутините и контузиите. Намаляват болките в краката или гърба съкращават симптоматиката свързана с удълженото време на кървене и ниското ниво на серумен калций. Действат еднопосочно с витамин С, като защитават и предпазват структурата на капилярите. Биофлабоноидите имат и антибактериален ефект, подпомагат кръвообръщението, стимулират производството на жлъчен сок, понижават нивото на холестерола и се използват при лечението и профилактиката на катаракта на окото. Когато се вземат с витамин С, биофлабоноидите облекчават симптомите на устния херпес.
  Кверцетинът, биофлавоноид, който се съдържа в синьо-зелените водорасли, но съществува и под форма на добавка, може ефикасно Да лекува и да предпазва от развитието на язва. Спирулината е добър източник на кверцетин, Тя съдържа и две други съставки, които повишават неговата ефективност: бромелаин (ензим от ананас) и витамин С (в некиселинна форма на магнезиев аскорбат). Бромеланинът и кверцетинът действат синергично и трябва да бъдат вземани едновременно за повишаване на абсорбцията им в стомашно-чревния тракт.
Източници
Бялата част под кората на цитрусовите плодове, чушките, елдата, и черното френско грозде, съдържат биофлавоноиди. Източници на биофлавоноиди са кайсиите, черешите, грейпфрутът, гроздето, лимоните, портокалите, сушените сливи и шипките. Билките, съдържащи биофлавоноиди, са кервел, плод от бъз, плод от глог, хвощ, шипка и овчарска торбичка.
Забележки
Изключително големи дози от биофлавоноидите могат да предизвикат диария.

  • Витамин А и каротиноиди

Витамин А предотвратява развитието на нощна слепота и други проблеми със зрението, както кожни заболявания като акне. Той повишава имунитета, спомага за оздравяването на язвите на храносмилателната система и е необходим за поддържане и възстановяване на епителната тъкан, от която са образувани кожата и лигавиците. Апарати важен е за образуването на костите  зъбите, участва в натрупването на мазнини, предпазва организма от настинка, грип, инфекции на бъбреците, жлъчния мехур, белите дробове и лигавиците. Витамин А действа като антиоксидант, подпомагайки предпазването на клетките от рак и от други и е необходим за растежа на новите клетки. Този бажен витамин забавя и процеса на стареенето. Белтъчините не могат да бъдат използвани от организма без витамин А. Освен това този витамин е добре известен като средство срещу бръчки. Приложен външно под формата на третиноин (активната съставка на Ретин-А и Ренова), той намалява тънките бръчици на кожата и помага за избледняване на старческите петна.
  Недостигът на витамин А се проявява със следните симптоми: изсушаване на косата или кожата, сухота на конюнктивата и роговицата на окото, забавяне на растежа и / или нощна слепота. Други възможни резултати от недостига на витамин А в тялото са ушни абсцеси, безсъние, лесна уморяемост, проблеми с възпроизводителната функция, синузити, пневмония, чести настинки и други респираторни инфекции, кожни заболявания, включително акне, загуба на тегло.
  Каротиноидите представляват клас вещества, които са свързани с витамин А. В някои случаи те действат като прекурсори (предшественици) на витамин А, а някои действат като антиоксиданти или имат други важни функции. Най-известният от каротиноидите е бета-каротинът, но има и други - алфа-и гама-каротин и ликопен. След консумация на храни или добавки, в които се съдържа бета-каротин, той се превръща във витамин А в черния дроб. Според най-нови публикации, вероятно бета-каротинът участва в профилактиката на рака чрез почистване или неутрализиране на свободните радикали в организма. Открити са и други видове каротиноиди: ксантофили (съдържащи бета-криптоксантин, кантаксантин, лутеин и зеаксантин), лимоноиди (съдържащи лимонин) и фитостероли (съдържащи перилил алкохол).     Науката още не е изучила всички каротиноиди, макар че един източник изброява 563 открити досега. Доказано е, че съчетанията им имат по-благотворно действие, отколкото приемът им поотделно.
  Приемането на големи количества витамин А за дълъг период от време води до токсично увреждане на някои от органите, главно на черния дроб. Токсичните нива на витамин А в организма водят до коремни болки, аменорея, увеличение на черния дроб и / или слезката, смущения в храносмилането, косопад, сърбеж, ставни болки, гадене и повръщане, хидроцефалия, малки рагади и люспи по устните и в устните ъгли . Прекомерният прием на витамин А по време на бременност е свързан с вродени дефекти като разцепено небце и сърдечни увреждания. През бременността е по-добре да се взема бета-каротин. Ако страдате от заболяване, изискващо високи дози витамин А, използвайте емулсионна форма, която натоварва по-малко черния дроб.
Бета-каротинът не може да се предозира, но ако вземате твърде много от него, цветът на кожата ви може да се промени и да стане светло жълто-оранжев. Бета-каротинът няма същото действие като витамин А и не е вреден за организма дори и в големи количества, освен ако черният дроб не успява да го превърне във витамин А. Хората с хипотиреоидизъм често имат този проблем. Важно е да се взема само естествен бета-каротин или естествен каротиноиден комплекс. Бетатен е търговското наименование на вид каротиноиден комплекс, извлечен от морски водорасли. Той се използва от различни производители като съставка на многобройни продукти.
Източници
Витамин А се намира в животинския черен дроб, рибеното чернодробно масло, в зелените и жълти плодове и зеленчуци. Храните, които той се съдържа значителни количества В, са: кайсии, аспержи, цвекло, броколи, пъпеши, моркови, зеле, листа от глухарче, морски водорасли, рибен черен дроб или рибено чернодробно масло, чесън, къдраво зеле, синап, папая , праскови, тиква, червени чушки, спирулина (синьо-зелени водорасли), спанак, сладки картофи, швейцарски артишок, ряпа, мокрещ и тиквички. Също така витамин А се намира в следните билки: люцерна, пореч (листа), репей, люти чушки, врабчови чревца, очанка, резене (семе), хмел, хвощ, кафяви морски водорасли, лопен, коприва, овесени стръкове, червени пиперки, магданоз, мента, живовляк, листа от малина, червена детелина, шипка, градински чай, мечо грозде, листа от теменуга и къдрав лапад. Животинските източници на витамин А са до шест пъти по-силни от растителните.
Забележки  Антибиотиците, разхлабващите (лаксативните) средства и някои понижаващи холестерола лекарства пречат на абсорбцията на витамин А. 

