Минерали Част 2

Продължение от Минерали Част 1

Всяка жива клетка на нашата планета е за­висима от наличието на минерали за правилната си функция и структура. Мине­ралите са определящи за правилния състав на телесните течности, за образуването на кръвта и костите, за правилното функцио­ниране на нервите и за регулацията на мус­кулния тонус, включително и на мускулите на сърдечносъдовата система. Подобно на витамините, и минералите функционират като коензими, давайки възможност на орга­низма да изпълнява своите функции, включ­ващи производството на енергия, растежа и способността за оздравяване. Тъй като участват в активността на всички ензими, минералите са незаменими за правилното използване на витамините и другите храни­телни вещества от организма.

РЕЧНИК НА МИНЕРАЛИТЕ:

  • Калций

Калцият е жизненонеобходим за оформянето на здрави кости и зъби и за поддържане на венците. Важен е също за поддържане на ритмична сърдечна дейност и за предаване на нервните импулси. Калцият понижава ни­вото на холестерола в организма и помага за предпазване от сърдечносъдови заболявания. Необходим е за растежа и активността на мускулите и за профилактика на мускулните крампи. Ускорява растежа на костите и уве­личава минералната им плътност при деца. Този важен минерал е незаменим при кръвосъсирването и в профилактиката на рака. По­нижава кръвното налягане и предпазва от за­губа на костна тъкан, което иначе води до развитие на остеопороза. Калцият доставя енергия и взема участие в белтъчното изг­раждане на РНКи ДНК. Участва и в активира­нето на някои ензими, например липазата, която разгражда мазнините, за да могат да бъдат използвани от организма. Поддържа нормалната пропускливост на клетъчната мембрана, подпомага нервно-мускулната дей­ност, съдейства за запазване на здравето на кожата, предпазва по време на бременност­та от развитието на прееклампсия, която е причина номер едно за смъртността при ро­дилките. Ако по време на бременността се появи високо кръвно налягане, то може да се понижи посредством прием на калций.
  Калцият предпазва костите и зъбите от оловото чрез потискане на абсорбцията на този токсичен метал, Ако има недостиг на калций, оловото се абсорбира усилено в орга­низма и се отлага в зъбите и костите.
  Недостигът на калций води до следните болестни проблеми: болезненост на стави­те, чупливост на ноктите, екзема, повиша­ване нивото на холестерола в кръвта, сър­цебиене, хипертония (повишено кръвно на­лягане), безсъние, мускулни крампи, нерв­ност, скованост на ръцете и краката, блед цвят на кожата, ревматоиден артрит, ра­хит и разрушаване на зъбите. Недостигът на калций в организма има връзка и с разви­тието на намалена познавателна способ ност, гърчове, депресия, халюцинации и по­вишена двигателна активност.
Източници
Калций се съдържа в млякото и млечните продукти, в сьомгата (с костите), сардини­те, морските храни и зеленолистните зе­ленчуци. Хранителни източници на калций са също: бадеми, аспержи, меласа, бирена мая, броколи, пълномаслено краве мляко, зеле, рожкови, сирене, зелено зеле, листа от глу­харче, смокини, лешници, козе мляко, къдра­во зеле, келп, синап, овес, сушени сливи, суса-мени семена, тофу, ряпа, поточарка, суро­ватка. Билки, съдържащи калций, са: люцер­на, корен от репей, люти чушки, лайка, враб­чови чревца, цикория (синя жлъчка), глухар­че, очанка, резене (семе), сминдух, ленено семе, хмел, хвощ, лимонова трева*, лопен, коприва, овесени стръкове, чушки, магданоз, мента, живовляк, листа от малина, червена детелина, шипки, овчарска торбичка, листа от теменужка, бял равнец и къдрав лапад.
Забележки
Аминокиселината лизин е необходима за аб­сорбцията на калция в организма. Хранител­ни източници на лизин са: сирене, яйца, риба, лима (бобово растение), мляко, картофи, червени меса, соеви продукти и бирена мая. Лизинът съществува и под формата на из­куствена добавка.
  Жените, занимаващи се със спорт, и же­ните в менопауза се нуждаят от по-големи количества калций, отколкото другите жени, тъй като нивото на естрогена при тях е по-ниско. Естрогенът предпазва ске­летната система, повишавайки отлагането на калций в костите.