Предупреждение
Ако имате заболяване на черния дроб, не вземайте витамин А на таблетки в доза по-висока от 10 000 единици дневно и никакво рибено масло. При бременност не вземайте над 10 000 единици витамин А дневно, защото има съобщения за проблеми в развитието на плода. Децата не трябва да приемат повече от 18 000 единици витамин А дневно В продължение на повече От един месец. За повечето хора бета-каротинът е най-добрият източник на витамин А, защото черният дроб го превръща в този витамин само в количество, от което организмът реално има нужда. Ако обаче страдате от диабет или хипотиреоидизъм, вероятно организмът ви няма да може да го превърне във витамин А. В такъв случай приемът на голямо количество бета-каротин може да натовари излишно черния дроб.

  Витамините от група В помагат за поддържане на функцията на нервите, кожата, очите, косата, черния дроб, устата, както и нормалния мускулен тонус на храносмилателната система и правилното функциониране на мозъка. Витамините В-комплекс са коензими, които подпомагат химическите реакции на ензимите с други вещества, участват в производството на енергия и могат да бъдат полезни за облекчаване на депресивни състояния и безпокойство. За възрастни хора е важно да се осигури адекватен прием на В-витамините, тъй като с напредването на възрастта тези хранителни вещества не се абсорбират така добре. Напоследък е установено, че болестта на Алцхаймер може да се дължи и на недостиг на витамин В12 и на витамините В-комплекс. В-витамините винаги трябва да се вземат заедно, но при конкретни заболявания е допустимо някой от тях да се взема в двукратно или трикратно по-висока доза от останалите. Под формата на спрей и таблетки за смучене те се усвояват по-лесно и са добър вариант за възрастните с абсорбционни проблеми.
  Тъй като витамините от групата В действат комплексно, недостигът на един от тях често сочи недостиг и на друг. Въпреки че тези витамини действат заедно, те ще бъдат разгледани поотделно.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ  ТУК

Вижте предлаганите ВИТАМИНИ и МИНЕРАЛИ на D-r Forster ТУК

*Всички текстови материали публикувани в този Сайт са собственост на ZdraveiMoeZdrave.com. Моля, ако използвате и разпространяване текстове от нас посочете първоизточника www.ZdraveMoeZdrave.com

 

Коментари Витамини Част 1 ()

Здравей Мое Здраве © 2015 Всички права запазени