  При тежка физическа работа усвояване­то на калция е затруднено, но при умерено физическо натоварване то се повишава. Не­достатъчното усвояване на витамин D или приемането на големи количества фосфор и магнезий също затрудняваш усвояването на калция.
  Приемът едновременно на калций и желязо намалява действието на двата минерала. Затова е добре те да се вземат в различно време. Твърде голямото количество калций може да навреди на абсорбцията на цинка, а прекомерното количество цинк в организма пречи на абсорбцията на калция (особено при нисък прием на калций). За повечето гора най-доброто съотношение на калций и цинк в добавките е до 2500 милиграма кал­ций и 50 милиграма цинк дневно. Определя­нето на нивата на тези минерали в тялото става чрез анализ на косъм.
  Диета, богата на белтъчини, мазнини и/или захар влияе отрицателно върху усвоя­ването на калция в организма. Диетата на средния американец, състояща се от месо, продукти от бяло брашно, и безалкохолни напитки (които са богати на фосфор) води до повишаване на екскрецията (отделяне­то) на калций. Консумирането на алкохолни напитки, кафе, бързи храни, прекомерно ко­личество сол и/или бяло брашно също води до загуба на калций от тялото. Диета, осно­вана на храни като зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти, които съдържат зна­чително количество калций и малко количес­тво фосфор, е за предпочитане.
  Оксаловата киселина (която се намира в ба­демите, листата на цвеклото, кашуто, артишока, какаото, къдравото зеле, ревена, соята и спанака) пречи на абсорбцията на калция, тъй като се свързва с него в червата и го прев­ръща в неразтворими соли, които не могат да бъдат абсорбирани. Нормалната консумация на храни, съдържащи оксалова киселина, не съз­дава проблем, но прекаляването с такива хра­ни потиска абсорбцията на калция. Оксалова­та киселина се свързва в калция и образува калциево-оксалатни бъбречни камъни. Изследва­нията обаче показват, че вземането на добав­ки на магнезий и калий предотвратява образу­ването на такива камъни.
  Калциевите добавки са по-ефикасни, кога­то се вземат в малки дози, разделени на няколко приема дневно и преди лягане. Когато се взема преди лягане, калцият помага за здрав сън. Този минерал не действа ефектив­но, когато се взема само в една единична го­ляма дневна доза. Повечето специалисти са единодушни, че не бива да се вземат повече от 500 милиграма наведнъж, защото това е максималното количество, което организ­мът може да усвои на една доза. Но тъй като калцият благоприятства здравия сън, ако се вземе вечер, и тъй като богатата на фибри диета може да наруши абсорбцията му, някои специалисти препоръчват да се взема една-единствена доза преди лягане.
  Няколко компании, които произвеждат витамини, използват D1-калциев фосфат за своите продукти. Тази форма на калций е не­разтворима и пречи на абсорбцията на хра­нителните вещества от смесените храни­телни добавки. Нивото на електролитите в тялото също влияе върху абсорбцията на калция.
Антиацидните средства не се препоръч­ват като източник на калций. Те съдържат малко калций, а ако се вземат в големи коли­чества като източник на този минерал, не­утрализират стомашната киселинност, ко­ято е необходимо условие за осъществяване на калциевата абсорбция. Освен това голям брой хора (между 20% и 40%) над 60-годишна възраст страдат от  атрофичен гастрит. Това е хронично възпаление на стомаха, кое­то намалява способността за разграждане на калциевия карбонат в антиацидите.
Предупреждение
Калцият може да навреди на действието на лекарствените средства с верапамил (Calan, Isoptin, Verelan), който е блокиращ фактор за калциевите канали на клетъчната мембрана и който се предписва при сърдечни заболява­ния и високо кръвно налягане. Той може също така да отслаби действието на тетрациклина, тиреоидния хормон, някои антиконвулсанти и стероиди. Посъветвайте се с лекаря си, преди да вземате калциеви добавки, ако се лекувате с някой от тези медикаменти.
 
* Етеричномаслено растение, различно от цитрусовите култури. -Бел. ред.
 
Фенобарбиталът и диуретиците могат да причинят недостиг на калций. Макар че няколко ключови изследвания показват, че добавянето на калций в диетата не повиша­ва риска за първа или последваща бъбречна криза, страдащите от камъни в бъбреците и други бъбречни болести не бива да вземат калциеви добавки, освен по лекарско предпи­сание. Максималната безопасна доза на калци­евите добавки се определя на 2500 милигра­ма на ден.

Магнезият е жизненоважен катализатор на ензимната активност, по-специално на ак­тивността на ензимите, участващи в про­изводството на енергия. Той съдейства и за усвояването на калция и калия в организма. Недостигът на магнезий влияе отрицател­но върху предаването на нервните и мускул­ните импулси, предизвиквайки симптоми на раздразнителност и нервност. Добавянето на магнезий към диетата предпазва организ­ма от развитието на депресия, виене на свят, мускулна слабост, потрепване на мус­кулите, пременструален синдром (ПМС) и подпомага поддържането на нормалното ал­кално-киселинно равновесие в организма.
  Магнезият е необходим за предпазване на меките тъкани от калцификация. Този ва­жен минерал предпазва вътрешността на артериите от стреса, предизвикван от внезапни промени на кръвното налягане, спомага за образуването на костната тъкан и играе роля в метаболизма на въглехидрати­те и минералите. Взет едновременно с ви­тамин В6 (пиридоксин), магнезият доприна­ся за намаляването и разтварянето на камъ­ните в бъбреците, съдържащи калциев оксалат. Според най-нови изследвания е устано­вено, че магнезият подпомага профилакти­ката на сърдечносъдовите заболявания, на остеопорозата и на някои форми на рак и понижава нивото на холестерола в кръвта. Той е ефикасен за профилактика на преждев­ременното раждане и контракциите при бременни жени.
  Изследванията показват, че вземането на магнезиеви добавки по време на бремен­ността рязко намалява появата на вродени дефекти. Едно проучване, съобщава за 70% по-малко случаи на забавено умствено развитие при деца на майки, взе­мали магнезиеви добавки през бременност­та. Заболеваемостта от церебрална пара­лиза е 90% по-ниска.
  Възможни симптоми на недостига на маг­незий в организма са: объркване, безсъние, раздразнителност, нарушено храносмилане, ускоряване на сърдечната дейност, припа­дъци и пристъпи на избухване. Често недос­тигът на магнезий може да бъде указание за диабет. Недостигът на магнезий е в основа­та на много сърдечносъдови заболявания и може да бъде главна причина за фатална сър­дечна аритмия, високо кръвно налягане, вне­запно спиране на сърцето, както и за астма, хронична уморяемост, синдроми на хронич­на болка, депресия, безсъние, синдром на чревно дразнене и белодробни заболявания. За да се изследва организмът за магнезиев дефицит, трябва да бъде проведена проце­дура, наречена вътреклетъчно (за мононук-леарни клетки) пресяване (скрининг) на маг­незия. Този тест е по-чувствителен от ти­пичния серумен скрининг и чрез него по­точно се определя недостига на този мине­рал. Магнезиевият скрининг трябва да се превърне в рутинен тест, защото пониже­ното ниво на магнезия влошава на протича­нето на почти всички заболявания. В част­ност, това е важно за хората, които имат или са изложени на риск от развитие на сър­дечносъдово заболяване.
Източници
Магнезий се съдържа в повечето храни и спе­циално в млечните продукти, рибата, месо­то и морските храни. Други богати на маг­незий хранителни източници са: ябълки, кай­сии, авокадо, банани, меласа, бирена мая, ка­фяв ориз, пъпеш, морски водорасли, смокини, чесън, грейпфрут, зеленолистни зеленчуци, келп, лимони, лима, просо, ядки, праскови, сьомга, сусам, соя, тофу, бирена мая, мокреш, ашеница, пълнозърнести храни. Билки, съ­държащи магнезий, са: люцерна, коча билка, ноти чушки, лайка, врабчови чревца, глухар­че, очанка, семе от резене, хмел, хвощ, лимо­нова трева, сладък корен, лопен, коприва, обесени стръкове, чушки, магданоз, мента, шета от малина, червена детелина, градин­ски чай, овчарска торбичка, бял равнец и къд­рав лапад.
Забележки
Консумацията на алкохол, употребата на диуретици, диарията, присъствието на флуорид, високите нива на цинк и витамин Е) повишават нуждите на организма от маг­незий. Консумацията на големи количества маз­нини, масло от черен дроб на риба треска, калций, витамин Ь и белтъчини понижава абсорбцията на магнезий в тялото. Мастно-разтворимите витамини също затрудня­ват абсорбцията, както и богатите на окса-лова киселина храни, каквито са бадемите, артишокът, какаото, ревенът, спанакът и чаят. 

  • Манган

Микроколичества манган са необходими за метаболизма на белтъчините и мазнините, за нормалната функция на нервите и на имунната система и за регулацията на кръв­ната захар. Манганът се използва при произ­водството на енергия в организма и е необ­ходим за нормалния растеж на костите и за репродуктивната му функция. Участва в об­разуването на хрущялната тъкан и синовиа-лната течност на ставите. Необходим е и за изграждане на костите.
Манганът е изключително важен за стра­дащи от желязодефицитни анемии и е необ­ходим за използването на витамин В1 (тиамин) и витамин Е в организма. Работи добре заедно с витамините В-комплекс, като дава на организма цялостно усещане за благополу­чие. Подпомага образуването на майчиното мляко и е ключов елемент в производство­то на ензимите, необходими за окисляване­то на мазнините и обмяната на пурините, включително ензима с антиоксидантно действие супероксид дисмутаза (СОД).
  Недостигът на манган води до атероскле­роза, объркване, гърчове, очни заболявания, проблеми със слуха, сърдечни заболявания, повишено ниво на холестерола, високо кръв­но налягане, раздразнителност, загуба на па­метта, мускулни контракции, увреждане на панкреаса, обилно изпотяване, ускоряване на пулса, скърцане със зъби, тремор (трепере­не) и болезненост в гърдите.
Източници
Най-големи количества манган се намират 6 авокадото, ядките и семената, морската храна и пълнозърнестите храни. Този мине­рал се съдържа също в боровинките, яйчния жълтък, бобовите растения, сушения грах, ананасите и зеленолистните зеленчуци. Бил­ки, съдържащи манган, са: люцерна, корен от репей, коча билка, лайка, врабчови чревца, глухарче, очанка, семе от резене, сминдух, женшен, хмел, хвощ, лимонова трева, лопен, магданоз, мента, малина, червена детелина, шипки, диоскорея, бял равнец и къдрав лапад.

  • Мед

  Наред с многобройните си функции медта съдейства за образуването на костите, хе­моглобина и червените кръвни клетки и под­държа необходимото равновесие с количес­твата цинк и витамин С при образуването на еластин - важен кожен  протеин. Тя учас­тва и в процесите на оздравяване, производ­ството на енергия, оцветяването на косата и кожата и вкусовата сетивност. Този ми­нерал е необходим също и за поддържане здравето на нервите и ставите.

  Един от ранните симптоми на недостига на мед е остеопорозата. Медта е необходи­ма за образуването на колаген, един от ос­новните белтъци, изграждащи костите, ко­жата и съединителната тъкан. Симптоми­те, които се установяват при недостиг на мед, са анемия, плешивост, диария, обща сла­бост, нарушена дихателна функция и възпа­ление на кожата. Загубата на мед от орга­низма води до повишаване на нивото на маз­нините в кръвта.
  Приемането на прекомерни количества мед води до интоксикация, която се проявя­ва с депресия, раздразнителност, гадене, повръщане, нервност, ставни и мускулни болки. Приемът дори само на 10 милиграма обикновено причинява гадене. Шестдесет милиграма предизвикват повръщане, а 3,5 грама (3500 милиграма) могат да бъдат смъртоносни. Децата се влияят дори от по-малки дози.
Източници
Медта се използва при изработване на кухнен­ски съдове и водопроводни инсталации. Тя се съдържа и в много храни: бадеми, авокадо, ече­мик, боб, цвекло, меласа, броколи, чесън, леща, черен дроб, гъби, ядки, овес, портокали, аме­рикански орех, репички, стафиди, сьомга, мор­ски храни, соя и зеленолистни зеленчуци.
Забележки
  Нивото на мед в тялото е свързано с нива­та на цинка и витамин С. Ако се консумират големи количества цинк или витамин С, ни­вото мед В организма се понижава. Ако мед­та се приема в твърде големи количества, нивата на цинка и витамин С спадат.
  Консумацията на голямо количество фруктоза значително засилва състоянието на меден недостиг. В изследване, проведено от Американското министерство на земедели­ето, е установено, че при хора, които полу­чават 20% от дневните си калории от фруктоза, се понижава нивото на супероксид-дисмутазата (СОД) на червените кръвни клетки (меднозависим ензим, отговорен за антиоксидантната защита на червените кръвни клетки).
Предупреждение
Излишъкът на мед в организма разрушава оч­ната тъкан чрез окисление. Хората с очни проблеми трябва особено внимателно да ба­лансират приема си на мед с прием на желя­зо, цинк и калций.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ ТУК

Вижте предлаганите Витамини и Минерали на D-r Forster ТУК

*Всички текстови материали публикувани в този Сайт са собственост на ZdraveiMoeZdrave.com. Моля, ако използвате и разпространяване текстове от нас посочете първоизточника www.ZdraveMoeZdrave.com

Коментари Минерали Част 2 ()

Здравей Мое Здраве © 2015 Всички права запазени